Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΜΑΣ ΤΟ 2015 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

  
Η Αγία Άννα, 
η "Γιαγιά" της Ορθοδοξίας...
...εκοιμήθη.
     Μετά το γλυκύτατο πρόσωπο της Θεοτόκου, το επόμενο πρόσωπο που μας έρχεται στο νου και μας γεμίζει με όμορφα συναισθήματα, είναι αυτό της Αγίας Άννας, της μητέρας της Παναγίας και γιαγιάς του Χριστού και λυτρωτή του κόσμου, της Θεοπρομήτορος και Δικαίας Άννας.
     Η Αγία Άννα είναι το πρόσωπο αυτό που ένωσε την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη, είναι το πρόσωπο αυτό, που ένωσε τον ουρανό με την γη, το αδύνατο με το δυνατό, την ζωή με τον θάνατο, το θεϊκό με το ανθρώπινο, φέρνοντας θαυματουργικά στον κόσμο μαζί με τον σύζυγο της Ιωακείμ και εκπληρώνοντας το σχέδιο του Θεού, ένα μωρό, μια πανέμορφη και γλυκύτατη κόρη, που με την σειρά της, μόλις στα δεκαπέντε της χρόνια, με την γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού, άλλαξε τον ρου της ιστορίας, γνωρίζοντας μας τον Υιό και Λόγο του Θεού, τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας και απελευθερωτή μας από την δυσβάστακτη αμαρτία των προγόνων μας.
     Αυτό το πρόσωπο, αυτήν την Αγία, 
"την Γιαγιά" όπως την αναφέρουν στις καθημερινές συζητήσεις τους οι αγιορείτες πατέρες στην Σκήτη της Αγίας Άννας, η Ορθόδοξος Εκκλησία, ίσως υπερβαλλόντως αλλά δικαίως, την εορτάζει τρεις φορές τον χρόνο και αυτό λόγω της ιδιαίτερης αξίας και σημασίας που είχε η παρουσία της στην ζωή  του Σωτήρος Χριστού, αφού ήταν η κατά σάρκα γιαγιά Του και η μητέρα της Παναγίας μητρός Του.
Την Αγία Άννα την εορτάζουμε λοιπόν:

* Την 9η Δεκεμβρίου, στην Σύλληψη  της Παναγίας από αυτήν.
* Την 25η Ιουλίου, στην οσία της  Κοίμηση.
ην 9η Σεπτεμβρίου, στην Σύναξη  
των  Αγίων Θεοπατόρων, όπου εορτάζουν και η Αγία Θεοπρομήτωρ Άννα & ο Άγιος Θεοπροπάτωρ Ιωακείμ.
     Σε αυτές τις ημερομηνίες τελούνται και στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, με πάσα λαμπρότητα και κατάνυξη οι πανηγύρεις μας προς τιμήν και μνήμην των Αγίων της γειτονιάς μας αλλά και προστατών Αγίων των άτεκνων ζευγαριών και της οικογενείας. 
     Την Παρασκευή της  24ης Ιουλίου, το απόγευμα της παραμονής της εορτής της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας, τελέσαμε τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση της, υπέρ τεκνογονίας, ευτεκνίας, ευτοκίας και καλιτεκνίας των ζευγαριών που αγωνίζονται να τεκνοποιήσουν, ενώ ανήμερα της εορτής, το Σάββατο της 25η Ιουλίου το πρωί τελέσαμε την Θεία Λειτουργία, παρουσία των ιερέων του Ναού, αλλά και των ιερέων από τις όμορες Ενορίες, ενώ τέλος τελέσαμε Αγιασμό, στον μελλοντικό νάρθηκα της υπό ανέγερση εκκλησιάς μας, προς ευλογία των έργων ανοικοδόμησης και αποπεράτωσις που ποτέ δεν σταμάτησαν, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών που περνα η πατρίδα μας.
      Παρότι κατακαλόκαιρο πλήθος πιστών προσκυνητών προσήλθαν στην χάρη της Αγίας Άννας για να συμπροσευχηθούν μαζί μας, αλλά και ιερείς και ιεροψάλτες, φίλοι και γνωστοί, ζευγάρια που, άλλα ήρθαν να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αγία Άννα για τα παιδιά που τους χάρισε, έχοντας τα στην αγκαλιά τους και άλλα ζευγάρια να την παρακαλέσουν τώρα, για να τους λύσει τα δεσμά της ατεκνίας και να τους χαρίσει με τις πρεσβείες της στον εγγονό της Χριστό, το δώρο της τεκνοποιΐας.
      Το αναλόγιο μας κόσμησαν, την παραμονή στον Πανηγυρικό Εσπερινό, μαζί με τον ψάλτη του ναού μας κύριο Ευάγγελο Δούδη, μεγάλη συνοδεία ιεροψαλτών φίλων μας, ενώ στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν εκτός των 
πατέρων του ναού μας, του π. Χρυσοστόμου Τελίδη και π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, πρωτόπαπας στην Πανήγυρη μας, ο Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Σιδηρόπουλος από την Ενορία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου των εργατικών κατοικιών της Ευκαρπίας. 
Στο τέλος της Παρακλήσεως μας οι δύο ιερείς του Ναού, έφεραν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας στο Σολέα του Ναού και αφού προσκάλεσαν κοντά τους τα νεαρά ζευγάρια που κατέκλυσαν την όμορφη εκκλησιά μας, τους διάβασαν την ιδιαιτέρα ευχή της Αγίας Άννας για την λύση της ατεκνίας και της στειρότητας μέσα σε κλίμα μεγάλης κατάνυξης και συγκίνησης.     
      Την Πέμπτη το πρωΐ, ανήμερα της εορτής, την Θεία Λειτουργία τέλεσε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο Αρχιμανδρίτης και φίλος της Ενορίας μας, π. Παύλος Ιωσηφίδης και ο ιεροδιάκονος του Καθεδρικού ναού του Τιμίου Προδρόμου, π. Χρήστος Κανούλαςενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, με παρότρυνση του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, λαός, ιεροψάλτες ιερόπαιδες και ιερείς
ανεβήκαμε στον επάνω Ναό, που έχει πια ολοκληρωθεί η 1η φάση της  κάλυψης του με σκυρόδεμα του σκελετού εξωτερικά και ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα για την εσωτερική διαμόρφωση του με τα ηλεκτρολογικά και τα  σουβαντίσματα και τελέσαμε τον Αγιασμό για την συνέχιση και την ολοκλήρωση των έργων.
Εκεί ο π. Παύλος μας είπε συγκινημένος δύο λόγια για την ευλογία της Αγίας Άννας που θέλοντας τον ναό της, το "σπίτι" της, θαυματουργικά βοηθά και έτσι εδώ και πέντε χρόνια δεν σταμάτησαν οι εργασίες αποπεράτωσης του Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης της Νέας Ευκαρπίας ούτε για μια ημέρα παρά μόνο σήμερα για να την εορτάσουμε όπως της πρέπει και να τιμήσουμε με κάθε λαμπρότητα την προστάτιδα και σύντροφο όλων των Ανθοκηπιωτών.
    Επίσης μας μίλησε για την δεινή θέση που βρίσκεται η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, μας μίλησε και για τους θεσμούς και τα ιδεώδη, τα ήθη και τα πατρογονικά έθιμα μας που πλέον έχουν χαθεί και πως όλα και όλοι μας έχουν απογοητεύσει εκτός από Έναν, τον Χριστό και την Εκκλησία Του.

    Κατόπιν στο αρχονταρίκι του ναού οι κυρίες της διακονίας των Αγίων μας, ετοίμασαν ένα όμορφο λιτό τραπέζι με χειροποίητα κεράσματα και καφέ για τους προσκεκλημένους μας αλλά και τον κόσμο, που μέσα στο κατακαλόκαιρο, την Παρασκευή και το Σάββατο, μέρες εργάσιμες, άφησαν για λίγο τις δουλειές και την καθημερινή μέριμνα της οικογένειας τους και γέμισαν την όμορφη και ταπεινή εκκλησιά μας για να παρακαλέσουν την Αγία Άννα να μην σταματά να ευλογεί τα νεαρά ζευγάρια που έρχονται προσευχητικά και της ζητούν το Θείο δώρο της τεκνοποιΐας, αλλά να μεσητεύει μαζί με τον σύζυγο της Ιωακείμ και την κόρη τους την Θεοτόκο στον κατά σάρκα Υιό της και Εγγονό τους, τον Λυτρωτή Χριστό.
   Επόμενη Μεγάλη Πανήγυρη, που από τώρα προετοιμάζουμε, για την Σύναξη των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, θα τελεστεί με κάθε λαμπρότητα την 7η, 8η και 9η Σεπτεμβρίου, τότε που όλος ο κόσμος θα έχει επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές του και τα παιδιά της γειτονιάς των Ανθοκήπων και αυτά θα βρίσκονται εδώ, αφού σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν τα σχολεία τους και τότε θα
 γεμίσουμε ασφυκτικά την εκκλησιά μας για να προσκυνήσουμε τους Αγίους μας, αλλά και το μεγάλο προαΰλιο του ναού μας, το οποίο θα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδεχθεί τους πάνω από τρείς χιλιάδες κόσμου, όπως γίνεται κάθε χρόνο και με τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που θα ετοιμάσουμε για να τιμήσουμε τις παραδόσεις μας, που θέλουν με προσευχές και με ιερές Ακολουθίες να τιμούμε τους Αγίους μας, αλλά μετά και με τραγούδια και με γλέντια, φαγητό και διασκέδαση, γύρω από τις εκκλησιές του τόπου μας, με χορούς κυκλωτικούς, να επιδεικνύουμε την Ορθόδοξη πίστη μας στον Θεό και τους Αγίους Του.
Σας περιμένουμε όλους!!!
Χρόνια Πολλά στις Άννες,
 που σήμερα είναι η γιορτή τους!!!
*ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας μας αποθανάτισε στιγμές από τις πανηγυρικές μας Ακολουθίες και με πολύ αγάπη σας τις παρουσιάζει για να σας κάνει έστω και με αυτόν τον τρόπο μέλη της παρέας μας, μετόχους της έντονης λατρευτικής ζωής μας και γιατί όχι, ίσως  και συμμέτοχους στα δρώμενα της Ενορίας μας και στον αγώνα μας, στο χτίσιμο της εκκλησιάς μας, στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις μας, αλλά και στην προσπάθεια μας να κρατήσουμε τα παιδιά μας κοντά στην Εκκλησία και τον Χριστό με την Ενοριακή Νεανική Εστία μας.
Ακολουθείστε μας... 
Πανήγυρις 2015
"Κοιμήσεως Αγίας Άννης 
Ιερού Ναού Αγίων Θεοπατόρων 
Ιωακέιμ & Άννης
Το βίντεο του Αγιασμού μας...
Οι φωτογραφίες της Πανήγυρης 
για την Κοίμηση της Αγίας Άννης, 
από το αρχείο της ιστοσελίδας μας... 
Ο Εσπερινός και η Παράκλησις.


Η Θεία Λειτουργία & ο Αγιασμός.
 Και του χρόνου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου