ΕΘΙΜΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

*...σήμερα φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας...

...της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ένα όμορφο και επίκαιρο άρθρο του διαδικτυακού εκκλησιαστικού καναλιού ειδήσεων "Εκκλησία on line", που είχε  δημοσιεύσει στην σελίδα του, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου του 2020, σχετικό με κάποια από τα έθιμα και τις παραδόσεις που συνοδεύουν την γιορτή του Αη Δημήτρη με πρωτότυπο τίτλο:  "ΔΗΜΗΤΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ Ή ΑΓΙΟΔΗΜΗΤΡΙΑΤΙΚΑ: ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ" Εμείς απλά αλλάξαμε λίγο την μορφή του άρθρου αυτού, για να ταιριάζει στα άρθρα που δημοσιεύουμε συνήθως, του βάλαμε λίγες φωτογραφίες και αυτούσιο το δημοσιεύουμε σήμερα συμβάλλοντας έτσι...όσο μπορούμε, στην συνέχιση της Ορθόδοξης παράδοσης που από γενιά σε γενιά πρέπει να μεταφερθεί και στην γενιά μας!!!

Καλή ανάγνωση &...

...Χρόνια Πολλά στους Δημήτρηδες και στις Δημητρούλες!!!

Χρόνια Πολλά στην Θεσσαλονίκη μας !!!

Χρόνια Πολλά στην "μια" και "μοναδική" Μακεδονία μας!!!

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας!!!

"ΔΗΜΗΤΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ Ή ΑΓΙΟΔΗΜΗΤΡΙΑΤΙΚΑ:

 ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ"

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου είναι σημαντική για τους Χριστιανούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο βουλγάρικος λαός τιμούσε την μνήμη του και με πολλές παραδόσεις που κρατούσαν όλο τον Οκτώβριο τον οποίο αποκαλούσαν Δημητρόμηνα.

Στα χωριά φαντάζονταν πως ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος είναι δίδυμα αδέρφια, ο Αη Γιώργης φέρνει το καλοκαίρι, ενώ ο Αη Δημήτρης το χειμώνα και το κρύο. Τη νύχτα πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου υπήρχε η πεποίθηση πως ο ουρανός ανοίγει, ο άγιος τινάζει τα άσπρα του γένια και από εκεί πέφτει το πρώτο χιόνι.

Την ημέρα του Αγίου Δημητρίου οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μαντέψουν ένα σωρό πράγματα για την υγεία και την γονιμότητα. Για τους χρησμούς είχε σημασία σε ποια φάση είναι το φεγγάρι και αν ήταν στη χάση του ανησυχούσαν πως η σοδειά δεν θα είναι καλή, ενώ αν ήταν πανσέληνος φαντάζονταν τις κερήθρες γεμάτες μέλι.

Τον Οκτώβριο τα νοικοκυριά προσπαθούσαν να απαλλαγούν και από τα ποντίκια γι’ αυτό και παρακαλούσαν τον Άγιο Δημήτριο να προστατεύει τα κελάρια με τα τρόφιμα και τα ερμάρια με τα ρούχα. Οι γυναίκες πασπάλιζαν με λάσπη τα κατώφλια, τις γωνίες, γύρω από τις κασέλες και το τζάκι. 

Οι προλήψεις δεν ήταν λίγες και στις 27 Οκτωβρίου απαγορεύονταν να αγγίζουν μαλλί, να χτενίζονται και να πιάνουν μυτερά αντικείμενα.

Από κοινωνική άποψη η γιορτή ήταν πολύ σημαντική για τους εργάτες, που κανόνιζαν σε ποιο χτήμα θα δουλέψουν την ημέρα του Αγίου Γεωργίου και συνήθως μένανε στη δούλεψη των αφεντικών τους ως την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Τα συμβόλαια ήταν ρητά, αλλά αν ένας εργάτης έπιανε δουλειά δεν μπορούσε να φύγει μέχρι να τελειώσει η συμφωνία, ανεξάρτητα από το αν ο κύριός του ήταν καλός και δίκαιος ή άδικος και σκληρός. Οι μισθωτοί γιόρταζαν την ελευθερία τους και τα κέρδη τους με πλούσια τραπέζια και χορούς.

Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου γιορτάζεται και στις μέρες μας με συγκεντρώσεις στα χωριά όπου οι άνθρωποι τρώνε μαζί, τραγουδάνε και χορεύουν. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν ονομαστική γιορτή αυτή τη μέρα και φιλεύουν τους καλεσμένους τους με αρνί ή κόκορα για τους άντρες και κότα για τις γυναίκες. Συμπληρωματικά στο τραπέζι λόγω εποχής συνήθως έχει καλαμπόκι, μηλόπιτα και κολοκύθα.

Συστατικά  :

παντεσπάνι
250 γρ. φαρίνα
6 αυγά
300 γρ. άχνη ζάχαρη
4 κουταλιές κακάο
Γκανάζ
250 γρ. σοκολάτα
250 ml κρέμα γάλακτος
20 ml baileys
Κρέμα φυστικοβούτυρο
250 γρ. φυστικοβούτυρο
250 γρ. μαργαρίνη
250 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. άχνη ζάχαρη
25 γρ. μέλι
2 βανίλιες

Οδηγίες :

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το κακάο και αναμειγνύουμε να γίνουν ζύμη.
Την απλώνουμε σε 3 φόρμες 26 εκατοστών και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά.
Ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμα.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την σοκολάτα και από πάνω ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Ενσωματώνουμε το baileys.
Χτυπάμε την μαργαρίνη που είναι σε θερμοκρασία δωματίου με την άχνη να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ενσωματώνουμε το φυστικοβούτυρο και αρωματίζουμε με το μέλι και τις βανίλιες
Χρησιμοποιούμε το ένα παντεσπάνι σαν βάση και από πάνω κάνουμε μία στρώση από το μείγμα με το φυστικοβούτυρο.
Σκεπάζουμε με ένα παντεσπάνι και απλώνουμε την γκανάζ σοκολάτας.
Βάζουμε το τελευταίο παντεσπάνι και καλύπτουμε όλο το γλυκό με το μείγμα από φυστικοβούτυρο.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και στολίζουμε με ροζέτες από το μείγμα με φυστικοβούτυρο και νιφάδες σοκολάτας.
TAG