Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ΛΟΥΚΑ ''ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ'' (Λουκά ιδ΄16-24 & Ματθ. κβ΄14) "Η παραβολή του μεγάλου δείπνου"

  
"Άνθρωπός τις ἐποίησε δεῖπνον μέγα
 καὶ ἐκάλεσε πολλούς..." 
     Η παραβολή του μεγάλου δείπνου που θα ακούσουμε στη Θεία Λειτουργία αυτής της Κυριακής της 13ης Δεκεμβρίου 2015, είναι λίγο - πολύ σε όλους γνωστή. Ένας άνθρωπος κάλεσε κόσμο πολύ στο δείπνο που ετοίμασε, αλλά όταν ήρθε η ώρα και έστειλε τον υπηρέτη του να τους ειδοποιήσει πως όλα ήταν έτοιμα. Άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να αρνούνται την πρόσκληση, προφασιζόμενοι διάφορες αφορμές. Ο ένας είπε ότι αγόρασε ένα χωράφι, και πρέπει να πάει να το δει, ο άλλος ότι αγόρασε πέντε ζευγάρια βόδια και πρέπει να πάει να τα δοκιμάσει, κι ένας τρίτος ότι παντρεύτηκε, και όλοι τους παρακαλούν τον οικοδεσπότη να τους συγχωρήσει για την απουσία τους. Και τότε θύμωσε ο οικοδεσπότης, μας λέει ο Χριστός, και έστειλε τον δούλο του να καλέσει από τους δρόμους και τις πλατείες τους φτωχούς, τους ανάπηρους και τους τυφλούς. Και σαν είδε ότι ακόμα υπήρχε χώρος, τον έστειλε ξανά, λέγοντάς του να ψάξει περισσότερο και να βρει τους ενδεείς και αν είναι ανάγκη να τους πείσει να έλθουν, μιας που τελικά κανένας από όσους είχαν αρχικά κληθεί δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο δείπνο.  
     Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χριστός παρομοιάζει τη Βασιλεία του Θεού με δείπνο, με τράπεζα εορταστική στην οποία καλεί τους φίλους Του και όλοι μαζί γεύονται την κοινωνία με το Θεό. Η σημερινή όμως παραβολή διαφέρει αρκετά από τις άλλες, όπου ο Κύριος τονίζει την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας εκ μέρους μας, προκειμένου να συμμετάσχουμε στη Βασιλεία του Θεού. Γι αυτό και θυμόμαστε ότι δεν έγινε δεκτός εκείνος που δεν είχε “ένδυμα γάμου”, εκείνος δηλαδή που δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος.          
     Εδώ όμως βλέπουμε να καλεί ο οικοδεσπότης τους φτωχούς, τους ρακένδυτους, τους ταλαιπωρημένους, χωρίς να δίνει σημασία ούτε στην εμφάνιση ούτε στην ενδυμασία τους. Δεν πρόκειται όμως για αντίφαση, αλλά για αναφορά του Χριστού σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, σε αυτούς που έχουν κληθεί στη Βασιλεία Του και σε εκείνους που αγνοούν ακόμα και την ύπαρξη του αληθινού Θεού. 
     Οι προσκεκλημένοι της σημερινής παραβολής είναι όλοι εκείνοι που έχουν γνώση του Θεού, που έχουν ακούσει το Ευαγγέλιο και καλούνται από το Χριστό να συμμετάσχουν στην αλήθεια της κοινωνίας μαζί Του. Εξέπεσαν ωστόσο, εξαιτίας του ασθενούς τους λογισμού και της προσκολλήσεώς τους στα υλικά και βιοτικά πράγματα. 
      Αυτοί που είπαν “αγρόν ηγόρασα” είναι εκείνοι που απασχολούν την διάνοιά τους με άλλες σκέψεις και κοσμοθεωρίες, παραιτούμενοι από τη μελέτη του λόγου του Θεού και της αληθινής Ζωής. 
      Εκείνοι που αγόρασαν τα βόδια είναι που ασχολούνται με τις βιοτικές μέριμνες και καταναλώνουν σε αυτές όλο τους το ενδιαφέρον και την ενεργητικότητα, λησμονώντας τα πνευματικά. 
      Και τέλος εκείνος που μόλις είχε παντρευτεί, επειδή θεωρεί ότι στην συζυγική κοινωνία βρίσκεται το παν, αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που προτιμούν τις επίγειες απολαύσεις από τις επουράνιες. “Διότι ο ανθρώπινος νους που προσκολλάται στην κοσμική φιληδονία, γίνεται αδρανής στα πνευματικά και δεν εργάζεται πλέον τα του Θεού. Και για το λόγο αυτό θα είναι αμέτοχος της ουράνιας και θείας εορτής”
            Η Βασιλεία όμως του Θεού δεν εξαρτάται από τη θέληση ή τη διάθεση των ανθρώπων, αλλά από την παρουσία του Θεού, που έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τον άνθρωπο και να τον ζωοποιεί. 
        Καλεί λοιπόν τους πτωχούς τω πνεύματι, δηλαδή τους ταπεινούς και τους πλουτίζει με τη θεϊκή Του σοφία. Καλεί τους αναπήρους και τους κάνει υγιείς. Καλεί τους χωλούς και βαδίζουν τον ορθό δρόμο. Καλεί τους τυφλούς, ώστε να βλέπουν το φως το αληθινό.
             Η σοφία του Θεού υπερβαίνει τις ανθρώπινες αδυναμίες και η Εκκλησία, όπου το πνευματικό δείπνο της Βασιλείας του Θεού προσφέρεται σε όλους μας κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή, είναι ο χώρος όπου ο άνθρωπος θεραπεύεται από κάθε πνευματική ασθένεια ή αναπηρία και μεταμορφώνεται σε τέκνο του Θεού.  
      Η Εκκλησία είναι η διαρκής υπενθύμιση και η διαρκής ανανέωση της πρόσκλησης που ο Χριστός απευθύνει σε όλους μας. Έχουμε το προνόμιο να ανήκουμε στους ανθρώπους που έχουν γνωρίσει την αλήθεια που ο Θεός αποκάλυψε στον κόσμο και ως εκ τούτου ανήκουμε σε αυτούς που έχουν δεχτεί την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στο δείπνο της Βασιλείας Του. 
      Απομένει σε μας να αποδεχτούμε τούτη την πρόσκληση, και να μη παρασυρθούμε ούτε από ανθρώπινες κοσμοθεωρίες, ούτε από βιοτικές μέριμνες, ούτε από τις προσωπικές μας επιθυμίες. 
      Απομένει σε μας να αποδεχτούμε την πρόσκληση του Θεού και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε να αξιωθούμε να ζήσουμε και την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, που πλησιάζει, σε όλο της το πνευματικό μεγαλείο. 
       Όμως η σημερινή Κυριακή μαζί με την επόμενη σηματοδοτεί και την τελευταία ευθεία πρίν το χαρμόσυνο νέο της Γέννησης του Θεανθρώπου και η Ορθόδοξος Εκκλησία του Χριστού μας θυμάται, προτάσσει τους Αγίους Προπάτορες, τους κατά σάρκα προγόνους του Υιού και Λόγου του Θεού, όλους αυτούς τους Αγίους άνδρες και γυναίκες που πήραν την Θεία Κλίση και έγιναν "συνεργοί" στην αποκάλυψη του Ουράνιου Σχεδίου, της ενσαρκώσεως του Θεού και εν τέλει της Σωτηρίας του ανθρώπου από τον θάνατο και την αμαρτία.  
      Αυτή η σπουδαία πρόσκληση του Κυρίου μας, το μέγα δείπνο Του που ετοίμασε, συμπεριλαμβάνει και όλους εμάς, η συμμετοχή στην Βασιλεία Του είναι για όλους μας. Ελάτε λοιπόν να βαδίσουμε πάνω στα χνάρια αυτών των Αγίων μας, να φορέσουμε σήμερα τα καλά μας, να ντυθούμε με την αγάπη Του, να νοιώσουμε την ανάσα Του αυτήν την κρύα Κυριακή του Δεκέμβρη και να γευθούμε μαζί Του, μαζί με τον Χριστό που σε λίγες μέρες θα γεννηθεί, την νοστιμιά της πίστης μας και να χορτάσουμε τις Άγιες αυτές ημέρες μέσα στις εκκλησιές Του και μέσα από την λατρευτική ζωή της Ορθοδοξίας μας την γλυκιά ζωή που μας προτείνει.  
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!!!

     *Την 13η του μηνός Δεκεμβρίου, μνήμη επιτελούμεν και των Αγίων πέντε μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου, των οποίων μικρό μέρος των Ιερών Λειψάνων τους φυλάσσονται ως θησαυρός της Ενορίας μας, ραμμένα πάνω στα αντιμήνσια του ναού μας, αλλά και προσκυνούνται από τους πιστούς στην γιορτή τους και σε κάθε άλλη ευκαιρία.
            Έτσι την Κυριακή αυτή, ημέρα της εορτής τους θα τεθούν σε προσκύνηση μαζί με τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων που θησαυρίζονται και αυτά μόνιμα στον υπόγειο και ταπεινό ναό μας, στην προσωρινή κατακόμβη τους, στο "σπίτι" τους, που τώρα σιγά-σιγά τους χτίζουμε τον υπέργειο ναό τους, για να τους στεγάσουμε όπως τους αξίζει και όπως πρέπει στους Δικαίους γονείς της Παναγίας μας και προγόνους του Χριστού μας.
     Παρακάτω, με ένα κλικ πάνω στην λεζάντα θα δείτε ένα βίντεο με τον βίο των Αγίων πέντε Μαρτύρων...
Ο βίος των Αγίων πέντε Μαρτύρων, 
Αυξεντίου, Ευγενίου, Ευστρατίου, Μαρδαρίου 
& Ορέστου, 
*παρακάτω με ένα κλικ στο "διαβάστε περισσότερα" θα δείτε το Ευαγγέλιο της Κυριακής ΙΑ΄ Λουκά στο πρωτότυπο κείμενο και σε νεοελληνική απόδοση... Το Ευαγγέλιο 
της Κυριακής 14ης Δεκεμβρίου 2015
"Η παραβολή του μεγάλου δείπνου"
 (Λουκά ιδ΄16-24 & Ματθ. κβ΄14)
* Πρωτότυπο κείμενο:
Εἶπεν ὁ Κύριος τὴν παραβολὴν ταύτην· ἄνθρωπός τις ἐποίησε δεῖπνον μέγα καὶ ἐκάλεσε πολλούς· 17 καὶ ἀπέστειλε τὸν δοῦλον αὐτοῦ τῇ ὥρᾳ τοῦ δείπνου εἰπεῖν τοῖς κεκλημένοις· ἔρχεσθε, ὅτι ἤδη ἕτοιμά ἐστι πάντα. 18 καὶ ἤρξαντο ἀπὸ μιᾶς παραιτεῖσθαι πάντες. ὁ πρῶτος εἶπεν αὐτῷ· ἀγρὸν ἠγόρασα, καὶ ἔχω ἀνάγκην ἐξελθεῖν καὶ ἰδεῖν αὐτόν· ἐρωτῶ σε, ἔχε με παρῃτημένον. 19 καὶ ἕτερος εἶπε· ζεύγη βοῶν ἠγόρασα πέντε, καὶ πορεύομαι δοκιμάσαι αὐτά· ἐρωτῶ σε, ἔχε με παρῃτημένον. 20 καὶ ἕτερος εἶπε· γυναῖκα ἔγημα, καὶ διὰ τοῦτο οὐ δύναμαι ἐλθεῖν. 21 καὶ παραγενόμενος ὁ δοῦλος ἐκεῖνος ἀπήγγειλε τῷ κυρίῳ αὐτοῦ ταῦτα. τότε ὀργισθεὶς ὁ οἰκοδεσπότης εἶπε τῷ δούλῳ αὐτοῦ· ἔξελθε ταχέως εἰς τὰς πλατείας καὶ ρύμας τῆς πόλεως, καὶ τοὺς πτωχοὺς καὶ ἀναπήρους καὶ χωλοὺς καὶ τυφλοὺς εἰσάγαγε ὧδε. 22 καὶ εἶπεν ὁ δοῦλος· κύριε, γέγονεν ὡς ἐπέταξας, καὶ ἔτι τόπος ἐστί. 23 καὶ εἶπεν ὁ κύριος πρὸς τὸν δοῦλον· ἔξελθε εἰς τὰς ὁδοὺς καὶ φραγμοὺς καὶ ἀνάγκασον εἰσελθεῖν, ἵνα γεμισθῇ ὁ οἶκος μου. 24 λέγω γὰρ ὑμῖν ὅτι οὐδεὶς τῶν ἀνδρῶν ἐκείνων τῶν κεκλημένων γεύσεταί μου τοῦ δείπνου. πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοί, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί.
*Ἀπόδοση στη νεοελληνική:
Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακη ια λουκαΕίπε ο Κύριος «Ένας άνθρωπος ετοίμασε μεγάλο δείπνο και κάλεσε πολλούς. Όταν ήρθε η ώρα του δείπνου, έστειλε το δούλο του να πει στους καλεσμένους: ελάτε, όλα είναι πια έτοιμα. Τότε άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να βρίσκουν δικαιολογίες: Ο πρώτος του είπε: έχω αγοράσει ένα χωράφι και πρέπει να πάω να το δω· σε παρακαλώ, θεώρησέ με δικαιολογημένον. Άλλος του είπε: έχω αγοράσει πέντε ζευγάρια βόδια και πάω να τα δοκιμάσω· σε παρακαλώ, δικαιολόγησέ με. Κι ένας άλλος του είπε: είμαι νιόπαντρος και γι΄ αυτό δεν μπορώ να έρθω. Γύρισε ο δούλος εκείνος και τα είπε αυτά στον κύριό του. Τότε ο οικοδεσπότης οργισμένος είπε στο δούλο του: πήγαινε γρήγορα στις πλατείες και στους δρόμους της πόλης και φέρε μέσα τους φτωχούς, τους ανάπηρους, τους κουτσούς και τους τυφλούς. Όταν γύρισε ο δούλος του είπε: κύριε, αυτό που πρόσταξες έγινε και υπάρχει ακόμη χώρος. Είπε πάλι ο κύριος στο δούλο: πήγαινε έξω από την πόλη στους δρόμους και στα μονοπάτια κι ανάγκασέ τους να έρθουν, για να γεμίσει το σπίτι μου· γιατί σας βεβαιώνω πως κανένας από κείνους που κάλεσα δε θα γευτεί το δείπνο μου. Γιατί, πολλοί είναι οι καλεσμένοι, λίγοι όμως οι εκλεκτοί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου