Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΚΡΙΜΑΙΑΣ...

...ο Άγιος προστάτης των ανθρώπων με προβλήματα στα μάτια.
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος λουκάς ιατρος
*Είδησις: 
Το ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, που μικρό τμήμα του θησαυρίζουμε στον Ναό μας προερχόμενο από την Ιερά Μονή Σαγματά της Θήβας, 
θα τεθεί σε προσκύνηση την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, αλλά και ανήμερα της εορτής του, την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 κατά την Θεία Λειτουργία.
Τον Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, τον ιατρό, όμως, έχουμε την χαρά και την τιμή να τον έχουμε πάντοτε μαζί μας, να τον αγαπούμε να τον προσκυνήσουμε και να τον εορτάζουμε σε κάθε ευκαιρία εδώ στην Ενορία μας, στις εορτές, στα Πανηγύρια μας, αλλά και στις Αγρυπνίες μας, που  τελούνται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα (για τον μήνα Ιούνιο τελέστηκε Αγρυπνία την Παρασκευή 1/6/2018 για την Απόδοση της εορτής της Πεντηκοστής, μια όμορφη μεταμεσονύχτια προσευχή που κάναμε και για τους μαθητές της Ενορίας μας που δίνουν εξετάσεις)
************
Ο Περιληπτικός βίος
 του Αγίου Λουκά του ιατρού.
    Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Σπούδασε Ιατρική και διέπρεψε στην θεραπεία των ματιών. 
    Το 1904 γνώρισε και αργότερα παντρεύτηκε την Άννα Βασιλίγεβνα και μαζί της απέκτησε  τέσσερα παιδιά. 
    Γρήγορα όμως η σύζυγος του αρρώστησε από φυματίωση και πέθανε. Το 1919 εκλέγεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης. 
    Το 1921 ο «κατά κόσμον» Βαλεντίν, εκάρη μοναχός με το όνομα Λουκάς και αργότερα χειροτονείτε  διάκονος και αμέσως πρεσβύτερος, ενώ το 1923 γίνεται Επίσκοπος Τσκένδης .
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος λουκάς ιατρος    Από  τότε δεν σταμάτησε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές και στις εξορίες μέχρι την δικαίωση του σε ηλικία 70 ετών οπότε και γίνεται αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, μιας πολύ φτωχής περιοχής, όπου και καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες  να ανοίξουν εκκλησίες, απαλύνει τον πόνο των ψυχών των ανθρώπων αλλά και τον πόνο του σώματος εξασκώντας  την ιατρική επιστήμη  αναργύρως.
       Η αγάπη του κόσμου για τον αρχιεπίσκοπο Λουκά ήταν έκδηλη, ενώ ακόμα και αλλόθρησκοι ή άθεοι τον έβλεπαν με σεβασμό. 
       Την Κυριακή 11 Ιουνίου 1961 σε ηλικία 84 ετών με κλονισμένη την υγεία από τις κακουχίες και εντελώς τυφλός, κοιμήθηκε βυθίζοντας σε πένθος όλη την Ρωσία. 
      Όλη του την  ζωή ο Άγιος Λουκάς, ως επιστήμων ιατρός αλλά και ως Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, την προσέφερε ανιδιοτελώς στην ανθρωπότητα, στον συνάνθρωπο, στον φτωχό, στον ανήμπορο κρατώντας μόνο για τον εαυτό του τα εντελώς απαραίτητα για να ζήσει, καμιά φορά δε ούτε αυτά, πήρε μέρος και στους δύο παγκοσμίους πολέμους σαν γιατρός, βραβεύτηκε δε με το βραβείο Στάλιν και είχε μέχρι το τέλος της ζωής του την αμέριστη συμπαράσταση και  την αγάπη όλου του λαού του. 
     Το 1995 η Ρωσική Εκκλησία προέβη στην επίσημη αγιοκατάταξη του και την 20η  Μαρτίου 1996 γίνεται με επισημότητα η ανακομιδή των λειψάνων του, τα οποία εξέπεμψαν μια άρρητη ευωδία, ενώ πολλοί άρρωστοι θεραπεύτηκαν θαυματουργικά. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ και ΚΡΙΜΑΙΑΣ...   Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, την 11η Ιουνίου εκάστου έτους,  μαζί με την εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, στην οποία άγουν τα ονομαστήρια τους τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, Παναγιώτατος κ.κ Βαρθολομαίος, όσο και ο Επίσκοπος μας, ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Σεβασμιώτατος κ.κ Βαρνάβας, τους οποίους ευχόμαστε από καρδιάς "Ετη πολλά και ευλογημένα". Όμως την ίδια ημερομηνία αυτή της 11ης Ιουνίου εορτάζουμε και την Παναγία μας και την θαυματουργή εικόνα της του "Άξιον εστί".
Ευχόμαστε από καρδιάς 
"έτη πολλά" και ευλογημένα σε όλους!!!

TAG