ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΜΟΝΗΣ ΓΟΡΓΟΕΠΗΚΟΟΥ Ι.Μ.Ν&ΣΤ

Πανηγύριζε όλη η Μητρόπολη...
      ...την 30η Σεπτεμβρίου με πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και την 1η Οκτωβρίου με πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο ανδρικό μοναστήρι "Γενεσίου της Θεοτόκου Γοργοεπηκόου"στην Ν.Μαγνησία της Θεσσαλονίκης.
        Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τους χώρους του μοναστηριού, που ήρθαν με λεωφορεία και αυτοκίνητα για να συμμετάσχουν στην Πανήγυρη της Παναγιάς της Γοργοεπηκόου, όπου και τους υποδέχθηκε με πολύ αγάπη, ο Ηγούμενος της Μονής, π. Αθανασιος Σκαρκαλάς και οι είκοσι και πλέον μοναχοί που είναι εγγεγραμμένοι στην Συνοδεία του.
         Γύρω στις 6 μ.μ κατέφθασε και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ο οποίος και θα χοροστατούσε της Πανηγυρικής Ακολουθίας και τον υποδέχθηκαν ο Ηγούμενος, όλοι οι Ιερομόναχοι και Αρχιμανδρίτες της Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου που έτρεξε να πάρει την ευλογία του και αμέσως μετά άρχισε ο Εσπερινός.
         Καλλικέλαδοι ψάλτες κοσμούσαν το αναλόγιο της μονής, υπό την διεύθυνση του π. Λαζάρου Καρανδρέα και αξιόλογων άλλων ψαλτών της Μητροπόλεως μας, που με το ιδιαίτερο μοναστηριακό ύφος και με τους πανηγυρικούς ύμνους της εορτής, δόξασαν το πρόσωπο της Παναγίας, ψάλλοντας την ακολουθία όπως ακριβώς ψάλλεται στην μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους την ημέρα της πανηγύρεως της.
        Στην διάρκεια του Εσπερινού, στην Λιτή, εισοδεύτηκε από τον Δεσπότη μας και από τους ιερείς με μεγαλοπρέπεια η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου και εναποτέθηκε σε ειδικό χώρο έξω από τον ναό για προσκύνημα μετά την Αρτοκλασία που ακολούθησε και τον Θείο Λόγο που με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Πατσιάς, σχετικά με την θέση της Παναγίας μας δίπλα στον Χριστό και τον ρόλο που έπαιξε στην ιστορία της Αγίας μας Εκκλησίας, από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα.
         Ακολούθησαν οι ευχαριστίες του Επισκόπου μας στον Ηγούμενο της Μονής π. Αθανάσιο που φροντίζει για τα πάντα στο μικρό αυτό μοναστήρι της Μητροπόλεως μας, τους ιερείς που άφησαν για λίγο το ποιμαντικό έργο στις Ενορίες τους και ήρθαν για να λαμπρύνουν την Πανήγυρη του μοναστηριού τους με την παρουσία τους, τους διακονητές του μοναστηριού για την άψογη οργάνωση και τέλος το χριστεπώνυμο πλήθος που γέμισε ασφυκτικά τον ναό και τον περίβολο του για άλλη μια φορά, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, της προστάτιδος όλης της περιοχής της Μαγνησίας, αλλά και όλης της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

         Παρακάτω, έχουμε ένα πολύ όμορφο φωτογραφικό υλικό που βεβαίως δεν μπορεί επακριβώς να προβάλει την αξία αυτού του μικρομονάστηρου, και που ενώ βρίσκεται στο κέντρο της πολύβουης, βρόμικης και ίσως ακατάλληλης για να στεγάσει την προσευχητική ιδιότητα ενός μοναστηριού, βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου, παρά ταύτα έχει κατορθώσει να συλλέξει με θαυματουργικό τρόπο την αγάπη των περιοίκων αλλά και των απανταχού Θεσσαλονικαίων και όχι μόνο.
         Οι φωτογραφίες λοιπόν αυτές, μπορούν όμως να σας δώσουν την εικόνα, μια ιδέα, ένα στοιχείο, την απόδειξη πως από το μοναστήρι αυτό αναβλύζει  η ευλογημένη ευωδία της πίστης των ανθρώπων στον Χριστό και της πίστης τους στην Παναγία μάνα Του, όπως συμβαίνει σε όλα τα μοναστήρια της Παναγίας, σε όλη την Ελλάδα, και πως και αυτό είναι ένα από τα "σπίτια της Παναγίας"μας, στην Ν.Μαγνησία της Θεσσαλονίκης...

...όπως είναι και το δικό μας, στην άλλη άκρη της Μητροπόλεως μας, στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας και στην εκκλησιά των Αγίων γονέων της Παναγίας, των Θεοπατόρων, του Αγίου Θεοπροπάτορος Ιωακείμ και της Αγίας Θοεπρομήτορος Άννης, που είναι και κάτι παραπάνω από όλα τα άλλα...
...Το "πατρικό σπίτι" της Παναγίας.

 ακολουθεί το φωτογραφικό υλικό...

Οι πατέρες την μονής αναμένουν την άφιξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα.
Τον προϋπάντησαν ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, π.Διονύσιος Πατσάνης και ο Ηγούμενος της Μονής π. Αθανάσιος Σκαρκαλάς. 
Μαζί του όπως πάντα ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως, π.Παντελεήμων και ο π.Στέφανος από το γραφείο γάμων της Μητροπόλεως.
Και φυσικά όλοι οι πατέρες της Συνοδείας της μονής.
"Έν πομπή", Δεσπότης και πατέρες πέρασαν στον ναό...
...και τέλος ο κόσμος, για να αρχίσει ο Εσπερινός.
"Δεύτε προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν...".
Οι πιστοί μπροστά στο εικόνισμα της θαυματουργής Παναγίας της Γοργοεπηκόου.
Μαζί με τον Αρχιδιάκονο μας και ο δεύτερος "τη τάξη" διάκονος, ο π.Ακάκιος.
"Κύριε εκέκραξα...".
Όμορφες συγκινητικές εικόνες του Εσπερινού.
Εδώ στο βάθος φαίνεται και ο π.Μάξιμος έτερος διάκονος της Μητροπόλεως μας.
Κατά την Είσοδο του Εσπερινού...
...και κατά την Λιτή.Εδώ βλέπουμε τον Ηγούμενο της μονής π. Αθανάσιο Σκαρκαλά.
Ο δικός μας ιερέας π.Χρυσόστομος με τον π. Διονύσιο, κουβαλούν την θαυματουργή εικόνα ...
...ακολουθεί ο Δεσπότης με τον λαό του Θεού.
Όμορφες εικόνες της Ακολουθία της Λιτής...
...με την Συνοδεία της μονής...
...τον Δεσπότη, τους διακόνους του και το χριστεπώνυμο πλήθος.
Ο κόσμος παίρνει την θέση του...
...όπως και οι ιερείς μετά του Δεσπότου.
Το καθολικό της μονής μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Νίκου και του Βασίλη, που μας χάρισαν αυτές τις όμορφες εικόνες.
Ο μικρός Βασίλης...
...και ο Νίκος, από τους ιερόπαιδες του π.Χρυσοστόμου στον ναό μας.
Η κοινή Τράπεζα...
και τέλος ο Ηγούμενος της μονής που μας φιλοξένησε στο "σπίτι μας"
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ π.ΑΘΑΝΑΣΙΕ 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

TAG