ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΕΜΜΕΛΕΙΑ, ΝΟΝΝΑ & ΑΝΘΟΥΣΑ, ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

"Τη Κυριακή μετά την εορτήν της Υπαπαντής,
αποφάσει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,
 ωρίσθη όπως τιμάται η μνήμη των Αγίων Μητέρων 
των Τριών Ιεραρχών, 
Εμμελείας (30/5), Νόννας (5/8) και Ανθούσης (28/1)"
ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣΕίδησις: 
Στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, θα τελεστεί Αγρυπνία προς τιμήν των Αγίων Μητέρων των Τριών Ιεραρχών, της Εμμελείας, της Νόννης και της Ανθούσης, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 8.30μ.μ έως 12.30 π.μ, εορτή του Αγίου Φωτίου.
Σας περιμένουμε και ...
Καλή Αγρυπνία!!!
    Όποιος μελετά τη ζωή και το έργο 
των Τριών Ιεραρχών διαπιστώνει ότι οι 
μεγάλοι παιδαγωγοί εις την εν Χριστώ 
ζωή και στη σμίλευση κατά Θεό της 
προσωπικότητάς τους υπήρξαν κυρίως
 οι άγιες μητέρες τους. Αυτές υπήρξαν 
σαρκικές μητέρες αλλά και πνευματικές. 
Αυτές τους κυοφόρησαν, τους γέννησαν, 
τους ανέθρεψαν, τους στήριξαν με τις 
προσευχές τους, τις συμβουλές τους, 
το παράδειγμά τους. Στο βίο των Τριών
 Ιεραρχών δεν βρίσκουμε γέροντες και
 πνευματικούς οδηγούς. Αν εξαιρέσουμε
 τον άγιο Χρυσόστομο, ο οποίος αφού 
χειροτονήθηκε αναγνώστης σε ηλικία 21 ετών, έφυγε στην έρημο όπου
 και μόνασε κοντά σε γέροντα 4 έτη, δεν έχουμε άλλο στοιχείο 
καθοδηγήσεως τους. 
             Ο Βασίλειος και ο Γρηγόριος μόνασαν μόνοι τους στα κτήματά τους, ή συντροφιά μαζί στο κτήμα του Βασιλείου στον Πόντο, παρά τον Ίριν ποταμό, και ανεδείχθησαν δια της ιδιωτικής ασκήσεως τους, όπως και ο Χρυσόστομος, ο οποίος μόνασε και 2 έτη μόνος του σε σπήλαιο, της θεολογικής κατά μόνας μελέτης τους, και οπωσδήποτε βάσει των γνωριμιών αγίων ανδρών που συνάντησαν, κυρίως ο Βασίλειος, στα ταξίδια και τις περιηγήσεις τους.
       Οι κατά σάρκα πατέρες τους, του μεν Βασιλείου απέθανε όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών, αφήνοντάς τον έτσι αβοήθητο στην δύσκολη περίοδο της εφηβείας, του δε Γρηγορίου ήταν στην αρχή αιρετικός (Υψιστάριος· θρήσκευμα που αποτελείτο από ιουδαϊκά και εθνικά στοιχεία και η λατρεία του υψίστου Θεού συνδυαζόταν με τη λατρεία του πυρός) και αργότερα χώλαινε στην διάκριση των θεολογικών εννοιών μ’ αποτέλεσμα να υπογράψει και φιλοαρειανικό σύμβολο πίστεως ως επίσκοπος. Γι’ αυτό βοηθήθηκε από τον υιό του στη διαποίμανση χωρίς αυτός να τον βοηθήσει ουσιαστικά. Και ο πατέρας του Χρυσοστόμου πέθανε λίγους μήνες μετά τη γέννησή του. Συνεπώς οι πατέρες των Τριών Ιεραρχών δεν μπόρεσαν ν’ ασκήσουν ουσιαστική αγωγή στα παιδιά τους.
       Οι μητέρες τους λοιπόν ήταν αυτές που διαμόρφωσαν μετά το Θεό τις προσωπικότητές τους και τον χαρακτήρα τους και ουσιαστικά δημιούργησαν...θεμελίωσαν, συν Θεώ αυτούς τους μεγάλους Αγίους μας, αυτούς τους Φωστήρες της Ορθοδοξίας. Γιαυτό προς τιμήν τους η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησία της Ελλάδος, καθιέρωσε με απόφαση της, εκτός των προσωπικών εορτών τους και μια όπου θα εορτάζουν όλες μαζί όπως και οι γιοί τους οι Τρεις Ιεράρχες. Αυτή η ημέρα είναι η πρώτη Κυριακή μετά την Υπαπαντή του Κυρίου, δηλώνοντας και με αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία μας την ημέρα της Υπαπαντής ως την επίσημη ημέρα της εορτής της Μητέρας Η 2α Φεβρουαρίου λοιπόν εκάστου έτους, προς τιμήν της Μεγαλυτέρας των Μητέρων, της Παναγίας μας, αλλά και των μητέρων των Τριών Ιεραρχών, Εμμελείας, Νόννης και Ανθούσης, θεωρείτε από την Εκκλησία μας ως η ημέρα όπου εορτάζουν οι μητέρες μας.
Ας δούμε όμως ξεχωριστά την επίδραση που είχε κάθε μητέρα στον υιό της.
Η ΕΜΜΕΛΕΙΑ 
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
     Από τη μητέρα του Εμμέλεια ομολογεί ότι γνώρισε το 
Θεό. Η μητέρα του γέννησε δέκα παιδιά, από τα οποία το 
ένα δεν επέζησε. Τέσσερα αγόρια και πέντε κορίτσια. 
Όλα τ’ αγόρια και μία κόρη, η Μακρίνα, αφιερώθηκαν. 
Τρεις επίσκοποι (Βασίλειος, Γρηγόριος, Πέτρος) και δύο 
μοναχοί (Ναυκράτιος και Μακρίνα).
        Η Εμμέλεια είχε κάνει το σπίτι Εκκλησία ενώ οι περισσότερες μητέρες και γονείς το κάνουν θέατρο. Τους δίδαξε Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Τα έμαθε να προσεύχονται. Τα στήριξε στην κατά Θεό αφιέρωση. Πρώτη αυτή, μετά το θάνατο του συζύγου της, μαζί με τη κόρη της Μακρίνα συνέπηξε μονή στα κτήματα της οικογενείας στον Πόντο. Κοντά τους πήγε και ο Ναυκράτιος, ο οποίος μόνασε σε ανάλογη ανδρική. Αργότερα μετά το τέλος των σπουδών του ακολούθησε και ο Βασίλειος.
         Η Εμμέλεια είχε σύντροφο πιστό και μόνιμο σ’ όλη τη ζωή της τον πόνο. Πέθανε ο πατέρας της σαν μάρτυρας στους διωγμούς, πέθανε ο άνδρας της νέος, ο γιος της Ναυκράτιος σκοτώθηκε, 27 ετών, σε κυνήγι, και ο Βασίλειος ήταν μόνιμα άρρωστος και καταβεβλημένος. Κι όμως παρέμεινε στητή και ολόρθη. Ασκούσε την ελεημοσύνη σε μεγάλο βαθμό και στήριζε τα παιδιά της.
      Η γιαγιά του Μ. Βασιλείου Μακρίνα και η μεγάλη του αδελφή που πήρε το ίδιο όνομα με τη γιαγιά τους ήταν άλλες δύο γυναίκες που στήριξαν και καθοδήγησαν τον Βασίλειο.
Η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη της Αγίας Εμμελείας, την 30η Μαΐου.
Η ΝΟΝΑ
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ  ΤΟΥ  ΘΕΟΛΟΓΟΥ
        Η μητέρα του Νόννα ήταν δάσκαλος της ευσεβείας όλης της οικογενείας τους. Πέτυχε τον άνδρα της από αιρετικό να τον κάνει ορθόδοξο και μάλιστα να τον καλλιεργήσει τόσο, ώστε αργότερα να γίνει ιερέας και επίσκοπος Ναζιανζού. Επίσης, αν και υπήρξε άτεκνη για πολλά χρόνια και έφθασε σε προχωρημένη ηλικία χωρίς παιδιά, πέτυχε με τις προσευχές και τα δάκρυά της να καταργήσει την ατεκνία της και απέκτησε 3 παιδιά· την Γοργονία, τον Γρηγόριο και τον Καισάριο. Έχασε όμως τον Καισάριο σε ηλικία 38 ετών το 368, και την Γοργονία σε ηλικία 42 ετών το 369. Ο μόνος που επέζησε και τους έκλεισε τα μάτια, αυτήν και τον άνδρα της, ήταν ο Γρηγόριος τον οποίον αφιέρωσαν στον Θεό εξ αρχής, σαν το πρώτο αγόρι τους. Έτσι αυτή ήταν όσο ζούσε το στήριγμά του.
Η Αγία Εκκλησία νας εορτάζει την μνήμη της Αγίας Νόννης, την 5η Αυγούστου.

Η ΑΝΘΟΥΣΑ 
Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
     Η μητέρα του Ανθούσα μένει χήρα στη ζωή της πολύ 
νωρίς, ενώ ήταν 20 ετών. Δεν ξαναπαντρεύτηκε και δεν 
χάρηκε τίποτα, αφού η έγγαμος ζωή της ήταν τόσο
 σύντομος.                  
          Ουσιαστικά έζησε σαν παρθένος έχοντας όμως τα 
βάρη του γάμου· μία κόρη, που μόνο μία φορά την 
αναφέρει ο Παλλάδιος και της οποίας αγνοούμε και το 
όνομά της, και τον Ιωάννη, στον οποίο έκτοτε αφιερώθηκε.
 Του δίδαξε την αγία Γραφή· τον στήριξε με την προσευχή 
και τη συμπαράστασή της· καλλιέργησε την ψυχή. Έμεινε 
μαζί του 23 ολόκληρα χρόνια, ως τον θάνατό της.
 Ο Χρυσόστομος ομολογεί στα έργα του ότι η μητέρα του
 τον έσωσε από τα πάθη του, τον διεφύλαξε από το αισχρό
 και ειδωλολατρικό περιβάλλον της Αντιοχείας, και τον
 στήριξε στην κατά Θεό ζωή.
Η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη της Αγίας 
Ανθούσης, την 28η Ιανουαρίου.

Η ισότητα των δύο φύλων, 
η ιεροσύνη & η μητρότητα.
       Σήμερα γίνεται πολύς λόγος, μέσα στα πλαίσια της πλήρους εξισώσεως ανδρών και γυναικών, να δοθεί από την Εκκλησία ακόμα και η ιεροσύνη στις γυναίκες. Και ήδη μέσα στα ατελείωτα παρακλάδια του προτεσταντισμού θα δούμε να γίνεται αυτό με αποτελέσματα που δεν φαντάζουν όμορφα στα δικά μας ορθόδοξα μάτια, αλλά που δεν συμφωνούν ούτε με τους Κανόνες της Εκκλησίας μας, ακόμα ούτε με την ελληνική εκκλησιαστική αλλά και λαϊκή παράδοση μας. 
    Η καθ’ ημάς όμως Ορθόδοξη Ανατολή έχει ως ιεροσύνη της γυναίκας την μητρότητα και την αγωγή των παιδιών της. 
Αποτέλεσμα εικόνας για γυναικεία ιεροσύνηΗ μητέρα τα φέρνει στον υλικό κόσμο μετά από εννεάμηνη κύηση και η μητέρα καλείται με πνευματικές ωδίνες και πνευματικό τοκετό να τα φέρει και στον πνευματικό κόσμο του ορθοδόξου δόγματος και της ηθικής. Στην μητέρα κυρίως οφείλουμε το ζην, το ευ ζην, και το αιωνίως και κατά Θεό ζην. Η μητέρα είναι ο πρώτος και αναντικατάστατος γέροντάς μας και παιδαγωγός εν Χριστώ. 
Δεν γίνεται ιερεύς η ίδια, γεννά όμως τους ιερείς της Ορθοδοξίας και τους στηρίζει. 
Ο πλούτος της καρποφορίας των μεγάλων αυτών ανδρών και εν γένει όλων των αγίων υπήρξε καρπός, μετά τη χάρη του Θεού βέβαια, της ταπεινώσεως, της αγάπης, της θυσίας, και της ευσεβείας των μητέρων τους, όπως ακριβώς βλέπουμε και παίρνουμε ως παράδειγμα της Αγίες μητέρες των Τριών Ιεραρχών.
Το έργο της μητρότητας και της κατά Χριστόν ανατροφής και αγωγής των παιδιών είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλο, τόσο που θα μπορούσε υπερβάλλοντας κάποιος να πει, πως είναι σαν και το έργο της ιερωσύνης.
Η ΤΡΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΜΑΣ     Φέτος  η εορτή των Αγίων αυτών γυναικών, της Αγίας Εμμελείας, της μητρός του Αγίου Βασιλείου, της Αγίας Νόννης, της μητρός του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, και της Αγίας Ανθούσης, της μητρός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την Υπαπαντή του Κυρίου μας, συνέπεσε  και με την εορτή του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου του θαυματουργού, ο οποίος είναι ο προστάτης των καρκινοπαθών, αγίες προσωπικότητες που εορτάσαμε με κάθε λαμπρότητα στον ναό μας.
        Όμως η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στην Δυτική Θεσσαλονίκη, ξεχωριστή μνεία ειδικά στις τρεις αυτές γυναίκες και μητέρες, την Εμμέλεια, την Νόννα, και την Ανθούσα, κάνει πάντα την περίοδο αυτή στο τέλος του Ιανουαρίου και προς την αρχή του Φεβροαυαρίου. 
ΑΦΙΣΑ Ε.Ν.Ε 2015-2016     Έτσι για το έργο και την αξία τους, σε σχέση και με το έργο των Αγίων υιών τους, των Τριών Ιεραρχών, αλλά και σε σχέση με την Υπαπαντή του Κυρίου μας και την γιορτή της μητέρας από την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, προς τιμήν της μεγαλυτέρας όλων των Μητέρων, της Παναγίας μας, η Ενορία μας προτάσσει στο πρόσωπο της Παναγίας μας και αυτών των Αγίων μητέρων, το γλυκό πρόσωπο όλων των μητέρων και το προτείνει ως παράδειγμα στις νέες και σύγχρονες μάνες της εποχής μας.
      Και όλα αυτά μέσα από την μικρή πανηγυρική γιορτή των κατηχητικών σχολείων μας, το Σάββατο της 30ης του Γενάρη, όπου στους τριπλούς εορτασμούς μας και κόψαμε την βασιλόπιτα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας για το νέο, έτος το  2016, και τιμήσαμε τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων, με την πρωϊνή Θεία Λειτουργία και κατόπιν με το αφιέρωμα 
μας σε αυτούς, αλλά και θυμηθήκαμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, τις δικές μας μητέρες, μέσα από την αναφορά στην μικρή γιορτή μας της Υπαπαντής του Κυρίου μας, την προσφορά από τους γονείς 
Του δηλαδή στον Θεό, από τον Ιωσήφ και την μητέρα Του Θεοτόκο και Παρθένο Μαρία, αλλά και μέσα από τις μητέρες των Τριών Ιεραρχών, της Εμμελείας του Αγίου Βασιλείου, της Νόννας του Αγίου Γρηγορίου και της Ανθούσης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που και γιαυτές είχαμε ετοιμάσει ένα συγκινητικό αφιέρωμα. (με ένα απλό κλικ στον σύνδεσμο που σας ετοιμάσαμε θα δείτε όλες τις λεπτομέρειες από την γιορτή μας, που βρίσκονται στην ιστοσελίδα των παιδιών μας της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας) 
www.enetheopatoron.blogspot.gr
Χρόνια Πολλά 
σε όλες τις μητέρες!!!
TAG