Ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ (18/10).

Ο περιληπτικός βίος του
 Αγίου Λουκά, του Ευαγγελιστού.
     Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής   καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, βιβλία τα οποία περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή. 
    Ήταν γιατρός στο επάγγελμα (Κολ. 4,14), όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της, καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 
     Ο Λουκάς αναφέρεται ονομαστικά τρεις φορές στη Καινή Διαθήκη και είναι λίγα τα στοιχεία που υπάρχουν για το πρόσωπό του, δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας των όσων είπε και έκανε ο Ιησούς (Λουκ. 1,1-4), αν και αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να ήταν ένας από τους ακολούθους του Ιησού. 
 Μερικοί υποστηρίζουν ότι ήταν ένας από τους εβδομήντα μαθητές που ο Κύριος απέστειλε (Λουκ. 10,1). Κάποιοι άλλοι, πως ήταν από τους Έλληνες που ζήτησαν να δουν τον Κύριο (Ιω. 12,20-21). Ο Λουκάς υπήρξε στενός συνεργάτης του Παύλου και τον συνόδεψε σε πολλές από τις περιοδείες του. Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον ίδιο τον Παύλο και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου.  Ο Παύλος τον χαρακτηρίζει "αγαπητό" (Κολ. 4,14) και ως το "μόνο πιστό συνεργάτη του" (Β' Τιμ. 4,11). Ο Λουκάς παρέμεινε πιστός και αφοσιωμένος στον Παύλο, μέχρι το τέλος της ζωής του Αποστόλου.
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος ευαγγελιστής λουκάς          Ο Λουκάς είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου  το οποίο διακρίνεται από τα άλλα Ευαγγέλια για την ακριβέστατη ιστορική τοποθέτηση των γεγονότων, αλλά και το γλωσσικό του χαρακτήρα, είναι δε και ο συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων. 
     Τι απέγινε ο Λουκάς μετά το μαρτύριο του Παύλου, τον οποίο συνόδευσε μέχρι το τέλος της ζωής του (Β' Τιμ. 4,11) και πως ολοκλήρωσε το βίο του δεν είναι γνωστό. Η παράδοση τον αναφέρει να εγκαταλείπει τη Ρώμη και να γίνεται επίσκοπος της ιταλικής πόλης Βρέσκιας και τελικά να ζεί στην Πάτρα. 
    Σύμφωνα με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο, ο Λουκάς συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μαρτύρων της Εκκλησίας. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο Λουκάς πέθανε στη Θήβα της Βοιωτίας σε ηλικία 84 ετών, ενώ άλλη πηγή αναφέρει πως, ο ευαγγελιστής κοιμήθηκε στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας σε ηλικία 74 ετών, και άλλη πάλι πως υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον κρέμασαν σε ένα ελαιόδεντρο στην Έφεσο σε ηλικία 80 ετών
    Το 357 μ.Χ., το ιερό λείψανό του μετακομίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων, μαζί με τα οστά του Αποστόλου Ανδρέα. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του
 Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά
 την 18η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
δείτε παρακάτω ένα μικρό αφιέρωμα για την Πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Σταυρουπόλεως, αλλά δείτε, αν θέλετε, και το Ευαγγέλιο της εορτής του Αγίου & Ευαγγελιστού Λουκά στο πρωτότυπο κείμενο και στην απόδοση του στην νεοελληνική...
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος λουκάς σταυρουπόλεως
Η Πανήγυρις της όμορης Ενορίας 
του Αγίου Λουκά Σταυρουπόλεως.
    Ό
μορη και αγαπημένη η Ενορία του Αγίου Λουκά της Σταυρουπόλεως, εορτάζει και πανηγυρίζει τον Άγιο της, τον Ευαγγελιστή Λουκά στην όμορφη εκκλησία του, κάθε χρόνο την 17η & 18η Οκτωβρίου, και μας προσκαλεί όλους να πάμε και να συμμετάσχουμε στην χαρά της γιορτής και της Πανήγυρης της, αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις της, όπως είναι αυτή της Αιμοδοσίας την παραμονή της εορτής 17 Οκτωβρίου 2022 στο υπόγειο, στην κατακόμβη, του Ιερού Ναού, ημέρα Δευτέρα από τις 4.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ. 
    Η δική μας Ενορία, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, δεν θα μπορέσει, όπως άλλες χρονιές να εκπροσωπηθεί στην Ιερά Πανήγυρη αυτή από τον εφημέριο του Ιερού Ναού της, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, λόγω εφημεριακών καθηκόντων με την απουσία του συνεφημερίου του, όμως ικανή αντιπροσωπεία με μέλη του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου μας, θα βρίσκεται εκεί στον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, την παραμονή, το απόγευμα της Δευτέρας φέτος, 17ης Οκτωβρίου 2022.
    Ευχόμαστε από καρδιάς στους αγαπητούς πατέρες του Ιερού Ναού του Αγίου Λουκά Σταυρουπόλεως και όλους τους διακονητές και φίλους μας εκεί... 
Καλή και ευλογημένη Πανήγυρη!!!
                                                    
    Το Ευαγγέλιον 
της εορτής του Αποστόλου & Ευαγγελιστού Λουκά (λκ. ι΄ 16-21),
της Δευτέρας 18ης Οκτωβρίου 2021
Πρωτότυπο κείμενο:

Εἶπεν ὁ Κύριος τοις εαυτού μαθηταίς· Ὁ ἀκούων ὑμῶν ἐμοῦ ἀκούει, καὶ ὁ ἀθετῶν ὑμᾶς ἐμὲ ἀθετεῖ· ὁ δὲ ἐμὲ ἀθετῶν ἀθετεῖ τὸν ἀποστείλαντά με.

Ὑπέστρεψαν δὲ οἱ ἑβδομήκοντα μετὰ χαρᾶς λέγοντες· Κύριε, καὶ τὰ δαιμόνια ὑποτάσσεται ἡμῖν ἐν τῷ ὀνόματί σου.

Εἶπε δὲ αὐτοῖς· ἐθεώρουν τὸν σατανᾶν ὡς ἀστραπὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ πεσόντα. Ἰδοὺ δίδωμι ὑμῖν τὴν ἐξουσίαν τοῦ πατεῖν ἐπάνω ὄφεων καὶ σκορπίων καὶ ἐπὶ πᾶσαν τὴν δύναμιν τοῦ ἐχθροῦ, καὶ οὐδὲν ὑμᾶς οὐ μὴ ἀδικήσῃ. Πλὴν ἐν τούτῳ μὴ χαίρετε, ὅτι τὰ πνεύματα ὑμῖν ὑποτάσσεται· χαίρετε δὲ ὅτι τὰ ὀνόματα ὑμῶν ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς.

Ἐν αὐτῇ τῇ ὥρᾳ ἠγαλλιάσατο τῷ πνεύματι ὁ Ἰησοῦς καὶ εἶπεν· ἐξομολογοῦμαί σοι, πάτερ, κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, ὅτι ἀπέκρυψας ταῦτα ἀπὸ σοφῶν καὶ συνετῶν, καὶ ἀπεκάλυψας αὐτὰ νηπίοις· ναί, ὁ πατήρ, ὅτι οὕτως ἐγένετο εὐδοκία ἔμπροσθέν σου.

  

Ἀπόδοση στη νεοελληνική:

Εἶπεν ὁ Κύριος στους μαθητές του: Ὅποιος σᾶς ἀκούει, ἀκούει ἐμέ, καὶ ὅποιος σᾶς ἀπορρίπτει, ἀπορρίπτει ἐμέ. Ἐκεῖνος δὲ ποὺ ἀπορρίπτει ἐμέ, ἀπορρίπτει ἐκεῖνον ποὺ μὲ ἔστειλε».

Οἱ ἑβδομῆντα ἐπέστρεψαν μὲ χαρὰν καὶ εἶπαν, «Κύριε, ἀκόμη καὶ τὰ διαμόνια μᾶς ὑποτάσσονται εἰς τὸ ὄνομά σου».

Αὐτὸς τοὺς εἶπε: «Ἔβλεπα τὸν Σατανᾶν νὰ πέφτῃ σὰν ἀστραπὴ ἀπὸ τὸν οὐρανόν. Σᾶς δίνω τὴν ἐξουσίαν νὰ πατᾶτε ἐπάνω σὲ φίδια καὶ σκορπιοὺς καὶ ἐπάνω σ’ ὅλην τὴν δύναμιν τοῦ ἐχθροῦ καὶ τίποτε δὲν θὰ σᾶς βλάψῃ. Καὶ ὅμως, μὴ χαίρετε διὰ τὸ ὅτι σᾶς ὑποτάσσονται τὰ πνεύματα, ἀλλὰ νὰ χαίρετε, διότι τὰ ὀνόματά σας εἶναι γραμμένα εἰς τοὺς οὐρανούς».

Ἐκείνην τὴν ὥραν αἰσθάνθηκε ὁ Ἰησοῦς μέσα του ἀγαλλίασιν καὶ εἶπε, «Σὲ δοξάζω, Πατέρα, Κύριε τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς, διότι ἔκρυψες αὐτὰ ἀπὸ σοφοὺς καὶ εὐφυεῖς καὶ τὰ ἐφανέρωσες σὲ νήπιαΝαί, Πατέρα, διότι αὐτὸ ἦτο τὸ θέλεημά σου.»


TAG