ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ(Τετάρτη 17/4/2013)

Τή αυτή ημέρα, Πέμπτη τής Ε΄ εβδομάδος τών Νηστειών, κατά την αρχαίαν παράδοσιν, ψάλλομεν τήν Ακολουθίαν τού Μεγάλου Κανόνος.
      Ο Μεγάλος Κανόνας, είναι μια μεγάλη, σε μέγεθος αλλά και σε αξία, κατανυκτική Ακολουθία στο Τυπικό της Εκκλησίας μας, που ψάλλεται στους Ορθόδοξους Ναούς όλης της οικουμένης αυτήν την ημέρα στην περίοδο της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής με σκοπό, όπως αναφέρεται και σε προηγούμενο άρθρο σε ανάρτηση της ιστοσελίδας του ναού μας, να ξεσκεπάσει την αμαρτωλότητα  μας και έτσι να μας οδηγήσει στη μετάνοια. 

    Στον Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, στην Δυτική Θεσσαλονίκη, εντάξαμε τον Μεγάλο Κανόνα μέσα στην όμορφη και κατανυκτική  Ακολουθία της Αγρυπνίας και κατόπιν υποδείξεων και συμβουλών του π. Παύλου Ιωσηφίδη, αξιοτάτου Αρχιμανδρίτου της Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, μα και αγαπημένου φίλου της Ενορίας μας, και του ναού μας, της Αγίας Άννας, που ιδιαίτερα αγαπά, αφού  χρόνους πολλούς διακονεί την Αγία Σκήτη της στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στην Αδελφότητα των Θωμάδων στην έρημο, όπως αποκαλούν οι μοναχοί την περιοχή της Μικράς Αγίας Άννας, που μας τίμησε με την παρουσία του και τις ψαλτικές ικανότητες του, μα και τις γνώσεις του στο δύσκολο πολλές φορές τυπικό της Εκκλησίας μας.

   Η Ακολουθία ξεκίνησε με το Μεγάλο Απόδειπνο γύρω στις οκτώ, ενώ στις εννέα "μπήκαμε" στον Όρθρο για να αρχίσει λίγο αργότερα ο Μεγάλος Κανόνας, ο οποίος με μεγάλη κατάνυξη, πότε ψαλλόμενος και πότε διαβαστά, από τον ιεροψάλτη μας κο Κωνσταντίνο Παπαγερούρη και τον βοηθό του κο Ιωάννη Παπαγεωργάκη, που πλαισίωναν καθ' όλη την διάρκεια της Αγρυπνία μας τον π.Παύλο, "Ο Μέγας Κανών" ο οποίος και αποδόθηκε κατά το γνήσιο τυπικό της Εκκλησίας μας αλλά και με την πρέπουσα κατάνυξη. 

   Η ώρα κυλούσε ήρεμα μέσα στην σχεδόν άδεια εκκλησιά μας, αφού οι πιστοί που συμμετείχαν στην Αγρυπνία μας, αυτήν την φορά ήταν λιγοστοί, με ευχάριστη ίσως έκπληξη την παρουσία της κας Κατερίνας Στανίση,γνωστής τραγουδίστριας, η οποία ήρθε κατά την διάρκεια του Όρθρου, για να συμπροσευχηθεί μαζί μας και να προσκυνήσει στους Αγίους μας, αλλά και το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού που βρίσκεται θησαυρισμένο στον ναό μας και που καθ' όλη την διάρκεια της Αγρυπνίας μας είχε τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό, και έτσι γύρω στις 11.30 ο ιερέας μας, π. Χρυσόστομος Τελίδης, βγήκε από το Άγιο Βήμα κατά την διάρκεια της Θ' Ώρας για να πάρει "καιρό"και στην συνέχεια να ετοιμαστεί για την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που θα ακολουθούσε.

     Στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, ο π. Χρυσόστομος, κοινώνησε τα προηγιασμένα Άγια, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας, σχεδόν σε όλο το εκκλησίασμα, μοίρασε το αντίδωρο στους πιστούς, είπε το "Δι'ευχών" και κατόπιν τους προσκάλεσε όλους στο αρχονταρίκι για ένα ποτήρι ζεστό τσάι και διάφορα κεράσματα που με πολύ αγάπη είχαν ετοιμάσει οι διακόνισσες του ναού μας για τους επισκέπτες μας,επαληθεύοντας έτσι για ακόμα μια φορά την φήμη της πιο φιλόξενης και προκομμένης Ενορίας της Μητροπόλεως μας.

   Η δύσκολη ανηφοριά της Σαρακοστής συνεχίζει, μα σιγά-σιγά αρχίζει να αχνοφαίνεται η επερχόμενη και απαραίτητη "Σταύρωσις"μας, που θα μας φέρει απλόχερα τα δώρα της, που δεν είναι άλλα, από την "Ανάσταση".

Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες της Αγρυπνίας μας, αλλά και ένα όμορφο μικρό βίντεο με τον π. Παύλο Ιωσηφίδη, ο οποίος μας έψαλλε κατά την διάρκεια της, και εμείς, ένα πολύ μικρό μέρος του Μεγάλου Κανόνος βιντεοσκοπήσαμε και με πολύ αγάπη σας παρουσιάζουμε στην ιστοσελίδα του ναού μας, αλλά και στο κανάλι μας στο Youtube, κάνοντας σας έτσι μετόχους της λατρευτικής ζωής μας, αλλά και συμμέτοχους της καθημερινότητας μας.
Ακολουθείστε μας...
ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ

(Τετάρτη 17/4/2013)


"Ελέησον με ο Θεός, ελέησον με..."
και κατόπιν οι φωτογραφίες...

Οι ιεροψάλτες μας στην θέση τους,
με πρωτοψάλτη για σήμερα τον π.Παύλο Ιωσηφίδη... 
...έτοιμο και το Άγιο Βήμα...
...η Ζωοδόχος Πηγή μας, η Παναγιά,
περιμένει και αυτή στολισμένη από τους  Δ' Χαιρετισμούς ακόμα...
...το ιερό λείψανο μας, του Αγίου Λουκά του ιατρού,
έτοιμο για να γιατρέψει τις ψυχές μας...
...η όμορφη και υπόγεια προς το παρόν εκκλησιά μας,έτοιμη και αυτή
με ελάχιστο φωτισμό από τις λαμπάδες και τα καντήλια του ναού μας...
...και ο π.Χρυσόστομος, θυμιάζει όλον τον ναό... 
...για να αρχίσει η Αγρυπνία μας
και να ψάλλομαι τον Μεγάλο Κανόνα..
"Φώς Χριστού, φαίνει πάσι"...και "Κατευνθήτω..."
"Δι' ευχών των Αγίων Πατέρων ημών..."
Τέλος, λίγο τσάι και κουλουράκια "δια τον κόπον της Αγρυπνίας",
στο αρχονταρίκι του ναού μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον π.Παύλο Ιωσηφίδη, 
που μας αγαπά και πάντα μας τιμά με την παρουσία του!!!
TAG