ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ & ΟΙ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ (ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: Η "ΙΘΑΚΗ" ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ: ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ)...ΕΛΑΤΕ!!!

 
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Ενοριακών δραστηριοτήτων μας.
(*δια ζώσης φέτος...επιτέλους!!!)
* Κάθε Δευτέρα:
Κύκλος Νέων Γυναικών και Μητέρων 
(Υπεύθυνη τμήματος: Κυκλάρχισσα, κα. Χαρούλα Τενεκεντζή)
Είναι οι κατηχητικές συναντήσεις μας, οι Συνάξεις των νέων κυριών μας, που γίνονται κάθε Δευτέρα απόγευμα, μια ώρα πριν από τον Εσπερινό...για τον μήνα Οκτώβριο στις 5.00 μ.μ. 
(για την φετινή κατηχητική χρονιά, 2022-2023, αρχίζουμε την Δευτέρα  17/10/2022, με τον Αγιασμό και το 1ο μας μάθημα...σας περιμένουμε και εσάς κάθε Δευτέρα απόγευμα!!!) 
και αφορούν τις νέες κυρίες της Ενορίας μας, της όμορφης γειτονιάς των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας,
οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στον κατηχητικό αυτό Κύκλο και να βρούνε μέσα από την ανάλυση των κειμένων της Αγίας Γραφής, αλλά παράλληλα και την συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και την αγάπη, μα και την διασκέδαση, τις εκδρομές, τις γιορτές μας, και τόσα ακόμα, απαντήσεις σε διάφορα θέματα και προβλήματα της καθημερινότητας που ίσως να απασχολούν μια νεαρή κοπέλα, η οποία μπορεί ταυτόχρονα να είναι γυναίκα, σύζυγος, εργαζόμενη, νοικοκυρά, και μητέρα, αλλά παράλληλα να είναι και μια καλή χριστιανή...και γιατί όχι, να είναι ή να γίνει και ένας καλύτερος άνθρωπος!!!
* Κάθε Τρίτη:
Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής 
(Υπεύθυνη τμήματος: Κυκλάρχισσα, κα. Ευθαρσία Αλατζίδου...κατά κόσμον,   Τασούλα)
Αυτός είναι ο παλαιότερος Κατηχητικός Κύκλος των συναντήσεων μας, που γίνεται κάθε Τρίτη απόγευμα, μια ώρα πριν τον Εσπερινό και αυτός...για τον μήνα Οκτώβριο στις 5.00 μ.μ. 
(για την φετινή χρονιά, 2022-2023, θα αρχίσουμε την Τρίτη το απόγευμα 18/10/2022 με τον Αγιασμό και το 1ο μας μάθημα... περιμένουμε και εσάς κάθε Τρίτη απόγευμα!!!) 
και αφορά τις μεγαλύτερες κυρίες της Ενορίας μας, οι οποίες χρόνια τώρα αγωνίζονται μέσα στις δυσκολίες της καθημερινότητας τους και ενταγμένες στον κατηχητικό αυτό Κύκλο, στις εβδομαδιαίες αυτές Συνάξεις μας.
να βρούνε απαντήσεις σε διάφορα θέματα και προβλήματα μέσα από την μελέτη της Αγίας Γραφής, τα λόγια του Χριστού μας και τις παραινέσεις των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων μας, θέματα που ίσως αφορούν την ζωή μιας γυναίκας που πρέπει να παλέψει για την πνευματική ισορροπία της, ενώ ταυτόχρονα να είναι και καλή σύζυγος, στοργική γιαγιά, ή και πεθερά και συμπεθέρα, ίσως να είναι και εργαζόμενη, να είναι αγαπημένη γειτόνισσα, να είναι και μια ταλαντούχα νοικοκυρά, να είναι και μια προστατευτική μητέρα, αλλά παράλληλα,  
μέσα σε όλο αυτό, να είναι και μια καλή χριστιανή...και γιατί όχι, να γίνει και ο καλύτερος άνθρωπος που επιθυμεί!!!
* Κάθε Πέμπτη:
Το πρωΐ: Η καθαριότητα Ιερού Ναού. 
(Υπεύθυνη: Νεωκόρος, κα. Ελίνα Ελευθεριάδου)
Αυτή είναι μια από τις πιο αναγκαίες και απαραίτητες δραστηριότητες του Ιερού Ναού μας, της ολοκαίνουργιας και πανέμορφης εκκλησιάς μας, μια ευλογημένη "διακονία" η οποία και αφορά όλες τις κυρίες της Ενορίας μας, μικρές και μεγάλες, νεαρές και ηλικιωμένες, οι οποίες και θα έπρεπε ορμώμενες από έντονη ενοριακή συνείδηση, αλλά και την αίσθηση της ευθύνης για την καθαριότητα και την ευταξία του Ιερού Ναού τους, που με τόσο κόπο και θυσίες χτίσαμε για να στεγάσουμε τους Αγίους προστάτες μας και προστάτες των άτεκνων ζευγαριών και της οικογενείας, τον Ιωακείμ και την Άννα, τους γονείς της Παναγίας μας, 
τον "παππού" και την "γιαγιά" του Χριστού μας και Εγγονού τους, αλλά και ακούγοντας την μνημόνευση στο τέλος κάθε Θείας Λειτουργίας στην οπισθάμβωνο ευχή από τον λειτουργό ιερέα να λέει: 
"Μνήσθητι Κύριε τους αγαπώντες την ευπρέπεια του οίκου σου...",
κατόπιν και των επαναλαμβανομένων παραινέσεων του, να μαζεύονται τις Πέμπτες το πρωΐ και να καθαρίζουν όλον το ναό, ούτως ώστε να λάμπει κάθε Κυριακή που υποδεχόμαστε πλήθος κόσμου, ενορίτες και προσκυνητές, που έρχονται για να προσευχηθούν σε μια όμορφη, νοικοκυρεμένη και ζεστή από την αγάπη των κυριών της διακονίας, εκκλησία τους. 
Άλλωστε η εκκλησιά της γειτονιάς μας είναι στην πραγματικότητα το σαλόνι και του δικού μας σπιτιού!!! Και αναρωτιέμαι ;;; θα αφήναμε ποτέ το σαλόνι του σπιτιού μας βρόμικο και ασυμμάζευτο;;; Δηλώστε σήμερα  συμμετοχή στην καθαριότητα της εκκλησιάς σας, του..."σπιτιού" σας!!! κάθε Πέμπτη πρωΐ. Μια ώρα διακονίας την εβδομάδα είναι ικανή και αρκετή για να συμπεριληφθείτε και εσείς στους..."αγαπώντες την ευπρέπεια του οίκου σου", τους οποίους και μνημονεύει ο ιερέας μας σε κάθε Θεία Λειτουργία!!!
Το απόγευμα: Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως.
(Υπεύθυνος: Εξομολόγος, πατήρ Χρυσόστομος Κοτσίδης)
Καλή όμως είναι η Κατήχηση και απαραίτητη σε μια Ενορία. Καλή είναι και η καθαριότητα και η ευταξία του Ιερού Ναού της, όμως ας μην λησμονούμε πως η πραγματική "δουλειά" της Εκκλησίας, είναι να ξεκουράζει και να μαλακώνει τις ψυχές των ανθρώπων της. Είναι να συγχωρεί τις αμαρτίες της, να συμβουλεύει και να νουθετεί...ενίοτε και να επιτιμά αν χρειάζεται, τα μέλη της, πάντα όμως με αγάπη και με αποκλειστικό ζητούμενο την σωτηρία της ψυχής, που "...είναι πολύ μεγάλο πράγμα"...πάντα αλλά ειδικά στις μέρες μας!!! Αυτό το δύσκολο βήμα προς τον πνευματικό της Ενορίας μας και το Μυστήριο της Εξομολογήσεως, γίνεται τα απογεύματα κάθε Πέμπτης, πάντοτε σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο ιερέα, συγκεκριμένα τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, κλείνοντας ραντεβού μαζί του, στα τηλέφωνα:2310655719 & 6984989869 από τις 9.00 έως τις 11.00 το βράδυ, καθημερινά. Βέβαια, εδώ στην Ενορία μας, ξεκινά η νέα εκκλησιαστική χρονιά, 2022-2023, με απουσίες και με τον πνευματικό της απόντα, αφού έκανε μια μεγάλη εγχείρηση και τώρα βρίσκεται σε κατ' οίκον νοσηλεία και θεραπεία. Ας του ευχηθούμε όλοι μαζί, ταχεία και πλήρη ανάρρωση και σύντομα να είναι κοντά μας. Περαστικά πατέρα Χρυσόστομε, οι ευχές και οι προσευχές μας να σε συντροφεύουν κατθ' όλην την διάρκεια της αποθεραπείας σου!!!
* Κάθε Σάββατο:
(Υπεύθυνος Ενοριακής Νεανικής Εστίας: πατήρ Χρυσόστομος Τελίδης)
Κατηχητές: π. Χρυσόστομος Τελίδης, Παναγιώτης Σπάρταλης, Χρήστος Καρύπογλου & Θεοχάρης Σαντηπατάκης.
Κατηχήτριες: Σοφία Νικολαΐδου, Ελισάβετ Ταρασίδου & Πασχαλία Μούξιου
Τ
ο πιο ευαίσθητο κομμάτι όμως σε μια Ενορία, και το πιο δύσκολο συνάμα, είναι η κατήχηση της νεότητας, της νεολαίας της περιοχής της, η γνώση και η μάθηση δηλαδή της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας, του Τριαδικού Θεού, των λόγων του Χριστού μας, των Μαθητών και Αποστόλων Του, αλλά και των Αγίων Του, που πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε ούτε να τα τρομάξει με τις τόσες ευθύνες ενός "καλού" χριστιανού, αλλά ούτε και να καθησυχάσει τις ψυχούλες τους με τα πάμπολλα "δικαιώματα" που αποκτήσανε με το Μυστήριο του Βαπτίσματος τους. 
Αυτήν την εύθραυστη ισορροπία, αυτό το δύσκολο εγχείρημα, το κουραστικό διακόνημα και την μεγάλη, αλλά τόσο ευλογημένη ευθύνη, 
αναλαμβάνουν κάθε Σάββατο από το πρωΐ μέχρι το απόγευμα, για τα  κορίτσια μας 10.00 π.μ.-1.30 μ.μ. και για τα αγόρια μας, 2.00 μ.μ.-4.00 μ.μ. και για όλην την κατηχητική χρονιά, οι κατηχητές και οι κατηχήτριες της "Ιθάκης" μας, της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, των  Κατηχητικών Σχολείων μας, οι νέες και οι νέοι που επιλέγονται με προσοχή και προτείνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή από τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, στο Ίδρυμα Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως,
και ο Επίσκοπος μας, κ.κ. Βαρνάβας, κατόπιν τους εγκρίνει επιδίδοντας τα επίσημα διοριστήρια τους, για να κατηχήσουν τα παιδιά μας, από την αρχή κάθε κατηχητικής χρονιάς το φθινόπωρο μέχρι να τελειώσει αυτή, το καλοκαίρι. 
Για φέτος, το 2022-2023, ξεκίνησαν ήδη (ανεπίσημα στην αρχή, από τα Σάββατα 1 & 8 /10/2022, ενώ το Σάββατο 15/10/2022, σε λίγες μέρες από τώρα δηλαδή, το Σάββατο που μας έρχεται πριν την Κυριακή του Σπορέως, που συμβολικά και εθιμοτυπικά είναι και η επίσημη ημέρα έναρξης της κατηχητικής χρονιάς κάθε νέο εκκλησιαστικό έτος, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τις 10.00 το πρωΐ, θα γίνει και η επίσημη γιορτή έναρξης με την ειδική Θεία Λειτουργία για τα κατηχητόπουλα μας και τον Αγιασμό της νέας χρονιάς...και όχι μόνο!!!) οι καθιερωμένες πια σαββατιάτικες συναντήσεις της "Ιθάκης" μας,
περνώντας στους μαθητές μας, όλη αυτήν την γνώση, την μόρφωση και τα νοήματα της Πίστης μας,μέσα όμως από την χαρά, την διασκέδαση, τις εκδρομές, το παιχνίδι και τόσες ακόμα δραστηριότητες, με καλοσύνη και με προσοχή, αλλά παράλληλα προωθώντας και την κοινωνικότητα, την συναδελφικότητα, τις δεξιότητες του κάθε παιδιού, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την εν Χριστώ αγάπη μεταξύ τους. 
Αυτή είναι η ρότα που θα χαράξουμε και φέτος με προορισμό πάντα την "Ιθάκη" μας, το απάνεμο λιμάνι όπου σε αυτό ό Χριστός θα μας περιμένει με μια μεγάλη αγκαλιά στο τέλος της χρονιάς, αφού όμως πρώτα περάσουμε μέσα από τις περιπέτειες που έχουμε ετοιμάσει και φέτος για τα παιδιά μας, τις εκπλήξεις, τις γιορτές, τις εκδρομές μας, την χαρά και την διασκέδαση, αλλά και την μάθηση και την γνώση. 
Αυτόν τον δρόμο προτείνει η Εκκλησία μας για την διαπαιδαγώγηση και την εποικοδομητική απασχόληση των παιδιών σας, τα οποία και ευγενικά και με μεγάλη χαρά και ευθύνη, σας ζητούμε να μας εμπιστευθείτε και φέτος, πάντα σε συνεργασία με όλους εσάς, τους γονείς και τους καλούς δασκάλους τους...αλλά και την αμέριστη βοήθεια του Θεού, του Υιού Του Χριστού, της Παναγίας μάνας Του και φυσικά των γονέων της και Εγγονού τους, του Ιωακείμ και της Άννας!!!
Ας ευχηθούμε & ας προσευχηθούμε 
η φετινή εκκλησιαστική & κατηχητική χρονιά 2022-2023, & το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Ενορίας μας, να κυλήσουν ομαλά, με υγεία & φυσικά να τελεσφορήσει με κύριο συστατικό την αγάπη και την πίστη μας!!!
...όσο για τις διαδικτυακές συναντήσεις & άλλου τέτοιου τύπου παρόμοιες συναντήσεις στις δραστηριότητες, στους Κύκλους και στα κατηχητικά μας, τέλος...
..."και τω Θεώ δόξα"!!!
TAG