"και έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν..."
Το να αφήσει κάποιος το σπίτι του και τις εργασίες του και να τρέξει να βρει τον Ιησού Χριστό, είναι ενδεικτικό βαθύτατης πίστης. Και κάτι άλλο ακόμα. Το να κάθονται άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από το πρωί ως το βράδυ να ακούν τη διδασκαλία του Ιησού είναι πράξη επίσης ενδεικτική πίστεως και αφοσίωσης μεγάλης.
Η εικόνα που μας παρουσιάζει το Ευαγγέλιο που ακούγετε στους Ναούς όλης της Ορθοδοξίας από τους ιερείς μας, την Κυριακή Η΄του Ματθαίου, είναι η εξής: Ο ήλιος κοντεύει να βασιλέψει και οι μαθητές προειδοποιούν τον Κύριο να αφήσει τους ανθρώπους να φύγουν για να αγοράσουν τροφές επειδή εδώ που βρίσκονται ο τόπος είναι έρημος.
Το να ξεχαστεί όμως κανείς ακούγοντας μια διδαχή όλη την ημέρα σημαίνει ότι η διδαχή αυτή είναι πιο σημαντική και από το φαγητό και από τις άλλες, πιθανόν, οικογενειακές τους υποχρεώσεις και φαίνεται μάλιστα αυτή η διδαχή να τους έχει πραγματικά συνεπάρει. Γιατί η διδασκαλία του Ιησού έχει πληρότητα ζωής και σωτηρίας.
Η υπαίθρια Αρτοκλασία μας, στο παρεκκλήσι του Αγίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου, στο Πανηγύρι του την 7η Μαΐου του 2014. |
Για τούτο και προστάζει τους μαθητές του να προσφέρουν ότι έχουν για να φάνε οι άνθρωποι. Οι μαθητές του έχουν 5 ψωμιά και δυο ψάρια. Ο Χριστός τα ευλογεί, οι μαθητές τα μοιράζουν στα πλήθη, όλοι κάθονται καταγής «και έφαγαν πάντες και εχορτάσθηκαν» και μάλιστα περισσεύουν και 12 κοφίνια πλήρη τεμαχίων άρτων.
Αρτοκλασία κατά την Μικρή πανήγυρη μας, την 9η Δεκεμβρίου 2018, στην εορτή της Συλλήψεως της Αγίας Άννας μας. |
Στο θαύμα αυτό, του πολλαπλασιασμού των άρτων από τον Χριστό έγκειται και η ευλογημένη Ακολουθία της Εκκλησίας μας, η Αρτοκλασία, η οποία τελείται από τους ιερείς μας με τις προσφορές των χριστιανών, συνήθως την ημέρα της ονομαστικής τους εορτής, αλλά και όποτε άλλοτε το θελήσουν για ευλογία στα σπιτικά τους, και που στο τέλος της Ακολουθίας αυτής ακούγονται από όλο το εκκλησίασμα, κλήρο και λαό, τα όμορφα και διδακτικά λόγια, τα οποία και συνάδουν απόλυτα με την σημερινή μας ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ναού μας: «Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού». (κάντε κλικ στον σύνδεσμο, για να δείτε παλαιότερο άρθρο μας για την Ακολουθία της Αρτοκλασίας)
Αρτοκλασία κατά την Μικρή Πανήγυρη μας, στον Εσπερινό της 24ης Ιουλίου 2019, στην εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας μας. |
Άς κάνουμε όμως τώρα μερικές παρατηρήσεις ή εκτιμήσεις πάνω στο σημερινό Ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής, της 11ης Αυγούστου 2019, το οποίο και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό Τυπικό, θα το ακούσουμε στο μέσον περίπου της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, από τα χείλη των ιερέων μας:
1) Όποιος είναι χορτασμένος πνευματικά με την επιλεγμένη τροφή της διδασκαλίας του Χριστού μας, που είναι και το σημαντικότερο όλων, χορταίνει και σωματικά με οποιαδήποτε τροφή του παρέχεται ή την κερδίζει. Η πνευματική πληρότητα, ο πνευματικός χορτασμός, που είναι ταυτόχρονα και υγεία και χαρά και ευχαρίστηση, είναι το ζητούμενο στην επίγεια ζωή μας.
1) Όποιος είναι χορτασμένος πνευματικά με την επιλεγμένη τροφή της διδασκαλίας του Χριστού μας, που είναι και το σημαντικότερο όλων, χορταίνει και σωματικά με οποιαδήποτε τροφή του παρέχεται ή την κερδίζει. Η πνευματική πληρότητα, ο πνευματικός χορτασμός, που είναι ταυτόχρονα και υγεία και χαρά και ευχαρίστηση, είναι το ζητούμενο στην επίγεια ζωή μας.
Η Αρτοκλασία από τον Επίσκοπο μας στην Μικρή Πανήγυρη για την Σύλληψη της Αγίας Άννης, στον Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής, 8η Δεκεμβρίου του 2015. |
2) Δεν περισσεύουν ολόκληροι άρτοι αλλά τεμάχια, σύμφωνα με το κείμενο, που έμειναν από τους άρτους που έφαγαν οι πεινασμένοι, γεγονός που με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται το θαύμα του χορτασμού των 5000 ανθρώπων.
3) Η περισυλλογή από τα κομμάτια των άρτων και των ψαριών, τα οποία περίσσευσαν για μελλοντική χρήση, που γίνεται με παραγγελία του Ιησού, είναι πράξη συμβολική κατά της σπατάλης.
Η Αρτοκλασία από την Μεγάλη Πανήγυρη μας, την 9η Σεπτεμβρίου του 2015, για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων. |
5) Και μια τελευταία παρατήρηση. "Χόρτασαν" χιλιάδες ανδρών, γυναικών και παιδιών, που δείχνει το γενικό ενδιαφέρον όλων να δουν, να γνωρίσουν, να ακούσουν, να δεχθούν την θεραπευτική ευλογία του Ιησού Χριστού.
Η Αρτοκλασία στην Μικρή Πανήγυρη της Ενορίας μας στο Παρεκκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου, την 8η Μαΐου του 2017. |
Ο άγιος ευαγγελικός λόγος είναι πάντοτε λόγος πνοής και ζωής, λόγος σοβαρός και πειστικός, ευλογημένος και θαυματουργός. Αυτό επιβεβαιώνεται ποικιλότροπα από το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και τον χορτασμό των χιλιάδων ακροατών του Ιησού καθώς και όλων των άλλων που είχαν προστρέξει κοντά του πάσχοντες από διάφορες ασθένειες, οι οποίοι μόλις αντίκριζαν τον Ιησού, θεραπεύονταν.
Άλλη μια Αρτοκλασία που τελέστηκε κατά την Μικρά Πανήγυρη μας για την Κοίμηση της Αγίας Άννας, την 25η Ιουλίου 2019. |
Αρτοκλασία στον Αρχιερατικό Εσπερινό για την Πανήγυρη της εορτής της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων, την 8η Σεπτεμβρίου του 2017. |
Ο π. Παύλος Ιωσηφίδης, πρωτόπαπας στην Αρτοκλασία της Μεγάλης Πανηγύρεως της Ενορίας μας το 2017, στον Αρχιερατικό Εσπερινό. |
ή "Σαρακοστή του Θέρους" το αναφέρει χαριτωμένα ο λαός του Θεού και τρέχει κάθε απόγευμα στις εκκλησιές να αφήσει μια αγνή από μελισσοκέρι λαμπάδα στο προσκεφάλι της και ένα ευωδιαστό λουλούδι στην εικόνα της και να ψάλλει τον Μικρό και τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα της, ενώ αυστηρή νηστεία κρατά για δεκαπέντε ημέρες, εξομολογείται και ετοιμάζεται, έτσι ώστε "όμορφος" και "καθαρός" να κοινωνήσει στην γιορτή της Κοιμήσεως της στις 15 Αυγούστου.
Εμείς οι Ανθοκηπιώτες όμως, αλλά και πολλοί ακόμα φίλοι μας, ευλαβείς προσκυνητές, πρόθυμοι αφιερωτές, μα και οι κοπιώντες στις διακονίες της Ενορίας μας, αλλά και οι διαδικτυακοί φίλοι μας, οι αναγνώστες της ιστοσελίδας που διατηρεί ο Ναός και η Ενορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια, την Παναγία Θεοτόκο μας την τιμούμε έτι περισσότερο γιατί εκτός από μάνα όλων μας, μην το λησμονούμε, είναι και κόρη των δικών μας Αγίων, της Αγίας Άννας μας και του Αγίου Ιωακείμ, των Δικαίων Θεοπατόρων, της "γιαγιάς" και του "παππού" της Ορθοδοξίας, των προγόνων του Χριστού μας.
Στις αρχές του επόμενου μήνα δε, του πρώτου του εκκλησιαστικού έτους, την 8η Σεπτεμβρίου 2019 θα εορτάσουμε πανηγυρικά εδώ στην γειτονιά μας, πρώτα το Γενέσιον της Θεοτόκου και κατόπιν την επομένη,
9η Σεπτεμβρίου την Σύναξη των Αγίων Θεοπατόρων, των προστατών της Ενορίας μας, στην οποία κάθε χρόνο αυτήν την εποχή εμείς πανηγυρίζουμε με εκδηλώσεις λατρευτικές και λαογραφικές, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας στα χωριά τους, σε άλλες εποχές, όμορφες, αγνές και απονήρευτες, με χορούς κυκλωτικούς, όπου πιάνονταν χέρι-χέρι και γίνονταν με την βοήθεια των Αγίων που πανηγύριζαν, καλύτεροι άνθρωποι, ακόμα καλύτεροι χριστιανοί, αλλά και γνωρίζονταν μεταξύ τους, αραβωνιάζονταν, παντρεύονταν, δημιουργούσαν τις οικογένειες τους, βάπτιζαν τα παιδιά τους, θρηνούσαν τους νεκρούς τους, και όλα αυτά με επίκεντρο την Ενορία τους, την εκκλησιά τους, που οι ίδιοι έχτιζαν και συντηρούσαν με τον μόχθο τους ώς κόρη οφθαλμού.
ενώ θα αναγράφεται και στο πρόγραμμα των Ακολουθιών και των δραστηριοτήτων της Ενορίας μας για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2019, από την επόμενη εβδομάδα, ζητώντας να συμμετάσχετε όλοι στον αγώνα μας, ο καθείς σύμφωνα με τα χαρίσματα του για να τελέσουμε και φέτος ένα όμορφο πανηγύρι προς δόξαν και τιμήν στους Αγίους μας, που τους το χρωστάμε, αφού με την αγάπη τους και την βοήθεια τους χτίζουμε την εκκλησιά τους.
Και αφού αναφέραμε την ολοκαίνουργια εκκλησία που χτίζουμε για να στεγάσουμε τους Αγίους Θεοπάτορες, τους δικούς μας Αγίους και προστάτες μας, τον Ιωακείμ και την Άννα, σας ενημερώνουμε πως, μέρα με την ημέρα, ο Ιερός Ναός μας επάνω, υπέργειος, περίλαμπρος και μεγαλοπρεπής ετοιμάζεται έτσι ώστε να είναι έτοιμος, ή όσο έτοιμος γίνεται για να τελεστούν τα Θυρανοίξια του, που ορίστηκαν με τις ευλογίες του Επισκόπου μας, αλλά και τις ευλογίες του Παπαγιάννη μας από την Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος, που μας αγαπά, μας βοηθά και μας ευλογεί από το "περιβόλι της Παναγιάς", αλλά και είναι ο μεγαλύτερος από τους κτίτορες του νέου αυτού Ναού μας,
για το Σαββατοκύριακο της 12ης και 13ης Οκτωβρίου αυτού του έτους, του 2019, ένα μήνα περίπου μετά το μεγάλο πανηγύρι μας στις αρχές του Φθινοπώρου.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους στην χαρά και των δυο γιορτών που θα έχουμε μπροστά μας, κατά τις οποίες, όπως θα ακούσουμε αύριο Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, τον ευαγγελιστή Ματθαίο να μας περιγράφει στο Ευαγγέλιο του με τόσο όμορφο και γλαφυρό τρόπο, το γεγονός της Αρτοκλασίας και τον χορτασμό των πέντε χιλιάδων πιστών, αλλά και το περίσσευμα των αγαθών μετά την ευλόγηση τους από τον Διδάσκαλο Χριστό, και να μας λέει..."Καί ἔφαγον πάντες καί ἐχορτάσθησαν...", έτσι χορτάτοι θα νοιώσουμε και εμείς, όλοι όσοι θα συμμετάσχουμε στις εορταστικές, λατρευτικές, πανηγυρικές εκδηλώσεις κατά την Μεγάλη Πανήγυρη της Ενορίας μας για την εορτή της Συνάξεων των Αγίων Θεοπατόρων, αλλά και των Θυρανοιξίων του επάνω Ναού μας, έναν μήνα μετά.
Χορτάτοι όχι βέβαια από τους πέντε άρτους και τα δυο ψάρια, αλλά μέσα από το θαύμα της ζωντανής Εκκλησίας του ιδρυτού της Χριστού, μέσα από τις πανηγυρικές Ακολουθίες της γιορτής της Γιαγιάς και του Παππού Του, της Αγίας Άννας μας και του Αγίου Ιωακείμ, μέσα από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και της Θείας Μεταλήψεως. Χορτάτοι και πλήρεις, από το φαγητό εκείνο που αν το φας δεν πρόκειται να πεινάσεις ποτέ ξανά, από αυτό που όσο το καταναλώνεις τόσο περισσότερο γίνεται, από αυτό που μπορεί..."Πλούσιοι να επτώχευσαν και να επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού...", όπως θα ψάλλουμε κατά την Ακολουθία της Αρτοκλασίας στην Πανήγυρη μας, ευλογώντας οι ιερείς μας τις προσφορές των εορταζόντων.
Καλή Πανήγυρη!!!
*παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα...", θα δείτε το Ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής, τόσο στο αρχαίο πρωτότυπο κείμενο, όσο και σε νεοελληνική απόδοση...
ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
(Ματθαίου ιδ΄ 14-22)
"Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων"
Πρωτότυπο κείμενο:
Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, εἶδεν ὁ ᾿Ιησοῦς πολὺν ὄχλον, καὶ ἐσπλαγχνίσθη ἐπ᾿ αὐτοῖς καὶ ἐθεράπευσε τοὺς ἀρρώστους αὐτῶν. ᾿Οψίας δὲ γενομένης προσῆλθον αὐτῷ οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ λέγοντες· ῎Ερημός ἐστιν ὁ τόπος καὶ ἡ ὥρα ἤδη παρῆλθεν· ἀπόλυσον τοὺς ὄχλους, ἵνα ἀπελθόντες εἰς τὰς κώμας ἀγοράσωσιν ἑαυτοῖς βρώματα. ῾Ο δὲ ᾿Ιησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· Οὐ χρείαν ἔχουσιν ἀπελθεῖν· δότε αὐτοῖς ὑμεῖς φαγεῖν. Οἱ δὲ λέγουσιν αὐτῷ· Οὐκ ἔχομεν ὧδε εἰ μὴ πέντε ἄρτους καὶ δύο ἰχθύας. ῾Ο δὲ εἶπε· Φέρετέ μοι αὐτοὺς ὧδε. Καὶ κελεύσας τοὺς ὄχλους ἀνακλιθῆναι ἐπὶ τοὺς χόρτους, λαβὼν τοὺς πέντε ἄρτους καὶ τοὺς δύο ἰχθύας, ἀναβλέψας εἰς τὸν οὐρανὸν εὐλόγησε, καὶ κλάσας ἔδωκε τοῖς μαθηταῖς τοὺς ἄρτους, οἱ δὲ μαθηταὶ τοῖς ὄχλοις. Καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν, καὶ ἦραν τὸ περισσεῦον τῶν κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις. Οἱ δὲ ἐσθίοντες ἦσαν ἄνδρες ὡσεὶ πεντακισχίλιοι χωρὶς γυναικῶν καὶ παιδίων. Καὶ εὐθέως ἠνάγκασεν ὁ ᾿Ιησοῦς τοὺς μαθητὰς αὐτοῦ ἐμβῆναι εἰς τὸ πλοῖον καὶ προάγειν αὐτὸν εἰς τὸ πέραν, ἕως οὗ ἀπολύσῃ τοὺς ὄχλους.
***************
Νεοελληνική απόδοσις:
Εκεῖνο τὸν καιρό, ὁ ᾿Ιησοῦς εἶδε πολὺν κόσμο καὶ τοὺς σπλαχνίστηκε, καὶ γιάτρεψε τοὺς ἀρρώστους των. ῞Οταν ἔπεσε τὸ δειλινό, τὸν πλησίασαν οἱ Μαθητές του καὶ τοῦ εἶπαν· ῾Ο τόπος εἶναι ἐρημικός, καὶ ἡ ὥρα πιὰ περασμένη. Διῶξε τὸν κόσμο νὰ πᾶνε στὰ χωριὰ γιὰ ν᾿ ἀγοράσουν φαγητὰ νὰ φᾶνε. ῾Ο ᾿Ιησοῦς ὅμως τοὺς εἶπε· Δὲν ὑπάρχει λόγος νὰ φύγουν, δῶστε τους ἐσεῖς νὰ φᾶνε. Δὲν ἔχουμε ἐδῶ παρὰ πέντε ψωμιὰ καὶ δύο ψάρια, τοῦ ἀπαντοῦν. Φέρτε μοῦ τα ἐδῶ, τοὺς λέει. Κι ἀφοῦ πρόσταξε τὸν κόσμο νὰ καθίσει γιὰ φαγητὸ πάνω στὸ χορτάρι, πῆρε τὰ πέντε ψωμιὰ καὶ τὰ δύο ψάρια, ἔστρεψε τὸ βλέμμα του στὸν οὐρανό, τὰ εὐλόγησε, ἔκοψε τὰ ψωμιὰ σὲ κομμάτια καὶ τὰ ἔδωσε στοὺς μαθητές, καὶ οἱ μαθητὲς στὸ πλῆθος. ῎Εφαγαν ὅλοι καὶ χόρτασαν. Καὶ μάζεψαν τὰ περισσεύματα ἀπὸ τὰ κομμάτια, δώδεκα κοφίνια γεμᾶτα. Αὐτοὶ ποὺ ἔφαγαν ἦταν περίπου πέντε χιλιάδες ἄντρες, χωρὶς τὶς γυναῖκες καὶ τὰ παιδιά. ᾿Αμέσως ὕστερα ὁ ᾿Ιησοῦς ὑποχρέωσε τοὺς μαθητές του νὰ μποῦν στὸ καΐκι καὶ νὰ πᾶνε νὰ τὸν περιμένουν στὴν ἀπέναντι ὄχθη, ὡσότου αὐτὸς διαλύσει τὰ πλήθη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου