ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ 2018 ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

 "Ω γλυκύ μου έαρ..."
       Η Μεγάλη Εβδομάδα ήδη τελείωσε σήμερα με την αναγγελία της Αναστάσεως του Κυρίου μας, στην 1η Ανάσταση, το Σάββατο το πρωΐ. Στις εκκλησίες οι πιστοί βίωσαν τα Πάθη του Κυρίου μας μέσα από την Μεγάλη Εβδομάδα και τώρα την Ανάσταση Του, αφού το βράδυ σήμερα θα βγούν από τις εκκλησιές με το Άγιο Φώς στο χέρι, μεταδίδοντας απ' άκρη σ' άκρη το αναστάσιμο μήνυμα "Χριστός Ανέστη" για να λάβουν την επιβεβαίωση της γνησιότητας του μηνύματος τους, το "Αληθώς Ανέστη". 
       Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλα άρθρα της ιστοσελίδας μας, που θα έχουν ως θέμα, ειδήσεις, σχόλια και φωτογραφίες από τις υπόλοιπες Ακολουθίες στην Ενορία μας, της Διακαινησίμου Εβδομάδος .
       Στα προηγούμενα άρθρα που κοσμούσαν την ιστοσελίδα μας όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, φθάσαμε μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή το πρωΐ, στις Μεγάλες Ώρες και στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, ενώ στο σημερινό άρθρο μας με τίτλο, "Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής" θα βρείτε σχόλια και φωτογραφίες από την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, δηλαδή του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου μέσα στον Ναό μας και κατόπιν από την Περιφορά του Επιταφίου μας στην όμορφη συνοικία μας, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ενώ στο αυριανό άρθρο μας που τιτλοφορείτε, "Το πρωΐ του Μεγάλου Σαββάτου, Η πρώτη Ανάστασις", θα βρείτε σχόλια και φωτογραφίες από την πρώτη Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και το "Ανάστα ο Θεός..." που ψάλλουμε σε αυτήν. 
       Θα ακολουθήσουν και τις επόμενες ημέρες ενημερωτικά άρθρα με ειδήσεις, νέα, σχόλια και φωτογραφίες από το βράδυ της Ανάστασης και της Θείας Λειτουργίας που ακολούθησε, και μετά θα συνεχίσουμε κανονικά και πάλι την ροή της επίκαιρης αρθρογραφίας μας, με τον βίο των νεοφανών Αγίων μας, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και κατόπιν την ιστορία που κρύβετε πίσω από το όνομα της Ζωοδόχου Πηγής. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την σειρά:    
       Οι στιγμές που έζησαν οι χριστιανοί το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όπου όλη η Ορθοδοξία θρηνεί για τον Χριστό και Θεό της είναι συνταρακτικές, οι δε εκκλησιαστικοί ύμνοι, ντυμένοι αρμονικά με την βυζαντινή μελωδία και μουσική, τις κάνουν να φαντάζουν, να είναι και να ακούγονται ως θεόπνευστα ποιήματα γραμμένα από ανθρώπους μεν, αλλά ανθρώπους που βίωσαν τις στιγμές του Θείου Δράματος, του Μαρτυρίου, του Θανάτου, αλλά και της Ανάστασης.
        Την Παρασκευή το βράδυ, τελέσαμε στο Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, τον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό, έχοντας ως αναπάντεχο αλλά πολύτιμο επισκέπτη τον αγαπητό μας φίλο, π. Παύλο Ιωσηφίδη, ο οποίος ήρθε αργότερα και μαζί με την χορωδία γυναικών υπό την διεύθυνση του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, αλλά και των ιεροψαλτών μας ψάλλαμε τα Εγκώμια. 
        Ψάλλαμε λιοπόν έξω στο σολέα, οι ιερείς μαζί με τους ιεροψάλτες μας και από πέρυσι για πρώτη φορά έτσι και φέτος, με τις μυροφόρες της χορωδίας της Ενορίας μας, τα Εγκώμια του Επιταφίου και την ώρα της Δοξολογίας, τα νέα παλικάρια της συνοικίας μας σήκωσαν τον πανέμορφα και φέτος στολισμένο με τα καλύτερα άνθη της γειτονιάς μας Επιτάφιο, φτιαγμένο από τα χέρια των κυριών μας που
χρόνια διακονούν την εκκλησία μας και υπό την επίβλεψη της κας Ελίνας που είχε και φέτος την ευθύνη της διακόσμησης του Επιταφίου μας, γυναίκες που ξενύχτισαν την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ στολίζοντας τον και ψάλλοντας τους θρήνους του Επιταφίου, για να τον οδηγήσουν έξω από την κατακόμβη του Ναού μας που προσωρινά τελούμε όλες τις Ακολουθίες μέχρι της αποπερατώσεως της επάνω εκκλησιάς μας που ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς, και να τον περιφέρουν στις γειτονιές των Ανθοκήπων. 
      Μπροστά προπορεύονταν ο Σταυρός του Κυρίου μας και κατόπιν οι ιεροπαίδες της Ενορίας μας, ακολουθούσαν οι θυμιαστές που θυμίαζαν το Σώμα του Κυρίου μας που βρίσκονταν ευλαβικά ακουμπισμένο στον όμορφο και ανθοστόλιστο Επιτάφιο μας, τον οποίο και συνόδευαν οι ιεροψάλτες της εκκλησίας μας, οι κυρίες της χορωδίας μας, οι όμορφες και μελωδικές μυροφόρες μας και τα κορίτσια του Πολιτιστικού Συλλόγου μας, 
των Ανθοκήπων με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, και από πίσω μόνος του οι ιερείς μας, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, ο οποίος και φρόντισε να είναι όλα στην εντέλεια για την περιφορά, και ο έτερος συνεφημέριος, ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης, χωρίς όμως τον π. Παύλο, ο οποίος δεν ένοιωθε και τόσο καλά για να ακολουθήσει την μεγάλη και κουραστική διαδρομή της περιφοράς του Επιταφίου μας γύρω από τα όρια της Ενορίας μας.
       Πίσω  από τον Επιτάφιο ακολουθούσε πλήθος κόσμου, που και φέτος ήταν αθρόα η προσέλευση του, ίσως η μεγαλύτερη από ποτέ, ενάντια στις γλώσσες που λοιδορούν και υβρίζουν την Εκκλησία του Χριστού, ενάντια όμως και στην κραυγαλέα επίθεση που δέχεται καθημερινά η πίστη μας από αιρέσεις, αθεϊστικά παραληρήματα και περίεργες επιστημονικές ανακαλύψεις που ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, αλλά και ανακοινώσεις στην Ελληνική Βουλή από βουλευτές και υπουργούς που θεωρούν την Αφή του Αγίου Φωτός ως απομεινάρι παγανιστικών συνηθειών, για να αποδειχθεί όμως τελικά και περίτρανα με την παρουσία όλου αυτού του "κυρίαρχου" λαού όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, πως μόνο κάποιοι "λίγοι", αριθμητικά και ποιοτικά , ενοχλούνται από την αγάπη των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών, που αποτελούν...ας μην το ξεχνούν αυτό...το 99% του πληθυσμού της χώρας μας, στον Θεάνθρωπο Χριστό, στην Παναγία μητέρα Του και στην πλειάδα των Αγίων που κράτησαν την Εκκλησία βαθιά ριζωμένη στις ψυχές μας.
        Ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, που χειρίζονταν και φέτος τα μεγαλύτερα από τα παιδιά της "Ιθάκης" μας, της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, αποθανάτισε αυτές τις στιγμές που ζει η ευλογημένη από τους Αγίους Θεοπάτορες συνοικία μας και μέσα από το σύγχρονο μα και τόσο επικίνδυνο, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, 
επίτευγμα της εποχής μας, το διαδίκτυο, μπορεί και προβάλει την λατρευτική ζωή της και τις δραστηριότητες που ποτέ δεν λείπουν από τις γειτονιές της, στα πέρατα της οικουμένης, όπου χτυπά η καρδιά του Ορθόδοξου χριστιανού, στην Ελλάδα, από την Κρήτη και την Ρόδο μέχρι την Θράκη μας και τον Έβρο, όπου ζουν οι Ανθοκηπιώτες και εργάζονται, αλλά και στα ξένα, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική, όπου και εκεί έχουμε "πρεσβευτές" που αγωνίζονται για τον επιούσιο, μα δεν ξεχνούν και τον τόπο τους. Το κλίμα βέβαια φέτος κατά την περίοδο των Παθών του Κυρίου μας ήταν βαρύ μιας και δεν θα μπορούσαμε να λησμονούμε τα δυο παιδιά μας, τους έλληνες στρατιωτικούς μας που βρίσκονται ακόμα φυλακισμένα στην Τουρκία χωρίς καμιά φαινομενικά αιτία, και χωρίς κανείς να μπορεί να πεί με σιγουριά πότε θα αποφυλακιστούν, αφού χρησιμοποιούνται από τους γείτονες "φίλους" μας για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότηττες και τώρα πια έγιναν  βορά στην αρένα των πολιτικών και των διπλωματών που διαχειρίζονται τις μοίρες των δυο λαών.
        Αποκορύφωμα της λιτάνευσης του Επιταφίου μας, η κοινή συνάντηση και δέηση με τους άλλους δύο Επιταφίους, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, μια παράδοση που έχει μπει πια στις ψυχές των Ευκαρπιωτών, έχει ριζώσει και βρίσκοντας πλούσιο έδαφος, τώρα φέρνει σιγά-σιγά τους καρπούς της, που δεν είναι άλλοι από την αγάπη, την σύμπνοια, την συνεργασία, την ανθρωπιά και τον αγώνα όλων των Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας, που προσπαθούν, η κάθε μια με τον τρόπο της, να μεταδώσει την πίστη της στον Χριστό αλλά παράλληλα και να βοηθήσει τον συνάνθρωπο, τον γείτονα, τον συμπολίτη της, από το δικό της μετερίζι.
      Από αυτή την μεγαλειώδη, όπως διαφαίνεται και από το φωτογραφικό υλικό που σας παραθέτουμε, κοινή συνάντηση των τριών Επιταφίων της όμορφης πόλης μας, της Νέας Ευκαρπίας, και από το "μελίσσι" των πιστών ενοριτών αλλά και επισκεπτών και προσκυνητών που τους συνόδευε, κραυγαλέα ήταν η απουσία των τοπικών αρχόντων μας, αλλά και των μελών του Δήμου μας, Παύλου Μελά, που εγώ τουλάχιστον δεν εντόπισα κανέναν να συνοδεύει τους Επιταφίους εκπροσωπώντας τον Δήμο μας, εν αντιθέσει με άλλες χρονιές που με την παρουσία τους συμμετείχαν τόσο στις εκκλησιαστικές όσο και στις λαογραφικές παραδόσεις μας.
      Προτελευταία στάση του Επιταφίου μας ήταν το μικρό παρεκκλήσι της Ενορίας μας, του Αγίου Παχωμίου του Ουσακιώτου, ή Ευκαρπιώτου, του δικού μας Αγίου και Προστάτη, 
που βρίσκεται στο κέντρο του όμορφου πάρκου των Μικρασιατών, στην συμβολή των οδών Δασκαλίσσης Αθηνάς Τσακίρη και Εγνατίας, στα όρια της Ενορίας μας με αυτή του Αγίου Γεωργίου, όπου εκεί έγινε ξεχωριστή μνεία από τον π. Χρυσόστομο Τελίδη για τους προγόνους μας Ουσακιώτες Μικρασιάτες, όπως ήταν και ο ίδιος ο Άγιος Παχώμιος, Ουσακιώτες που εκδιωγμένοι βάναυσα  από τους Τούρκους και ρακένδυτοι πρόσφυγες έφθασαν εδώ στην Μητροπολιτική Ελλάδα και κατόπιν στην Θεσσαλονίκη, ιδρύοντας την Νέα Ευκαρπία σε αυτόν τον τόπο στα χνάρια όμως της παλιάς της Αρχαίας Ευκαρπίας, της παλιάς πατρίδας, το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, όπου στον μικρό λόγο του μας θύμισε ο π. Χρυσόστομος, την ημέρα του μαρτυρίου του Αγίου μας, την 7η Μαΐου του 1730, 
μια ημερομηνία που πλησιάζει και σύντομα θα τελέσουμε στο παρεκκλήσι του αυτό για να τον τιμήσουμε έτι περισσότερο, Μικρά Πανήγυρη με υπαίθριο Εσπερινό, Λιτή και Αρτοκλασία, αλλά και κόλλυβο για τους νεκρούς προγόνους μας Μικρασιάτες, που δεν κατάφεραν από τις κακουχίες και τις στερήσεις να φθάσουν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο και χάθηκαν στην διαδρομή. Αμέσως μετά στο μικρό αυτό Πανηγύρι μας θα ακολουθήσει η καθιερωμένη πια εκδήλωση, αφιερωμένη στον Άγιο και στους προγόνους μας, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, από τον Μικρασιατικό Σύλλογο "Ουσάκ" της Νέας Ευκαρπίας και το μικρό και εφηβικό τμήμα του, στην οποία εκδήλωση ο π. Χρυσόστομος μας κάλεσε όλους ... 
...και έπεται η Ανάστασις !!!  
*παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα" θα βρείτε όλο το φωτογραφικό υλικό από την περιφορά του Επιταφίου στην Ενορία μας. Ακολουθείστε μας...
Ο επιτάφιος Θρήνος, 
η Περιφορά του Επιταφίου μας 
η κοινή συνάντηση με τους Επιταφίους των άλλων Ενοριών, 
το βράδυ της Μεγάλης Παρασευής 6/4/2018
Καλή Ανάσταση σε όλους!!!
TAG