ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ "Η παραβολή του Μεγάλου Δείπνου" (Λουκ. ιδ΄ 16-24 & Ματθ. κβ΄ 14) & ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ & ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΙΓΙΝΗΣ.

Σχετική εικόνα"Άνθρωπός τις ἐποίησε δεῖπνον μέγα
         καί ἐκάλεσε πολλούς..." 
          Η παραβολή του μεγάλου δείπνου που θα ακούσουμε στη Θεία 
Λειτουργία αυτής της Κυριακής της 17ης Δεκεμβρίου 2017, είναι λίγο - πολύ σε όλους γνωστή. Ένας άνθρωπος κάλεσε κόσμο πολύ στο δείπνο που ετοίμασε, αλλά όταν ήρθε η ώρα και έστειλε τον υπηρέτη του να τους ειδοποιήσει πως όλα ήταν έτοιμα, άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να αρνούνται την πρόσκληση, προφασιζόμενοι διάφορες αφορμές. 
     Ο ένας είπε ότι αγόρασε ένα χωράφι, και πρέπει να πάει να το δει, ο άλλος ότι αγόρασε πέντε ζευγάρια βόδια και πρέπει να πάει να τα δοκιμάσει, κι ένας τρίτος ότι παντρεύτηκε, και όλοι τους παρακαλούν τον οικοδεσπότη να τους συγχωρήσει για την απουσία τους. 
Και τότε θύμωσε ο οικοδεσπότης, μας λέει ο Χριστός, και έστειλε τον δούλο του να καλέσει από τους δρόμους και τις πλατείες τους φτωχούς, τους ανάπηρους και τους τυφλούς. Και σαν είδε ότι ακόμα υπήρχε χώρος, τον έστειλε ξανά, λέγοντάς του να ψάξει περισσότερο και να βρει τους ενδεείς και αν είναι ανάγκη να τους πείσει να έλθουν, μιας που τελικά κανένας από όσους είχαν αρχικά κληθεί δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο δείπνο.  
       Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χριστός παρομοιάζει τη Βασιλεία του Θεού με δείπνο, με τράπεζα εορταστική στην οποία καλεί τους φίλους Του και όλοι μαζί γεύονται την κοινωνία με το Θεό. 
Η σημερινή όμως παραβολή διαφέρει αρκετά από τις άλλες, όπου ο Κύριος τονίζει την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας εκ μέρους μας, προκειμένου να συμμετάσχουμε στη Βασιλεία του Θεού. Γι αυτό και θυμόμαστε ότι δεν έγινε δεκτός εκείνος που δεν είχε “ένδυμα γάμου”, εκείνος δηλαδή που δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος.          
     Εδώ όμως βλέπουμε να καλεί ο οικοδεσπότης τους φτωχούς, τους ρακένδυτους, τους ταλαιπωρημένους, χωρίς να δίνει σημασία ούτε στην εμφάνιση ούτε στην ενδυμασία τους. Δεν πρόκειται όμως για αντίφαση, αλλά για αναφορά του Χριστού σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, σε αυτούς που έχουν κληθεί στη Βασιλεία Του και σε εκείνους που αγνοούν ακόμα και την ύπαρξη του αληθινού Θεού. 
Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακή ια' λουκά     Οι προσκεκλημένοι της σημερινής παραβολής είναι όλοι εκείνοι που έχουν γνώση του Θεού, που έχουν ακούσει το Ευαγγέλιο και καλούνται από το Χριστό να συμμετάσχουν στην αλήθεια της κοινωνίας μαζί Του. Εξέπεσαν ωστόσο, εξαιτίας του ασθενούς τους λογισμού και της προσκολλήσεώς τους στα υλικά και βιοτικά πράγματα. 
      Αυτοί που είπαν “αγρόν ηγόρασα” είναι εκείνοι που απασχολούν την διάνοιά τους με άλλες σκέψεις και κοσμοθεωρίες, παραιτούμενοι από τη μελέτη του λόγου του Θεού και της αληθινής Ζωής.
Εκείνοι που αγόρασαν τα βόδια είναι που ασχολούνται με τις βιοτικές μέριμνες και καταναλώνουν σε αυτές όλο τους το ενδιαφέρον και την ενεργητικότητα, λησμονώντας τα πνευματικά. Και τέλος εκείνος που μόλις είχε παντρευτεί, επειδή θεωρεί ότι στην συζυγική κοινωνία βρίσκεται το παν, αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που προτιμούν τις επίγειες απολαύσεις από τις επουράνιες. “Διότι ο ανθρώπινος νους που προσκολλάται στην κοσμική φιληδονία, γίνεται αδρανής στα πνευματικά και δεν εργάζεται πλέον τα του Θεού. Και για το λόγο αυτό θα είναι αμέτοχος της ουράνιας και θείας εορτής”
            Η Βασιλεία όμως του Θεού δεν εξαρτάται από τη θέληση ή τη διάθεση των ανθρώπων, αλλά από την παρουσία του Θεού, που έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τον άνθρωπο και να τον ζωοποιεί. Καλεί λοιπόν τους "πτωχούς τω πνεύματι", δηλαδή τους ταπεινούς και τους πλουτίζει με τη θεϊκή Του σοφία. Καλεί τους αναπήρους και τους κάνει υγιείς. Καλεί τους χωλούς και βαδίζουν τον ορθό δρόμο. Καλεί τους τυφλούς, ώστε να βλέπουν το φως το αληθινό.
             Η σοφία του Θεού υπερβαίνει τις ανθρώπινες αδυναμίες και η Εκκλησία, όπου το πνευματικό δείπνο της Βασιλείας του Θεού προσφέρεται σε όλους μας κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή, είναι ο χώρος όπου ο άνθρωπος θεραπεύεται από κάθε πνευματική ασθένεια ή αναπηρία και μεταμορφώνεται σε τέκνο του Θεού.  Η Εκκλησία είναι η διαρκής υπενθύμιση και η διαρκής ανανέωση της πρόσκλησης που ο Χριστός απευθύνει σε όλους μας. Έχουμε το προνόμιο να ανήκουμε στους ανθρώπους που έχουν γνωρίσει την αλήθεια που ο Θεός αποκάλυψε στον κόσμο και ως εκ τούτου ανήκουμε σε αυτούς που έχουν δεχτεί την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στο δείπνο της Βασιλείας Του. 
              Απομένει σε μας να αποδεχτούμε τούτη την πρόσκληση, και να μη παρασυρθούμε ούτε από ανθρώπινες, περίεργες και επικίνδυνες καμιά φορά κοσμοθεωρίες, ούτε από βιοτικές μέριμνες, ούτε από τις προσωπικές μας επιθυμίες. Απομένει σε μας να αποδεχτούμε την πρόσκληση του Θεού και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να αξιωθούμε να ζήσουμε την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, που πλησιάζει, με όλο της το πνευματικό μεγαλείο. Οι επόμενες ημέρες που έρχονται αγαπητοί μας αναγνώστες και φίλοι, διαδικτυακοί και μη, ας είναι για όλους μας ημέρες προετοιμασίας,  Νηστείας της Μικρής Σαρακοστής των Χριστουγέννων, Μετάνοιας κάτω από το πετραχήλι του Πνευματικού, συμμετοχής στο Κοινό Άγιο Ποτήριο και την Θεία Μετάληψη,  και Φιλανθρωπίας στον συνάνθρωπο μας, γιατί τι χριστιανοί θα ήμασταν αν κοιτούσαμε μόνο τον εαυτό μας και αφήναμε το διπλανό μας να υποφέρει. 
      Ο Έρανος Αγάπης του 2017 μπορεί να τελείωσε την 10η Δεκεμβρίου, και μάλιστα με απρόσμενα καλά αποτελέσματα, όμως η προσπάθεια της Ενορίας μας, να βοηθήσει τον συνάνθρωπο, συνεχίζεται και δεν θα σταματήσει μέχρι και στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα μοιράσουμε και το τελευταίο δέμα ανθρωπιάς και φιλανθρωπίας στους 69 αναγκεμένους φέτος συμπολίτες μας που χτύπησαν την πόρτα της εκκλησιάς μας για βοήθεια. 
     Οι κυρίες της διακονίας της εκκλησίας μας υπερέβαλαν εαυτόν το δεκαήμερο αυτό του φετινού Εράνου Αγάπης, άκουσαν λόγια άσχημα μερικές φορές, λοιδορήθηκαν κάποιες άλλες, σε λιγοστές περιπτώσεις εκδιώχθηκαν, μα δεν το έβαλαν κάτω και έτσι πέρασαν από όλα τα σπίτια της Ενορίας μας και φέτος, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα και ζητώντας την αγάπη και την υποστήριξη σας.
     Ενώ όσους δεν μπόρεσαν οι κυρίες μας να βρουν στα σπίτια τους, αυτοί μπορούν να δώσουν πάντα την "αγάπη" τους παίρνοντας τα κουπόνια του Εράνου Αγάπης από τους Επιτρόπους του Ναού αυτήν την Κυριακή. 
      Ενώ πάλι όσοι από εσάς θέλετε να προσφέρετε έτι περισσότερο, μπορείτε πάντα να συμμετέχετε και σε αυτήν την δραστηριότητα υποστήριξης των αναγκεμένων οικογενειών της Ενορίας μας, με τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια, είδη καθαριότητας, φάρμακα και ότι άλλο μπορείτε να προσφέρετε, ερχόμενοι καθ' όλην την διάρκεια της ημέρας στην μικρή και προσωρινή υπόγεια κατακόμβη μας, όπου πάντα θα είναι εκεί κάποιος για να τα παραλάβει και έτσι να μοιραστούν αργότερα από το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο μας και τις χαριτωμένες κυρίες του, στους ενδεείς συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα, αλλά καθ' όλην την διάρκεια του έτους.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ             Όμως η σημερινή Κυριακή μαζί με την επόμενη σηματοδοτεί και την τελευταία ευθεία πριν το χαρμόσυνο νέο της Γέννησης του Θεανθρώπου, το γεγονός που σημάδεψε όλη την υφήλιο με την δύναμη της Αλήθειας του και μάλιστα η δύναμη αυτής της Αλήθειας έκοψε την ιστορία στα δυο, μοίρασε τον χρόνο σε προ και μετά Χριστό εποχή και η Ορθόδοξος Εκκλησία του Χριστού μας θυμάται και προτάσσει τους Αγίους Προπάτορες, τους κατά σάρκα προγόνους του Υιού και Λόγου του Θεού, όλους αυτούς τους Αγίους άνδρες και γυναίκες που πήραν την Θεία Κλίση, την Πρόσκληση στο γεύμα Του και έτσι έγιναν "συνεργοί" στην αποκάλυψη του Ουράνιου Σχεδίου, της ενσαρκώσεως του Θεού και εν τέλει της Σωτηρίας του ανθρώπου από τον θάνατο και την αμαρτία.  
       Το Συναξάρι της Εκκλησίας όμως σήμερα, την 17η Δεκεμβρίου 2017, μνημονεύει έναν ακόμα, νεότερο Άγιο της, τον Άγιο Διονύσιο Αρχιεπίσκοπο Αιγίνης (με ένα κλικ στον σύνδεσμο μας, μπορείτε να δείτε την ανάρτηση της ιστοσελίδας μας, αφιερωμένη στον Άγιο Διονύσιο Αιγίνης...)
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος διονύσιος αιγίνηςέναν Επίσκοπο που διέπρεψε στην Αίγινα, έναν θαυματουργό Ζακυνθινό Άγιο, ο οποίος γεννήθηκε το 1547 στην όμορφη Ζάκυνθο, εκλήθη και αυτός μαζί με την πλειάδα των Αγίων μας στο Μέγα Δείπνο του Κυρίου Του, όπως μας λέει το ευαγγέλιο αυτής της Κυριακής και ο ευαγγελιστής Λουκάς, και σε ηλικία μόλις 21 ετών εκάρη μοναχός, ακολουθώντας κατόπιν όλες τις βαθμίδες της ιεροσύνης και αναλαμβάνοντας εν τέλει την χηρεύουσα Αρχιεπισκοπή Αιγίνης, και απολαμβάνοντας την αγάπη  και τον σεβασμό από όλους τους συντοπίτες του και από τον Κύριο μας, ο οποίος και τον στεφάνωσε με τον "αμαράντινον της δόξης στέφανον" και της αγιοσύνης, συγκαταλέγοντας τον ανάμεσα στους μυριάδες του ειρηνικού και χαριτωμένου "Στρατού" Του, και ανάμεσα στους αμέτρητους των Αγίων Του.
      Αυτή η σπουδαία πρόσκληση του Κυρίου μας, το Μέγα Δείπνο Του που ετοίμασε, συμπεριλαμβάνει και όλους εμάς, 
η συμμετοχή στην Βασιλεία Του είναι για όλους μας. Ελάτε λοιπόν να βαδίσουμε πάνω στα χνάρια αυτών των Αγίων Προπατόρων και του Αγίου Διονυσίου, που σήμερα εορτάζουν, ελάτε να φορέσουμε σήμερα τα καλά μας, να ντυθούμε με την αγάπη Του, να νοιώσουμε την ζεστή και ζωηφόφο ανάσα Του αυτήν την κρύα Κυριακή του Δεκέμβρη και να γευθούμε μαζί Του, μαζί με τον Χριστό μας, που σε λίγες μέρες θα γεννηθεί, την νοστιμιά της Πίστης μας και να χορτάσουμε τις Άγιες αυτές ημέρες μέσα στις εκκλησιές Του και μέσα από την λατρευτική ζωή της Ορθοδοξίας μας την γλυκιά ζωή που μας προτείνει.  
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!!!
*παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα..." θα δείτε το Ευαγγέλιο της Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά στο πρωτότυπο κείμενο, αλλά και σε νεοελληνική απόδοση...
Το Ευαγγέλιον 
της Κυριακής 17ης Δεκεμβρίου 2017
"Η παραβολή του Μεγάλου Δείπνου"
 (Λουκά ιδ΄16-24 & Ματθ. κβ΄14)
* Πρωτότυπο κείμενο:
Εἶπεν ὁ Κύριος τὴν παραβολὴν ταύτην· ἄνθρωπός τις ἐποίησε δεῖπνον μέγα καὶ ἐκάλεσε πολλούς· 17 καὶ ἀπέστειλε τὸν δοῦλον αὐτοῦ τῇ ὥρᾳ τοῦ δείπνου εἰπεῖν τοῖς κεκλημένοις· ἔρχεσθε, ὅτι ἤδη ἕτοιμά ἐστι πάντα. 18 καὶ ἤρξαντο ἀπὸ μιᾶς παραιτεῖσθαι πάντες. ὁ πρῶτος εἶπεν αὐτῷ· ἀγρὸν ἠγόρασα, καὶ ἔχω ἀνάγκην ἐξελθεῖν καὶ ἰδεῖν αὐτόν· ἐρωτῶ σε, ἔχε με παρῃτημένον. 19 καὶ ἕτερος εἶπε· ζεύγη βοῶν ἠγόρασα πέντε, καὶ πορεύομαι δοκιμάσαι αὐτά· ἐρωτῶ σε, ἔχε με παρῃτημένον. 20 καὶ ἕτερος εἶπε· γυναῖκα ἔγημα, καὶ διὰ τοῦτο οὐ δύναμαι ἐλθεῖν. 21 καὶ παραγενόμενος ὁ δοῦλος ἐκεῖνος ἀπήγγειλε τῷ κυρίῳ αὐτοῦ ταῦτα. τότε ὀργισθεὶς ὁ οἰκοδεσπότης εἶπε τῷ δούλῳ αὐτοῦ· ἔξελθε ταχέως εἰς τὰς πλατείας καὶ ρύμας τῆς πόλεως, καὶ τοὺς πτωχοὺς καὶ ἀναπήρους καὶ χωλοὺς καὶ τυφλοὺς εἰσάγαγε ὧδε. 22 καὶ εἶπεν ὁ δοῦλος· κύριε, γέγονεν ὡς ἐπέταξας, καὶ ἔτι τόπος ἐστί. 23 καὶ εἶπεν ὁ κύριος πρὸς τὸν δοῦλον· ἔξελθε εἰς τὰς ὁδοὺς καὶ φραγμοὺς καὶ ἀνάγκασον εἰσελθεῖν, ἵνα γεμισθῇ ὁ οἶκος μου. 24 λέγω γὰρ ὑμῖν ὅτι οὐδεὶς τῶν ἀνδρῶν ἐκείνων τῶν κεκλημένων γεύσεταί μου τοῦ δείπνου. πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί.
***********
*Ἀπόδοση στη νεοελληνική:
Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη ια λουκα
Είπε ο Κύριος «Ένας άνθρωπος ετοίμασε μεγάλο δείπνοκαι κάλεσε πολλούς. 
Όταν ήρθε η ώρα του δείπνου, έστειλε το δούλο του να πει στους καλεσμένους: ελάτε, όλα είναι πια έτοιμα. Τότε άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να βρίσκουν δικαιολογίες: Ο πρώτος του είπε: έχω αγοράσει ένα χωράφι και πρέπει να πάω να το δω· σε παρακαλώ, θεώρησέ με δικαιολογημένον. Άλλος του είπε: έχω αγοράσει πέντε ζευγάρια βόδια και πάω να τα δοκιμάσω· σε παρακαλώ, δικαιολόγησέ με. Κι ένας άλλος του είπε: είμαι νιόπαντρος και γι΄ αυτό δεν μπορώ να έρθω. Γύρισε ο δούλος εκείνος και τα είπε αυτά στον κύριό του. Τότε ο οικοδεσπότης οργισμένος είπε στο δούλο του: πήγαινε γρήγορα στις πλατείες και στους δρόμους της πόλης και φέρε μέσα τους φτωχούς, τους ανάπηρους, τους κουτσούς και τους τυφλούς. Όταν γύρισε ο δούλος του είπε: κύριε, αυτό που πρόσταξες έγινε και υπάρχει ακόμη χώρος. Είπε πάλι ο κύριος στο δούλο: πήγαινε έξω από την πόλη στους δρόμους και στα μονοπάτια κι ανάγκασέ τους να έρθουν, για να γεμίσει το σπίτι μου· γιατί σας βεβαιώνω πως κανένας από κείνους που κάλεσα δε θα γευτεί το δείπνο μου. Γιατί, πολλοί είναι οι καλεσμένοι, λίγοι όμως οι εκλεκτοί».
TAG