ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ. & Η 1η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ

"Ανάστα ο Θεός..."
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ
      Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο μεγάλος Εσπερινός και ακούγεται για πρώτη φορά το "Ανάστα ο Θεός, κρίναι την γην".
      Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και την στιγμή που ο ιερέας θα πει το «Ανάστα ο Θεός», οι πιστοί θα κτυπήσουν τους σκάμνους και τα μαύρα ρούχα που καλύπτουν τις εικόνες θα πέσουν. Το Μεγάλο Σάββατο η Εκκλησία μας βρίσκεται στην προσδοκία της Ανάστασης.
Σχετική εικόνα
    Το σώμα του Χριστού έχει ταφεί, χωρίς όμως να γνωρίζει την φθορά που γνωρίζουν όλοι οι νεκροί, καθώς παραμένει ενωμένο με την θεότητα, ενώ η ψυχή του Χριστού βρίσκεται στην κόλαση, στο χώρο του θανάτου, όπου κηρύττει την μετάνοια. Ο Θεάνθρωπος Χριστός ολοκληρώνει το έργο της Θείας Οικονομίας, που είναι η ανάσταση όλης της Δημιουργίας και όλων των ανθρώπων, κι αυτών που ήταν εν ζωή, αλλά και αυτών που είχαν πεθάνει πριν τον ερχομό του Ιησού στον κόσμο. Ο έσχατος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος, νικιέται δια του θανάτου του Χριστού, και όλα κινούνται στην προσδοκία της Ανάστασης, της γνήσιας ελευθερίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ    Σ' έναν από τους πιο όμορφους ύμνους, που ολοκληρώνουν την ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, διαβάζουμε τα εξής θαυμάσια λόγια: "Δεύτε ίδωμεν την ζωήν ημών εν τάφω κειμένην, ίνα τους εν τάφοις κειμένους ζωοποιήση. δεύτε σήμερον, τον εξ Ιούδα υπνούντα θεώμενοι, προφητικώς αυτώ εκβοήσωμεν. Αναπεσών κεκοίμησαι ως λέων. τις εγερεί σε, βασιλεύ; αλλ' ανάστηθι αυτεξουσίως, ο δους σεαυτόν υπέρ ημών εκουσίως. Κύριε, δόξα σοι". Το ποιητικό αυτό κείμενο αποτυπώνει το απόσπασμα της Παλαιάς Διαθήκης, που αναφέρεται στον Ιακώβ. Ο Χριστός κοιμάται σαν το λιοντάρι, έτοιμος να ξυπνήσει, να αναστηθεί, να φέρει στον κόσμο την ελπίδα, τη χαρά της νίκης, την συντριβή του θανάτου, να φέρει στην ιστορία το πιο σπουδαίο μήνυμα, που άλλο ανώτερο δεν υπάρχει: ότι πλέον είμαστε ελεύθεροι και από το θάνατο.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ
      Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γιορτάζουμε την Ταφή του Κυρίου «την θεόσωμον ταφήν» και την Κάθοδο Του στον Άδη «την εις άδου κάθοδον», όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς. Η ταφή βέβαια έγινε τα απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής. Όμως η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη μέρα προς τιμήν και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος και της νίκης της αφθαρσίας της ψυχής μας από την φθορά του σώματος και της ύλης. 
Σχετική εικόνα     Αυτήν την νίκη του θανάτου από την ζωή η Εκκλησία μας την τιμά με χαρμόσυνη και θορυβώδη διάθεση. Ήδη από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τα καλλύματα των Ναών της Ορθοδοξίας, τα υφάσματα στα προσκυνητάρια, η Αγία Τράπεζα, ακόμα και τα άμφια των ιερέων μας αλλάζουν, όπως και η διάθεση μας, γίνονται λαμπρά και αναστάσιμα, κόκκινα και λευκά, χρυσά και αστραφτερα, εντυπωσιακά και πομπώδη, το "Χριστός Ανέστη" ακούγεται δειλά στην αρχή από νωρίς το πρωί στην 1η Ανάσταση και θα ακουστεί δυνατότερα μετά την Αφή του Αγίου Φωτός και το "Δεύτε λάβετε φώς..." το βράδυ αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, με κρότο, λάμψη, χαρά, πυροτεχνήματα και το Χριστός Ανέστη" να διαδέχεται το "Αληθώς Ανέστη" ως επιβεβαίωση του αναστάσιμου γεγονότος και να κυριαρχεί από εδώ και μπρός στους καθημερινούς χαιρετισμούς μας και μάλιστα για σαράντα ημέρες και την Ανάληψη του Κυρίου μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ       Ας μην προτρέχουμε όμως. Αυτό θα είναι το θέμα ενός άλλου άρθρου της ιστοσελίδας μας, το αμέσως επόμενο, που θα είναι αφιερωμένο στην Ανάσταση του Κυρίου μας και στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία που ακολουθεί πάντα μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου και όταν οι περισσότεροι πιστοί μετά το  "Χριστός Ανέστη"  στις αυλές των εκκλησιών, τα πυροτεχνήματα και τις καμπανοκρουσίες,  αποχωρούν για να φάνε στα σπίτια τους την παραδοσιακή μεγειρίτσα, ενώ η Μεγάλη του Αναστάντος Χριστού Εκκλησία τελεί την πιο όμορφη Ακολουθία που υπάρχει στο Τυπικό της. Αλλά θα είναι αφιερωμένο το επόμενο αυτό άρθρο μας και τον Εσπερινό της Αγάπης, που τελείται την Κυριακή το πρωΐ και στο Αναστάσιμο Ευαγγέλιο της ημέρας, που ακούγεται από ιερείς και πιστούς σε όλες τις γλώσσες. 
    Προς το παρόν ο Χριστός αναπαύεται μέσα στον τάφο Του, όπως «αναπαύθηκε» όταν πρωτοδημιούργησε τον κόσμο την έβδομη μέρα. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣΌμως αναπαύεται ως θεάνθρωπος. Το πανάχραντο σώμα Του θάβεται στον τάφο, αλλά πνευματικά ο ίδιος μεταβαίνει στον Άδη και συνεχίζει το σωτηριώδες έργο Του. Καλεί κοντά Του όλους τους δικαίους της Παλαιάς Διαθήκης, από τον Αδάμ και την Εύα μέχρι τους έσχατους ανθρώπους του Θεού, ώστε να μην λείψει κανείς από το παγκόσμιο προσκλητήριο της σωτηρίας, που είναι τελικά μια αναδημιουργία του κόσμου και ολοκλήρωσης της ανθρωπότητας. Η κάθοδος αυτή ήταν το τελειωτικό χτύπημα κατά του θανάτου. Γι’ αυτό ψέλνουμε χαρακτηριστικά: «Ότε κατήλθες πρός τον θάνατον, η ζωή η αθάνατος, τότε τόν άδην ενέκρωσας τη αστραπή της θεότητος”. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τελείται ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Ύστερα διαβάζονται οι Προφητείες για την Ανάσταση και ψέλνεται ο Ύμνος των Τριών Παίδων «Τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας».
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ    Ο Χριστός αναπαύεται στον τάφο σωματικά. Ο Χριστός κηρύττει στον Άδη τη Ζωή. Και θα αναστηθεί ως ο λέων, αυτεξουσίως, και θα τραβήξει μαζί Του όσους τον πίστεψαν, αλλά και όσους τον πιστεύουν, όσους τους αγγίζει το μήνυμα, το πρόσωπο, η κοινωνία μαζί Του. Ελευθερωνόμαστε από το θάνατο, χάρις στον θάνατο του Σωτήρα. Όλα πλέον είναι διαφορετικά. Δεν φοβόμαστε το θάνατο, γιατί θα μας πάει σ' Αυτόν που μας αγαπά και αγαπούμε. Και θα περιμένουμε την Δευτέρα Παρουσία, για να γευτεί και το σώμα μας, αυτή την ανεκλάλητη χαρά. Αυτή την ανεκλάλητη ελευθερία. Αυτή την ανεκλάλητη αιώνια ζωή. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ    Στο Μεγάλο Σάββατο, αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, βρίσκονται και πάλι μαζί μας οι άνθρωποι μας που έφυγαν από αυτή τη ζωή. Μα και όσοι ζούμε την πίστη και την Ορθοδοξία, όσοι αγαπούμε, όσοι συγχωρούμε, όσοι κοινωνούμε, έχουμε μπει ήδη στην ογδόη ημέρα. Την ημέρα της Εκκλησίας. Την Ημέρα της Ανάστασης. Την Κυριακή, την ημέρα του Κυρίου μας.
Να έχουμε όλοι μια Καλή Ανάσταση, ως αποκορύφωμα του Πάσχα... αλλά ας ευχηθούμε Καλή Ανάσταση, τόσο στους ζωντανούς, όσο και τους κεκοιμημένους αδελφούς μας!!!
*παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα...", θα βρείτε το Ευαγγέλιο του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου, που διαβάζεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και το Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας που τελείται το Σαββάτο το πρωΐ, στην λεγόμενη 1η Ανάσταση...  
 ΤΩ ΑΓΙΩ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩ ΣΑΒΒΑΤΩ
 Εἰς τὸν Ὄρθρον
(τελείται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής)
  Ἐκ το κατά Ματθαῖον.
Κεφ. 27: 62-66
Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγέλιο μεγάλου Σαββατου 1η αναστασηΤῇ ἐπαύριον, ἥτις ἐστὶ μετὰ τὴν Παρασκευήν, συνήχθησαν οἱ Ἀρχιερεῖς καὶ οἱ Φαρισαῖοι πρὸς Πιλᾶτον, λέγοντες· Κύριε, ἐμνήσθημεν ὅτι ἐκεῖνος ὁ πλάνος εἶπεν, ἔτι ζῶν, μετὰ τρεῖς ἡμέρας ἐγείρομαι. Κέλευσον οὖν ἀσφαλισθῆναι τὸν τάφον ἕως τῆς τρίτης ἡμέρας, μήποτε ἐλθόντες οἱ Μαθηταὶ αὐτοῦ νυκτὸς, κλέψωσιν αὐτὸν, καὶ εἴπωσι τῷ λαῷ· ὅτι ἠγέρθη ἀπὸ τῶν νεκρῶν· καὶ ἔσται ἡ ἐσχάτη πλάνη χείρων τῆς πρώτης. Ἔφη δὲ αὐτοῖς ὁ Πιλᾶτος· Ἔχετε κουστωδίαν· ὑπάγετε, ἀσφαλίσασθε ὡς οἴδατε. Οἱ δὲ πορευθέντες ἠσφαλίσαντο τὸν τάφον, σφραγίσαντες τὸν λίθον, μετὰ τῆς κουστωδίας.


ΤΩ ΑΓΙΩ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩ ΣΑΒΒΑΤΩ
Ἐκ το κατά Ματθαῖον.
Κεφ. 28: 1-20
Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγέλιο μεγάλου Σαββατου 1η ανασταση᾿Οψὲ Σαββάτων, τῇ ἐπιφωσκούσῃ εἰς μίαν Σαββάτων, ἦλθε Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ, καὶ ἡ ἄλλη Μαρία, θεωροῦσαι τὸν τάφον Καὶ ἰδοὺ, σεισμὸς ἐγένετο μέγας· Ἄγγελος γὰρ Κυρίου, καταβὰς ἐξ οὐρανοῦ, προσελθὼν ἀπεκύλισε τὸν λίθον ἀπὸ τῆς θύρας, καὶ ἐκάθητο ἐπάνω αὐτοῦ· ἦν δὲ ἡ ἰδέα αὐτοῦ ὡς ἀστραπὴ, καὶ τὸ ἔνδυμα αὐτοῦ λευκὸν ὡσεὶ χιών. Ἀπὸ δὲ τοῦ φόβου αὐτοῦ ἐσείσθησαν οἱ τηροῦντες, καὶ ἐγένοντο ὡσεὶ νεκροί. Ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἄγγελος, εἶπε ταῖς γυναιξί· μὴ φοβεῖσθε ὑμεῖς· οἶδα γὰρ, ὅτι ᾿Ιησοῦν τὸν ἐσταυρωμένον ζητεῖτε· οὐκ ἔστιν ὧδε· ἠγέρθη γὰρ, καθὼς εἶπε· δεῦτε, ἴδετε τὸν τόπον, ὅπου ἔκειτο ὁ Κύριος. Καὶ ταχὺ πορευθεῖσαι, εἴπατε τοῖς Μαθηταῖς αὐτοῦ, ὅτι ἠγέρθη ἀπὸ τῶν νεκρῶν, καὶ ἰδοὺ, προάγει ὑμᾶς εἰς τὴν Γαλιλαίαν· ἐκεῖ αὐτὸν ὄψεσθε· ἰδοὺ, εἶπον ὑμῖν. Καὶ ἐξελθοῦσαι ταχὺ ἀπὸ τοῦ μνημείου μετὰ φόβου καὶ χαρᾶς μεγάλης, ἔδραμον ἀπαγγεῖλαι τοῖς Μαθηταῖς αὐτοῦ. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγέλιο μεγάλου Σαββατου 1η αναστασηὩς δὲ ἐπορεύοντο ἀπαγγεῖλαι τοῖς Μαθηταῖς αὐτοῦ, καὶ ἰδοὺ, ὁ ᾿Ιησοῦς ἀπήντησεν αὐταῖς λέγων· Χαίρετε. Αἱ δὲ προσελθοῦσαι, ἐκράτησαν αὐτοῦ τοὺς πόδας, καὶ προσεκύνησαν αὐτῷ. Τότε λέγει αὐταῖς ὁ ᾿Ιησοῦς· Μὴ φοβεῖσθε· ὑπάγετε, ἀπαγγείλατε τοῖς ἀδελφοῖς μου, ἵνα ἀπέλθωσιν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, κἀκεῖ με ὄψονται. Πορευομένων δὲ αὐτῶν, ἰδού, τινες τῆς κουστωδίας, ἐλθόντες εἰς τὴν Πόλιν, ἀπήγγειλαν τοῖς Ἀρχιερεῦσιν ἅπαντα τὰ γενόμενα. Καὶ συναχθέντες μετὰ τῶν Πρεσβυτέρων, συμβούλιόν τε λαβόντες, ἀργύρια ἱκανὰ ἔδωκαν τοῖς στρατιώταις, λέγοντες· Εἴπατε, ὅτι οἱ Μαθηταὶ αὐτοῦ νυκτὸς ἐλθόντες, ἔκλεψαν αὐτὸν, ἡμῶν κοιμωμένων. Καὶ ἐὰν ἀκουσθῇ τοῦτο ἐπὶ τοῦ Ἡγεμόνος, ἡμεῖς πείσομεν αὐτὸν, καὶ ὑμᾶς ἀμερίμνους ποιήσομεν. Οἱ δὲ λαβόντες τὰ ἀργύρια, ἐποίησαν ὡς ἐδιδάχθησαν. Καὶ διεφημίσθη ὁ λόγος οὗτος παρὰ ᾿Ιουδαίοις μέχρι τῆς σήμερον. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγέλιο μεγάλου Σαββατου 1η αναστασηΟἱ δὲ ἕνδεκα Μαθηταὶ ἐπορεύθησαν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, εἰς τὸ ὄρος οὗ ἐτάξατο αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς.  Καὶ ἰδόντες αὐτὸν προσεκύνησαν αὐτῷ, οἱ δὲ ἐδίστασαν. Καὶ προσελθὼν ὁ ᾿Ιησοῦς, ἐλάλησεν αὐτοῖς λέγων· Ἐδόθη μοι πᾶσα ἐξουσία ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ γῆς. Πορευθέντες οὖν μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ, ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας, ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. Ἀμήν.

TAG