Την Ρώμην μη λιπών, προς ημάς επεδήμησας, διων εφόρεσας τιμίων Αλύσεων, των Αποστόλων Πρωτόθρονε· ας εν πίστει προσκυνούντες δεόμεθα, ταις προς Θεόν πρεσβείαις σου, δώρησαι ημίν το μέγα έλεος.
Κάθε χρόνο την 16η Ιανουαρίου, η Ορθόδοξη Χριστιανική Ανατολική Εκκλησία εορτάζει την προσκύνηση της αλυσίδας του Απόστολου Πέτρου, «η κρηπίς της Εκκλησίας, η πέτρα της Πίστεως», σύμφωνα με το δοξαστικό των στιχηρών του Εσπερινού της εορτής, ενώ την 1η Αυγούστου, την εορτάζει η ρωμαιοκαθολική Δυτική Εκκλησία.
Σύμφωνα με την εξιστόρηση του Ευαγγελιστή Λουκά στις «Πράξεις των Αποστόλων» (ΙΒ' 1-19), πρόκειται για την αλυσίδα με την οποία ο βασιλιάς της Ιουδαίας Ηρώδης Αγρίππας (10 π.Χ. - 44 μ.Χ.) έδεσε τον Απόστολο Πέτρο και τον έριξε σε φυλακή της Ιερουσαλήμ γύρω στο έτος 43 μ.Χ. Προηγουμένως, είχε διατάξει την θανάτωση με αποκεφαλισμό του Αποστόλου Ιακώβου και όταν είδε ότι οι Ιουδαίοι ευχαριστήθηκαν από το γεγονός, συνέλαβε και τον Πέτρο, με σκοπό να τον θανατώσει μετά το Εβραϊκό Πάσχα.
Ξαφνικά, ένα βράδυ, εμφανίσθηκε στο καλά φρουρούμενο από 16 στρατιώτες κελί του Πέτρου ένας Άγγελος. Τα μέτρα επιτήρησής του ήταν τόσο αυστηρά, ώστε, εκτός από τους φρουρούς που υπήρχαν έξω από την πύλη της φυλακής, δύο στρατιώτες βρίσκονταν διαρκώς δίπλα του μέσα στο κελί. Την νύκτα πριν από την προσαγωγή του στο κριτήριο και την βέβαιη καταδίκη του, και ενώ οι Χριστιανοί αγρυπνούσαν προσευχόμενοι, Άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα οι αλυσίδες του Αποστόλου να πέσουν θαυματουργικά, οι πύλες της φυλακής να ανοίξουν και ο φυλακισμένος Απόστολος Πέτρος να απελευθερωθεί. Χαρακτηριστικά μαρτυρίες υποστηρίζουν πως ο χώρος έλαμψε από φως και ως εκ θαύματος οι αλυσίδες έπεσαν από τα χέρια του Πέτρου. Ο Άγγελος του είπε να σηκωθεί γρήγορα, να ντυθεί και να τον ακολουθήσει. Ο Πέτρος δεν είχε συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και νόμιζε ότι έβλεπε όραμα. Μόνο όταν πέρασε από τα διαδοχικά φυλάκια ανενόχλητος και απομακρύνθηκε από τη φυλακή χωρίς κανείς από τους δεσμοφύλακες να αντιληφθεί το παραμικρό, συνειδητοποίησε πραγματικά το τι είχε συμβεί και είπε:
«Τώρα καταλαβαίνω καλά, ότι πράγματι έστειλε ο Κύριος τον άγγελό του και με έβγαλε από τα χέρια του Ηρώδη και με γλύτωσε από κάθε κακό, που ο λαός των Ιουδαίων επερίμενε να μου γίνει».
Ο Πέτρος αναφέρεται πως κατέφυγε αρχικά στο σπίτι της Μαρίας, πιθανότατα της Παναγίας Θεοτόκου, της "μητέρας" του ευαγγελιστή Ιωάννη, σύμφωνα με την ρήση του Χριστού πάνω από τον σταυρό του μαρτυρίου του προς την μητέρα Του "γύναι ιδού ο υιός σου" και στον Ιωάννη, "ιδού η μήτηρ σου", ή στο σπίτι της Σαλώμης, της κατά σάρκαν μητέρας του Ιωάννη, σπίτι που λειτουργούσε ως μυστική εκκλησία. Οι παρευρισκόμενοι εξεπλάγησαν από την παρουσία του. Αυτός τους εξήγησε τα καθέκαστα και στην συνέχεια αναχώρησε προς άγνωστο τόπο. Όσον αφορά στους 16 δεσμοφύλακές του, αυτοί εκτελέστηκαν μέχρις ενός, με διαταγή του εξαγριωμένου Ηρώδη.
Κάποιοι, ευσεβείς Χριστιανοί διαφύλαξαν αυτή την αλυσίδα, η οποία αρχικά μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εναποτέθηκε στο ναό του Αποστόλου Πέτρου. Αργότερα, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλης την δώρισε στην αυτοκράτειρα Ευδοξία (422-462), η οποία με την σειρά της την χάρισε στον Πάπα της Ρώμης Λέοντα Α'. Σήμερα, η αλυσίδα του Αποστόλου Πέτρου βρίσκεται στη Ρώμη και είναι τοποθετημένη στη λειψανοθήκη του ναού του Αγίου Πέτρου με τις Αλυσίδες (San Pietro in Vincoli).Επί τη ευκαιρία όμως του εορτασμού της μνήμης αυτού του γεγονότος.
"Της προσκυνήσεως της Τιμίας Αλύσεως του Αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου Πέτρου",
την 16η Ιανουαρίου εκάστου έτους, ας θυμηθούμε και τον βίου του, αλλά και ότι άλλο γνωρίζουμε για τον Απόστολο Πέτρο, που τιμάται από την Εκκλησία μας την 29η Ιουνίου μαζί με τον Απόστολο Παύλο,
από παλαιότερη ανάρτηση της ιστοσελίδας της Ενορίας μας...
συχνά κρατώντας κάποια περγαμηνή στο αριστερό του χέρι όπου αναγράφεται κάποιο χωρίο από την Επιστολή του, ενώ κρατά κλειδιά στο άλλο χέρι, ως έμμεση αναφορά στο Ευαγγελικό χωρίο "σύ εἶ ὁ Πέτρος, καί ἐπί ταύτῃ τῇ πέτρᾳ οἰκοδομήσω μου τήν ἐκκλησίαν, καί πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς"(Ματθ. 16, 18-19). Η παρερμηνεία αυτού του χωρίου οδήγησε αρκετές φορές την Εκκλησία σε διαμάχη, οδηγώντας μετέπειτα και στο Σχίσμα της, αφού χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμη και στις μέρες μας από την Εκκλησία της Ρώμης ως δικαιολογία για το "Παπικό Πρωτείο" της επί των άλλων Πατριαρχείων, δηλαδή ότι ο Απόστολος Πέτρος κατέχει την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των αποστόλων λόγω του παραπάνω εδαφίου του Ευαγγελίου του Ματθαίου και ότι, λανθασμένα ερμηνευμένα από του δυτικούς, είναι ο 1ος Επίσκοπος (Πάπας) Ρώμης, ενώ στην πραγματικότητα ιστορικά κείμενα αναφέρουν τον Λίνο ως 1ο Πάπα Ρώμης, ή κατά άλλους, και πάλι εσφαλμένα, τον Κλήμεντα Ρώμης.
και από την Ορθόδοξη και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε και αυτή μαζί με του Αποστόλου Παύλου, στις 18 Νοεμβρίου του 324 μ. Χ. Άλλη μια εορτή υπάρχει όμως στο Συναξάρι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας "Η προσκύνησις της τιμίας αλύσεως του Αγίου, ενδόξου και πανεφήμου Αποστόλου Πέτρου", την 16η Ιανουαρίου εκάστου έτους, ενώ την ίδια εορτή οι ρωμαιοκαθολικοί την εορτάζουν την 1η Αυγούστου. Η κάρα του βρίσκεται στην ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου Λατερανού Ρώμης, μέρος των Λειψάνων του βρίσκεται στην Ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Αγίου Πέτρου Ρώμης, αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του βρίσκονται στον ρωμαιοκαθολικό Ναό της Αγίας Πουντεντιάνας Ρώμης, αλλά και στις Μονές Ιβήρων και Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, ενώ οι αλυσίδες του βρίσκονται στην ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Αγίου Πέτρου Ρώμης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου