ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΧΩΜΙΟΥ

Η Ευκαρπία έχει τον δικό της Άγιο,τον νέο οσιομάρτυρα Παχώμιο τον Αγιορείτη...

         ...και τον πανηγυρίζει την 7η Μαΐου κάθε χρόνο,στο δικό της μικρό εκκλησάκι στο κέντρο του πάρκου των Μικρασιατών,στην οδό Δασκαλίσσης Αθηνάς Τσακίρη,στα όρια των Ενοριών του Αγίου Γεωργίου με την δικής μας Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης .

          Η αρχή έγινε φέτος την Κυριακή 6 Μαΐου του 2012 το βράδυ και την στιγμή που όλοι οι πολιτικοί της χώρας μας διατείνονταν πως στις κάλπες κρίνεται το μέλλον της Ελλάδος,εμείς πανηγυρίζοντας τον Άγιο μας, με την υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου,με Εσπερινό, και Αρτοκλασία,με επιμνημόσυνη δέηση για τους πρώτους ιδρυτές της Νέας Ευκαρπίας που ήρθαν από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας και τέλος με χορούς και τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες από τον Μικρασιατικό μας Σύλλογο,βροντοφωνάξαμε πως όσο στις πλατείες πανηγύρια γίνονται για τους Αγίους μας,και όσο μικρά παιδιά χορεύουν παραδοσιακούς χορούς,όπως τότε έκαναν οι πρόγονοι τους  και όσο μένει αναμμένο έστω και ένα κερί στις εκκλησιές και στα παρεκκλήσια του τόπου μας,έχουμε ελπίδα,έχουμε μέλλον...έχουμε πατρίδα.

          Ο κόσμος άρχισε να συρρέει σιγά-σιγά στο πάρκο,όπου όλα ήταν έτοιμα για την εκδήλωση.Το παρεκκλήσι, κάτασπρο με τα κόκκινα κεραμίδια του,να δεσπόζει στο κέντρο σημαιοστολισμένο,τα φώτα που θα μας φώτιζαν όταν έπεφτε η νύχτα,τα ηχεία για να ακουστεί παντού η ακολουθία του Εσπερινού και αργότερα η παραδοσιακή μουσική της εκδήλωσης των Μικρασιατών,οι καρέκλες τα τραπέζια και ότι άλλο χρειαζόταν και που επιμελήθηκαν ο ιερέας μας π.Χρυσόστομος με τους Επιτρόπους του ναού,όλα ήταν στην θέση τους και όλα ήταν όμορφα και τακτοποιημένα.

          Το καμπανάκι του μικρού παρεκκλησίου χτύπησε πανηγυρικά όταν ο πατήρ Αθανάσιος,από την Ενορία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, έφερε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Παχωμίου,ο πατήρ Χρυσόστομος το υποδέχθηκε στα σκαλοπάτια του και αφού από κοινού το προσκύνησαν, άρχισε ο Εσπερινός.
           Αργότερα έγινε Αρτοκλασία στο κέντρο του πάρκου  των Μικρασιατών,υπέρ υγείας και Θείας βοηθείας της οικογενείας Καρακούτα(η κυρία Χρυσή Καρακούτα δώρησε όλη την αγιογράφηση του μικρού παρεκκλησίου του Αγίου Παχωμίου) που πρόσφερε και τα δώρα για την Ακολουθία της Αρτοκλασίας ,"τον σίτον,τον οίνον και το έλαιον".

           Πριν το τέλος του Εσπερινού ο πατήρ Ιωάννης από τον Άγιο Γεώργιο,διάβασε την ευχή καθαγιασμού για το νέο παρεκκλήσι μας,κάναμε την επιμνημόσυνη δέηση για τους Μικρασιάτες προγόνους μας, που ίδρυσαν την Νέα Ευκαρπία εδώ,σε αυτό το κομμάτι της Θεσσαλονίκης, μετά τον διωγμό τους το '22 από το Ουσάκ,την Ευκαρπία, της Μικράς Ασίας και έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας,που είναι και φόρος τιμής στους προγόνους μας, για να μας θυμίζουν για πάντα την προσφορά τους.
           Ο π.Ιωάννης κήρυξε τον Θείο Λόγο,όπου μας είπε τον βίο του Αγίου και τέλος μας αφηγήθηκε και δικές του προσωπικές στιγμές από την απόκτηση του σεπτού λειψάνου του, από το μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου στην Πάτμο,από όπου και προέρχεται.

          Την σκυτάλη πήραν τα παιδιά του Μικρασιατικού Συλλόγου μας,αγόρια και κορίτσια με τις παραδοσιακές φορεσιές τους μας χόρεψαν τους χορούς που χόρευαν και οι πρόγονοι τους στα πανηγύρια των Αγίων τους.

          Τα λόγια από εδώ και στο εξής δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που νοιώσαμε όλοι μας, Μικρασιάτες και μη, βλέποντας τα περισσότερα από πενήντα παιδιά του Συλλόγου μας να λικνίζονται στους ρυθμούς και στους ήχους μιας πατρίδας τόσο μακρινής πια, μα και τόσο οικίας.
           Ο φωτογραφικός φακός αποθανάτισε αυτές τις στιγμές και μέσα από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, σας τις προβάλουμε για να σας κάνουμε και εσάς μετόχους αυτής της τόσο όμορφης εκδήλωσης.

 Βοηθός και σκεπαστής μας ο Άγιος Παχώμιος...
...ο δικός μας Άγιος.

Υ.Σ: Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και στα μέλη του κοινοτικού διαμερίσματος της Ευκαρπίας,όσο και στον Δήμο μας που μας παραχώρησε τον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρειαζόμασταν για την εκδήλωση αυτή.

Εν αναμονή των ιερών λειψάνων του Αγίου Παχωμίου.

Αρχίζει ο Εσπερινός.


 Συνεχίζονται οι φωτογραφίες και ένα μικρό βίντεο της πανηγύρεως και των εκδηλώσεων παρακάτω...

Σε αυτό το link υπάρχει μια πολύ όμορφη στιγμή του παιδικού χορευτικού του Μικρασιατικού Συλλόγου μας.


  http://www.youtube.com/watch?v=o4exwfYjekA&feature=youtu.be


 Οι ιερόπαιδες διαλέγουν τις στολές τους.

Τα παιδιά του μέσου κατηχητικού βοηθούν όπως μπορούν,αλλά ποζάρουν και στον φωτογραφικό φακό.


Και άλλα παιδιά,από την Ενορία της Αγίας Ειρήνης που ήρθαν να βοηθήσουν.Δεξιά βλέπετε να συνομιλούν και οι δύο "Χρήστοι" που συμπτωματικά είναι και οι δύο επίτροποι ο ένας στην Ενορία της Αγ.Ειρήνης,ο κος Μητρούλης και ο άλλος ο κος Χαλκίδης στην δική μας.

Ο Ευθύμης προσκυνά το λείψανο του Αγίου.

Εδώ οι τρεις νέοι επίτροποι του ναού μας,ο κος Λάζαρος,ο κος Βλάσης και ο κος Στέφανος,με τον παλιό μας επίτροπο τον κο Θόδωρο.

Το πάρκο αρχίζει να γεμίζει με τον κόσμο που έρχεται να προσκυνήσει.

Λιγοστός ο κόσμος στην αρχή.
Στην ουρά για το προσκύνημα.

Ο π.Χρυσόστομος μας θυμιάζει στο "Κύριε εκέκραξα...".

Οι ιερείς μας ξεκουράζονται λίγο.

Τα παιδιά του Μικρασιατικού Συλλόγου αδημονούν να αρχίσουν τα χορευτικά τους.
Έτοιμη και η Αρτοκλασία μας.

"Σοφία ορθή"

"Φώς ιλαρόν"


Το λείψανο του Αγίου Παχωμίου από τον Άγιο Γεώργιο που μας έφερε ο π.Αθανάσιος.
Το "Θεοτόκε Παρθένε"στην Αρτοκλασία από τον π.Αθανάσιο, που τον ευχαριστούμε που συμμετείχε στο πανηγύρι μας.

Ήρθε,έστω και αργοπορημένος και ο π.Ιωάννης,λόγω υποχρεώσεων στον ναό του.Τ ον ευχαριστούμε από καρδιάς που μας παραχώρησε έστω και για λίγο κάτι τόσο πολύτιμο, το λείψανο του Αγίου μας.

Ο κόσμος περίσσεψε.

Η μαρμάρινη πλάκα που θα κοσμεί το εκκλησάκι μας από εδώ και πέρα για να μας θυμίζει τους Μικρασιάτες προγόνους μας.

Ο κος Τουμπόγλου Βασίλειος,αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών"Ουσάκ"της Ευκαρπίας,μας μίλησε για την ιστορία του Συλλόγου.



Τα παιδιά ετοιμάζονται.

Ο π.Χρυσόστομος μοιράζει την Αρτοκλασία στον κόσμο, που ανέλπιστα ξεπέρασε τα πεντακόσια άτομα.

Το μέλλον της Ευκαρπίας, τα μικρά Μικρασιατόπουλα ετοιμάζονται και αυτά.


Ο ιερέας μας θα έπρεπε όντως να κάνει το θαύμα των πέντε άρτων...


...όπου θα χόρταιναν χίλιοι πεντακόσιοι  άνθρωποι,για να φτάσει η Αρτοκλασία για όλους.

Όλα έτοιμα ...

...και αρχίζουν οι χοροί.

Εντυπωσιακή είσοδος των παιδιών...

Πενήντα και παραπάνω τα παιδιά που μας χόρεψαν,γέμισαν όλη την πλατεία.

Την παράσταση έκλεψαν τα μικρά παιδιά...

...και απέσπασαν το πιο παρατεταμένο χειροκρότημα.

Όλοι μαζί ανέβηκαν στην πλακόστρωτη πλατεία μας...
...και έκαναν φινάλε κάτω από τις επευφημίες του κόσμου,που συγκινημένοι χειροκροτούσαν τα παιδιά τους.

Όλοι μαζί βάλαμε ένα χεράκι για να ξεστολίσουμε την πλατεία.

Ο κος Στέφανος που ανέλαβε τα ηλεκτρολογικά.

Ο κος Χρήστος με την σύζυγο του κα Σοφία ξεκουράζονται λίγο στα παγκάκια της πλατείας.

Τα παιδιά μας,των Ανθοκήπων αλλά και των εργατικών κατοικιών που ήρθαν να μας βοηθήσουν.

Φορτώνουν το φορτηγάκι του κου Λάζαρου και έτσι τελειώνει το πανηγύρι μας.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!
TAG