Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ Ο ΝΕΠΟΛΙΤΗΣ (20/8)

 Σχετική εικόνα

Σχόλιον

Στην Ιερά Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, έχουμε την χαρά και την ευλογία, να τιμούμε δυο Νεαπολίτες Μικρασιάτες Αγίους, τον Άγιο Γεώργιο, που εορτάζει στις 3 Νοεμβρίου εκάστου έτους, και τον Άγιο Θεοχάρη που εορτάζει σαν σήμερα, την 2οη Αυγούστου. 

Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, προς τιμήν του Αγίου Θεοχάρους του Νεαπολίτου, αναρτά ένα άρθρο για να γνωρίσουμε αναγνώστες και φίλοι, έναν ακόμα νεομάρτυρα της Πίστης μας, έναν ακόμα ήρωα της χώρας μας, προερχόμενο από την αιματοβαμμένη Μικρά Ασία και μάλιστα την Νεάπολη, από την οποία εκδιωγμένοι οι κάτοικοι της αργότερα από τους Τούρκους έφθασαν στην σημερινή Νεάπολη της Θεσσαλονίκης και δημιούργησαν αυτήν την..."Νέα Πόλη", στα πρότυπα της αγαπημένης γης του Μικρασιατικού Ελληνισμού 

(* με ένα κλικ εδώ γνωρίστε στο σύνολο τους όλους τους τοπικούς Αγίους μας από παλαιότερη ανάρτηση της ιστοσελίδας μας...)

Τέλος όλους μαζί τους τοπικούς Αγίους μας, εμείς εδώ στην Μητρόπολη μας, τους εορτάζουμε και μαζί στην Σύναξη τους την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου εκάστου έτους και αυτοί είναι, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Θεοχάρης, οι Νεαπολίτες (δείτε εδώ τον βίο τους) όπως παραπάνω αναφέραμε, ο Άγιος Ακάκιος ο Ασβεστοχωρίτης (δείτε εδώ τον βίο του) και ο Άγιος Αθανάσιος ο Κουλακιώτης (δείτε εδώ τον βίο του) ενώ παράλληλα εορτάζεται και ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος για την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του ( δείτε εδώ το ιστορικό της ανακομιδής) που είναι την 3η Νοεμβρίου. Η Σύναξις αυτή των τοπικών Αγίων μας πανηγυρίζεται με μεγαλοπρέπεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Νεάπολη της Θεασσαλονίκης, όπου και σε περίτεχνη ασημένια Λάρνακα θησαυρίζονται τα Ιερά Λείψανα όλων των τοπικών Αγίων μαζί, η οποία και λιτανεύεται σ' όλους τους δρόμους της Νεάπολης την ημέρα εκείνη.

Στους Μικρασιάτες Αγίους αυτούς θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο δικός μας Άγιος Παχώμιος ο Ευκαρπιώης, ή Αγιορείτης (7 Μαΐου) όπως αναφέρεται στο Συναξάρι της Εκκλησίας μας (δείτε εδώ τον βίο του) όμως προς το παρόν τον εορτάζουμε και τον πανηγυρίζουμε τοπικά εδώ στην Νέα Ευκαρπία, στο όμορφο Παρεκκλήσι του που βρίσκεται στην συνοικία των Ανθοκήπων και στην διασταύρωση των οδών Δασκάλας Αθηνά Τσακίρη και Εγνατία και στο κέντρο του πάρκου των Μικρασιατών, οπότε και εκεί με υπαίθρια Πανήγυρη τους τιμούμε με τις Ακολουθίες που τελούνται από τους ιερείς του Ιερού Ναού μας, με την Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνος του από την γειτονική Ενορία του Αγίου Γεωργίου και με χορευτικές εκδηλώσεις από τον Μικρασιατικό Σύλλογο "Ουσάκ" της Νέας Ευκαρπίας.

Όμως σήμερα ας γνωρίσουμε τον Άγιο Θεοχάρη τον Νεαπολίτη, μέσα από το μικρό άρθρο που του αφιερώνουμε...

Ο Άγιος Θεοχάρης, 
ο Νεαπολίτης Νεομάρτυρας
     Το έτος 1740 μ.Χ., επί Σουλτάνου Αχμέτ και Ιμπραήμ Πασά γενικού διοικητή της Μικράς Ασίας, εκδόθηκε διάταγμα συγκέντρωσης των αγοριών των χριστιανών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέσα σ' αυτά βρέθηκε και ο ορφανός Θεοχάρης. Κάποια μέρα όμως, ο δικαστής της Νεάπολης (Νέβσεχηρ) Καππαδοκίας, είδε τον Θεοχάρη μέσα στο στρατόπεδο, του άρεσε και τον πήρε στο σπίτι του να περιποιείται τα ζώα του.
    Η ευσέβεια και η ομορφιά του Θεοχάρη, έκαναν τον δικαστή να του προτείνει να γίνει γαμπρός του, αφού όμως γίνει πρώτα μωαμεθανός. Ο Θεοχάρης με θάρρος απάντησε. «Αφέντη μου, εγώ γεννήθηκα χριστιανός, και δεν μπορώ να αρνηθώ την πίστη του Σωτήρα μου και των πατέρων μου». Ο Οθωμανός δικαστής, θεώρησε την απάντηση προσβλητική και τον απείλησε με βασανιστήρια. 
     Τότε ο Θεοχάρης έτρεξε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και μετάλαβε των αχράντων Μυστηρίων. 
Όταν του έκανε και πάλι πρόταση γάμου με την κόρη του ο δικαστής, ο Θεοχάρης σταθερά αρνήθηκε. Τότε μετά από σκληρά βασανιστήρια, τον οδήγησαν έξω από την πόλη της Νεάπολης, οπού τον λιθοβόλησαν και κατόπιν τον απαγχόνισαν, μεσημέρι στις 20 Αυγούστου 1740 μ.Χ.
     Το 1923 μ.Χ. τα λείψανα του Αγίου Θεοχάρη ήλθαν στην Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκαν στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης, όπου και σήμερα βρίσκονται.
Η μνήμη του Αγίου Θεοχάρους του Νεαπολίτου εορτάζεται την 20η Αυγούστου, ενώ η Σύναξις όλων των τοπικών Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως μας, εορτάζεται την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου, εκάστου έτους..
TAG