Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ


Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Ιερό Μυστήριο του Ευχέλαιο;
   
Πότε το κάνουμε;
 
      Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου τελείται στους Ιερούς ναούς την «μικρή» Τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων και την Μεγάλη Τεσσαρακοστή του Πάσχα. Πολλοί πιστοί μας όμως, τελούν το Ιερό Ευχέλαιο προσκαλώντας τον Ιερέα στο σπίτι τους, όποτε και αν το χρειαστούν, κυρίως όμως όταν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Η συνήθεια αυτή είναι καλή κι ευλογημένη, εφόσον δεν αμελούν πρωτίστως και το μυστήριο της μετανοίας - εξομολογήσεως. Τονίζουμε ότι το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου δεν αναιρεί το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, ούτε το υποκαθιστά.

Γιατί το κάνουμε;
 
      Το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου είναι το μυστήριο της ιάσεως δηλαδή της θεραπείας της ψυχής και του σώματος. Ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος αναφέρει: «…ασθενεί τις εν υμίν; προσκαλεσάσθω τους πρεσβυτέρους της Εκκλησίας, και προσευξάσθωσαν επ΄αυτόν, αλείψαντες αυτόν ελαίω εν τω ονόματι του Κυρίου. και η ευχή της πίστεως σώσει τον κάμνοντα, και εγερεί αυτόν ο Κύριος καν αμαρτίας ή πεποιηκώς, αφεθήσεται αυτώ...» (Καθολ. Επιστ. Ιακώβου 5, 15).

Προετοιμασία που απαιτείται:
 
       * Πρέπει να προηγηθεί εξομολόγηση και νηστεία.
    *Το μυστήριο του Ευχελαίου τελείται κανονικά από επτά Ιερείς, επτά είναι και τα Αποστολικά και Ευαγγελικά αναγνώσματα, επτά και οι ευχές που διαβάζονται από τον Ιερέα (ο αριθμός επτά σημαίνει πληρότητα). Κατ' οικονομία μπορεί να τελεστεί από έναν μόνο Ιερέα, που βέβαια είναι και το πιο συνηθισμένο στην πράξη σήμερα.
    *Αυτοί που θα προσκαλέσουν τον Ιερέα να τελέσει το Ιερό Ευχέλαιο στο σπίτι τους, θα πρέπει να έχουν σε ένα τραπέζι:
  •  ένα σκεύος με αλεύρι για να τοποθετηθούν σ' αυτό επτά κεριά (καλό είναι με το αλεύρι να κατασκευαστεί άρτος, ο οποίος να προσφερθεί στην εκκλησία),
  •  επτά κεριά
  • αναμμένη κανδήλα                                                                      
  •  θυμιατό
  • μία εικόνα και
  •  χρωστήρες (ή χριαλίδιο) για να χρίσει ο Ιερέας τους πιστούς στο μέτωπο και τα χέρια με το έλαιο που μόλις αγιάσθηκε.
    Το αγιασμένο έλαιο φυλάσσεται και δεν πετιέται. Καλόν είναι να καίγεται στο κανδήλι μέχρι τέλους. Εάν φυλάσσεται να διατηρείται σε καθαρό σκεύος και να είναι για χρίση σε περίπτωση ασθενείας.

    Η εύκολη αυτή προετοιμασία γίνεται και ουσιαστική, εάν προσφέρουμε την ψυχή μας αγνή, καθαρή και ταπεινή. Έτσι συμμετέχουμε στο αγγελικό πανηγύρι των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας!

Καλή Ανάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου