"και έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν..."
Το να αφήσει κάποιος το σπίτι του και τις εργασίες του και να τρέξει να βρει τον Ιησού Χριστό, είναι ενδεικτικό βαθύτατης πίστης. Και κάτι άλλο ακόμα. Το να κάθονται άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από το πρωί ως το βράδυ να ακούν τη διδασκαλία του Ιησού είναι πράξη επίσης ενδεικτική πίστεως και αφοσίωσης μεγάλης.
Η εικόνα που μας παρουσιάζει το Ευαγγέλιο που ακούγετε από τους ιερείς μας, την Κυριακή Η΄Ματθαίου, είναι η εξής: Ο ήλιος κοντεύει να βασιλέψει και οι μαθητές προειδοποιούν τον Κύριο να αφήσει τους ανθρώπους να φύγουν για να αγοράσουν τροφές επειδή εδώ που βρίσκονται ο τόπος είναι έρημος.
Η υπαίθρια Αρτοκλασία μας, στο παρεκκλήσι του Αγίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου, στο Πανηγύρι του την 7η Μαΐου του 2015. |
Έχουν ξεχαστεί όλοι ακούγοντας μια διδαχή όλη την ημέρα, πράγμα που σημαίνει πως η διδαχή αυτή είναι πιο σημαντική και από το φαγητό και από τις άλλες, πιθανόν, οικογενειακές τους υποχρεώσεις και φαίνεται μάλιστα αυτή η διδαχή να τους έχει πραγματικά συνεπάρει. Γιατί η διδασκαλία του Ιησού έχει πληρότητα ζωής και σωτηρίας.
Ο τόπος είναι έρημος, αλλά «ο τρέφων την οικουμένην παρέστιν». Ο Χριστός που είναι εκείνος που τρέφει και συντηρεί τα σύμπαντα θα μπορούσε άραγε να χορτάσει τους ανθρώπους που κρέμονται όλη μέρα από τα χείλη του;
Για τούτο και προστάζει ο Ιησούς τους μαθητές του, φαινομενικά σαν να μην έχει επαφή με το περιβάλλον, να προσφέρουν ότι έχουν για να φάνε οι άνθρωποι. Οι μαθητές του έχουν 5 ψωμιά και δυο ψάρια. Ο Χριστός τα ευλογεί, οι μαθητές τα μοιράζουν στα πλήθη, όλοι κάθονται καταγής «και έφαγαν πάντες και εχορτάσθηκαν»και μάλιστα περισσεύουν και 12 κοφίνια πλήρη τεμαχίων άρτων.
Στο θαύμα αυτό, του πολλαπλασιασμού των άρτων από τον Χριστό έγκειται και η ευλογημένη Ακολουθία της Εκκλησίας μας, η Αρτοκλασία όπως λέγεται, η οποία τελείτε από τους ιερείς μας με τις προσφορές του άρτου, του οίνου και του ελαίου των χριστιανών στην εκκλησία, συνήθως την ημέρα της ονομαστικής τους εορτής, αλλά και όποτε άλλοτε το θελήσουν για ευλογία στα σπιτικά τους, και που στο τέλος της Ακολουθίας αυτής ακούγονται από όλο το εκκλησίασμα, κλήρο και λαό, τα όμορφα και διδακτικά λόγια του ύμνου, τα οποία και συνάδουν απόλυτα με την σημερινή μας ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ναού μας:
«Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε εκζητούντες τον Κύριον, ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού».
Άς κάνουμε όμως τώρα μερικές παρατηρήσεις ή καλύτερα εκτιμήσεις πάνω στο Ευαγγέλιο της Κυριακής της 26ης Ιουλίου 2015, το οποίο και θα ακούστεί στις εκκλησιές όλης της οικουμένης, όπου χτυπά Ορθόδοξη καρδιά, από τα χείλη των ιερέων μας:
1) Όποιος είναι χορτασμένος πνευματικά με την επιλεγμένη τροφή της διδασκαλίας του Χριστού μας, που είναι και το σημαντικότερο όλων, χορταίνει και σωματικά με οποιαδήποτε τροφή του παρέχεται ή την κερδίζει. Η πνευματική πληρότητα, ο πνευματικός χορτασμός, που είναι ταυτόχρονα και υγεία και χαρά και ευχαρίστηση, είναι το ζητούμενο στην επίγεια ζωή μας.
2) Δεν περισσεύουν ολόκληροι άρτοι αλλά τεμάχια, σύμφωνα με το κείμενο, που έμειναν από τους άρτους που έφαγαν οι πεινασμένοι, γεγονός που με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται το θαύμα του χορτασμού των 5000 ανθρώπων.
3) Η περισυλλογή από τα κομμάτια των άρτων και των ψαριών, τα οποία περίσσευσαν για μελλοντική χρήση, που γίνεται με παραγγελία του Ιησού, είναι πράξη συμβολική κατά της σπατάλης, ένα δίδαγμα πλήρως εναρμονισμένο και στις μέρες τις δύσκολες που περνάμε στην δύσμοιρη χώρα μας.
4) Έχουμε δώδεκα κοφίνια, ένα για κάθε μαθητή για να διακονήσουν εξίσου και όλοι το θαύμα, με τη μεταφορά των περισσευμάτων του φαγητού, κατάλοιπα της θαυματουργικής υπέρβασης που μόλις έγινε.
Αρτοκλασίες για την Μικρή Πανήγυρη στον Ναό μας στην εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άνας την 25η Ιουλίου 2014. |
5) Και μια τελευταία παρατήρηση. "Χόρτασαν" χιλιάδες ανδρών, γυναικών και παιδιών, που δείχνει το γενικό ενδιαφέρον όλων να δουν, να γνωρίσουν, να ακούσουν, να δεχθούν την θεραπευτική ευλογία του Ιησού Χριστού.
Ο άγιος ευαγγελικός λόγος είναι πάντοτε λόγος πνοής και ζωής, λόγος σοβαρός και πειστικός, ευλογημένος και θαυματουργός. Αυτό επιβεβαιώνεται ποικιλότροπα από το θαύμα του πολλαπλασιασμού των 5 άρτων και τον χορτασμό των χιλιάδων ακροατών του Ιησού καθώς και όλων των άλλων που είχαν προστρέξει κοντά του πάσχοντες από διάφορες ασθένειες, οι οποίοι μόλις αντίκριζαν τον Ιησού, θεραπεύονταν.
Ο λόγος του Θεού, είναι δυνατός, παντοδύναμος, πληρώνει, γεμίζει δηλαδή, τις δικές μας ανθρώπινες αδυναμίες και συμβάλλει στο ξεπέρασμα των δυσκολιών της καθημερινότητας μας, και την λύση των προβλημάτων μας στην οικογένεια και στον χώρο της εργασίας μας, ακόμα και στις διακοπές μας τώρα το καλοκαίρι, όπου φροντίζουμε να μην απομακρυνόμαστε από την Εκκλησία του Χριστού μας.
Αρτοκλασία κατά την ώρα των Αγρυπνίων στον Ιερό Ναό μας |
Μπορεί να υπάρχουν προστριβές και αντιπαλότητες μέσα στην καθημερινότητα μας, να υπάρχει αυτή η επώδυνη νέα οικονομική και κοινωνική κρίση που μας επέβαλαν δια της βίας οι "φίλοι" μας, να ζούμε μέσα στην ανισότητα και την αδικία, αλλά με τη χάρη και την ευλογία του Θεού, πάντοτε, ειδικά εμείς οι Έλληνες, το ευλογημένο αυτό Έθνος, καταφέρνουμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις, το κλίμα να γίνεται ηπιότερο, η ανεκτικότητα να συλλειτουργεί στην ζωή μας, η αλληλοκατανόηση να ανταποκρίνεται με τις πράξεις μας, η ειρήνη να επικρατεί μεταξύ μας, τα πρόσωπα να γαληνεύουν, τα μάτια να γελούν, η ζωή να γίνεται χαρά και ευχαρίστηση, αφού μέσα στην ζωή μας αφήνουμε χώρο για να εγκατασταθεί ο Χριστός και να μαλακώσει την σκληροκαρδία μας.
*συμπληρωματικό του άρθρου αυτού της κυριακάτικης ανάρτησης της ιστοσελίδας μας για την Κυριακή Η' Ματθαίου 2022, από τον πατέρα Χρυσόστομο Τελίδη...
Καλή και ευλογημένη Κυριακή!!!
"Μάνα" και "Κόρη",
η Αγία Άννα μας και η Παναγία Θεοτόκος,
εορτάζουν και..."γεμίζουν" το καλοκαίρι μας,
τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μαζί!!!
Όλοι μας γνωρίζουμε πως μέσα στο κατακαλόκαιρο τον μήνα Ιούλιο η Αγία Εκκλησία μας τον αφιερώνει στην μητέρα της Παναγίας μας, την Αγία Άννα, της οποίας την Κοίμηση εορτάζει την 25η Ιουλίου.
Η εικόνα της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας στολισμένη στην Πανήγυρη της πέρυσι, το 2014. |
Έτσι λοιπόν και εμείς εδώ, στην Ενορία της Αγίας Άννας και στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων του Ιωακείμ και της Άννας, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στην όμορφη δυτική Θεσσαλονίκη, εορτάσαμε την Παρασκευή 22α, το Σάββατο 23η, την Κυριακή 24η και την Δευτέρα 25η Ιουλίου 2022, με κάθε ευλάβεια αλλά και λαμπρότητα την μνήμη της και την τιμήσαμε ψάλλοντας την ακολουθία της, τελώντας Λιτή και Αρτοκλασίες από τις εορτάζουσες Άννες μας, αλλά και με την ιδιαίτερη Παράκληση και την ξεχωριστή ευχή της Αγίας Άννας για την λύση από τα δεσμά της ατεκνίας αμέσως μετά, μα και με Τράπεζα μέσα στο φιλόξενο πάντα Αρχονταρίκι μας, που παραθέσαμε για τους επισκέπτες ιερείς που ήρθαν στην χαρά της γιορτής μας, αλλά και στους προσκυνητές του Ιερού Ναού που πανηγύρισαν μαζί μας στον επάνω υπέργειο, όμορφο και νεόδμητο ναό μας, που παρότι έχει ακόμα ατέλειες λειτουργεί κανονικά και υποδέχεται καθημερινά την αγάπη και την πίστη ενοριτών και προσκυνητών, αφού στεγάζει επαρκώς τα όνειρα και τις ελπίδες μας.
Η δική μας Παναγιά η Χρυσαφίτισσα, που στολίσαμε στην 1η μας Παράκληση στο ναό, πέρυσι το 2014. |
Όμως δεν λησμονούμε πως την σκυτάλη των εορτασμών, η "γιαγιά" της Ορθοδοξίας, η Αγία Άννα, την παρέδωσε αμέσως μετά, στον μήνα Αύγουστο, στην κόρη της και μητέρα όλου του κόσμου, την Παναγία μάνα μας, και όλοι εμείς, τα παιδιά της, την κάνουμε πρωταγωνιστή της εκκλησιαστικής λειτουργικής και λατρευτική ζωής μας.
Έτσι με το κάλεσμα της καμπάνας κάθε απόγευμα από την Δευτέρα 1η του Αυγούστου 2022, αφήσαμε για λίγο την καθημερινότητα μας στην άκρη και ερχόμαστε στην εκκλησιά της Ενορίας μας, όπου και ξεκινήσαμε τις Παρακλήσεις της Θεοτόκου, μια την Μικρή και μια την Μεγάλη Παράκληση, ψάλλοντας τους ύμνους της εναλλάξ και σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας και ούτω κάθε εξής μέχρι την εορτή της Κοιμήσεως της, την 15η Αυγούστου.
Στολίσαμε και συνεχίζουμε να στολίζουμε καθημερινά την Εικόνα της, την τοποθετήσαμε στο κέντρο του ναού μας κάνοντας την και επίκεντρο της ζωής μας, ανάβουμε τα καντήλια της, της καίμε λαμπάδες από αγνό μελισσοκέρι, την βάζουμε ψηλότερα από ότι συνήθως, την προσκυνούμε, της τάζουμε, την παρακαλούμε, γλυκά της ψάλλουμε του ύμνους της, της δείχνουμε όλη την αγάπη μας, μέχρι και την 12η του Αυγούστου, που τελειώνουν φέτος οι Παρακλήσεις της, μα δεν τελειώνει ποτέ η αγάπη μας γιαυτήν.
Πρώτα λοιπόν η μητέρα της Παναγίας μας, η Αγία Άννα στα τέλη του Ιούλη μας έδωσε την ευλογία της και με το προσκύνημα που κάναμε στην Σκήτη της στο Άγιον Όρος, το άβατο στις 30 Ιουλίου 2022 και τώρα η ίδια η Θεοτόκος, θα μας συντροφεύσει, έχοντας ξεκινήσει από την Δευτέρα 1η Αυγούστου που μας πέρασε και για δεκαπέντε ημέρες ακόμα, όπου νηστεία αυστηρή θέσπισε η Εκκλησία μας για αυτήν την περίοδο, "Δεκαπενταύγουστο" η παράδοσις την ονόμασε, κάποιοι δε την αναφέρουν και ως "Σαρακοστή του καλοκαιριού", και σε Εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία, ελεημοσύνη, περισυλλογή, σιωπή και προσευχή, μας προτρέπει όλους μας για να ζήσουμε τις όμορφες αυτές ημέρες προς το τέλος του καλοκαιριού και να προετοιμαστούμε για την άλλη μεγάλη γιορτή της Παναγίας μας, την Γέννηση της την 8η Σεπτεμβρίου από τους Αγίους και Δικαίους γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα, που εμείς εδώ στους Ανθοκήπους της Νέας Ευκαρπίας, στην δική τους Ενορία, την επομένη, την 9η του Σεπτέμβρη, Μεγάλη Πανήγυρη για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων, θα τους ετοιμάσουμε καλώντας όλους σας για να τους εορτάσουμε και να τους τιμήσουμε όπως τους πρέπει, όπως τους αξίζει και όπως τους ταιριάζει. Σας περιμένουμε στο Μεγάλο Πανηγύρι μας, αλλά ας μην προτρέχουμε...πρώτα σας ευχόμαστε από καρδιάς και με πολύ αγάπη...
...Καλή Παναγία αδελφοί μου!!!
Και εξελθών ο Ιησούς είδε πολύν όχλον, και εσπλαγχνίσθη επ΄ αυτοίς και εθεράπευσε τους αρρώστους αυτών. οψίας δε γενομένης προσήλθον αυτώ οι μαθηταί αυτού λέγοντες· έρημος εστίν ο τόπος και η ώρα ήδη παρήλθεν· απόλυσον τους όχλους, ίνα απελθόντες εις τας κώμας αγοράσωσιν εαυτοίς βρώματα. ο δε Ιησούς είπεν αυτοίς· ου χρείαν έχουσιν απελθείν· δότε αυτοίς υμείς φαγείν. οι δε λέγουσιν αυτώ· ουκ έχομεν ώδε ειμή πέντε άρτους και δύο ιχθύας. ο δε είπε· φέρετέ μοι αυτούς ώδε. και κελεύσας τους όχλους ανακλιθήναι επί τους χόρτους, λαβών τους πέντε άρτους και τους δύο ιχθύας, αναβλέψας εις τον ουρανόν ευλόγησε, και κλάσας έδωκε τοις μαθηταίς τους άρτους, οι δε μαθηταί τοις όχλοις. και έφαγον πάντες και εχορτάσθησαν, και ήραν το περισσεύον των κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις. οι δε εσθίοντες ήσαν άνδρες ωσεί πεντακισχίλιοι χωρίς γυναικών και παιδίων Και ευθέως ηνάγκασεν ο Ιησούς τους μαθητάς αυτού εμβήναι εις το πλοίον και προάγειν αυτόν εις το πέραν, έως ου απολύση τους όχλους.
Απόδοση στα νεοελληνικά:
Έτσι όταν βγήκε στη στεριά, είδε πολύν κόσμο και τους σπλαχνίστηκε, και γιάτρεψε τους αρρώστους των. Όταν έπεσε το δειλινό, τον πλησίασαν οι μαθητές του και του είπαν: «Ο τόπος είναι ερημικός, και η ώρα πια περασμένη. Διώξε τον κόσμο να πάνε στα χωριά για ν΄ αγοράσουν φαγητά να φάνε». Ο Ιησούς όμως τους είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να φύγουν, δώστε τους εσείς να φάνε». «Δεν έχουμε εδώ παρά πέντε ψωμιά και δύο ψάρια», του απαντούν. «Φέρτε μού τα εδώ», τους λέει. Κι αφού πρόσταξε τον κόσμο να καθίσει για φαγητό πάνω στο χορτάρι, πήρε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια, έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό, τα ευλόγησε, έκοψε τα ψωμιά σε κομμάτια και τα έδωσε στους μαθητές, και οι μαθητές στο πλήθος. Έφαγαν όλοι και χόρτασαν. Και μάζεψαν τα περισσεύματα από τα κομμάτια, δώδεκα κοφίνια γεμάτα. Αυτοί που έφαγαν ήταν περίπου πέντε χιλιάδες άντρες, χωρίς τις γυναίκες και τα παιδιά. Αμέσως ύστερα ο Ιησούς υποχρέωσε τους μαθητές του να μπουν στο καΐκι και να πάνε να τον περιμένουν στην απέναντι όχθη, ωσότου αυτός διαλύσει τα πλήθη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου