"...ἐὰν μὴ ὁ κόκκος τοῦ σίτου πεσὼν εἰς τὴν γῆν ἀποθάνῃ, αὐτὸς μόνος μένει· ἐὰν δὲ ἀποθάνῃ, πολὺν καρπὸν φέρει."
***************************************
Σχόλιον της Ενορίας μας...
Συμφωνούμε, συγχαίρουμε από καρδιάς και αναδημοσιεύουμε σήμερα, Τσικνοπέμπτη 4η Μαρτίου 2021...
*...ένα άρθρο του π. Εμμανουήλ Μπουζίνου,
που αναρτήθηκε στο facebook το Ψυχοσάββατο της Απόκρεω 9 & 10 Φεβρουαρίου του 2018.
Ψυχοσάββατο!!!
Αύριο είναι η κατεξοχήν ημέρα των κεκοιμημένων απανταχού της γης όλων 
Δυστυχώς το έθιμο αυτό αρχίζει από τις νεότερες γενεές να παραλείπεται. Άλλοι αγοράζουν έτοιμα κόλλυβα από το φούρνο, άλλοι φτιάχνουν κέικ, άλλοι φέρνουν κουλουράκια ή γλυκά για να διαβαστούν. Όμως οι κεκοιμημένοι περιμένουν ΚΟΛΛΥΒΑ!

Γι' αυτό θα σας δώσω τη συνταγή που χρησιμοποιούμε εγώ και η παπαδιά για την παρασκευή των κολλύβων.
*50 γρ. σιτάρι
*150 γρ. σουσάμι
*125 γρ. φρυγανιά τριμμένη
*250 γρ. καρύδια σπασμένα σε μικρά κομματάκια
*250 γρ. αμύγδαλα σπασμένα σε μικρά κομματάκια

*2 κ.γ. κανέλα & λίγο κύμινο
*100 γρ. αλεύρι
*200 γρ άχνη ζάχαρη
*100 γρ. αλεύρι
*200 γρ άχνη ζάχαρη
Πλένουμε το σιτάρι και το βράζουμε καλά για περίπου μία ώρα μέχρι να αρχίσουν οι σπόροι να σκάνε (να ανοίξουν). Ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό το σιτάρι, για να φύγει η μαυρίλα και η πικρίλα, το στραγγίζουμε πολύ καλά και το απλώνουμε σε ένα τραπεζομάντηλο διπλωμένο στα δύο ή στα τρία, στη μισή μόνο επιφάνεια για να πάρουμε την άλλη μισή και να το σκεπάσουμε από επάνω. Το αφήνουμε να τραβήξει 1 περίπου ώρα.
*******************

Καβουρντίζουμε το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει ένα απαλό καφέ χρώμα και το ρίχνουμε σε μια καθαρή βαθιά λεκανίτσα. Καβουρντίζουμε ελαφρώς το σουσάμι και το ρίχνουμε κι αυτό στη λεκάνη μαζί με τα σπασμένα καρύδια και αμύγδαλα, τις σταφίδες, την κανέλα και το κύμινο. Ρίχνουμε και το βρασμένο σιτάρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.
Παίρνουμε με τις χούφτες από το μείγμα και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα σταυροειδώς. Έπειτα το απλώνουμε καλά και το πατάμε, δίνοντάς του το σχήμα που θέλουμε. Παίρνουμε μετά την τριμμένη φρυγανιά και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το πιάτο που ετοιμάσαμε και το πατάμε κι αυτό να σφίξει. Τη φρυγανιά τη βάζουμε για να απομονώσουμε το μείγμα σιταριού από την άχνη που μπει από επάνω για να μην την μουσκέψει.
Τέλος βάζουμε και την άχνη από επάνω (όση θέλουμε) και την πατάμε με μια χαρτοπετσέτα ανοιγμένη για να σφίξει κι αυτή. Αν θέλουμε στολίζουμε την επιφάνεια με αποφλοιωμένα αμύγδαλα, με σταφίδες ή με καρύδια.
Έτοιμα τα κόλλυβα!
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου