Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

"ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ"

ύτη η πίστις των Αποστόλων, αύτη η πίστις των Πατέρων, αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την Οικουμένην εστήριξεν".

Η εβδομάδα που διανύσαμε και που είναι η πρώτη εβδομάδα των Νηστειών,είναι αυτή που μας εισόδευσε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Άρχισε με πένθιμη κατανυκτική και επιβλητική ατμόσφαιρα από την Κυριακή του κατανυκτικού Εσπερινού, του Εσπερινού της συγνώμης όπως οι περισσότεροι την γνωρίζουμε, ακολούθησε η Καθαρά Δευτέρα,άρχισαν τα Μεγάλα Απόδειπνα στους ναούς,άρχισαν τα Ευχέλαια σε σπίτια και εκκλησιές, άρχισαν οι Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες τις Τετάρτες και τις Παρασκευές για να φθάσουμε από την λύπη ξανά στην χαρά, αφού χαρμολύπη είναι η Ορθοδοξία μας.
 Χαρήκαμε λοιπόν και πάλι, πρώτα με τους Α' Χαιρετισμούς της Παναγίας μας,την Παρασκευή το βράδυ, κατόπιν το Σάββατο με την γιορτινή Θεία Λειτουργία του Αγίου Θεόδωρου του Τήρωνα για το θυμηθούμε το θαύμα του με τα κόλλυβα,αλλά να θυμηθούμε και τους Θεόδωρους και τις Θεοδώρες που γιορτάζουν,κατόπιν την Α' Κυριακή των Νηστειών, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπου σε όλες τις εκκλησιές απ΄άκρη σ'άκρη της Ορθόδοξης οικουμένης, θα εορτασθεί αύριο η αναστήλωσις των εικόνων με Λιτανεύσεις τους γύρω από τις εκκλησιές και δημόσια ομολογία της πίστης μας, αλλά και άλλες ιδιαίτερες Ακολουθίες ανάλογες με τις παραδόσεις κάθε τόπου,για να έρθει τέλος την Δευτέρα 25η Μαρτίου και να επισφραγίσει τα πάντα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με το Σωτήριο Μήνυμα του ερχομού του Μεσσία, αλλά και το άλλο μήνυμα της έναρξης της επανάστασης του 1821, με Δοξολογίες και επιμνημόσυνες δεήσεις και παρελάσεις των παιδιών μας, του στρατού και των μαθητών των Σχολείων και όλα αυτά για τα γενναία εκείνα παλικάρια που πολεμώντας τον τεράστιο και ετοιμοπόλεμο τουρκικό στρατό, νίκησαν και μας χάρισαν την πολυπόθητη ελευθερία. 
Έτσι θα συνεχίσουμε καθ' όλη της διάρκεια της Σαρακοστής και η κάθε Κυριακή θα μας ανοίγει μπροστά μας δύο θέματα στα οποία ο πιστός καλείται να εντρυφήσει και να αντλήσει πλούσια πνευματικά εφόδια.  Έτσι, όπως και προηγούμενα αναφέραμε την πρώτη Κυριακή των νηστειών η Εκκλησία μας πανηγυρίζει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας. 
    Θυμόμαστε την μέρα αυτή τη νίκη εναντίον των εικονομάχων, μιας αίρεσης με πολύ επικίνδυνες πλάνες οι οποίες ουσιαστικά συνίστανται στην αμφισβήτηση της Ενανθρώπησης του Κυρίου μας.  Αυτό σήμαινε ότι ο άνθρωπος δεν μπορούσε να σωθεί και να εγκολπωθεί τα διαρκή μηνύματα της αιώνιας αλήθειας του Κυρίου μας.
Ο θρίαμβος της Εκκλησίας.  
    Η νίκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, σηματοδοτείται με την οριστική αναστήλωση και την προσκύνηση των Αγίων Εικόνων με την Σύνοδο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 843 μ.Χ.  Πληροφοριακά σημειώνεται ότι η σχέση της γιορτής αυτής με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι από μια άποψη Ιστορική γιατί ο πρώτος θρίαμβος της Ορθοδοξίας έγινε ειδικά αυτή την Κυριακή. Η λάμψη της αλήθειας.  Οι άγιοι Πατέρες μας με τη Θεία σοφία που τους διέκρινε τοποθέτησαν στην Κυριακή αυτή την νίκη της Ορθοδοξίας, για να μπορούν οι πιστοί να αντλήσουν από αυτήν τα απαραίτητα πνευματικά εφόδια, τα οποία θα τους συνοδεύουν στην μεγάλη οδοιπορία και στον ανηφορικό δρόμο τους προς την συνάντηση με τον αναστημένο Χριστό.
   Όρθοδοξία σημαίνει σωστή Πίστη. Είναι μια πολύ βασική προϋπόθεση στον αγώνα του πιστού που διεξάγει την περίοδο αυτή, να έχει την σωστή πίστη για να μπορεί να ανεβεί σε ανώτερες πνευματικές κορυφές, με φόντο τις αρετές που μπορεί να αποκτήσει μέσα από το στάδιο του αγώνα του. Τη σωστή πίστη, μας την δίνει μόνο το πρόσωπο του Κυρίου μας. Μόνο όταν αναζητήσουμε ειλικρινά και γνωρίσουμε πραγματικά τον Χριστό καταξιώνεται η ζωή μας. Μόνο η συνάντηση και η προσωπική σχέση μας με τον Κύριο μπορεί να αναπαύει την ύπαρξή μας. Μας το βεβαιώνουν τα νέφη των Μαρτύρων, των Οσίων, των Πατέρων και των Διδασκάλων που αγωνίστηκαν μέχρι θανάτου για την Ορθόδοξη Πίστη. Αυτούς τιμούμε σήμερα, την Κυριακή της Ορθοδοξίας και θυμόμαστε τα κατορθώματά τους.
   Ο σημερινός εορτασμός της Εκκλησίας μας αλλά και της Ορθοδοξίας μας, μας υπενθυμίζει και το χρέος που έχουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις την αλήθεια του Κυρίου  μας. Να εναποθέτουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη τον εαυτό μας στην προοπτική που διανοίγει για τη σωτηρία μας. Η Ορθοδοξία δεν εξαντλείται μόνο σε φραστικές διατυπώσεις αλλά επεκτείνεται και στη δυναμική έννοια της ορθοπραξίας, που εξυπακούει την μετουσίωση σε καθημερινή πράξη ζωής της αλήθειας της Εκκλησίας μας.  Ο θρίαμβος αυτής της αλήθειας μας επιφορτίζει με μεγάλες ευθύνες να ανταποκριθούμε κι΄ εμείς στο ιερό χρέος της διάδοσής της σε όλο τον κόσμο. 
   Για να το επιτύχουμε όμως αυτό, απαιτείται η όλη ζωή μας να μεταβάλλεται σε καθημερινή ζωντανή μαρτυρία, που να εκπέμπει στις συχνότητες του ισχυρού παραδείγματος, όπως αυτό εκπηγάζει μέσα από την πραγματικότητα της Εκκλησίας μας. 
    Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας λειτουργεί τελικά σαν μια πρόκληση για να ακτινοβολεί η παρουσία της μέσα από τις δικές μας υπάρξεις και να μεταγγίζει αιώνια μηνύματα σε όλον τον κόσμο.
Αυτό λοιπόν ζητά από εμάς η Εκκλησία μας. 
Μια γνήσια και καθαρή ομολογία πίστης, πρώτα με λόγια, αλλά οπωσδήποτε και με τα έργα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου