Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Η ΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΚΥΡΙΑΚΗ

Αγρυπνία στον Ιερό Ναό μας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης
για την Αγία Κυριακή.
Ο βίος της Αγίας Κυριακής περιληπτικά:
      Οι γονείς της ονομαζόταν Δωρόθεος και Ευσεβία. Το όνομά της, η αγία παρθένος και μάρτυς Κυριακή, το οφείλει στο γεγονός ότι οι ευσεβείς γονείς της την ονόμασαν έτσι, επειδή ακριβώς γεννήθηκε σε ημέρα Κυριακής. 
             Το όνομα που μας δίδεται από τους γονείς μας ή τον ανάδοχο κατά την Βάπτιση μας,μας συνοδεύει σε όλη μας την  ζωή,συνδέεται στενά με το πρόσωπο μας, τη συνείδηση και την πορεία που θα χαράξουμε . 
            Έτσι καταλαβαίνουμε την καλή συνήθεια των Ορθόδοξων ευσεβών χριστιανών να δίνουν στα παιδιά τους τα ονόματα των ηρώων της πίστεως μας ή άλλα, που συνδέονται με ιερά γεγονότα της Εκκλησίας. Με αυτόν τον τρόπο και με την ευκαιρία του ετήσιου εορτασμού, όταν η Εκκλησία γιορτάζει τα ιερά της πρόσωπα και γεγονότα, ο κάθε χριστιανός στο όνομά του έχει μια συνεχή υπόμνηση ευσεβείας. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει πως με το όνομα είναι σάμπως να εισάγει «εις την οικίαν έκαστος την εαυτού τον άγιον».

             Η αγία μας λοιπόν ανατράφηκε σε χριστιανικό περιβάλλον με πολύ αγάπη και στοργή. Διακρινόταν από πολλές άλλες νέες της εποχής της. Η σωφροσύνη και η αγνότητά της καθώς και όλες οι αρετές της Αγίας προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών αρχόντων της περιοχής. 
             Οι σκέψεις όμως της Αγίας ήταν κοντά στους ηρωικούς μάρτυρες στους πιστούς στρατιώτες του Χριστού που κάθε μέρα έχυναν το αίμα τους με γενναίο φρόνημα. Το σωματικό ιδιαίτερα κάλλος της Κυριακής ξεσήκωσε την επιθυμία ενός νέου ειδωλολάτρη άρχοντα της περιοχής ο οποίος θέλησε να την ζητήσει σε γάμο χωρίς να ξέρει ότι η Κυριακή ήταν χριστιανή, η οποία και του αρνήθηκε. 
             Αυτό ήταν και αφορμή να παρουσιαστεί μπροστά στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό διώκτη των χριστιανών και ν' ακολουθήσουν τα μαρτύριά της. Μετά από φρικτά μαρτύρια αποφάσισαν να την αποκεφαλίσουν, η Αγία γονατισμένη και προσευχόμενη στο σημείο που θ' αποκεφαλιζόταν χαρούμενη παρέδωσε την ψυχή της στο Χριστό.

 Η μνήμη της Αγίας Κυριακής εορτάζεται από την εκκλησία     
                                         στις 7 Ιουλίου.
--------------------------------------------------------------------------------------------

          Στον ιερό Ναό μας,των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,στουςΑνθόκηπους της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης,θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν και μνήμην της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, την Παρασκευή 6 Ιουλίου.
        Θα σημάνουν οι καμπάνες, του νέου καμπαναριού της εκκλησιάς μας, στις 9 το βράδυ για να καλέσουν τους πιστούς Ενορίτες μας στον ναό και αμέσως θα ξεκινήσει η Ακολουθία με το Μικρό Απόδειπνο,ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει Εσπερινός με αρτοκλασίες που θα φέρουν οι εορτάζοντες και οι εορτάζουσες.
        Θα ακολουθήσει ο Όρθρος,η χρίσις των πιστών με το ευλογημένο έλαιο της Αγίας στους Αίνους από τον ιερέα μας και στην συνέχεια η Θεία Λειτουργία,η Θεία Μετάληψις,ενώ μετά το "Δι'ευχών",γύρω στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα,κατά την παράδοση των Αγρυπνιών μας,θα μας περιμένει όλους ένα μικρό κέρασμα από την κυρίες της διακονίας, στην τράπεζα που ετοίμασαν,στο αρχονταρίκι του ναού μας.
       Σας περιμένουμε όλους για να ενώσουμε λατρευτικά τις προσευχές μας μαζί σας και να ζητήσουμε από την Αγία Μεγαλομάρτυρα Κυριακή,να πρεσβεύει για εμάς στον Παντοδύναμο Θεό.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου