Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

ΕΙΔΗΣΙΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

Τον Σταυρόν Σου Χριστέ προσκυνούμεν...

      Στην μέση της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής,άλλο ένα όπλο μας παρέχετε από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας,ένα όπλο χαράς και λύπης,της χαρμολύπης της Ορθοδοξίας,που προστέθηκε και αυτό στην φαρέτρα των πολεμοφοδίων μας,μαζί με όλα τα άλλα,για την μάχη μας κατά του διαβόλου.
Τον Σταυρό του Χριστού μας.
      Όπλο χαράς, που χωρίς αυτό εμείς οι χριστιανοί δεν κάνουμε τίποτα και δεν πάμε πουθενά.
      Είναι το πρώτο που κάνουμε μόλις ξυπνάμε και το τελευταίο πριν κοιμηθούμε.Το γνωρίζουμε με το που γεννιόμαστε,μας το φορά ο ιερέας επάνω μας κατά την βάπτιση μας, χρυσό,όμορφο,βαρύ,πολύτιμο,ενώ στην συνέχεια το κουβαλάμε κατάσαρκα πάνω μας σε όλη την ζωή μας,φυλαχτό και σύμμαχο σε ότι καλό κάνουμε, και τέλος,όταν έρθει η ώρα να φύγουμε από αυτή την ζωή,τότε την νέα κατοικία μας κοσμεί,από μάρμαρο ή ξύλο,απλό και απέριττο,μα πάντα σύμβολο της ομολογίας μας,της ομολογίας του χριστιανού.
     Όπλο όμως και λύπης,αφού σ' αυτόν τοποθέτησαν το Σώμα του Χριστού μας,για να το βασανίσουν και να το ατιμάσουν.Θεώρησαν ότι με τον Σταυρό θα σβήσουν την ύπαρξη Του και θα τον εξαφανίσουν. Μόνο που Αυτός τον αγίασε,τον έκανε σύμβολο με το αίμα του,τον εξάγνισε με την Θεότητα του και μας τον έδωσε να τον κουβαλάμε λέγοντας μας...

"Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι".  

      Εμείς αυτήν την συγκεκριμένη Κυριακή,την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, εδώ και αιώνες,τον Σταυρό του Χριστού μας τον τοποθετούμε στο κέντρο των ναών όλης της Ορθοδοξίας,τον κάνουμε επίκεντρο της ζωής μας,τον στολίζουμε όμορφα με ευωδιαστά άνθη,ο ιερέας μας ντυμένος στα πράσινα τον περιφέρει και τον επιδεικνύει μέσα στην εκκλησία του και τέλος μαζί με το ποίμνιο του τον προσκυνά και μοιράζει τα σταυρολούλουδα για ευλογία στους πιστούς.

      Αυτό έκανε και ο δικός μας ιερέας,ο π.Χρυσόστομος προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας.Πρώτα από όλα στόλισε έναν μεγάλο ξύλινο σταυρό στο κέντρο του σολέα του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,μετά στόλισε έναν μικρότερο σε ένα καλάθι με όμορφα λουλούδια τον οποίο και λιτάνευσε σε όλο τον ναό, περιστοιχιζόμενος από τους ψάλτες μας και τους ιερόπαιδες και τοποθετώντας τον στο κέντρο του σολέα, τον προσκύνησε ψάλλοντας...

"Τον Σταυρό σου προσκυνούμεν Δέσποτα, και την αγίαν σου Ανάστασιν δοξάζομεν",

 και μετά μας μοίρασε τα σταυρολούλουδα για ευλογία στα σπιτικά μας,μας αποχαιρέτησε και μας ευχήθηκε...

Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής,

δύναμη μας ο Σταυρός Του Κυρίου μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου