Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΙΚΟΣΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ) & Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΝΑΪΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ" ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ (17/10)

"Οι είκοσι άγιοι Ανάργυροι"

     Ανάργυροι ονομάστηκαν από τον λαό και κατ' επέκταση από την Εκκλησία του Χριστού μας, επειδή δεν αγαπούσαν τα αργύρια, δεν ήσαν φιλάργυροι, η καρδιά τους δεν ήταν προσκολλημένη στα υλικά αγαθά και προσέφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες αφιλοκερδώς.  Όλοι αυτοί οι άγιοι ήταν ανάργυροι και ακτήμονες. Σε αυτούς πράγματι έχουν απόλυτη εφαρμογή τα λόγια του Χριστού "…ασθενούντας θεραπεύετε, λεπρούς καθαρίζετε, νεκρούς εγείρετε, δαιμόνια εκβάλλετε· δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε. Μη κτήσησθε χρυσόν μηδέ άργυρον μηδέ μηδέ χαλκόν εις τας ζώνας υμών, μη πήραν (σάκκο) εις οδόν μηδέ δύο χιτώνας μηδέ υποδήματα μηδέ ράβδον..." (Ματθ. 10,8-9). 
Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την «εξουσία» στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου     Όλους αυτούς τους Αγίους η Εκκλησία μας τους στεφάνωσε με τον ένδοξο στέφανο του πολυάριθμου ειρηνικού στρατού της και τους συμπεριέλαβε στο Συναξάρι τους και τους εορτάζει ξεχωριστά τον καθένα, όμως την 17η Οκτωβρίου εκάστου έτους πανηγυρίζει την Σύναξη τους και τους θέλει και πάλι όλους μαζί και τους ενώνει δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο συμβολικά αλλά και ουσιαστικά την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού μας σε μια κοινή γιορτή. 
     Στην Ιερά Μητρόπολη μας μάλιστα, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, τιμητικά χτίστηκε μικρός Ιερός Ναός μέσα στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργείου" της Νέας Ευκαρπίας και του δόθηκε το όνομα του Αγίου Γεωργίου, αλλά και το όνομα των Αγίων αυτών είκοσι Αναργύρων ιατρών, για να γιατρεύουν με την παρρησία τους στον Χριστό, τις πληγές των ασθενούντων ενοίκων του και να ανακουφίζουν τον πόνο της αρρώστιας τους κατά την διάρκεια της θεραπείας της, τους όσο και αυτόν των οικείων και των συγγενών τους που θα βρίσκονται στο πλευρό τους.
     Προηγούμενη χρονιά, την Παρασκευή 18η Οκτωβρίου του έτους 2019, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου βρέθηκε και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος, για τα εγκαίνια μιας έκθεσης και εκεί τον υποδέχθηκε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και ο τοπικός μας Επίσκοπος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβας, όπου και δεχθήκαμε τις Πατριαρχικές ευλογίες του, ενώ ευλόγησε και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τους ιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και τους αρρώστους στις κλινικές. Τις προηγούμενες ημέρες, παραμονή της εορτής των Αγίων είκοσι Αναργύρων, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, αλλά και την επαύριο, ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, ο Ιερός αυτός Ναός πανηγύρισε και 
ετελέσθη ο Πανηγυρικός Εσπερινός και την επομένη η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, και ο υπεύθυνος ιερέας, 
μας προσκάλεσε όλους στους όμορφους χώρους του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", να αφήσουμε για λίγο την καθημερινή μας βιοτή και να αφιερώσουμε μέρος από τον χρόνο μας σε μια κοινή προσευχή για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ευρισκόμενοι στο κρεββάτι του πόνου πολεμούν με την αρρώστια τους μαζί με το ιατρικό προσωπικό και τους καλούς γιατρούς του, αλλά στην προσπάθεια τους αυτή επικαλούνται και τους Είκοσι Αγίους Αναργύρους ιατρούς που προστατεύουν αυτό το Νοσοκομείο και τους αρρώστους του,
για να τους δώσουν το πολυπόθητο αγαθό της υγείας του σώματος τους μαζί με αυτό της ψυχής τους. 
     Επόμενες χρονιές, υπό την απειλή των κυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, του covid-19, που κόντεψαν να μας πνίξουν με τα lockdownς που επέβαλε η πολιτεία δείχνοντας μάλλον υπερβάλλοντα ζήλο...αλλά με επιτυχία, οι Πανηγύρεις του Ιερού αυτού Ναϊδρίου μας στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", δεν τελούνταν σε ιδιαίτερα πανηγυρικό τόνο, φέτος όμως που ο κορωνοίός υποχωρεί και μας αφήνει περιθώριο να ανασάνουμε λίγο περισσότερο, θα διαφοροποιηθεί φαντάζομαι το πρόγραμμα της Πανήγυρης αυτής, και σίγουρα δεν θα θυμίζει σε τίποτε την περσινή χρονιά και  την επόμενη χρονιά, του 2020 & 2021...πρώτα ο Θεός!!!
     Ας δούμε όμως με αφορμή αυτήν την εορτή, της Συνάξεως και των 20 Αναργύρων, αλλά και την Πανήγυρη του Ιερού Ναϊδρίου των Αγίων Είκοσι Αναργύρων του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", και μέσω της ιστοσελίδας του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων, ποιοι ήταν αυτοί οι είκοσι ο Άγιοι Ανάργυροι, τον βίο, τα θαύματα, τα μαρτύρια κάποιων από αυτών, αλλά και κομμάτια της ζωής τους που μπορούν και θα πρέπει να μας παραδειγματίσουν κατά την διάρκεια της δικής μας βιοτής μέχρι και την τελευταία μας πνοή. 
Άγιοι Ανάργυροι 
Κοσμάς και Δαμιανός, εκ Μικράς Ασίας
Αυτοί οι Άγιοι καταγόντουσαν απ’ την Ασία. Οι γονείς τους ήταν ευσεβείς και ενάρετοι, και η μητέρα των Αγίων Αναργύρων, η Θεοδότη, αφού έμεινε χήρα συνέχισε την ενάρετη ζωή. Με το παράδειγμα της Θεοδότης, οι Άγιοι Ανάργυροι διδάχτηκαν όλες τις αρετές στον μέγιστο βαθμό. Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός σπούδασαν την ιατρική και κατάφερναν, με την βοήθεια του Θεού, να θεραπεύουν κάθε ασθένεια και νόσο, είτε μακροχρόνια είτε βραχυχρόνια. Ασχολήθηκαν επίσης και με την κτηνιατρική. Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ονομάστηκαν Ανάργυροι επειδή δεν δέχτηκαν ποτέ πληρωμή για τις ιατρικές υπηρεσίες τους από κανέναν ασθενή. Πέρασαν έτσι τη ζωή τους και κοιμήθηκαν ειρηνικά. Τα λείψανά τους ενταφιάστηκαν στην πόλη Φερεμάν. Η μνήμη τους τιμάται την 1 Νοεμβρίου. 
(κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου τους από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)
Άγιοι Ανάργυροι 
Κοσμάς και Δαμιανός, οι Ρωμαίοι.
Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ρωμαίοι έζησαν την εποχή που βασίλευαν ο αυτοκράτορας Καρίνος και ο αυτοκράτορας Νουμεριανός, περί το 284 μ.Χ. και η καταγωγή τους ήταν από την Ρώμη. 
Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ρωμαίοι ήταν ιατροί και κτηνίατροι. Σαν πληρωμή για τις ιατρικές τους υπηρεσίες δεν ζητούσαν από αυτούς που θεράπευαν χρήματα ή κάτι άλλο υλικό, μα τους ζητούσαν να πιστέψουν στον Χριστό. Κάποιοι τους διέβαλαν στον αυτοκράτορα Καρίνο ότι κάνουν θαύματα και ιατρικές θεραπείες χρησιμοποιώντας μαγική τέχνη. Μόλις το έμαθαν αυτό, οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ρωμαίοι παραδόθηκαν οι ίδιοι στον αυτοκράτορα και όχι μόνο δεν άλλαξαν την πίστη τους αλλά κατάφεραν να πείσουν τον αυτοκράτορα Καρίνο να αρνηθεί την ειδωλολατρία και να γίνει χριστιανός, θεραπεύοντάς τον θαυματουργικά. Συγκεκριμένα, ο αυτοκράτορας Καρίνος τους απειλούσε με βασανιστήρια για να αρνηθούν την χριστιανική τους πίστη και τότε γύρισε το πρόσωπο του αυτοκράτορα προς την πλάτη του. Οι Άγιοι Ανάργυροι τον θεραπεύσαν από την ασθένειά του και με αυτό το θαύμα του Θεού πίστεψαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, τόσο ο αυτοκράτορας όσο και οι αυλικοί του. Και έτσι άφησε τους Αγίους Αναργύρους να επιστρέψουν με τιμές πίσω στους συγγενείς τους. Δυστυχώς, ο ιατρός που είχε διδάξει την ιατρική τέχνη στους Αγίους Αναργύρους, ζήλεψε την δόξα των Αγίων και τους σκότωσε με πέτρες, αφού με δόλιο τρόπο τους παρέσυρε σε ένα βουνό με σκοπό δήθεν να μαζέψουν βότανα που θα είχαν ιατρική χρήση. Η μνήμη τους τιμάται την 1 Ιουλίου. 
(κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου τους από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)
Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, 
Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος, οι Μάρτυρες
Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός είχαν καταγωγή από την Αραβία. Ήταν ιατροί και πήγαιναν από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, θεραπεύοντας τους ασθενείς χωρίς να παίρνουν χρήματα, κι έτσι και ονομάστηκαν Ανάργυροι (δηλ. χωρίς αργύρια). Αλλά δεν τους αρκούσε μόνο να θεραπεύουν τους ασθενείς στο σώμα, παρά έκαναν και κήρυγμα για να βοηθήσουν και τους άπιστους, τους ασθενείς στη ψυχή. Την εποχή που βασίλευε ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός, περί το 292 μ.Χ., οι Άγιοι Ανάργυροι πήγαν στην πόλη Αιγαίς της Λυκίας μαζί με τους τρεις αδελφούς τους, τον Λεόντιο, τον Άνθιμο και τον Ευπρέπιο. Μπροστά στον ηγεμόνα Λυσία, οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός και οι Άγιοι Μάρτυρες Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος, ομολόγησαν την χριστιανική τους πίστη. Βασανίστηκαν και τους βύθισαν στον πάτο της θάλασσας. Με την χάρη του Θεού όμως δεν πνίγηκαν αλλά βρέθηκαν σώοι και αβλαβείς στην στεριά. Οι άπιστοι ειδωλολάτρες τους αιχμαλώτισαν πάλι και τους έριξαν σε αναμμένη κάμινο, μα πάλι ο Θεός τους φύλαξε με θαυματουργικό τρόπο και δεν έπαθαν τίποτα. Κατόπιν τους κρεμάσαν και τους πέντε σε σταυρούς και τελικά τους αποκεφάλισαν. Έτσι οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος οι Μάρτυρες έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου. 
Η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, Λεοντίου, Ανθίμου και Ευπρεπίου των Μαρτύρων τιμάται στις 17 Οκτωβρίου. (κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου τους από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)
Οι Άγιοι, Κύρος και Ιωάννης
Καταγωγή του πρώτου η Αλεξάνδρεια, του δευτέρου η Έδεσσα Μεσοποταμίας. Συνμοναστές μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό το 292 μ. Χ. Η μνήμη τους τελείται στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την εύρεση των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου την εορτάζουμε στις 28 Ιουνίου. 
(κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου τους από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος παντελεήμων wikiΟ Άγιος και ιαματικός Παντελεήμων
Από την Νικομήδεια, αποκεφαλίστηκε το 305. Η Εκκλησία μας τον τιμά στις 28 Ιουλίου.
(κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου του από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org).
Ο Άγιος Ερμόλαος, ο ιερομάρτυς
Και αυτός από την Νικομήδεια, ιερέας και γιατρός, αποκεφαλισθείς το 306 μ. Χ. Ή μνήμη του είναι στις 26 Ιουλίου
   (κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου του από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)

Ο Άγιος Σαμψών ο ξενοδόχος
Καταγωγή του η Ρώμη, χειροτονηθείς ιερέας στην Κωνσταντινούπολη και όταν αυτός θεράπευσε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό εκείνος του έχτισε ξενώνα για φιλοξενία αναξιοπαθούντων. Κοιμήθηκε ειρηνικά και τον τιμάμε στις 27 Ιουνίου. 
(κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου του από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)
Ο Άγιος Διομήδης, ο μάρτυς
Από την Ταρσό της Κιλικίας έζησε και έδρασε στην Νίκαια της Βιθυνίας, στην οποία άφησε και την τελευταία του πνοή, τον 3ο αι. μ. Χ. Τιμάται δε στις 16 Αυγούστου. 
(κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου του από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)
Σχετική εικόναΟ Άγιος Μώκιος, ο ιερομάρτυς
Από την Ρώμη και αυτός ιερέας και γιατρός, αποκεφαλισθείς επί Διοκλητιανού τον 3ο αι. μ. Χ. Τιμάται στις  11 Μαΐου
(κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου του από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)
Ο Άγιος Φώτιος και ο Άγιος Ανίκητος
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Άγιος Φώτιος και ο Άγιος Ανίκητος
Μαρτύρησαν μαζί, ανιψιός και θείος, στην Νικομήδεια το 288 μ. Χ. και η μνήμη τους είναι στις 12 Αυγούστου
(κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου τους από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)
Ό Άγιος Θαλλέλαιος, ο μάρτυς
Αποτέλεσμα εικόνας για Ό Άγιος ΘαλλέλαιοςΑπό τον Λίβανο της Φοινίκης, τον συνέλαβαν και μετά από βασανιστήρια πολλά αποκεφαλίσθηκε το 284. Τον τιμάμε στις 20 Μαΐου. 
(κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου του από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Άγιος Τρύφων, o ΛαμψάκουΟ Άγιος Τρύφων, o Λαμψάκου
Βοσκός χηνών στην αρχή, στην Λάμψακο της Φρυγίας, βασανίσθηκε και αποκεφαλίσθηκε το 250 επί Δεκίου αυτοκράτορα. Η μνήμη του τελείται την 1η  Φεβρουαρίου. 
(κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου του από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Άγιος Ιουλιανός, ο μάρτυςΟ Άγιος Ιουλιανός, ο μάρτυς
Από την Έμεσα της Συρίας. Μαρτύρησε το 284. Η Εκκλησία μας τον τιμά στις 6 Φεβρουαρίου. 
  (κάντε κλικ και δείτε στοιχεία του βίου του από την ιστοσελίδα www.orthodoxwiki.org)

TAG