ΚΥΡΙΑΚΗ & ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ (Λουκ. ι΄ 16-21)

"΄Ο ἀκούων ὑμῶν ἐμοῦ ἀκούει, καὶ ὁ ἀθετῶν ὑμᾶς ἐμὲ ἀθετεῖ·" 
     Την Κυριακή της 18ης Οκτωβρίου 2015, ημέρα όπου η Αγία Εκκλησία μας 
εορτάζει την μνήμη του Αγίου Λουκά του Αποστόλου και Ευαγγελιστού, προς τιμήν του καταλιμπάνεται το ενδιάτακτο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής και αναγινώσκεται, σύμφωνα με το τυπικό, το ευαγγέλιο της εορτής του Αγίου Λουκά, ήτοι το κατά Λουκάν 10ο κεφάλαιο και οι στοίχοι 16-21.
          Το ιερό κείμενο είναι ένα τμήμα από το δικό του, το κατά Λουκάν, ιερό Ευαγγέλιο και αναφέρεται στην ώρα εκείνη που ο Κύριος απέστειλε τους  Εβδομήκοντα Αποστόλους του να περιοδεύσουν στην Ιουδαία, αφού πρώτα τους είπε: Εκείνος που ακούει εσάς, εμένα θα ακούει. Κι εκείνος που παρακούει εσάς, εμένα θα παρακούει. Κι όποιος παρακούει εμένα, παρακούει τον Θεό Πατέρα, που με απέστειλε στον κόσμο.
          Και οι Εβδομήκοντα Απόστολοι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αγίου Λουκά, ξεκίνησαν το μεγάλο και ιερό έργο τους περιοδεύοντας σε πόλεις και χωριά, και μετά από ημέρες, αφού επιτέλεσαν την αποστολή τους, επέστρεψαν με  χαρά μοναδική και έλεγαν με έκπληξη στον διδάσκαλο τους: "Κύριε, και αυτά ακόμη τα δαιμόνια υποτάσσονται σε μας με την επίκληση του ονόματός σου." Και ο Χριστός τους αποκρίθηκε: "Από τότε που άρχισα το έργο μου, αλλά και όταν σας έστειλα σε περιοδεία, έβλεπα τον σατανά να χάνει την εξουσία του· να πέφτει και να συντρίβεται τόσο γρήγορα, όπως πέφτει η αστραπή. Και τώρα σας δίνω πολύ μεγαλύτερη εξουσία εναντίον του σατανά. Σας δίνω εξουσία να νικάτε και να ποδοπατείτε τα όργανά του, που σαν φίδια και σκορπιοί χύνουν το δηλητήριο ύπουλα στις ψυχές των ανθρώπων, για να τις θανατώσουν. Σας δίνω εξουσία να κατανικάτε όλη τη δύναμη που διαθέτει ο εχθρός του ανθρώπου για να παρεμποδίσει το έργο σας. Και έτσι δεν θα μπορεί σε τίποτε να σας βλάψει."
     Ο Κύριος στη συνέχεια των λόγων του είπε προς τους  Εβδομήκοντα: "Μη χαίρεστε τόσο επειδή τα πονηρά πνεύματα υποτάσσονται σε σας, αλλά περισσότερο διότι τα ονόματά σας γράφτηκαν στους  ουρανούς." τους τονίζει δηλαδή ότι μεγαλύτερη αξία από την εκδίωξη των δαιμονίων έχει η απελευθέρωση των ανθρώπων από την αμαρτία και η πολιτογράφησή τους στη Βασιλεία των ουρανών. 
     Την ώρα μάλιστα εκείνη ο Κύριος ένιωσε πολύ μεγάλη χαρά στα βάθη της ψυχής του και είπε: "Σε ευχαριστώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης. Σε ευχαριστώ, διότι ενεργώντας με  πανσοφία και με  δικαιοσύνη απέκρυψες τις ουράνιες αυτές αλήθειες από τους ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι σοφοί και συνετοί, και τις φανέρωσες σε απλούς, άδολους και ταπεινούς ανθρώπους. Σε ευχαριστώ, Πατέρα, διότι τέτοια υπήρχε η αγαθή και δίκαιη θέλησή σου."
    Όπως λοιπόν ζητά το Χριστός από τους Αποστόλους του να γράψουν στο βιβλίο των Ουρανών με το ανεξίτηλο εις τους αιώνες μελάνι που τους παραχώρησε ο Κύριος τους, τα ονόματα των ανθρώπων που τους ακολουθούν, έτσι και η Εκκλησία μας το ίδιο μήνυμα σήμερα απευθύνει και σε εμάς, τους εν δυνάμει αποστόλους της, όταν θα βγούμε από τις εκκλησιές και ακούγοντας τις παραινέσεις του Ευαγγελίου Του θα πάμε στα σπιτικά μας και θα πρέπει εκεί να το διαδώσουμε, στα παιδιά μας, στους γονείς μας, στους φίλους, ακόμα και στους εχθρούς μας, στους γείτονες και στους συνεργάτες μας, αλλά πρώτα από όλα θα πρέπει να το εφαρμόσουμε εμείς οι ίδιοι για να μπορέσει το Θείο αυτό μήνυμα να γίνει πιστευτό από όλους και εμείς να είμαστε οι νόμιμοι αγγελιοφόροι του.
Καλή και ευλογημένη Κυριακή
 σε όλους σας!!!

Ο περιληπτικός βίος 
του Αγίου Λουκά,του Ευαγγελιστού. 
     Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, βιβλία τα οποία περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή. 
    Ήταν γιατρός στο επάγγελμα (Κολ. 4,14), όμως γνώριζε πολύ καλά την ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της, καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
     Ο Λουκάς αναφέρεται ονομαστικά τρεις φορές στη Καινή Διαθήκη και είναι λίγα τα στοιχεία που υπάρχουν για το πρόσωπό του, μάλλον δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας των όσων είπε και έκανε ο Ιησούς (Λουκ. 1,1-4), αν και αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να ήταν ένας από τους ακολούθους Του, ή όπως μερικοί υποστηρίζουν, να ήταν από τους Έλληνες που ζήτησαν να δουν τον Κύριο (Ιω. 12,20-21). 
    Ο Λουκάς υπήρξε στενός συνεργάτης του Παύλου και τον συνόδεψε σε πολλές από τις περιοδείες του. Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον ίδιο τον Παύλο και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Ο Παύλος τον χαρακτηρίζει "αγαπητό" (Κολ. 4,14) και ως το "μόνο πιστό συνεργάτη του" (Β' Τιμ. 4,11). Ο Λουκάς παρέμεινε πιστός και αφοσιωμένος στον Παύλο, μέχρι το τέλος της ζωής του Αποστόλου.
   
 Ο Λουκάς είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου το οποίο διακρίνεται από τα άλλα Ευαγγέλια για την ακριβέστατη ιστορική τοποθέτηση των γεγονότων, αλλά και το γλωσσικό του χαρακτήρα, είναι δε και ο συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων. 
     Τι απέγινε ο Λουκάς μετά το μαρτύριο του Παύλου και πως ολοκλήρωσε το βίο του δεν είναι γνωστό. Η παράδοση τον αναφέρει να εγκαταλείπει τη Ρώμη και να γίνεται επίσκοπος της ιταλικής πόλης Βρέσκιας και τελικά να ζεί στην Πάτρα. 
     Σύμφωνα με τον Γρηγόριο το Θεολόγο, ο Λουκάς συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μαρτύρων της Εκκλησίας. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο Λουκάς πέθανε στη Θήβα της Βοιωτίας σε ηλικία 84 ετών, ενώ άλλη πηγή αναφέρει πως, ο ευαγγελιστής κοιμήθηκε στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας σε ηλικία 74 ετών, και άλλη πάλι πως υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον κρέμασαν σε ένα ελαιόδεντρο στην Έφεσο σε ηλικία 80 ετών. 
    Το 357 μ.Χ., το ιερό λείψανό του μετακομίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων, μαζί με αυτό του Αποστόλου Ανδρέα.
    Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά την 18η Οκτωβρίου εκάστου έτους.


*παρακάτω ακολουθεί το Ευαγγέλιο της Κυριακής 18ης Οκτωβρίου 2015, σε πρωτότυπο κείμενο και σε νεοελληνική απόδοση...

Το ευαγγέλιο της Κυριακής
 18ης Οκτωβρίου 2015
Πρωτότυπο κείμενο:
Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγέλιο λουκά΄Ο ἀκούων ὑμῶν ἐμοῦ ἀκούει, καὶ ὁ ἀθετῶν ὑμᾶς ἐμὲ ἀθετεῖ· ὁ δὲ ἐμὲ ἀθετῶν ἀθετεῖ τὸν ἀποστείλαντά με.῾Υπέστρεψαν δὲ οἱ ἑβδομήκοντα μετὰ χαρᾶς λέγοντες· Κύριε, καὶ τὰ δαιμόνια ὑποτάσσεται ἡμῖν ἐν τῷ ὀνόματί σου. Εἶπε δὲ αὐτοῖς· ἐθεώρουν τὸν σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πεσόντα. ἰδοὺ δίδωμι ὑμῖν τὴν ἐξουσίαν τοῦ πατεῖν ἐπάνω ὄφεων καὶ σκορπίων καὶ ἐπὶ πᾶσαν τὴν δύναμιν τοῦ ἐχθροῦ, καὶ οὐδὲν ὑμᾶς οὐ μὴ ἀδικήσῃ. πλὴν ἐν τούτῳ μὴ χαίρετε, ὅτι τὰ πνεύματα ὑμῖν ὑποτάσσεται· χαίρετε δὲ ὅτι τὰ ὀνόματα ὑμῶν ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς. ᾿Εν αὐτῇ τῇ ὥρᾳ ἠγαλλιάσατο τῷ πνεύματι ὁ ᾿Ιησοῦς καὶ εἶπεν· ἐξομολογοῦμαί σοι, πάτερ, κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, ὅτι ἀπέκρυψας ταῦτα ἀπὸ σοφῶν καὶ συνετῶν, καὶ ἀπεκάλυψας αὐτὰ νηπίοις· ναί, ὁ πατήρ, ὅτι οὕτως ἐγένετο εὐδοκία ἔμπροσθέν σου.
Απόδοση στην νεοελληνική:
Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγέλιο λουκά
Επέστρεψαν, λοιπόν, οι εβδομήντα δύο με χαρά, λέγοντας: «Κύριε, και τα δαιμόνια υποτάσσονται σ’ εμάς στο όνομά σου». Είπε τότε σ’ αυτούς: «Έβλεπα το Σατανά που έπεσε σαν αστραπή από τον ουρανό. Ιδού, σας έχω δώσει την εξουσία να πατάτε πάνω σε φίδια και σε σκορπιούς, και πάνω σε όλη τη δύναμη του εχθρού, και τίποτα δε θα σας βλάψει. Όμως γι’ αυτό να μη χαίρετε, επειδή τα πνεύματα σας υποτάσσονται, αλλά να χαίρετε επειδή τα ονόματά σας έχουν εγγραφεί στους ουρανούς». Όποιος ακούει εσάς ακούει εμένα. και όποιος απορρίπτει εσάς απορρίπτει εμένα. Και όποιος απορρίπτει εμένα, απορρίπτει αυτόν που με απέστειλε». Αυτήν την ώρα ο Ιησούς αγαλλίασε στο Πνεύμα το Άγιο και είπε: «Ομολογώ τη δόξα σου, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, γιατί απέκρυψες αυτά από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες σε νήπια. Ναι, Πατέρα, γιατί έτσι ευαρεστήθηκες. 
TAG