Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

  
τη πίστις τν ποστόλων, ατη πίστις τν Πατέρων, ατη πίστις τν ρθοδόξων, ατη πίστις τν Οκουμένην στήριξεν"

      Κατά την τάξιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας,την Κυριακή Α΄των Νηστειών, γίνεται η Λιτάνευσις των ιερών εικόνων των εκκλησιών γύρω από τους ναούς και η ομολογία της πίστης μας στον Θεό, στον  Υιό Του τον Χριστό, σε όλους τους προφήτες, στην Παναγία μας και στην πλειάδα των οσίων, αγίων και μαρτύρων της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας Του.
      Και οι ιερείς εκφωνούν κατά την διάρκεια της Λιτανείας: Προφται ς εδον, ο πόστολοι ς δίδαξαν, κκλησία ς παρέλαβεν, ο Διδάσκαλοι ς δογμάτισαν, Οκουμένη ς συμπεφώνηκεν, χάρις ς λαμψεν, λήθεια ς ποδέδεικται, τ ψεδος ς πελήλαται, σοφία ς παρρησιάσατο, Χριστς ς βράβευσεν, οτω φρονομεν, οτω λαλομεν, οτω κηρύσσομεν Χριστόν τν ληθινν Θεν μν, κα τος Ατο γίους ν λόγοις τιμντες, ν συγγραφας, ν νοήμασιν, ν θυσίαις, ν Ναος, ν Εκονίσμασι, τν μν ς Θεν κα Δεσπότην προσκυνοντες κα σέβοντες, τος δ δι τν κοινν Δεσπότην ς Ατο γνησίους θεράποντας τιμντες κα τν κατ σχέσιν προσκύνησιν πονέμονες". 
      Και συνεχίζουν οι ιερείς μας:
τη πίστις τν ποστόλων, ατη πίστις τν Πατέρων, ατη πίστις τν ρθοδόξων, ατη πίστις τν Οκουμένην στήριξεν. π τούτοις τος τς εσεβείας Κήρυκας δελφικς τε κα πατροποθήτως ες δόξαν κα τιμν τς εσεβείας, πρ ς γωνίσαντο, νευφημομεν κα λέγομεν· Τν τς ρθοδοξίας προμάχων εσεβν Βασιλέων, γιωτάτων Πατριαρχν, ρχιερέων, Διδασκάλων, Μαρτύρων, μολογητν, Αωνία μνήμη".
Λίγα λόγια για την εικονομαχία και την Αναστήλωση των εικόνων.      
    Υπήρξε μια σκοτεινή περίοδος της εκκλησιαστικής ιστορίας, όπου κάποιοι χριστιανοί, επηρεασμένοι από την ειδωλολατρική παράδοση και πρακτική, νόμιζαν πως οι εικόνες είναι σαν τα είδωλα. Έτσι, μερικοί από αυτούς τις λάτρευαν με έναν τρόπο παγανιστικό, ειδωλολατρικό, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αντικαθιστούν την Θεία Κοινωνία με ξύσματα από τα υλικά των εικόνων που τα διέλυαν στο νερό. Κάποιοι άλλοι δε χριστιανοί, βλέποντας αυτές τις ακρότητες, τις απέρριπταν εντελώς.
      Έτσι άρχισε η περίεργη περίοδος των εικομαχιών, που προσπάθησε να την
σταματήσει το 787 μ.Χ, η  Ζ΄Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας, που συγκλήθηκε από την ευσεβέστατη Αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία, με την συμμετοχή 350 περίπου Επισκόπων, με προεδρεύοντα τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιο, και πλήθους μοναχών. Η Εικονομαχία καταδικάστηκε ως αίρεση και αποφασίστηκε η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων. Η τιμή και προσκύνηση των Εικόνων διαχωρίστηκε από αντίστοιχες εκδηλώσεις των ειδωλολατρών με την διευκρίνιση και τον λεπτομερή προσδιορισμό του τελικού αποδέκτη της προσκύνησης: προσκυνάμε βέβαια την εικόνα, όμως η προσκύνηση δεν αναφέρεται στην εικόνα αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο. 
      Έμελλε όμως η αίρεσις αυτή να ταλαιπωρήσει την Εκκλησία και την Αυτοκρατορία για πάνω από έναν αιώνα, μέχρι το 843μ.Χ. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου πολλές εικόνες βεβηλώθηκαν και καταστράφηκαν με ποικίλους τρόπους, μοναστήρια διαλύθηκαν, μοναχοί εξορίστηκαν και βασανίστηκαν για την στάση τους υπέρ των εικόνων. Τελικά η αναστήλωση των εικόνων και η αποκατάσταση της τιμής τους πραγματοποιήθηκε από την Θεοδώρα και τον ανήλικο γιο της αυτοκράτορα Μιχαήλ τον Μάρτιο του 843. Από τότε, ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
      Έτσι την Κυριακή της 1ης Μαρτίου του 2015, Κυριακή της Ορθοδοξίας, εορτάζοντας και εμείς στην Ενορία μας την θεμελιώδη ημέρα αυτή στην εκκλησιαστική ιστορία, την αναστήλωση των ιερών εικόνων, δεν θα κάνουμε την Λιτάνευση τους σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας μας, που επιτάσσει την τέλεση της μετά την Δοξολογία, αλλά στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, για να μπορέσουν όλοι οι χριστιανοί μας να συμμετάσχουν στην όμορφη αυτή τελετή, όπως άλλωστε κάναμε και πέρυσι, ξεκρεμώντας τις εικόνες από τους τοίχους της εκκλησιάς μας και περιφέροντας τες στον περίβολο του ναού βροντοφωνάζοντας και ομολογώντας την Πίστη μας στον Τριαδικό Θεό, (όλο το φωτογραφικό υλικό της ανάρτησης μας είναι από την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 2014, ενώ σε επόμενη ανάρτηση της ιστοσελίδας μας θα δείτε τις φετινές) εδώ στην δική μας ταπεινή και υπόγεια προς το παρόν εκκλησιά, που κάθε χρόνο ψηλώνει και μεγαλώνει περισσότερο όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Αννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στην Δυτική Θεσσαλονίκη.
Καλή δύναμη...καλή Σαρακοστή!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου