Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΧΡΥΣΗ

Κάθε μήνα και μια Αγρυπνία...

      ...ή "και περισσότερες αν το θέλουν οι ενορίτες μου" μας λέει πάντα ο π.Χρυσόστομος, που από τότε που ήρθε στην εκκλησιά μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας στην Δυτική Θεσσαλονίκη, δεν πέρασε μήνας που να μην γίνει, έστω και μία, Αγρυπνία στην Ενορία μας.

     Αυτή τη φορά θα τελέσουμε την Ακολουθία της Αγρυπνίας προς τιμή της Αγίας Χρυσής της νεομάρτυρος, της εκ Μογλένων(+1795), της οποίας εν περιλήψει τον βίο μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.
        Η Αγρυπνία μας θα γίνει την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ και γύρω στις 12.30, ίσως λίγο αργότερα, ο ιερέας μας θα πει το "Δι' ευχών..."πράγμα που θα σηματοδοτεί την Απόλυση της Ακολουθίας, ενώ αμέσως μετά θα παρασχεθεί Τράπεζα στο αρχονταρίκι του ναού μας από τις κυρίες της διακονίας "δια τον κόπον της Αγρυπνίας" όπως λένε και οι αγιορείτες πατέρες στις δικές τους Αγρυπνίες, που κρατούν όμως όχι λιγότερο από δώδεκα ώρες, αλλά και για να κεραστούμε από τις εορτάζουσες που φέρουν το όνομα της Αγίας Χρυσής.
        Σας περιμένουμε όλους, στον ταπεινό μα όμορφο ναό μας για να ενώσουμε τις προσευχές μας με τις δικές σας στην Αγία Χρυσή, έτσι ώστε να γίνει μεσίτρια στον Θεό για εμάς, τους οικείους μας και για όλο τον κόσμο.
Ο βίος της Αγίας Χρυσής πολύ περιληπτικά...

Η Αγία Χρυσή γεννήθηκε στο χωριό Χρυσή του Ν. Πέλλας.    Ο πατέρας της Χριστιανός Ορθόδοξος, ήταν φτωχός και άσημος. Είχε τέσσερα κορίτσια μαζί με την Αγία Χρυσή. Η Αγία διακρίνονταν για την  πίστη, την αρετή και την αγνότητα του βίου της. Μια μέρα μαζί με άλλες γυναίκες πήγε στο δάσος του χωριού για να μαζέψει ξύλα. Εκεί την συνάντησε ένας Αγαρηνός που με υποσχέσεις και κολακείες προσπάθησε να την φέρει στη θρησκεία του και να την κάνει σύζυγό του. Την απείλησε ότι αν αρνηθεί, θα υποστεί φοβερά μαρτύρια. Η Χρυσή δεν δείλιασε, αλλά επικαλέστηκε την βοήθεια του Κυρίου. Τότε παραδόθηκε σε Μωαμεθανές γυναίκες μήπως την μεταπείσουν. Ακόμη κατέφυγαν σε μαντεία και μαγείες. Επί έξι μήνες αγωνίζονταν να την αποσπάσουν από την πίστη της. Ζήτησαν ακόμη και την βοήθεια των γονέων και αδελφών της Αγίας προκειμένου να την μεταπείσουν. Γονείς και αδελφοί με δάκρυα την παρακαλούσαν να αρνηθεί την πίστη της, για να αποφύγουν και αυτοί και η Αγία το μαρτυρικό θάνατο.Μετά την άκαμπτη στάση της Αγίας, άρχισαν τα φοβερά μαρτύρια και επί τρεις ολόκληρους μήνες την ράβδιζαν καθημερινά. Κατόπιν έκοψαν λωρίδες από το δέρμα της και τις κρέμασαν εμπρός της. Ύστερα πέρασαν από τα αυτιά της ένα πυρωμένο σίδερο και την κρέμασαν σε μία άγρια αχλαδιά και με μαχαίρι έκοψαν τα μέλη του ιερού σώματός της.
Η Αγία Χρυσή μαρτύρησε στις 13 Οκτωβρίου 1795.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου