Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΘΕΟΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

Η Ενορία μας αγαπά τις Αγρυπνίες...
     ...και για τον μήνα Οκτώβριο, επέλεξε ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, που βρίσκεται στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, να τιμήσει με αυτήν την όμορφη και κατανυκτική μοναστηριακή Ακολουθία του Τυπικού της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τον Άγιο Συμεών τον νέο θεολόγο, έναν Άγιο που συνέβαλε τα μάλα στην διάδοση της πίστης μας με το συγγραφικό και όχι μόνο, έργο του. 
    Η καμπάνα του ναού μας σήμανε στις 9.00 ακριβώς το βράδυ της Παρασκευής 11ης του Οκτώβρη και η Ακολουθία μας άρχισε από τους δύο ιερείς μας, Χρυσόστομοι και οι δύο, με το Απόδειπνο, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ο Εσπερινός της εορτής εκ της ιδιαιτέρας φυλλάδας με ολοκληρωμένη την Ακολουθία του Αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου και κατόπιν ετελέστη η Λιτή και η Αρτοκλασία, όπου και στην Λιτανεία που ακολούθησε ετέθησαν προς προσκύνηση μαζί με την εικόνα του Αγίου και το ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, όπως και τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου που αποθησαυρίζεται από χρόνους πολλούς στον ναό μας, μαζί με τα ενθύμια από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.
    Η εκκλησία μας, η οποία βρίσκεται ακόμα στο πρώιμο στάδιο της κατακόμβης, ταπεινή και φτωχική, μα όμορφη, καθαρή και ζεστή από την αγάπη των Ενοριτών της, φωτισμένη με το λιγοστό φως των κανδηλιών και των λαμπάδων, έμοιαζε αυτό το όμορφο βράδυ του Φθινοπώρου, με ένα καταφύγιο ανθρώπων, μια σπηλιά, μια φάτνη, όπου ψυχές πονεμένες και κουρασμένες, ταλαιπωρημένες και πικραμένες από την καθημερινή βιοτή και τα προβλήματα της, ήρθαν και κούρνιασαν στην αγκαλιά της, για να νοιώσουν έστω και για λίγο, αυτό το βράδυ, την θαλπωρή και την αβίαστη αγάπη του Θεού για αυτές, μια αγάπη που μπορεί πολλοί να ευαγγελίζονται με τα λόγια τους, όμως δυσκολεύονται να την δείξουν με τα έργα τους και που η Εκκλησία του Χριστού, τους την προσφέρει ως αντίδωρο για την μετάνοια, την φιλανθρωπία, την αγάπη για τον πλησίον τους, την ενάρετη ζωή τους.
     Και όταν η καθημερινότητα μας προσπερνά και κάνει ανάλγητες τις ψυχές μας και δεν μας αφήνει να δείξουμε στον Θεό και στους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν, το καλό πρόσωπο μας, όταν η γαργαλιστική και ελκυστική αμαρτία μας κυριεύει, τότε το διαφορετικό σκοτάδι της Ιεράς Ακολουθίας της Αγρυπνίας, της κατανυκτικής αυτής μοναστηριακής Ακολουθίας, μας φωτίζει την ζωή και μας δείχνει τον δρόμο...τον τρόπο για να επανέλθουμε στην καλοσύνη και στις επιταγές Του Θεού μας, οι οποίες και θα μας οδηγήσουν στην πραγματική ευτυχία μας.
     Τον Εσπερινό διαδέχθηκε ο  Όρθρος και κάπου εκεί στους Αίνους, βγήκε ο π.Χρυσόστομος Τελίδης, από το Άγιο Βήμα κρατώντας χριαλίδα στο χέρι του, προσκύνησε την εικόνα του εορταζόμενου Αγίου, τα ιερά Λείψανα και το Τίμιο Ξύλο και έχρισε όλους τους πιστούς, που "βγήκαν" για λίγο από το σκοτάδι τους, "φανερώθηκαν" και ευλογήθηκαν με το λαδάκι της καντήλας που άναβε καθ'όλη την διάρκεια της Αγρυπνίας στην μέση του ναού όπου και βρίσκονταν η εικόνα του Αγίου Συμεών και μετά αποτραβήχθηκαν και πάλι στο ημίφως της αίθουσας και στην ψυχική ησυχία τους για να ακούσουν λίγο αργότερα από τον π.Χρυσόστομο Κοτσίδη το, "Ευλογημένη η Βασιλεία..." σημάδι πως άρχισε η Θεία Λειτουργία και πως σε λίγο θα ακολουθήσει η πραγματική συνάντηση μας με τον Χριστό και η ένωση μας μαζί Του, μέσω της Θείας Κοινωνίας και των Αχράντων Μυστηρίων.
     Το "Δι' ευχών" που ακούστηκε στο τέλος, σηματοδότησε την λήξη της Ακολουθίας της Αγρυπνίας όμως, όπως μας προέτρεψε ο ιερέας μας, θα ακολουθούσε Τράπεζα για όλους όσους υπέμειναν τον κόπο της αγρυπνίας αυτής, με κεράσματα από τις κυρίες της διακονίας του ναού μας, όπως και έγινε. 
     Γέμισε για ακόμα μια φορά το αρχονταρίκι του ναού μας με την αγάπη των ενοριτών και προσκυνητών μας, όπου τους περίμενε ζεστό τσάϊ και λιχουδιές φτιαγμένες με πολύ μεράκι από τις νοικοκυρές της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων, τις χρυσοχέρες διακόνισσες της γειτονιάς των Ανθοκήπων.
    Ήταν πια περασμένες 1.30 όταν ένας-ένας οι  φίλοι μας, αφού πρώτα πήραν την ευχή των ιερέων μας, πήραν και τον δρόμο της επιστροφής για τα σπίτια τους, με εφόδια και δύναμη όμως από την ζεστασιά και την καθαρότητα της Ακολουθίας της Αγρυπνίας, αλλά και την ευχαρίστηση που πηγάζει από την ενεργή συμμετοχή τους στην Θεία Λατρεία.
Αύριο ξημερώνει Σάββατο, ημέρα έναρξης των κατηχητικών συναντήσεων μας. Στον ναό μας θα τελεστεί και πάλι η Θεία Λειτουργία. Μια διαφορετική όμως Θεία Λειτουργία αφιερωμένη στα παιδιά των κατηχητικών σχολείων μας, την οποία θα τελέσει ο έτερος συνεφημέριος του ναού μας, π.Χρυσόστομος Τελίδης στον σολέα του ναού μας και θα γίνει στο τέλος και ο παραδοσιακός Αγιασμός της κατηχητικής χρονιάς 2013-2014.Μετά θα ακολουθήσει γιορτή για τα παιδιά μας με πολλές-πολλές εκπλήξεις.
     Όμως αυτό θα είναι το θέμα της επόμενης ανάρτησης μας στην άλλη ιστοσελίδα μας, αυτήν της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, www.enetheopatoron.blogspot.gr.
     Προς το παρόν σας καληνυχτούμε και σας ευχόμαστε ολόψυχα να έχετε τις ευλογίες του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, που μόλις τελέσαμε την Ιερά Ακολουθία της Αγρυπνίας προς τιμήν του.  

TAG