ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ


Τον Σταυρόν Σου Χριστέ προσκυνούμεν...
        
      Οι Θεοφόροι Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, γνωρίζοντας την δύναμη του Σταυρού,  στην μέση ακριβώς της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και υπολογίζοντας την κόπωση και της εξασθένηση της ψυχής μας, με άλλο ένα όπλο μας εφοδίασαν, ένα όπλο χαράς και λύπης μαζί, της χαρμολύπης της Ορθοδοξίας, που προστέθηκε και αυτό μέσα στην φαρέτρα των πολεμοφοδίων μας, μαζί με όλα τα άλλα που έχουμε, για να δώσουμε τον μεγάλο και άνισο αγώνα μας με το κακό, την δύσκολη μάχη μας κατά του διαβόλου. Τον Σταυρό του Χριστού μας.
      Όπλο χαράς, που χωρίς αυτό εμείς οι χριστιανοί δεν κάνουμε τίποτα και δεν πάμε πουθενά. Είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε μόλις ξυπνάμε και το τελευταίο πριν κοιμηθούμε. Το γνωρίζουμε με το που γεννιόμαστε, αφού μας το φορά ο ιερέας επάνω μας κατά την βάπτιση μας, άλλοτε χρυσό και ακριβό, άλλοτε πάλι απλό  ξύλινο  ή σιδερένιο, πάντα όμως όμορφο, βαρύ, και πολύτιμο για 'μας τους χριστιανούς, ενώ στην συνέχεια το κουβαλάμε κατάσαρκα πάνω μας σε όλη την ζωή μας, φυλαχτό και σύμμαχο σε ότι καλό κάνουμε, επικριτή και τιμωρό όμως στις αμαρτίες μας και τέλος, όταν έρθει η ώρα να φύγουμε από αυτή την ζωή, τότε την νέα κατοικία μας κοσμεί, από καλοσμιλευμένο μάρμαρο ή ξύλο απλό και απέριττο, μα πάντα σύμβολο της ομολογίας μας, της ομολογίας του Ορθόδοξου Χριστιανού.

     Όπλο όμως και λύπηςαφού σ' αυτόν τοποθέτησαν το Σώμα του Χριστού μας, για να το βασανίσουν, να το βεβηλώσουν και να το ατιμάσουν. Θεώρησαν ότι με τον Σταυρό θα σβήσουν την ύπαρξη Του και θα Τον εξαφανίσουν. Μόνο που Αυτός τον αγίασε, τον έκανε σύμβολο με την σάρκα και το  αίμα του, τον εξάγνισε με την Θεότητα του, και τώρα, από θάνατο και βασανιστήριο που συμβόλιζε κάποτε, πριν την Σταύρωση Του, τώρα είναι το θεμέλιο της ζωής μας και η ανακούφιση από τον πόνο μας, και μας τον έδωσε να τον κουβαλάμε σε όλη μας την ζωή, λέγοντας μας... 

"Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι".  


          Την Κυριακή αυτή, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τελείτε, στην απανταχού Ορθοδοξία και στους ναούς όλου του κόσμου εδώ και αιώνες, η Ακολουθία της τελέσεως της Προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, τοποθετώντας τον Σταυρό του Χριστού μας στο κέντρο των Ναών μας, κάνοντας τον  επίκεντρο της ζωής μας, Σύμβολο της Πίστης μας, τον στολίζουμε όμορφα με ευωδιαστά, φρέσκα άνθη, ο ιερέας μας ντυμένος στα πράσινα τον περιφέρει και τον επιδεικνύει μέσα στην εκκλησία του και τέλος μαζί με το ποίμνιο του τον προσκυνά και μοιράζει τα ευλογημένα σταυρολούλουδα για ευλογία στους πιστούς ενορίτες του.

         Εμείς, στο Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, η οποία βρίσκεται στο δυτικό μέρος της όμορφης Θεσσαλονίκης, εκτελώντας κατά γράμμα τις επιταγές των Πατέρων της Εκκλησίας μας, κάνουμε ακριβώς το ίδιο, αλλά στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και όχι στην Δοξολογία, όπως επιτάσσει το τυπικό μας, για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην Λιτανεία του Σταυρού μας, όλοι οι ενορίτες μας, που μερικές φορούν αργούν να έρθουν και να γεμίσουν την εκκλησιά μας.

    Έτσι λοιπόν οι ιερείς μας πρώτα προσκύνησαν τον Σταυρό, ο οποίος  βρισκόταν ευπρεπισμένος μέσα σε όμορφο ψάθινο καλάθι και στολισμένος με τα ανοιξιάτικα λουλούδια της εποχής, μα πιο πολύ νομίζω με την αγάπη και την πίστη του κόσμου, πάνω στην Αγία Τράπεζα και κατόπιν ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Τελίδης, σήκωσε το καλάθι με τον Τίμιο  Σταυρό, που ήταν πνιγμένος μέσα στις μυρωδιές της Άνοιξης, τοποθετώντας τον στο κεφάλι του, συνοδευόμενος και από τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, τον συνεφημέριο του, περιστοιχιζόμενοι δε και οι δύο από τους ιεροψάλτες μας και τους ιερόπαιδες, τον λιτάνευσαν ανάμεσα στους πιστούς χριστιανούς, που έψαλλαν από κοινού το "Σώσον Κύριε τον Λάον σου..."

    Φθάνοντας στο κέντρο του ναού, τον εναπόθεσαν σε τραπεζάκι μπροστά στο μεγάλο ξύλινο Σταυρό, ο οποίος βρισκόταν εκεί στολισμένος και αυτός με κάθε λογής όμορφα λουλούδια, πολύχρωμα γαρίφαλα και φρέσκα δροσερά και ευωδιαστά μοβ τριαντάφυλλα και ένα σωρό άλλα άνθη, που πρόσφερε ο κόσμος για την τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, και εν τέλει προσκύνησαν όλοι οι ακόλουθοι της Τελετής και οι ιερείς μας, ψάλλοντας το...

"Τον Σταυρό σου προσκυνούμεν Δέσποτα, και την αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν"

και ανταλλάσοντας μεταξύ τους τα σταυρολούλουδα, ασπαζόμενοι ο ένας την δεξιά του άλλου.

    Τέλος μοίρασαν οι ιερείς μας στους κοπιώντες και ψάλλοντες, τα αγιασμένα άνθη του Σταυρού του Χριστού μας και αποσύρθηκαν στο Άγιο Βήμα, όπου μετά από λίγο ο π. Χρυσόστομος Τελίδης έκανε την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ευχόμενος Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής και κατόπιν μοίρασαν ο μεν το αντίδωρο προς ευλογία της ψυχής μας και ο έτερος τα σταυρολούλουδα για ευλογία στα σπιτικά μας, και σημάδι της πίστης μας και της δύναμη μας...

... δύναμη που πηγάζει από τον  Σταυρό Του Κυρίου μας!!!

TAG