"Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ" (Ε)

Ο Ύμνος της Αγάπης
Α΄επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους, 
κεφάλαιο: ιγ', στοίχοι: 1-8
     ...άρθρον Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Τελίδη....       
     X
Ο Ιερός Ναός μας, 
των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, 
στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας.
Τα Θυρανοίξια του τελέστηκαν τον Οκτώβριο του 2019,
ενώ στην φωτογραφία βλέπεται πως θα είναι εξωτερικά,
όταν, πρώτα ο Θεός, αποπερατωθεί και εξωτερικά.
ωρίς κανέναν ιδιαίτερο και εμφανή λόγο, και ορμώμενοι από την μεγάλη αγάπη μας για τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, μα και για τον Άγιο Λουκά τον ιατρό, τον Αρχιεπίσκοπο της Συμφερουπόλεως και της Κριμαίας, αλλά και του δεδομένου πια και πολύ περισσότερου χρόνου που έχουμε τόσο να γράψουμε όσο και να διαβάσουμε λόγω του εγκλεισμού στα σπίτια μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των αποτελεσμάτων του, τα διαδοχικά lockdown, την καραντίνα, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και της απαγόρευσης της τέλεσης των Ακολουθιών στις εκκλησιές μας με την συμμετοχή πιστών, και με την νόσο covid-19 να καταδυναστεύει την λατρευτική, αλλά και την κοινωνική ζωή μας, σήμερα αποφασίσαμε με  την συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας μας, να αναρτήσουμε σε επανάληψη ένα παλαιότερο άρθρο του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, με τίτλο "Ο Ύμνος της Αγάπης".
      Αργότερα...σχεδόν καθημερινά, θα ανεβάζουμε και άλλα άρθρα του, με σκοπό την κατήχηση ενοριτών μας και των φίλων και αναγνωστών, ή ακολούθων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας, πάνω σε πρακτικά θέματα της Πίστης μας, αλλά και των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας, μα και τόσα άλλα θέματα, που ενώ θα έπρεπε να μας απασχολούν, όλους εμάς τους "νεοέλληνες" και έτι περισσότερο όλους εμάς τους "νεοχριστιανούς", συγχωρείστε μας τον αδόκιμο αυτό όρο, παρά ταύτα και ίσως δικαιολογημένα, μέσα στην δίνη της πολύβουης καθημερινότητας μας, τα  παραβλέπουμε ή τα αγνοούμε, ή διαφεύγουν της αντιλήψεως μας ή  και τα παραθεωρούμε. Ζητήματα όμως σημαντικά, τα οποία αφορούν την ορθο-δοξία και την ορθο-πραξία μας, και που τώρα, με την ζωή να έχει κατεβάσει τους ρυθμούς και την ταχύτητα της, ίσως να είναι η ευκαιρία μας για να μάθουμε έτι περισσότερα, αναλύοντας τα ζητήματα αυτά και μπαίνοντας στα νοήματα που κρύβουν από πίσω. 
      Σ
Αρχιερατικός Ευχέλαιο στην κατακόμβη 
του Ιερού Ναού μας κατά την Μεγάλη 
Τεσσαρακοστή το 2018.
ημαντικό ρόλο στις αναζητήσεις μας αυτές, έχουν τα Επτά Μυστήρια της Εκκλησίας μας,
ενώ με αφορμή ενός από αυτά, το τελευταίο...μα όχι λιγότερο σημαντικό, το Ιερό Ευχέλαιο, σήμερα σας παραδίδουμε αυτό το άρθρο. Το Ιερό Ευχέλαιο είναι ένα από τα επτά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας
το οποίο τελείται εκτός από τις οικίες μας, κατόπιν καλέσματος των πιστών ενοριτών, και την "Μικρή Σαρακοστή" στον Ιερό Ενοριακό Ναό μας, τελείται επίσης και την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, σε κάποιες δε Ενορίες των Ιερών  Μητροπόλεων ανά την Ελληνική επικράτεια,
Ο Ιερός Ναός μας φωτισμένος το βράδυ, 
τις παραμονές των Χριστουγέννων.
 καλώντας και τον οικείο Επίσκοπο για να τελέσει το Αρχιερατικό Ευχέλαιο, παρουσία και ιερέων των όμορων περιοχών, αλλά και την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, και συγκεκριμένα την Μεγάλη Τετάρτη "εις ίασιν ψυχής τε και σώματος".
       Με αφορμή λοιπόν αυτήν την ευλογημένη συνήθεια της τέλεσης του Ευχελαίου, μέσα στην περίεργη και ασυνήθιστη περίοδο που διανύουμε, αλλά και λόγω της λήξης και του 2ου lockdown που έχειεπιβληθεί τον τελευταίο καιρό και έκλεισε...μέχρι και εχθές και για τρείς ολόκληρους μήνες, τις εκκλησίες μας, εξαιτίας του 2ου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, που απείλησε και απειλεί ακόμα,  τόσο την κοινωνική όσο και την λατρευτική ζωή μας, δίνοντας όμως παράλληλα έτσι και την ευκαιρία στους συντάκτες των κοινωνικών δικτύων της Ενορίας μας, 
που έχουν πια περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για να ασχοληθούν με την κατήχηση μέσω διαδικτύου, των ενοριτών μας, αλλά και των φίλων και των αναγνωστών και των ακολούθων της.
       Έτσι η ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, που βρίσκεται στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας και στην δυτική πλευρά της όμορφης πόλης της Θεσσαλονίκης, αναρτά αυτό το άρθρο, εμπνευσμένο από ένα και μόνο αποστολικό ανάγνωσμα που ακούγεται στο Μυστήριο αυτό, τον τρίτο απόστολο στην σειρά, το οποίο και αφιερώνει σε μια μεγάλη μορφή της εκκλησιαστικής ιστορίας και σε ένα ολοζώντανο κομμάτι της, που παρά την πάροδο των αιώνων παραμένει επίκαιρο, παραμένει φρέσκο και δροσερό.         
Αποτέλεσμα εικόνας για αποστολος παυλος
Οι πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι
 Πέτρος & Παύλος
     Το αφιερώνει στον Απόστολο των Εθνών Παύλο, στον Απόστολο της Αγάπης, όπως τον αναφέρουν κάποιοι "εξ ημών" του οποίου το ιεραποστολικό και συγγραφικό έργο έχει γίνει αφορμή μελετών και ερμηνειών μα και έχει εμπνεύσει, και συνεχίζει να το κάνει, πολλούς ιερείς και Αρχιερείς, λογίους, θεολόγους, καθηγητές, ιεροκήρυκες και κατηχητές, για να γράψουν τα βιβλία τους, να διδάξουν τους μαθητές τους, να εντρυφήσουν στα νοήματα του, να κηρύξουν από άμβωνος την αλήθεια της Πίστης μας και να κατηχήσουν τα παιδιά μας με το παράδειγμα του.
Ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος.
       Ταπεινός και εγώ εργάτης της Εκκλησίας του Χριστού μας, μελετητής και "θαυμαστής" του έργου του Αποστόλου Παύλου,  απομόνωσα ένα μικρό μέρος του τεράστιου συγγραφικού έργου του, που στάθηκε και η δική μου έμπνευση για το άρθρο μου αυτό, το αναλύω και σας το παραθέτω χρησιμοποιώντας λίγες δικές μου σκέψεις, ενώ τις περισσότερες τις δανείζομαι από τα λόγια ενός ακόμα νεοαγιοκαταταχθέντα Αγίου της Εκκλησίας μας, του Αγίου Λουκά του ιατρού,  Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας για να σας κάνω, όπως έγινε και ο ίδιος του, μετόχους της Αγάπης, με απώτερο όμως σκοπό να σας κάνω και συμμέτοχους αυτής της ίδιας Αγάπης, που με τόσο όμορφα καλολογικά στοιχεία στόλισε ο Απόστολος των Εθνών, ο Απόστολος της Αγάπης, Παύλος. 
Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός
Αρχιεπίσκ. Συμφερουπόλεως & Κριμαίας.
          Κανείς άλλος δεν έχει μιλήσει έτσι περί αγάπης όπως ο θείος Παύλος και μάλιστα αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την καταγωγή και την αυστηρή εβραϊκή μόρφωση του, αλλά και την κουλτούρα της εποχής εκείνης, θα καταλάβουμε πως ο λόγος του ήταν πάντα θεόπνευστος και στο συγκεκριμένο αυτό σύγγραμμα του θα λέγαμε ποιητικός. Έτσι δικαίως έχει χαρακτηριστεί από τους σύγχρονους μελετητές του έργου του ως...  
"Ο Ύμνος της Αγάπης"
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Απόστολος Παύλος στην πόλη της Βεροίας.       Μέσω αυτής της επιστολής που έγραψε ο Απόστολος Παύλος στην Έφεσο το 55 μ.χ και έστειλε στους Κορινθίους βλέποντας την Εκκλησία εκεί να ταλανίζεται με προβλήματα στην ερμηνεία που άρχισε να μορφώνεται για την λειτουργία των πνευματικών χαρισμάτων, μας έδειξε την πραγματική ουσία ενός από αυτά τα χαρίσματα. Το μεγάλο χάρισμα της αγάπης και την σπουδαιότητά της.
Οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας
στα Λύστρα. 
          Η αγάπη, μας λέει ο Άγιος Λουκάς, είναι  το  κέντρο όλης της χριστιανικής διδασκαλίας και όλου του Ευαγγελίου, ενώ συνεχίζοντας αναλύει λέξη-λέξη το κείμενο της επιστολής του Αποστόλου Παύλου και μας προτρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το βάθος του θείου αυτού λόγου του αγίου αποστόλου: 
«Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον». 
     Ο ήχος της χάλκινης καμπάνας ή ο αλαλαγμός του κυμβάλου είναι κενός, δεν έχει περιεχόμενο. Κούφιος είναι εκείνος ο άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζει όλες τις γλώσσες, ακόμα και τη γλώσσα των αγγέλων, και δεν έχει αγάπη.
Ο Απόστολος Παύλος κηρύττων εν Κρήτη
 «Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί». 
    Βλέπετε πόσο μεγάλη σημασία έχει η αγάπη· ο θείος απόστολος λέει ότι είναι ασύγκριτα πιο μεγάλη και από την πίστη που μετακινεί τα βουνά και από τη γνώση που γνωρίζει όλα τα μυστήρια.
 «Και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι».
Ο Απόστολος της Αγάπης, Παύλος.
     Μάταια είναι η θυσία εκείνων των ανθρώπων που παραδίδουν το σώμα τους στον θάνατο και στη φωτιά για να καεί και δεν έχουν αγάπη. Διότι και αυτά τα έργα, το να δώσει κανείς τη ζωή του ή να μοιράσει όλα τα υπάρχοντά του, μπορεί να τα κάνει ο άνθρωπος χωρίς αγάπη, για άλλους σκοπούς, πονηρούς. Μπορεί κάποιος να μοιράσει την περιουσία του από κενοδοξία, επειδή θέλει να φαίνεται μεγάλος ευεργέτης στα μάτια των άλλων. Μπορεί να δώσει τη ζωή του όχι όμως για όλους τους ανθρώπους αλλά αποκλειστικά για τους ανθρώπους της δικής του κοινωνικής τάξης ή της δικής του φυλής. Τέτοιος άνθρωπος που θυσιάζει τη ζωή του δεν έχει αγάπη γιατί ταυτόχρονα με την αγάπη προς τους δικούς του ανθρώπους, εκδηλώνει μίσος προς τους ανθρώπους της άλλης τάξης και της άλλης φυλής. Μόνο τότε η θυσία θα έχει αξία στα μάτια του Θεού, όταν προσφέρεται από την αγάπη προς όλους αδιακρίτως τους ανθρώπους, χωρίς καμία εξαίρεση. Διότι η εντολή του Κυρίου είναι να αγαπάμε όχι μόνο τους ανθρώπους της δικής μας συνομοταξίας, ή τους συγγενείς μας, ή του ιδίου χρώματος επιδερμίδος ή μόνο τους συμπατριώτες μας, ή του ιδίου δόγματος ή της ιδίας φυλής με εμάς, αλλά ανεξαιρέτως όλους τους ανθρώπους.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Απόστολος Παύλος στην Έφεσο.
Ο Απόστολος Παύλος κηρύττει στην Έφεσο.
      Σας θυμίζουν μήπως καθόλου αυτά τα λόγια του Αγίου Λουκά του ιατρού, κάποιες άλλες θρησκείες ή αιρέσεις...βλέπε τους μάρτυρες του  Ιεχωβά, με τους εκλεκτούς του 144.000 μόνο "πιστούς", που θα κερδίσουν τον παράδεισο, επίσης κάποιους συγκεκριμένους και εκλεκτούς οπαδούς αθέων ιδεολογημάτων,  ακόμα-ακόμα και κάποιες φασιστικές προκαταλήψεις και κάποια πολιτικά κόμματα εκ των οποίων μερικά, δυστυχώς, σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, κατέληξαν με δική μας υπαιτιότητα να βρίσκονται και μέσα στην ένδοξη και δημοκρατική Βουλή των Ελλήνων; 
Μέρος από την ζωή του Αποστόλου Παύλου
αγιογραφημένη.
    Σας θυμίζουν τα λόγια αυτά του Αγίου και ιατρού Λουκά, την αγάπη "κατά το δοκούν" που επιδεικνύουμε όλοι εμείς, στον Έλληνα, στον χριστιανό, στον Ορθόδοξο και αφήνουμε στο έλεος της σκληρής και απάνθρωπης κοινωνίας της αδικίας της φτώχειας και του πολέμου, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον "ξένο", τον αλλόθρησκο, τον αλλόδοξο, ή και τον άπιστο και τον άθεο ακόμα; Έχει σχέση η χωρίς όρους και όρια αγάπη που ευαγγελίζεται ο Απόστολος Παύλος σε αυτό το έγγραφο, «ποίημα» επιτρέψτε μου να πω, με την δική τους...αλλά και δική μας πολλές φορές, κοντόφθαλμη, ασθενική και περίεργη αγάπη;
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Απόστολος Παύλος       Συνεχίζει ο πρωτοκορυφαίος των αποστόλων Παύλος στην επιστολή του να νουθετεί τους Κορινθίους, αλλά και ο Άγιος Λουκάς, ο αγαπημένος ιεράρχης των κατοίκων της μητροπολιτικής του περιφέρειας, της Συμφερουπόλεως στην Κριμαία, αλλά και όλης της τότε Ρωσικής αυτοκρατορίας, να μοιράζεται με τους πιστούς χριστιανούς την αγάπη του για τον Θεό, ψελλίζοντας και αναλύοντας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου.
 «Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία» 
Αποτέλεσμα εικόνας για "Άγιος Παύλος"  Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, 1608-1614, (Museo del Greco, Τολέδο)*Η αγάπη είναι γεμάτη από ευσπλαχνία.  
Άνθρωπος που η καρδιά του είναι γεμάτη αγάπη δεν μπορεί να βλέπει με αδιαφορία τους γυμνούς, πεινασμένους και άστεγους συνανθρώπους του. Η αγάπη που ζει μέσα στην καρδιά του είναι γεμάτη ευσπλαχνία.
*Η αγάπη δεν ζηλοφθονεί. 
Όποιος αγαπά δεν ζηλεύει κανέναν. Να ξέρουμε· αν ζηλεύουμε κάποιον σημαίνει ότι η αγάπη δεν υπάρχει μέσα μας. Αν η καρδιά μας ήταν γεμάτη γνήσια χριστιανική αγάπη δεν θα ζηλεύαμε κανέναν και για τίποτα.
*Η αγάπη δεν καυχάται και δεν περηφανεύεται.
Όποιος αγαπά δεν το καυχιέται και δεν περηφανεύεται γιαυτό, γιατί η αγάπη και η περηφάνια δεν μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα, είναι δύο πράγματα αλληλοαναιρούμενα. Όπου υπάρχει αγάπη δεν μπορεί να υπάρχει περηφάνια. Και όπου υπάρχει περηφάνια η αγάπη μας εγκαταλείπει.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Απόστολος Παύλος στην Σαμοθράκη.*Η αγάπη δεν κάνει ασχημίες.
Πόση ασχημία και απρέπεια  βλέπουμε γύρω μας. Αυτή έλαβε σήμερα τεράστιες διαστάσεις, κάτι που μας κάνει να υποφέρουμε πολύ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγάπη στους ανθρώπους, αλλιώς δεν θα υπήρχε τόση απρέπεια. Φανταστείτε, αδελφοί μου, αυτά τα έλεγε ο Άγιος Λουκάς πριν 60 ή 70 χρόνια, άραγε τι θα έλεγε για την σημερινή απρέπεια, την κατάντια των αξιών και των θεσμών όλου του κόσμου;
"Ο Άγιος Πέτρος και ο Άγιος Παύλος"
 Reni Guido1605,Pinacoteca di Brera
*Η αγάπη δεν ζητεί το συμφέρον της. 
Εμείς πάντα ζητάμε για τον εαυτό μας χαρές και απολαύσεις· το όνομά μας να είναι γνωστό, οι άλλοι να μας τιμούν, να έχουμε μία θέση υψηλή. Θέλουμε να έχουμε τα πάντα, τα πάντα για το εγώ μας. Μα η αγάπη δεν ζητάει τίποτα για τον εαυτό της. Είναι εύπιστη, όπως είναι εύπιστα τα παιδιά. Αυτοί που μέσα στην καρδιά τους αφήνουν να κατοικεί η θεία αγάπη είναι σαν τα παιδιά για τα οποία ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε: «Εάν μη στραφήτε και γένησθε ως τα παιδιά, ου μη εισέλθητε εις την βασιλείαν των ουρανών». Η αγάπη σε όλους και σε όλα έχει εμπιστοσύνη, δεν υποπτεύεται κανέναν.
Οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου.
*Η αγάπη δεν ερεθίζεται. 
Πόσοι τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν μεταξύ μας; Πόσοι από μας δεν νευριάζουν; Πολλοί είναι αυτοί, πάρα πολλοί υπάρχουν, που όταν νευριάζουν φωνάζουν σαν έξαλλοι, χτυπιούνται, και βρίζουν τους άλλους. (στα λόγια αυτά του Αγίου Λουκά αναγνωρίζω πολλές φορές και εγώ τον εαυτό μου, φαντάζομαι και ο καθένας από όλους εμάς θα αισθανόμαστε να ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία.) Αν υπήρχε όμως στην καρδιά μας η αυθεντική χριστιανική αγάπη σίγουρα δεν θα το κάναμε.
Η μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου,
 
Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο1600-1601,

Παρεκκλήσι Τσεράζι, Σάντα Μαρία ντελ Πόπολο,
 Ρώμη.
*Η αγάπη δεν λογαριάζει και δεν χαίρεται  για το κακό αλλά συγχαίρει την αλήθεια. 
Αυτό σημαίνει ότι όποιοι έχουν αγάπη στην καρδιά τους είναι ανίκανοι και δεν θέλουν να βλέπουν κακό στον πλησίον τους. Είναι ικανοί και θέλουν να βλέπουν στον πλησίον μόνο καλό. Στην αγάπη δεν υπάρχει χαιρεκακία. Εμείς όμως χαιρόμαστε όταν πέφτουν οι αδελφοί μας, χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τα σφάλματά τους. Και η χαρά αυτή είναι δαιμονική διότι οι δαίμονες χαίρονται για το κακό που βλέπουν στους ανθρώπους. Όταν τα έργα και τα λόγια μας είναι αληθινά και δίκαια τότε η αγάπη χορεύει μέσα μας και αγάλλεται η ψυχή μας, βλέποντας αυτό.
 «πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει».
    Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος 
      διδάσκων εν Αθήναις στον Άρειο Πάγο, 
  στον βωμό επί «Τῷ ἀγνώστῳ Θεῷ».
*Η αγάπη όλα τα σκεπάζει. 
Όταν βλέπουμε πως αμαρτάνει ο αδελφός μας κλείνουμε τα μάτια μας, συγκρατούμε τη γλώσσα μας και δεν διαλαλούμε το σφάλμα του; Όχι, αλλά αντίθετα αρχίζουμε να τον κακολογούμε για να μάθουν όλοι πόσο κακός είναι ο αδελφός μας. Δεν σκεπάζουμε την αμαρτία του αδελφού μας, όπως το κάνανε τόσοι και τόσοι άγιοι του Συναξαρίου της Ορθοδοξίας μας, αλλά την κάνουμε γνωστή σε όλους, τα δικά μας όμως τα σφάλματα τα κρύβουμε ή χειρότερα δεν τα αναγνωρίζουμε.
Ο Απόστολος Παύλος διδάσκει στα χαλάσματα.
(Πίνακας του Giovanni Paolo Pannini 1744)
*Η αγάπη πάντοτε ελπίζει. 
Η ελπίδα, η ακράδαντη ελπίδα στον Θεό και στην ανταπόδοση στην αιώνια ζωή δεν αφήνει ποτέ απροστάτευτους και μόνους αυτούς που στην καρδιά τους κατοικεί η αγάπη.
*Η αγάπη πάντα υπομένει.
 Υπομένει τους χλευασμούς, τους εμπαιγμούς και τα βάσανα για την αγάπη του Χριστού. Έτσι υπέμειναν τους χλευασμούς, τους εμπαιγμούς, την πείνα και το κρύο για τον Χριστό οι άγιοι μας. Η αγάπη θέλει μόνο το καλό του πλησίον και δεν ζητά τα δικά της.
«Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει…»  
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Απόστολος Παύλος       Και πώς να εκπέσει άλλωστε, αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες της ιστοσελίδας του Ιερού Ναού μας, αδελφοί μου εν Χριστώ, αφού εμπνευστής και δημιουργός της είναι ο Θεός και από όλα αυτά τα χαρίσματα με τα οποία μας πλούτισε, όπως λέει τελειώνοντας αυτό το εδάφιο, της επιστολής του Αποστόλου Παύλου, προς την βασανιζόμενη τότε Εκκλησία της Κορίνθου, που δυστυχώς όμως βάσει του εκκλησιαστικού τυπικού μας, δεν ακούγεται όσο συχνά θα έπρεπε στις εκκλησιές μας, και που είναι σε όλους μας γνωστό, ως    
"Ο Ύμνος της Αγάπης"

«...νινί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα, μείζων δε τούτων η αγάπη.»
…αυτά που μένουν τελικά είναι η πίστη, η ελπίδα και η αγάπηΑυτά τα τρία, με κορυφαία τους όμως...
 ...την Αγάπη.
 Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τελίδης
TAG