ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ, ΤΑ ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΑ, ΤΟ "ψυχο" ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΤΗΝ "ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ...

...εδώ στην Ενορία μας!!!
Τα Ψυχοσάββατα, της Πεντηκοστής και της Απόκρεω, όλα τα..."ψυχο" Σάββατα της Σαρακοστής, το..."ψυχο" Σάββατο του Αγίου Δημητρίου που πλησιάζει (...φέτος 21 & 22/10/2022) και εν τέλει, 
όλα τα Σάββατα του εκκλησιαστικού έτους!!!
...ψυχοσάββατο με κορωνοϊό, έξω στις σκάλες του ναού
Με αφορμή αύριο την ημέρα του Σαββάτου και με διάθεση κατηχητική, ιεραποστολική, και πάνω από όλα αγαπητική προς  όλους εσάς τους ενορίτες, τους προσκυνητές, αλλά και τους  αναγνώστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ενορίας μας, ανεβάζουμε ένα ακόμα άρθρο στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, με θέμα το Σάββατο μέσα στον εκκλησιαστικό λατρευτικό και λειτουργικό κύκλο, το νόημα του και την ένταξη του, τους ύμνους και το τυπικό του στην πάροδο των αιώνων και την θέσπιση του από τους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας. 
...ψυχοσάββατο στην κατακόμβη μας!!!
Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, που άλλα μπορεί να τα γνωρίζουμε καλά και ήδη να τα τηρούμε ως χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι στην ζωή μας, και άλλα πάλι μας να μας διαφεύγουν ή να μην τα διδαχθήκαμε ποτέ, είτε από αμέλεια, είτε επειδή οι ιερείς μας, οι κατηχητές και οι κυκλάρχισσες των Ενοριών μας, τα θεώρησαν δεδομένα...ίσως παρωχημένα, και έτσι δεν αναφέρθηκαν ποτέ στα μαθήματα και στις ιεραποστολικές συνάξεις τους.
(*...με ένα κλικ   εδώ  μπορείτε αν θέλετε να δείτε και ειδικά άρθρα μας παλαιότερα για τα Ψυχοσάββατα, ή με ένα κλικ εδώ για την τεχνική παρασκευής κολλύβου, ή και πολλά ακόμα σχετικά και ενδιαφέροντα θέματα...)
Ένα πιάτο κόλλυβα, στον ναό της Ενορίας μας ή στα κοιμητήρια της γειτονιάς μας και ένα Τρισάγιο από τον ιερέα της Ενορίας μας, είναι η πρόταση της Εκκλησίας του Χριστού μας για την βοήθεια εκ μέρους μας προς τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, τους οικείους και τους φίλους μας, ενώ έχει ορίσει και δυο συγκεκριμένες ημέρες για αυτόν τον σκοπό.
Το Σάββατο, μα και όλα τα Σάββατα, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε είναι η ημέρα που η Εκκλησία μας έχει αφιερώσει στους νεκρούς. Όμως δυο συγκεκριμένα Σάββατα,  αυτό της Απόκρεω και αυτό της Πεντηκοστής είναι ορισμένα ειδικά ως Ψυχοσάββατα για την ανάψυξη και την ανάπαυση των θανόντων, των κεκοιμημένων αδελφών μας, που από μόνοι τους πια δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Ενώ έτσι μεριμνά η Εκκλησία μας, ακόμα και αυτούς τους κεκοιμημένους αδελφούς μας που δεν έχουν συγγενείς να τους μνημονεύσουν, άλλοι που χάθηκαν σε αιχμαλωσία, ή στην θάλασσα ή στον πόλεμο και δεν βρέθηκαν ή δεν ενταφιάστηκαν ποτέ, και έτσι δεν έτυχαν της φροντίδας των δικών τους ανθρώπων.
Το κόλλυβο έχει συμβολική θέση στον τρόπο της προσευχής μας για τις ψυχές των ανθρώπων μας που έφυγαν από αυτήν την πεπερασμένη ζωή για την αιώνια, και αυτή είναι αποτυπωμένη στην φράση του Ευαγγελίου της Μεγάλης Τετάρτης που λέει:
"...ἐὰν μὴ ὁ κόκκος τοῦ σίτου πεσὼν εἰς τὴν γῆν ἀποθάνῃ, αὐτὸς μόνος μένει· ἐὰν δὲ ἀποθάνῃ, πολὺν καρπὸν φέρει." 
Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, εδώ στην Δυτική Θεσσαλονίκη, τιμά τους νεκρούς της πάντα, όμως ειδικά στα δυο αυτά Ψυχοσάββατα, αλλά και όλα της Σαρακοστής 
(...* ένα ακόμα Ψυχοσάββατο που έχουμε εμείς οι Θεσσαλονικείς, είναι αυτό που πλησιάζει σε λίγες ημέρες και είναι το Σάββατο πριν την 26η Οκτωβρίου, εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, της όμορφης πόλης μας, του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου...
φέτος Σάββατο 22/10/2022, οπότε και θα φέρουμε το πρωΐ στην Θεία Λειτουργία κόλλυβα στον ναό, ενώ και την προηγουμένη το απόγευμα της Παρασκευής 21/10/2022,  ο ιερέας θα διαβάσει κόλλυβα για τους κεκοιμημένους)  
μα και όλα τα Σάββατα του χρόνου, πάντα γεμίζει τα τραπέζια του ναού με κόλλυβα, άλλοτε περίτεχνα σαν ζωγραφιά και νοικοκυρεμένα, άλλες φορές απλά, απέριττα και όμορφα, αγορασμένα ή φτιαγμένα από τα χεράκια με το μεράκι των κυριών μας, πάντα όμως με αγάπη, νοσταλγία και θύμηση, με ένα κεράκι να καίει πάνω τους για να... "φωτίζει" τις ψυχές τους. 
Αλλά και με τις προσφορές μας για την ανάπαυση τους και το..."συγχώριο" όπως αποκαλείται στην ιερά παράδοση μας, ένα πρόσφορο για την Αγία Πρόθεση, δυο αγνές από μελισσοκέρι λαμπάδες για την Αγία Τράπεζα και λίγα λουλούδια, λάδι για τα κανδήλια, το νάμα για την Θεία Κοινωνία, φιτιλάκια, καρβουνάκια και θυμίαμα, όλα τα ορατά εκείνα μέρη που χρησιμοποιούνται από τον ιερέα στην Θεία Λειτουργία και ότι άλλο σκεφτούμε ως προσφορά για την εκκλησιά μας...το "σπίτι" μας!!!
Στα..."περσινά" Ψυχοσάββατα, για την εκκλησιαστική χρονιά 2021-2022, που τελείωσε την 31η του Αυγούστου του 2022, για να παραδώσει την σκυτάλη στην επόμενη, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, την αρχή της Ινδίκτου όπως λέγεται, την εκκλησιαστική χρονιά 2022-2023, αυτά της Απόκρεω και αυτό της Πεντηκοστής, τόσο το απόγευμα στον Εσπερινό της παραμονής, όσο και ανήμερα το πρωΐ στην Θεία Λειτουργία, γέμισε ο σολέας του Ιερού Ναού μας με κόλλυβα και οι ιερείς μας τα ευλόγησαν και διάβασαν τα ονόματα των κεκοιμημένων που έφεραν οι πιστοί. 
Από τότε κάθε Σάββατο, όχι με την ίδια ένταση και συχνότητα, αλλά με την ίδια θέρμη, οι κυρίες μας έφερναν κόλλυβα στον ναό και οι ιερείς μας τα διάβαζαν, ενώ συνήθεια ευλογημένη ήταν...και είναι!!! να πηγαίνουν στα κοιμητήρια, να περιποιούνται τον τάφο των προσφιλών τους προσώπων και να καλούν τον ιερέα να κάνει Τρισάγιο και στο μνήμα, λίγο κόλλυβο και λίγο κρασί να ρίχνουν και στον νεκρό, σαν να είναι εκεί μαζί τους, σαν να μην έφυγε ποτέ από κοντά τους.
...ψυχοσάββατο και στον καινούργιο ναό μας!!!
Αυτό το άρθρο και αυτές οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν είναι από τα δυο Ψυχοσάββατα εδώ στον καινούργιο Ιερό Ναό μας, της Απόκρεω και της Πεντηκοστής του 2022 και σας τα παρουσιάζουμε με αγάπη πρώτα για να σας κάνουμε μετόχους στην λατρευτική και λειτουργική ζωή της Ενορίας μας, και γιατί όχι...αύριο-μεθαύριο και συμμέτοχους στους αγώνες μας για την ευημερία των πιστών, ενοριτών, προσκυνητών, επισκεπτών, αλλά και διαδικτυακών φίλων και αναγνωστών μας. Δείτε τα και...
...Καλό Σάββατο σ' όλους αύριο !!! 
Καλό φθινόπωρο & χειμώνα που ζυγώνει επικίνδυνα, αλλά και Καλή Ανάσταση για την αναστάσιμη Κυριακή που έρχεται...

...Ο καλός Θεός μας, ας αναπαύσει όλα "τα πεθαμένα" των οικογενειών μας!!!
TAG