ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ & ΒΑΡΝΑΒΑ & ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ & ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ (11/6)

Την  11ην του μηνός Ιουνίου, 
μνήμην επιτελούμεν των Αγίων 
ενδόξων & πανεφήμων Αποστόλων 
Βαρθολομαίου και Βαρνάβα.
Δυό λόγια για τους εορταζομένους Αγίους μας.
     Ο Βαρθολομαίος ήταν από τους δώδεκα Απόστολους του Κυρίου και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Ινδούς στους οποίους και παρέδωσε το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο. Αλλά στην Ουρβανούπολη οι ειδωλολάτρες τον σταύρωσαν, και έτσι ένδοξα τελείωσε τη ζωή του με το μαρτύριο.
      Το όνομα Βαρθολομαίος σημαίνει «υιός του Θολομαίου». Οι πληροφορίες για τον Απόστολο Βαρθολομαίο στην Καινή Διαθήκη και την εκκλησιαστική παράδοση είναι ελάχιστες. Το όνομά του αναγράφεται μόνον στην αναφορά των ονομάτων των Δώδεκα Αποστόλων. Η Εκκλησία τον εταύτισε με τον Ναθαναήλ, του οποίου το όνομα αναφέρεται πάντοτε με αυτό του Φιλίππου. 
      Κ
αταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας. Προφανώς το όνομα Βαρθολομαίος χαρακτηρίζει το πατρώνυμο του Ναθαναήλ. Οι λόγοι της ταυτίσεως αυτής είναι: α) ότι στους καταλόγους των Μαθητών στα Συνοπτικά Ευαγγέλια και στις Πράξεις ονομάζεται μόνο ως Βαρθολομαίος, ενώ στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιον μόνο ως Ναθαναήλ. β) Ότι στους καταλόγους αυτούς συγκαταριθμείται μόνο με τον Φίλιππο και αυτό είναι σὐμφωνο προς την πληροφορία του Ιωάννου, ότι ο Φίλιππος προσκαλεί το Ναθαναήλ, για να δει τον Μεσσία Ιησού. 
     Ο ιερός Αυγουστίνος υπεστήριζε ότι ο Ιησούς δεν επέλεξε τον Ναθαναήλ ως μαθητή Του, διότι εγνώριζε το Νόμο, ενώ οι Μαθητές όλοι ήσαν αγράμματοι, αλλά στον Ιωάννη ο Ναθαναήλ εμφανίζεται ως Μαθητής του Κυρίου. 
Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, δοθέντος του ότι οι Ιουδαίοι είχαν συνήθως δύο ονόματα, προετίμησε, φαίνεται, το όνομα Ναθαναήλ ως εκφραστικώτερο (σημαίνει ο Θεός δίδει) αντί του πατρωνυμικού ονόματος Βαρθολομαίος.

    Ο εκκλησιαστικός ιστορικός Ευσέβιος αναφέρει την πληροφορία όπως την αναγράφουμε παραπάνω, ότι δηλαδή ο Βαρθολομαίος εκήρυξε στην Ινδία, όπου εθανατώθηκε στην πόλη Ουρβανούπολη. Κάποιες άλλες μαρτυρίες αναφέρουν πως εκήρυξε στην Ευδαίμονα Αραβία, την Καραμανία και την Αιθιοπία. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, στα τέλη της ζωής του ευρέθηκε να κηρύττει στη Μεγάλη Αρμενία, όπου συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες και εθανατώθηκε με σταυρικό θάνατο, με το κεφάλι προς τα κάτω, κατά διαταγή του βασιλέως Αστυάγη.

     Το ιερό λείψανο του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου εκλείσθηκε σε λίθινη σαρκοφάγο, επειδή όμως η θήκη γιάτρευε πολλές ασθένειες, συνέρρεαν σ' αυτή πλήθη λαού. Γι' αυτό και οι ειδωλολάτρες, όταν βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία, πέταξαν τη θήκη στη θάλασσα, μαζί με άλλες τέσσερις θήκες μαρτύρων. Τότε έγινε κάτι το θαυμαστό. Η θήκη με το λείψανο του Αγίου Βαρθολομαίου, συνοδεία των άλλων τεσσάρων θηκών, αφού πέρασαν τη Μαύρη Θάλασσα, τα στενά του Ελλησπόντου, το Αιγαίο πέλαγος και το Αδριατικό, έφθασαν αριστερά της Σικελίας και εκβράσθηκε στις νήσους Λιπάρες. 

      Έπειτα, οι θήκες που συνόδευαν τη θήκη του Αγίου Βαρθολομαίου πήγε η κάθε μία σε διαφορετικούς τόπους της Ιταλίας. 
Τότε λοιπόν, ο Άγιος του Θεού αποκαλύφθηκε στον επίσκοπο της Λιπαρός Αγάθωνα, ο όποιος, αφού κατέβηκε στην παραλία και είδε τη θήκη, έμεινε εκστατικός. Με σεβασμό τότε, συνόδευσαν τη θήκη με το άγιο λείψανο εκεί όπου θαυματουργικά υπέδειξε ο Απόστολος του Θεού και όπου κτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός. Δίκαια, έτσι, μπορεί να πει κανείς:
«Θαυμαστὸς ὁ Θεὸς ἐν τοὶς ἁγίοις αὐτοῦ» (Ψαλμός ξζ' 36). Θαυμαστός είναι ο Θεός στις προστασίες που παρέχει στους Αγίους Του, που είναι αφοσιωμένοι σ' Αυτόν.
 Η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαρνάβα εορτάζεται από την Εκκλησία μας την 25η Αυγούστου εκάστου έτους.

     Ο  Βαρνάβας
 (ο και Iωσής ονομαζόμενος) ήταν Ιουδαίος Λευίτης, από την Κύπρο και στα χρόνια των Αποστόλων κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου  
ο Βαρνάβας, κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, στη Ρώμη, στην Αλεξάνδρεια και στη γενέτειρά του Κύπρο.

     
Ε
κεί λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, και στη συνέχεια τον έκαψαν (Σαλαμίνα, Κύπρος). Τα άγια λείψανα του, συνέλεξε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, και τα τοποθέτησε μέσα σε σπήλαιο.
     Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάσει τη κτίσει».
     Ο Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητα του στο κήρυγμα του θείου λόγου.
      Την πρώτη πληροφορία για τη συμμετοχή του Βαρνάβα στην πρώτη Εκκλησία την ευρίσκουμε στις Πράξεις δ’, 36 – 37· «Ιωσήφ δε ο επικληθείς Βαρνάβας από των αποστόλων, ό εστι μεθερμηνευόμενον υιός παρακλήσεως, Λευΐτης, Κύπριος τω γένει, υπάρχοντος αυτώ αγρού πωλήσας ήνεγκεν το χρήμα και έθηκεν προς τους πόδας των αποστόλων». Το κείμενο αυτό αναφέρεται στην ταυτότητα του Αποστόλου Βαρνάβα, την πώληση ενός κτήματός του και την προσφορά των χρημάτων στην πρώτη Χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων, στην οποία ανήκε.
       Πότε ακριβώς έγινε Χριστιανός ο Βαρνάβας, δεν μας πληροφορούν οι Πράξεις και τα λοιπά βιβλία της Καινής Διαθήκης. Αυτό θα είχε ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα γνωρίζαμε από πότε υπήρχε συμμετοχή του κυπριακού στοιχείου στον αρχέγονο Χριστιανισμό. 
Παρ’ όλα αυτά η παράδοση της Εκκλησίας διασώζει διάφορες απόψεις για το θέμα του χρόνου της μεταστροφής του Βαρνάβα στον Χριστό· α) Ο συγγραφέας των Ψευδοκλημεντίων αναφέρει ότι ο Βαρνάβας μεταστράφηκε πολύ ενωρίς και ήταν μεταξύ των πρώτων που ακολούθησαν τον Χριστό. 
       Ο Κύπριος μοναχός Αλέξανδρος στο Εγκώμιό του για τον Βαρνάβα, τοποθετεί την μεταστροφή του αποστόλου μετά τη θεραπεία του παραλυτικού στην προβατική κολυμβήθρα από τον Ιησού. β) Κατά τη μαρτυρία του Κλήμεντος του Αλεξανδρέως και άλλων Πατέρων της Εκκλησίας, ο Βαρνάβας ήταν ένας από τους Εβδομήκοντα Αποστόλους του Κυρίου και μάλιστα, κατά την πληροφορία του Εγκωμίου, ο «πρώτος και έξαρχος και κορυφαίος».
     Ο Βαρνάβας, σύμφωνα με τις πληροφορίες των Πράξεων, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να αναδειχθεί ο Παύλος και να συνεχίσει το έργο της ιεραποστολής στα έθνη, θα είναι εξέχουσα μορφή στον ελληνικό χριστιανικό κύκλο των μαθητών και από τις πιο εξέχουσες μορφές γενικά της πρώτης Εκκλησίας. Αλλά και κατά την διάρκεια της κοινής ιεραποστολικής δράσεως των δύο ανδρών ο Βαρνάβας διατηρεί το κύρος και την αίγλη του, όπως μαρτυρούν πολλά από τα κείμενα πολλών και σημαντικών συγγραφέων.
     Κατά μία παράδοση, ο Απόστολος Βαρνάβας εκήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αλεξάνδρεια, κατ’ άλλη στη Ρώμη, κατ’ άλλη δε και στα Μεδιόλανα της Βορείου Ιταλίας, ώστε να θεωρείται και ως ο ιδρυτής της αυτόθι Εκκλησίας.
      Τις τελευταίες ημέρες του, φαίνεται ότι διήλθε ο Απόστολος Βαρνάβας, στην Σαλαμίνα της Κύπρου, όπου, όπως και στην αρχή αναφέραμε, συνελήφθη από τους Ιουδαίους. Αυτοί τον οδήγησαν έξω από την πόλη, τον έδεσαν στον τράχηλο με σχοινί και τον εφόνευσαν δια λιθοβολισμού. Έτσι, ετελειώθηκε μαρτυρικά ο «υιός της παρακλήσεως», πιθανότατα μεταξύ των ετών 57 – 60 μ.Χ. Το ιερό λείψανό του το έριξαν στη φωτιά. Τούτο, αφού, με την πρόνοια του Θεού, δεν απανθρακώθηκε, παρέλαβε ο Μάρκος και κάποιοι άλλοι ευλαβείς Χριστιανοί, το ενταφίασαν σε σπήλαιο με βαθύ σεβασμό και τιμή.
     Και οι δυο Απόστολοι συνέβαλαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην εκπλήρωση της προφητείας του Κυρίου, ότι «εις πάντα τά έθνη δεί πρώτον κηρυχθήναι τό ευαγγέλιον»  (Μάρκ. ιγ'10).   Δηλαδή, πρώτα απ΄όλα, πρέπει να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο σε όλα τα έθνη, σύμφωνα με το θείο σχέδιο, για να είναι το κήρυγμα αυτό έλεγχος για εκείνους που δε θα πιστέψουν.

Απολυτίκιον
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θεία όργανα, τού Παρακλήτου, καί εκφάντορες, τού Θεού Λόγου, ανεδείχθητε θεόπται Απόστολοι, Βαρθολομαίε τών Δώδεκα σύσκηνε, καί Βαρνάβα ως υιός παρακλήσεως. Αλλά αιτήσασθε, Χριστόν τόν Θεόν πανεύφημοι, δωρήσασθαι ημίν τό μέγα έλεος.

Αρχική - ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
Είδησις:
Βιογραφικό - ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ     *Δυστυχώς και φέτος, λόγω έστω και αυτής της μειούμενης συνέχισης της πανδημίας του κορωνοϊού και όλων των συνεπειών της που ακολούθησαν για όλον τον Ελληνικό λαό τα τελευταία δυο και περισσότερα χρόνια, επηρεάστηκε ακόμη και ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβα, ο οποίος θα γινόταν κανονικά στον Ιερό Καθεδρικό μας Ναό του Τιμίου Προδρόμου, την Παρασκευή 10/6/2022 και το Σάββατο 11/6/2022.
      Μεγάλο  διήμερο Πανηγύρι στηνόταν  άλλοτε στην Ιερά Μητρόπολη μας, όμως και για την φετινή χρονιά, και για την αποφυγή μεγάλου συγχρωτισμού και του κινδύνου διασποράς του conid-19, που δυστυχώς είναι ακόμα ανάμεσα μας, παρόλες τις ευοίωνες προβλέψεις των ειδικών ότι βρίσκεται υπό έλεγχο, υποχωρεί και σιγά-σιγά θα εξαλειφθεί πλήρως από την ζωή μας, δεν θα τελεστεί ούτε ο Αρχιερατικός Εσπερινός της παραμονής της εορτής, αλλά και ούτε ανήμερα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, αφού ο Σεβασμιώτατος θα απουσιάζει.
       Για τους ίδιους πάνω-κάτω λόγους ο Δεσπότης μας δεν θα δεχθεί τις ευχές του ποιμνίου του στο Επισκοπείο, όπως γινόταν κάθε χρόνο. Έτσι οι ευχές της Ενορίας και οι προσευχές μας δεν θα είναι ούτε φέτος εκ του σύνεγγυς, όμως δεν θα πάψουν να είναι πάντα είναι ζεστές και εγκάρδιες, ενώ το άρθρο που κανονικά θα ακολουθούσε στην ιστοσελίδα μας για την επίσκεψη μας στο Επισκοπείο, θα είναι η αναδημοσίευση του προπερσινού άρθρου, αφού ούτε το 2020, ούτε το 2021, επισκεφθήκαμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην ονομαστική του εορτή, με τις φωτογραφίες και την ανάρτηση μας, να είναι αυτές που ανεβάσαμε τέτοιες ημέρες το 2019 στο site για να τιμήσουμε τον Επίσκοπο μας.
Νεαπόλεως Βαρνάβας στην Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεως Άρτης ...       Διαδικτυακές λοιπόν θα είναι και οι φετινές εγκάρδιες και "ζωηρές" ευχές μας, τις οποίες και του μεταφέρουμε μετά μεγάλου σεβασμού και αγάπης, με όποιον τρόπο μπορούμε, κάτω από αυτές τις δύσκολες και άσχημες συνθήκες, που εξακολουθεί να μας επιβάλει ο πιο "ασεβής", "ανίερος" και "ανεβλαβής" ιός στην ιστορία της Εκκλησίας μας, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας.  Αρχικά από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας, www.intheopatoron.blogspot.gr, αλλά και από την ιστοσελίδα των κατηχητόπουλων της "Ιθάκης", της Ενοριακής Νεανικής Εστίας της, www.enetheopatoron.blogspot.grκατόπιν μέσα από το κανάλι της στο Youtube, από τα profiles και τις σελίδες της στο facebook, στο twitter
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως κ.κ ...πολύ προσφάτως και από τις καταχωρήσεις μας στο Viber, για έτη πολλά, ευλογημένα και χαριτωμένα, φώτιση, συγχωρητικότητα και αγάπη, αλλά και υπομονή και επιμονή κατά την διαποίμανση των ψυχών μας, που του έχει αναθέσει ο ίδιος ο Ζωοδότης Χριστός μας στην Μητροπολιτική του περιφέρεια, μα μαζί με τις ολόψυχες ευχές μας, του στέλνουμε και τις  "ζεστές" προσευχές μας για υγεία και μακροημέρευση, και τέλος τις παντοτινές ευχαριστίες μας για την Τέλεση των Θυρανοιξίων, τον Οκτώβριο του 2019, του Ιερού Ναού μας, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και μαζί με αυτά τα Θυρανοίξια και την εκπλήρωση των ονείρων όλης της γειτονιάς των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, που μπόρεσε επιτέλους να χαρίσει ένα "πατρικό σπίτι" για την Παναγιά μας, την μονάκριβη κόρη των Δικαίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, της "Γιαγιάς" και του "Παππού" του Χριστού μας.
Ευλογείτε πάτερ και δέσποτα!!!
Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, οι ιερείς της, Χρυσόστομοι και οι δυο, μαζί με όλα τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια της, τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής, τις κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, "Με ανοιχτές αγκάλες", τα παιδιά τους κατηχητές και τις κατηχήτριες της "Ιθάκης", της Ενοριακής Νεανικής Εστίας της, αλλά και τους ενορίτες και τους ευλαβείς δωρητές και προσκυνητές του ολοκαίνουργιου Ιερού Ναού μας, εύχεται στον Επίσκοπο μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβα, επί τη ευκαιρία των ονομαστηρίων του, Έτη Πολλά, καλά και ευλογημένα, να είναι πάντα υγιής και δυνατός για να μας ευλογεί, να μας καθοδηγεί και να μας κατευθύνει στον δρόμο του Θεού, με τις πατρικές ευχές και τις προσευχές του.
_______________________________________________________

Η ονομαστική εορτή του Επισκόπου μας, 
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου 
κ.κ Βαρνάβα (...από το 2019!!!)
& του Οικουμενικού Πατριάρχου μας, Παναγιωτάτου κ.κ Βαρθολομαίου.

       Μεγάλη ευλογία για την Ιερά Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και   Σταυρουπόλεως, η οποία εορτάζει τα ονομαστήρια του οικείου Μητροπολίτου μας, κ.κ Βαρνάβα. Αρχικά την παραμονή της εορτής των Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα,  
την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, στις 7.00 το απόγευμα, ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ Ιουστίνου, και συμπροσευχομένων των Μητροπολιτών,  Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, και  Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου, αλλά και του δικού μας εορτάζοντος Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβα και με εκπροσώπηση από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εκ του Γέροντος Σκευοφύλακος του Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτου Παύλου Ιωσηφίδη, 
όπου στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, έγινε επισήμως από τον Σεβασμιότατο και η λήξις των κατηχητικών συνάξεων για τους Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής της Μητροπόλεως μας, ενώ προσκύνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και το επίσημο αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας του "Άξιον εστί", το οποίο θησαυρίζεται στον Καθεδρικό μας Ναό, ενώ το πρωτότυπο βρίσκεται στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους. 
       Την επαύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, και πάλι στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, ετελέστη το πρωΐ, ανήμερα της εορτής των Αγίων Ενδόξων και Πανεφήμων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα,
Αρχιερατικό Συλλείτουργο παρουσία πολλών Αρχιερέων και Ιερέων και κατόπιν ο Δεσπότης μας δέχθηκε τις ευχές του ποιμνίου του στην αίθουσα του Θρόνου και στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως, όπως και αργότερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας. 
     Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ήταν και αυτή εκεί την Τρίτη 11 Ιουνίου το πρωΐ, εκπροσωπούμενη από τα μέλη των Συμβουλίων του Ιερού Ναού μας και τους ιερείς 
του, για να του μεταφέρουν όλοι μαζί τις εγκάρδιες και θερμές ευχές τους, την αμέριστο συμπάθεια τους, μα και την δεδομένη αγάπη της στο πρόσωπο του. 
          Έτη πολλά,
ευχόμαστε από καρδιάς, στον Δεσπότη και Ποιμενάρχη μας, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα. Ο Θεός να του δίνει την φώτιση και την δύναμη που χρειάζονται, για να ποιμάνει τον χριστεπώνυμο λαό της μητροπολιτικής του περιφερείας, αυτού του δύσκολου και παραμελημένου... πονεμένου τόπου, της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Αποτέλεσμα εικόνας για βαρθολομαίος          Έτη πολλά, ευχόμαστε όμως και για την ονομαστική του εορτή στον Οικουμενικό  Πατριάρχη μας κ.κ Βαρθολομαίο, που στα χέρια του κρατά το μέλλον ολάκερης της Ορθοδοξίας. Οι Άγιοι Απόστολοι Βαρθολομαίος και Βαρνάβας, που σήμερα τιμούμε την μνήμη τους, να πρεσβεύουν στο Θεό για να του δώσει την απαιτούμενη φώτιση και δύναμη που θα του χρειαστούν, για την επίλυση των τόσων προβλημάτων που ολοένα και συσσωρεύονται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που επαξίως εκπροσωπεί. 
                 Ειδικά μάλιστα στις μέρες μας, τις δύσκολες και πονηρές...αποκαλυπτικές για πολλούς...ας ευχηθούμε στους δύο Ιεράρχες μας που άγουν τα ονομαστήρια τους, αλλά και σε όλη την ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας μας, μα και των Προκαθημένων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, που μας χωρίζουν μικρά ή μεγαλύτερα ζητήματα αλλά μας ενώνουν πολύ περισσότερα, να προσεύχονται για την ενότητα της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού μας.
     Και επίσης ας ευχηθούμε και ας προσευχηθούμε, ιδιαίτερα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας, κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος εγκαταβιώνοντας μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον τις περισσότερες φορές, και μάλιστα στις μέρες μας ακόμα και επικίνδυνο για την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, που βρίσκεται στην γειτονική, μα όχι και τόσο φιλική Τουρκία και στην Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, ο Θεός να του δίνει
Αποτέλεσμα εικόνας για βαρθολομαίος
 δύναμη, αντοχή και σοφία για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του, που δεν είναι άλλο από την ενότητα και την οικουμενικότητα όλων των Εκκλησιών της Ορθοδοξίας.  
      Εξάλλου ας μην λησμονούμε πως στο Σύμβολο της Πίστεως μας, δια στόματος των θεοφόρων Πατέρων της, η Εκκλησία μας πάντα εύχεται, χωρίς ποτέ να έχει σταματήσει από τότε μέχρι στις μέρες μας, στην ένωση όλων... "Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν..."  
Παράλληλα όμως ευχόμεθα ολοψύχως, 
σε όλους τους εορτάζοντες,
 "Χρόνια Πολλά"..."Χρόνια Καλά"
 αλλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

TAG