Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2018 ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.


Ο Εσπερινός της Αγάπης 
& το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες..
        Ανήμερα του Πάσχα, Κυριακή 8η Απριλίου του 2018, χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησιάς μας, και οι πιστοί ενορίτες μας, όσοι ξύπνησαν τουλάχιστον, ήρθαν στον Ναό για να ακούσουν το αναστάσιμο μήνυμα, το "Χριστός Ανέστη" και το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες, όπως ακριβώς επιτάσσει το Ορθόδοξο τυπικό μας της Εκκλησίας μας.
     Η προετοιμασία όλη έγινε από τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, που ήρθε από νωρίς στην εκκλησιά του για τον σκοπό αυτό. Και όταν όλα ήταν έτοιμα, και αφού ήρθε και ο συνεφημέριος του, π. Χρυσόστομος Κοτσίδης και οι ιεροψάλτες μας, αλλά και οι υπόλοιποι, 
που όπως συνεννοήθηκε ο προϊστάμενος του Ναού, θα έλεγαν και αυτοί σε κάποια γλώσσα το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο της ημέρας, άρχισε ο Εσπερινός της Αγάπης, όπως τον αποκαλεί ο λαός του Θεού, όπου και κατά την διάρκεια του και αμέσως μετά την Είσοδο του Ευαγγελίου, θα το απήγγειλαν εμελλώς σε όσες γλώσσες θα ήταν δυνατόν. 
      Άρχισε ο π. Χρυσόστομος Τελίδης να απαγγέλλει στην γλώσσα του Ευαγγελίου, την αρχαία Ελληνική, το πρώτο μέρος του, ενώ αμέσως μετά χτύπησε το καμπανάκι και ο έτερος π. Χρυσόστομος Κοτσίδης συνέχισε στην Ομηρική διάλεκτο
μια ιδιαίτερη αρχαία Ελληνική γλώσσα, και στην συνέχεια ακούστηκαν με την σειρά η κα Ελίνα Ελευθεριάδου στα Ρωσικά, η κα Δόμνα Ιωαννίδου στα Ποντιακά, ενώ κατόπιν ακούσαμε στην Νεοελληνική διάλεκτο τον πρωτοψάλτη μας, τον κο Ευάγγελο Δούδη, στην συνέχεια στα Αγγλικά την κα Χρυσούλα Καραϊσαρίδου και στα Λατινικά
την κα Άννα Ζαχαρίογλου, για να συνεχίσει αμέσως η απαγγελία του Ευαγγελίου από από την κα Κωνσταντίνα Τζιορντάνο στην ιταλική γλώσσα, μετά στα Γερμανικά από έναν κύριο, που βρέθηκε μαζί μας στο εκκλησίασμα και με χαρά συμμετείχε στην χαρά μας, και τέλος από την κα Μανταντζή  στα Γαλλικά.
      Θα περίμενε κανείς μέσα σε αυτήν την πολυγλωσσία της ταπεινής εκκλησιάς μας, όπου  απαγγείλαμε το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο φέτος σε δέκα γλώσσες, αυτής της όμορφης κατακόμβης των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, η οποία βρίσκεται στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας
και που οσονούπω περίλαμπρο Ναό τους χτίζουμε επάνω της για να τους στεγάσουμε, αλλά και μαζί τους να χωρέσουμε τα μεγάλα όνειρα μας και εκεί να εντάξουμε την πολύβουη λατρευτική ζωή μας
θα προσδοκούσε λοιπόν ο αναγνώστης της ιστοσελίδας μας να προσθέταμε και την Βλάχικη διάλεκτο, μια και το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευκαρπιωτών αποτελείται από Βλάχους και έχουμε βλάχο Επίτροπο, ακόμα και ο ψάλτης μας είναι βλάχος. 
      Όμως δυστυχώς η διάλεκτος αυτή είναι μόνο προφορική και δεν υπάρχει γραφή στα Βλάχικα και έτσι θα ήταν παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε προσπάθεια μεταφοράς του Ευαγγελίου στο χαρτί και γιαυτό το αποφεύγουμε μέχρι τουλάχιστον αυτή η μεταφορά να μπορέσει να αποδοθεί με ακρίβεια και ασφάλεια. Το 2014 μάλιστα, επιχειρήθηκε από ιερέα του Τυρνάβου η μεταφορά του Ευαγγελίου στα βλάχικα και η τοπική κοινωνία αντέδρασε αδίκως με άσχημο τρόπο απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία του ιερέως, που κινδύνεψε από μερίδα των κατοίκων να χαρακτηριστεί ανθέλληνας και ο Εσπερινός της Αγάπης του, να γίνει πεδίο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. 
      Όπως και να έχει όμως, οι στιγμές που εμείς νοιώσαμε μέσα στον Ναό μας ήταν συγκινητικές και όμορφες, όμως έπρεπε να βιαστούμε αφού οι ιερείς μας θα πήγαιναν και στον Εσπερινό της Αγάπης στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως, όπου και παραδοσιακά θα έπαιρναν την ευχή του Επισκόπου για να την μεταφέρουν στο ποίμνιο τους και φυσικά το ευλογημένο κόκκινο αυγό από τα χέρια του. 
      Όλους κατόπιν μας περίμενε το πασχαλινό τραπέζι, άλλον με τον παραδοσιακό οβελία στην σούβλα, σε άλλους τα διάφορα εδέσματα στα κάρβουνα, τις περίτεχνες σαλάτες, τα όμορφα ελληνικά τραπέζια στις μυρωδάτες από την τσίκνα και χαρούμενες αυλές των σπιτιών με τους συγγενείς και φίλους, τους χορούς και τις μουσικές. 
Ειδικά σε εμάς τους Ευκαρπιώτες και δη τους Ανθοκηπιώτες, που έχουμε και αυτήν την ευλογία, να ζούμε σε έναν τόπο που, και χωριό είναι αφού μια αγκαλιά είμαστε όλοι, αλλά και δεν μας λείπει τίποτε από την πολύβουη και κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται δίπλα μας.
      Η νηστεία της Σαρακοστής, η χαρμολύπη της προετοιμασίας μας για το Θείο Πάθος, η κατήφεια του χειμώνα που δίνει την σκυτάλη στην άνοιξη και η 
ανάσταση της φύσης που ακολουθεί την Ανάσταση του Κυρίου μας, όλα πλέκονται και μπλέκονται μέσα στην όμορφη εκκλησιαστική και την λαογραφική παράδοση του Ορθόδοξου λαού των Ελλήνων, που τόσα χρόνια από γενιά σε γενιά μετέφεραν, και χωρίς σταματημό θα συνεχίσουν, σαν να είναι ο ανεκτίμητος θησαυρό τους, που όμως δεν περιέχει τιμαλφή και χρυσά στολίδια, αλλά τις ηρωικές γενιές των προγόνων μας, τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου μας, την Παναγία μητέρα Του, 
τους Δικαίους γονείς της και Προγόνους του Υιού της Χριστού μας, τους δικούς μας Ιωακείμ και Άννα, τον Παππού και την Γιαγιά της Ορθοδοξίας, αλλά και τους μυριάδες των Αγίων Του.
            Τον θησαυρό αυτό καλούμαστε τώρα εμείς οι Νεοέλληνες να παραδώσουμε άθικτο, αν όχι και πλουσιότερο σαν κληρονομιά στα παιδιά μας και από εκεί στα παιδιά των παιδιών μας, για να μην ξεχαστούν ποτέ αυτές οι ωραίες συνήθειες και αντικατασταθούν με τον "πολιτισμένο" κατά τα άλλα και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που θέλουν με το στανιό να μας επιβάλουν σαν την λύση του αιώνα. 
      Και μια που όλοι αυτοί οι δήθεν πολιτισμένοι δεν μπορούν να χαρούν μαζί μας την χαρά της Ανάστασης, αφού η αποτυχημένη ζωή τους είναι χωρίς πίστη στον Θεό και ελπίδα, είναι και χωρίς ιδανικά και ηρωικά ιδεώδη όπως αυτά της γενιάς των Ελλήνων, προσπαθούν τώρα απεγνωσμένα να μας πείσουν να τους μοιάσουμε εμείς, λες και είναι αυτοί και η μίζερη ζωή τους, το παράδειγμα που πρέπει να έχουμε προς μίμηση και όχι τους προγόνους μας και την απίστευτη ιστορία τους ανά τους αιώνες, όχι την λεβεντιά και τον ηρωισμό τους, την παράδοση που μας άφησαν και την πίστη τους στον Σταυροθέντα και Αναστάντα Χριστό, που σήμερα γιορτάζει όλη η πλάση.
       Ας στείλουμε λοιπόν, όλοι εμείς από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας σε όλους αυτούς τους "πολιτισμένους" φίλους και συμμάχους μας, μαζί με τις πασχαλινές και αναστάσιμες ευχές μας, και ένα μικρό και συγκινητικό βίντεο και ας τους χαρίσουμε μαζί με την αγάπη μας, και ένα πανέμορφο τραγούδι από την αγαπητή μας Μελίνα Ασλανίδου, που νομίζω πως μας αντιπροσωπεύει όλους...
Αποτέλεσμα εικόνας για δεν σε φοβάμαι
Τραγουδά η Μελίνα Ασλανίδου. 
(κάντε κλικ για να το δείτε και να το ακούσετε...)
 
"Χριστός Ανέστη" είναι το μήνυμα και..
"Αληθώς Ανέστη" η μεγαλειώδης απάντηση.
Και τα δυο μαζί δε, είναι ο χριστιανικός καθημερινός χαιρετισμός του κάθε Έλληνα από τώρα μέχρι και την Ανάληψη του Κυρίου και Θεού μας.   
TAG