ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Ματθ.Θ΄27-35)

 Η πνευματική όραση και η πνευματική ακοή
     Ο Χριστός, όπως διασώζεται στα Ευαγγέλια, έκανε πολλά θαύματα για να δείξει στους ανθρώπους ότι Αυτός είναι ο Μεσσίας που περίμεναν και ότι αυτά είναι προμηνύματα της νέας ζωής που έφερε στον κόσμο. Τα θαύματα ήταν απόδειξη της μεσσιανικής Του ιδιότητος, πέρα από την αγάπη που έδειχνε στους ανθρώπους που υπέφεραν από διάφορες ασθένειες, σωματικές και ψυχικές.
    Στο σημερινό Ευαγγέλιο είδαμε δύο θαύματα που έκανε ο Χριστός. Το ένα είναι ότι θεράπευσε δύο τυφλούς οι οποίοι αμέσως απέκτησαν το φως των οφθαλμών τους και είδαν τα δημιουργήματα του Θεού. Το άλλο θαύμα είναι ότι θεράπευσε έναν κωφό και αυτή η κώφωση ήταν συνέπεια της δαιμονικής κατάστασης και δεν ήταν απλώς μια σωματική ασθένεια. Και στα δύο αυτά θαύματα βλέπουμε την θεραπεία δύο σωματικών αισθήσεων, της οράσεως και της ακοής.
       Ο άνθρωπος είναι το τελειότερο δημιούργημα του Θεού. Το σώμα του έχει διάφορες αισθήσεις μεταξύ των οποίων είναι η αίσθηση της οράσεως και η αίσθηση της ακοής. Με την όραση μπορούμε να βλέπουμε την δημιουργία του Θεού, αλλά και να κινούμαστε με ευχέρεια, και με την ακοή μπορούμε να ακούμε και να συνεννοούμαστε με τους ανθρώπους. Τι θα ήμασταν αν δεν είχαμε αυτές τις δύο σημαντικές αισθήσεις! Οι άνθρωποι που τις στερούνται καταλαβαίνουν την αξία τους, αν και ο Θεός τους δίνει πολλή δύναμη για να ξεπερνούν το πρόβλημά τους.
        Πάντως, οι αισθήσεις αυτές μας βοηθούν πολύ στην ζωή μας, να κινούμαστε, να εργαζόμαστε, να διαβάζουμε, να ακούμε και να συνομιλούμε με τους ανθρώπους. Αν μελετήσουμε από πλευράς ανατομίας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και οι δύο αυτές αισθήσεις θα εκπλαγούμε από την σοφία του Θεού που τις κατασκεύασε. Οι τελειότερες φωτογραφικές μηχανές και τα τελειότερα ακουστικά μηχανήματα δεν μπορούν να φθάσουν την τελειότητα με την οποία λειτουργούν αυτές οι δύο σωματικές αισθήσεις. Θα πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό για την μεγάλη αξία τους και διότι μας έδωσε αυτήν την ευλογία.
      Συγχρόνως θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι, εκτός από τις σωματικές αισθήσεις, υπάρχουν και οι πνευματικές αισθήσεις. Πέρα από την σωματική όραση υπάρχει και η πνευματική όραση, η όραση του νου με την οποία κανείς μπορεί να δει την δόξα του Θεού. Με τα σωματικά του μάτια βλέπει τη δημιουργία του Θεού, ενώ με τα πνευματικά του μάτια βλέπει το Φως του Θεού. Και πέρα από την σωματική ακοή υπάρχει και η πνευματική ακοή και έτσι ο άνθρωπος μπορεί να ακούει και τους κτιστούς, αλλά και τους άκτιστους ήχους. Γι’ αυτό ο Χριστός είπε: «ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω» (Ματθ. ια , 15).
        Δοξάζουμε τον Θεό για την σωματική όραση και ακοή, αλλά θα πρέπει με τον αγώνα μας, την προσευχή μας, την όλη εκκλησιαστική ζωή, να αποκτήσουμε και την πνευματική όραση και την πνευματική ακοή. Από την στέρηση αυτών των πνευματικών αισθήσεων πάσχουμε και υποφέρουμε, γιατί δεν μπορούμε να δούμε το Θεό και δεν μπορούμε να ακούσουμε το θέλημά Του. Λόγω της ελλείψεως αυτών των πνευματικών αισθήσεων υποφέρουμε πολύ στην ζωή μας.
       Ο Χριστός εξακολουθεί και σήμερα, δια της Εκκλησίας, να κάνει τέτοια θαύματα, δηλαδή να θεραπεύει την πνευματική τύφλωση και την πνευματική κώφωση του άρρωστου ανθρώπου. Τέτοια θαύματα θα πρέπει να επιδιώκουμε να γευόμαστε από το Θεό και αυτά τα θαύματα γίνονται μόνον μέσα στην Αγία Εκκλησία του Χριστού.

      Θαύματα δεν έπαψαν και δεν θα πάψουν να γίνονται ποτέ στις εκκλησιές μας. Έτσι και εδώ στον ταπεινό ναό μας,στην όμορφη κατακόμβη μας,έχουμε να επιδείξουμε πολλά θαύματα.

*Το μεγάλο θαύμα της τεκνογονίας:
       Θαύμα δεν είναι πως με την ευχή του ιερέως στις παρακλήσεις μας κάθε Τρίτη, στους προστάτες των άτεκνων ζευγαριών   και της οικογένειας,τους Αγίους Θεοπάτορες, τον Άγιο Ιωακείμ και την Αγία Άννα,τόσα ζευγάρια έλαβαν την ευλογία της τεκνοποιΐας;





*Το θαύμα της συνέχισης των εργασιών οικοδόμησης του ναού:
  Θαύμα δεν είναι πως σε αυτήν την δύσκολη εποχή,εν μέσω οικονομικής κρίσης,σ΄αυτήν την φτωχή Ενορία με τα τόσα προβλήματα,χτίζεται το σπίτι των Αγίων μας,η μικρή εκκλησιά μας;


*Το θαύμα της φιλανθρωπίας:
     Θαύμα δεν είναι πως με το τίποτε και χωρίς καθόλου πόρους,οι αποθήκες μας είναι πάντα γεμάτες τρόφιμα και ρούχα και οι κυρίες του Φιλοπτώχου Ταμείου μας,ακόμα και σήμερα,μέσα σε αυτήν την κατήφεια και τον μαρασμό,μπορούν και τα μοιράζουν στους αναγκεμένους Ενορίτες μας;
*Το θαύμα της νεότητας:
    Θαύμα δεν είναι που η Ενοριακή Νεανική Εστία μας έχει μαζέψει στην αγκαλιά της πάνω από εκατό κατηχητόπουλα,έχει σύγχρονη αίθουσα παιχνιδιών με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και internet και άλλα τελευταίας τεχνολογίας παιχνίδια και που τα παιδιά μας καθημερινά έρχονται και παίζουν εδώ στην ταπεινή εκκλησιά μας,ακόμα και τώρα μέσα στο κατακαλόκαιρο,που έχει την δική της Ενοριακή ποδοσφαιρική ομάδα με διακρίσεις,που κάνει συχνά εκδρομές,εκδηλώσεις,γιορτές,παιχνίδια και τόσα άλλα,και όλα αυτά με μηδαμινά έσοδα,αλλά με πολύ-πολύ αγάπη;


*Το θαύμα της αγάπης στους Αγίους μας:
     Θαύμα δεν είναι πως κάθε 8 και 9 του Σεπτέμβρη στο μεγάλο Πανηγύρι των Αγίων μας,μαζεύονται εδώ στο μεγάλο προαΰλιο του ναού μας πάνω από δύο χιλιάδες πιστών προσκυνητών και επισκεπτών που λές και τους καλούν οι δικοί μας Άγιοι Προστάτες,οι Άγιοι Θεοπάτορες ο Ιωακείμ και η Άννα, να έρθουν να προσκυνήσουν και να γνωρίσουν από κοντά τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, που θέλουν πανηγύρι "μέγα" να γίνεται τις μέρες αυτές και να μπλέκει όμορφα η λατρευτική και προσευχητική ζωή της Ενορίας μας, που 
έχει Αγρυπνίες,Παρακλήσεις, Πανηγυρικούς Εσπερινούς, Αρτοκλασίες,Θείες
Λειτουργίες,με την ζωντάνια των νέων,τα παραδοσιακά τραγούδια και τους χορούς,το γλέντι,το φαγητό και την διασκέδαση;
Αν όλα αυτά δεν είναι μικρά θαύματα,τότε τι είναι;
      Σε εμάς απομένει να έχουμε τα μάτια της ψυχής μας αλλά και του σώματος μας ορθάνοιχτα και να  βλέπουμε αυτά τα μικρά ή μεγάλα θαύματα,να έχουμε τα αυτιά μας τεντωμένα και έτοιμα, για να ακούσουν τα λόγια του ιερέα εδώ στην μικρή Ενορία μας, να είμαστε δίπλα του και να τον βοηθούμε στο δύσκολο έργο του.
    Και τότε η Ενορία μας θα ανθίσει,η υπόγεια εκκλησιά μας θα σηκωθεί ψηλά,το καινούργιο καμπαναριό μας θα σημάνει τις καμπάνες του που θα ηχούν γλυκά μέσα στα αυτιά μας,η γειτονιά μας θα ομορφύνει,θα χαίρεται με την πρόοδο των παιδιών της και τα προβλήματα των ανθρώπων θα λιγοστέψουν.


Καλή και ευλογημένη Κυριακή.

TAG