Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΑ (ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 27/12/2015)

Η Πανήγυρις 
στο Κελί του Αγίου Ελευθερίου 
στα Βουλευτήρια της Αγίας Άννας.
Ένα ακόμα μικρό οδοιπορικό του π. Χρυσοστόμου Τελίδη... 
      Την δεύτερη ήμερα των Χριστουγέννων, το Σάββατο της 26ης Δεκεμβρίου του 2015, ξεκίνησα για το καθιερωμένο πια προσκύνημα μου, προσκεκλημένος από τον Γέροντα της Καλύβης του Αγίου Ελευθερίου στα Βουλευτήρια της Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος, πατέρα Χριστόδουλο Βουλευτηριάτη στο Πανηγύρι του, μαζί με τον π. Παύλο γνωστό Μικραγιαννανίτη μοναχό από την αδελφότητα των Θωμάδων στην Μικρά Αγία Άννα, την Έρημο του Αγίου Όρους, όπως οι ίδιοι οι καλόγεροι αποκαλούν την δύσβατη αυτή περιοχή στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Άθω, τόσο για την χαρά της πανηγύρεως και της Αγρυπνίας για την εορτή του Αγίου Ελευθερίου με το παλαιό ημερολόγιο, όσο και για να βοηθήσουμε, αλλά και να συμμετάσχουμε μαζί με τον Γέροντα του Κελιού του Αγίου Ελευθερίου και της Συνοδείας του, στις επίπονες μα ευλογημένες προετοιμασίες που απαιτούν τα αγιορείτικα πανηγύρια, μα και στο ψαλτήρι, όπου ο π. Παύλος θα έψαλλε, κατά την ολονύκτια Ακολουθία. 
         Όλα ήταν έτοιμα και γύρω στις 6.30 το απόγευμα χτύπησε η καμπάνα για να αρχίσει η Αγρυπνία, αρχικά με τον Μικρό Εσπερινό και την Τράπεζα που ακολούθησε και κατόπιν με το Απόδειπνο, ενώ ήδη είχαν αρχίσει από νωρίς να καταφθάνουν οι γείτονες μοναχοί Αγιαννανίτες πατέρες, αλλά και καλόγεροι από όλο το Άγιον Όρος και λίγο αργότερα κατέφθασε στο Κελί και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, Αρχιμανδρίτης Γέρων Πρόδρομος. Γύρω στις 7.00 δε κατέφθασε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως, κ.κ Αμφιλόχιος με τον Διάκονο του και φίλους του προσκυνητές, ο οποίος και θα χοροστατούσε στον Μεγάλο Εσπερινό και στις υπόλοιπες Ακολουθίες, αλλά και θα ιερουργούσε νωρίς το πρωί, αξημέρωτα ακόμα, στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με πλήθος ιερέων και διακόνων.
      Η μία Ακολουθία διαδέχονταν την άλλη κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ όλο το Κελί είχε κατακλυστεί από μοναχούς κάθε ηλικίας, που ήρθαν στην χαρά της πανηγύρεως του Αγίου Ελευθερίου. Το κλίμα ήταν απολύτως κατανυκτικό και το λιγοστό φως από τις κανδήλες και τις λαμπάδες των πολυελαίων που άναβε και έσβησε ο εκκλησιάρχης ανάλογα με το αγιορείτικο τυπικό, σου έδιναν την αίσθηση πως ζεις όλο αυτό, παρουσία των Αγίων Πατέρων του Αγίου Όρους, που με τον εορταζόμενο Άγιο Ελευθέριο, υμνολογούσαν και αυτοί μαζί μας τον Θεό. 
   Στην ευλαβική αυτή κατάνυξη βοηθούσαν και οι βυζαντινές μελωδίες που όλο το βράδυ ακούγονταν μέσα από την μικρή μα τόσο όμορφη εκκλησία του Κελιού, διαδοχικά και από τα δύο αναλόγια σύμφωνα με τις υποδείξεις του τυπικάρη, όπου στο δεξί ψαλτήρι έψαλλε μελωδικά με την στεντόρεια φωνή του ο π. Παύλος Ιωσηφίδης μαζί με τον πρωτοψάλτη του Πρωτάτου, π. Ιάκωβο, και στο αριστερό από το Χιλανδαρινό Κελλί "Μπουραζέρι" ο π. Νεκτάριος με τους βοηθούς του. 
     Την ιδιαίτερη αυτή εκκλησιαστική κατάνυξη που μόνο στο Άγιον Όρος μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης προσκυνητής, μεγέθυναν και πλούτιζαν έτι περισσότερο οι εικόνες του τέμπλου και όλου του ναού που ήταν στολισμένες με τα χρυσοποίκιλτα πετραχήλια και τις βαριές στόφες, αλλά και φωτισμένες από τις ασημένιες πανέμορφες κανδήλες, γιαννιώτικα καλλιτεχνήματα και κειμήλια της Καλύβης αυτής στα Βουλευτήρια. Οι μελωδικές φωνές των ιεροψαλτών ηρεμούσαν την ψυχή σου καθώς υμνούσαν τον Άγιο Ελευθέριο όπως τόσα χρόνια γίνεται εδώ στο 'Αγιον Όρος για όλους τους Αγίους της Ορθοδοξίας από τους μοναχούς καλλικέλαδους ψαλτάδες με το μοναδικό στον κόσμο αγιορείτικο ψαλτικό ύφος.
      Κάποια στιγμή προς το τέλος του Εσπερινού, 
στην Λιτή, σταματά η Ακολουθία, μια μικρή ανάπαυλα λίγο πριν από τον 'Όρθρο, για ένα κέρασμα στο αρχονταρίκι και στην Τράπεζα και κατόπιν συνεχίστηκε και πάλι η μακροσκελής αυτή ολονυχτία με τους ύμνους της ημέρας και τα Αναγνώσματα, ενώ κοντά στις τρεις το πρωΐ  σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Καλύβης του Αγίου Ελευθερίου διαλαλώντας έτσι τον ερχομό του μεγάλου θησαυρού της Σκήτης της Αγίας Άννης, που ήρθε για να ευλογήσει την Αγρυπνία μας ψηλά από το Κυριακό της Σκήτης, να μας δει από κοντά η "Γιαγιά της Ορθοδοξίας", η γλυκιά μητέρα της Παναγίας μας, η Αγία και πάνσεπτος Άννα, για να μας εμψυχώσει και να μας δώσει δύναμη για να συνεχίσουμε την προσευχή μας στον Εγγονό της Χριστό υπέρ υγείας, φωτισμού, αγάπης και πίστης σε όλη την ανθρωπότητα. 
      Οι συνοδοί πατέρες του σεπτού Λειψάνου της Αγίας Άννας, καθώς μέσα στον ναό συνεχίζονταν η Ακολουθία, τέλεσαν τον Αγιασμό μέσα στην Τράπεζα του Κελιού, δίπλα στο αριστερό πόδι της Αγίας, που χρόνια θησαυρίζεται εδώ στην Σκήτη της και ευλογεί τους μοναχούς που εγκαταβιώνουν στο κακοτράχαλο αυτό βουνό, που φυλά όμως και προστατεύει η ίδια η Παναγία Κόρη της και ένας-ένας σύμφωνα με την τάξη και τα πρεσβεία του προσκυνήσαμε την "Γιαγιά" μας, όπως την αναφέρουν στην καθημερινότητα τους οι Αγιαννανίτες πατέρες και μοναχοί και ευλογηθήκαμε από τον Αγιασμό της. 
      Κατόπιν και πάλι ήχησαν οι καμπάνες, σημάδι πως η Αγία Άννα φεύγει για να επιστρέψει και πάλι στο Κυριακό της Σκήτης της και να μας αφήσει στην συντροφιά του Αγίου Ελευθερίου, που το Άγιο Λείψανο του μέσα στην όμορφη ασημένια λειψανοθήκη του, έφεραν μπροστά στο τέμπλο και κάτω από την στολισμένη εικόνα του, οι πατέρες κατά την διάρκεια των Αίνων του Όρθρου και μας έχρισε ο εφημέριος με το ευλογημένο λαδάκι της καντήλας του που έκαιγε καθ' όλη την διάρκεια της Αγρυπνίας, Άγιο  Λείψανο και θησαύρισμα και αυτό του μικρομονάστηρου του Αγίου Ελευθερίου για να ευλογεί το "σπίτι" του στα Βουλευτήρια, που σήμερα εορτάζει μαζί με τον Γέροντα Χριστόδουλο και την Συνοδεία του και όλους εμάς και προς τιμήν του Αγρυπνία και πανήγυρη του κάνουμε για να πρεσβεύει εσαεί για όλους μας, στον ιδρυτή της Εκκλησίας μας Χριστό.
     υλογημένη η Βασιλεία..." ακούσαμε από τον Δεσπότη της Πανηγύρεως μας, τον Σεβασμιώτατο Άγιο Αδριανουπόλεως κ.κ Αμφιλόχιο, καθώς ξεκίνησε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και οι Διάκονοι άρχισαν να ψάλλουν εμμελώς και κατά το αγιορείτικο ύφος τα Ειρηνικά, ενώ καθώς έφθανε προς το τέλος η Αγρυπνία και το πρώτο φως της ημέρας ανέτειλε για να πάρει την σκυτάλη από την σχεδόν καλοκαιρινή νύχτα που μας επιφύλασσε ο Άγιος Ελευθέριος δώρο για την γιορτή του, μέσα στο καταχείμωνο του Δεκεμβρίου, ακούσαμε το "Δι' ευχών" και όλοι μαζί ακολουθήσαμε τον Άγιο Αδριανουπόλεως και τον Ηγούμενο της Μεγίστης Λαύρας κ. Πρόδρομο, στην Τράπεζα "δια τον κόπον της Αγρυπνίας" η οποία ήταν στρωμένη από τους αρχοντάρηδες και τους τραπεζάρηδες μοναχούς και τους λαϊκούς βοηθούς τους, με το λιτό και μικροσαρακοστιανό γεύμα, που ετοιμάστηκε με πολύ αγάπη και φροντίδα από τον μάγειρα αγιαννανίτη μοναχό Σύλλα, για τους πάνω από εκατό πανηγυριστές λαϊκούς και μοναχούς που συμμετείχαν στην ολονύχτια προσευχή.
      Ψάρι διαλεκτό και καλομαγειρεμένο με κρυφές αγιορείτικες συνταγές από τον μάγειρα της Πανηγύρεως, τον αγαννανίτη μοναχό Σύλλα, που κάθε χρόνο ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Γέροντος Χριστοδούλου, ήταν φυσικά το κυρίως πιάτο της Τραπέζης της πανηγύρεως σύμφωνα πάντα με το τυπικό των Πανηγύρεων του Αγίου Όρους, ενώ με την ευλογία του Δεσπότη μας και του Ηγουμένου της Λαύρας, που δόθηκε με τον ήχο από το καμπανάκι του τραπεζιού του, ξεκίνησε και η κατάλυσις του οίνου. 
      Καθ' όλη την διάρκεια της Ακολουθίας της Τραπέζης ακούγαμε από τον εντεταλμένο Αναγνώστη μοναχό τον βίο του Αγίου Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας και τα κατορθώματα του από μικρό αμούστακο παιδί, κατόπιν σε νεαρό παλικάρι, για να χειροτονηθεί νεότατος και πάλι σε διάκονο, ιερέα και στην συνέχεια να φθάσει σε πολύ μικρή ηλικία μέχρι τον τρίτο και τελευταίο βαθμό της ιεροσύνης, του Αρχιερέως, και να γίνει Επίσκοπος Ιλλυρικού, της σημερινής Αλβανίας με έδρα της Αυλώνα και να μαρτυρήσει αμέσως μετά και να γνωρίσει από κοντά με τον φρικαλέο θάνατο του για την ατράνταχτη πίστη του, τον Δεσπότη Χριστό που τον στεφάνωσε τελικά με το ένδοξο στέμμα του Αγίου και να τον εντάξει στο ατελείωτο συναξάρι της Ορθοδοξίας, μέσω της Εκκλησίας Του. 
          Ένας-ένας βγήκαμε από την Τράπεζα και κατευθυνθήκαμε στην εκκλησία όπου ο Σεβασμιώτατος, συνοδεία του Ηγουμένου της Λαύρας και των ψαλτών, έψαλλαν το Απολυτίκιο του Αγίου για να αποχωρήσουμε κατόπιν ο καθένας κατ'ιδίαν για ξεκούραση και περισυλλογή.
          Στην μία το μεσημέρι θα τελούνταν από τους παρευρισκομένους πατέρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Γέροντα Χριστόδουλου για το Πανηγύρι του και το Κτιτορικό Μνημόσυνο, από τον Ηγούμενο της Μονής Φιλοθέου πιθανότατα και παρουσία πλήθους ιερέων, όπως κάθε χρονιά, για να κλείσει έτσι το εορταστικό αυτό διήμερο προς τιμήν και μνήμην του Αγίου Ελευθερίου, προστάτου του Ησυχαστηρίου αυτού στα Βουλευτήρια της Αγίας Άννας, από τις πρώτες Καλύβες που συναντά ο οδοιπόρος καθώς εγκαταλείπει τον αρσανά και αρχίζει την ανάβαση του προς το Κυριακό και τα υπόλοιπα κελιά της Σκήτης της Αγίας Άννας. 
     Εγώ όμως θα έπρεπε να επιστρέψω και πάλι "στον κόσμο", κατά την αγιορείτικη έκφραση, και να αφήσω τον π. Παύλο, ο οποίος θα επέστρεφε τις επόμενες ημέρες, αντικαταστάτη στις περιποιήσεις του Γέροντος Χριστοδούλου, μιας και οι υποχρεώσεις της Ενορίας μου, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στην δυτική Θεσσαλονίκη, δεν σταματούν ποτέ και η ανάγκη της παρουσίας μου ως προϊσταμένου του ναού, είναι καθημερινή και απαραίτητη, ιδίως τώρα που η εκκλησία μας η οποία αυτήν την στιγμή χτίζεται, είναι στην πιο δύσκολη και λεπτή φάση της, δηλαδή στην εσωτερική διαρρύθμιση και στην φροντίδα των λεπτομερειών πριν στρωθεί το πάτωμα της και μπουν τα μάρμαρα και αργότερα τα παράθυρα και οι πόρτες.     
      Έτσι την Δευτέρα 28η Δεκεμβρίου 2015, και αμέσως μετά την Αγρυπνία χωρίς να περιμένω για τα Κτιτορικά, τα οποία θα γίνονταν αργότερα στην 1.00, και με το πρώτο δρομολόγιο της αγιορείτικης ακτοπλοϊκής γραμμής αναχώρησα με το ταχύπλοο "Μικρά Αγία Άννα", εν μέσω θαλάσσιας νηνεμίας και μιας όμορφης και ηλιόλουστης ημέρας, από τον αρσανά της Σκήτης της Αγίας Άννας,  για την Δάφνη και κατόπιν για την Ουρανούπολη και την Θεσσαλονίκη, επιστρέφοντας και πάλι στον "κόσμο" όπως οι αγιορείτες αναφέρουν με μια και μόνη λέξη τους την δύσκολη, απαιτητική και γρήγορη πραγματικότητα της ζωής όλων μας έξω από το Άγιον Όρος, μεταφέροντας στις αποσκευές μου όμως, την ευλογία και την μυρωδιά της Παναγίας μητέρας όλου του κόσμου από το Περιβόλι της και μητέρας του Χριστού μας, της ευλογημένης κόρης των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του κατά σάρκα "Παππού" και "Γιαγιάς" του Θεανθρώπου Εγγονού τους Χριστού. 
      Πήρα όμως μαζί μου φεύγοντας από το 
Άγιον Όρος, εκτός της δύναμης από την Παναγία και το ανθοστόλιστο Περιβόλι της, και την αγάπη και την ζεστασιά της μητέρας της, Αγίας Άννας, της οποίας για ακόμα μια φορά προσκύνησα το Άγιο Λείψανο της και την παρακάλεσα να έχει καλά τους ενορίτες μου και γρήγορα να μας αξιώσει να χτίσουμε το "σπίτι" της, την μικρή εκκλησία των Αγίων Θεοπατόρων, την Αγία Άννα που τόσο πολύ αγαπάμε εμείς οι Ανθοκηπιώτες, αφού αυτήν διακονούμε και στον ολοκαίνουργιο ναό στην Ενορία της μαζί με τον ομόζυγο της Ιωακείμ, τους Αγίους και Δικαίους Θεοπάτορες στους Ανθόκηπους στην Νέας Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης. 
     Μαζί μου πήρα αποχωρώντας από τα Ιερά χώματα του Αγίου Όρους και την ευχή του Γέροντα του Κελιού, πατρός Χριστοδούλου Καπέτα και τον ευχαρίστησα για την Αβραμιαία φιλοξενία του, αλλά μαζί μου πήρα επίσης, για να βοηθήσω στον βιοπορισμό της αδελφότητας, και διάφορα ευωδιαστά θυμιάματα, θαυμαστό εργόχειρο του Κελιού του Αγίου Ελευθερίου, τα καλύτερα του Αγίου Όρους για τις ανάγκες της εκκλησίας μας, μυρωδάτη ευλογία όμως και προσφορά στις κυρίες της διακονίες του ναού μας και σε όσους από τους ενορίτες μας βοηθούν 
στην ευπρέπεια του οίκου του Θεού στην γειτονιά μας, ευλογίες και δώρα του ναού από την Σκήτη της Αγίας Άννας, στο "σπίτι" της στην Θεσσαλονίκη που τώρα της χτίζουμε και στον ομώνυμο ναό της Ενορίας μας, αφιερωμένο σε αυτήν και στον ομόζυγο της Ιωακείμ, καταφύγιο για τα άτεκνα ζευγάρια που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και προσφεύγουν παρακλητικά για να τους ζητήσουν το Θείο Δώρο της παιδοποιίας και να τους διαβάσουν οι δύο Χρυσόστομοι, ιερείς και εφημέριοι του ναού μας, την ιδιαιτέρα ευχή της Αγίας Άννας που λύει τα δεσμά της ατεκνίας και να προσκυνήσουν φυσικά τα Άγια και Ιερά Λείψανα τους που θησαυρίζονται στην υπόγεια προς το παρόν κατακόμβη τους που τώρα χτίζουν οι κάτοικοι της περιοχής των Ανθοκήπων, τον υπέργειο και όμορφο μεγαλόπρεπο ναό προς τιμήν τους. 
      Η επαναφορά στην δύσκολη πραγματικότητα της Ενορίας και των καθηκόντων της για εμένα προσωπικά ως εφημερίου και υπευθύνου του ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, αλλά και για τον έτερο συνεφημέριο μου, δεν θα ήταν εύκολη, αφού μας περίμενε και τους δυό το βαρύ εορταστικό πρόγραμμα του Δωδεκαημέρου που συνεχίζονταν, παρότι στο Άγιον Όρος το ημερολόγιο έδειχνε ακόμη την 16η Δεκεμβρίου 2015 με το παλαιό ημερολόγιο, αλλά η επιστροφή αυτή ήταν επιβεβλημένη και απαραίτητη. 

      Το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς το πρόγραμμα της Ενορίας μας περιείχε την Δοξολογία για την νέα χρονιά και το κόψιμο της Βασιλόπιτας, ανήμερα δε την Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου και την επίσκεψη στον Επίσκοπο μας για τις καθιερωμένες ευχές και ακολουθούσαν αμέσως τις επόμενες ημέρες οι μακροσκελείς Ακολουθίες της Παραμονής των Θεοφανείων με τις Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και τον Μεγάλο Εσπερινό των Φώτων και η Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής με τους Μεγάλους Αγιασμούς στον ναό και κατόπιν τον Φωτισμό των σπιτιών με αυτόν στην συνοικία των Ανθοκήπων, αλλά και την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας.
         Ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες και φίλους της ιστοσελίδας μας, διαδικτυακούς και μη, Καλή Χρονιά, ενώ σας μεταφέρουμε από καρδιάς μέσω του άρθρου μας που είναι αφιερωμένο σε αυτό το νέο όμορφο οδοιπορικό μας στο μυροβόλο Άγιον Όρος, τις ευλογίες του Αγίου Ελευθερίου που προσφάτως πανηγυρίσαμε ξανά, πρώτα με το νέο ημερολόγιο και τώρα με το παλαιό, προσκεκλημένοι στην Ιερά Καλύβη του στα Βουλευτήρια στην Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος, από τον σεβάσμιο Γέροντα και φίλο πια αγαπητό, πατέρα Χριστόδουλο Καπέτα και την όμορφη Συνοδεία του. 
     Σας ευχαριστούμε για όλα Γέροντα Χριστόδουλε και σας περιμένουμε με ανυπομονησία σύντομα, για να ανταποδώσουμε την φιλοξενία σας και στην δική μας "Αγία Άννα", στην εκκλησιά μας που τώρα χτίζουμε για να στεγάσουμε το ζευγάρι αυτό της Παλαιάς Διαθήκης, τον Ιωακείμ και την Άννα, που ένωσαν και γεφύρωσαν τον ουρανό και την γη με την γέννηση της Παναγίας κόρης τους και μέσω του Εγγονού τους Χριστού, έφεραν την σωτηρία σε όλον τον κόσμο. 
Καλή Χρονιά 
και ευλογημένο το 2016!!!
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τελίδης
*παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα" ακολουθεί  περισσότερο φωτογραφικό υλικό, ενώ σε αυριανή ανάρτηση μας θα δείτε τέσσερα βίντεο της Πανηγύρεως στον Άγιο Ελευθέριο, στα Βουλευτήρια της Αγίας Άννας...
Η Πανήγυρις στον Άγιο Ελευθέριο, 

στα Βουλευτήρια της Αγίας Άννας

 στο Άγιον Όρος
27/12/2015

Και του χρόνου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου