"Ο ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ" 29/7/2023 & ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΣΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΝ ΜΑΣ "Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ".

 Πολλά λόγια...

...& ακόμα περισσότερες φωτογραφίες !!!

 ...αλλά και η μεγαλύτερη ευλογία!!!
       Κάθε χρόνο, ακόμα και εν μέσω κορωνοϊού αλλά ειδικά πέρυσι και φέτος, καλοκαίρι του 2022 και 2023, που μας άφησε εντελώς ελεύθερους να χαρούμε στην λατρευτική καθημερινότητα της ζωής μας, η Ενορία μας συνεχίζοντας την παράδοση χρόνων, λίγο πριν ή λίγο μετά την Μικράν Πανήγυριν του καλοκαιριού για την εορτήν της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης μας, να οργανώνει προσκύνημα στο Άγιον Όρος και στην Σκήτη της Αγίας Άννας, έκανε τον αγώνα της και τελικά πραγματοποίησε με δυο μεγάλα λεωφορεία φέτος του αγαπητού φίλου μας, του κου Παναγιώτη Ψωμιάδη, και παραπάνω από 100 άτομα, το προσκύνημα της στο "Περιβόλι της Παναγίας" με τον "Περίπλου του Αγίου Όρους", γνωρίζοντας στους συνταξιδιώτες μας όλους, τα μοναστήρια που βρίσκονται στην δυτική πλευρά της Χερσονήσου του Άθω, 
(με ένα κλικ στους συνδέσμους που ετοιμάσαμε, μέρος 1ον & μέρος 2ον, & μέρος 3ον & μέρος 4ον, μπορείτε να δείτε στα τέσσερα αυτά κομμάτια, στις τέσσερις συνέχειες του άρθρου μας: ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ "ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ" για τα μοναστήρια της δυτικής, αλλά και της ανατολικής πλευράς της χερσονήσου του Άθω στο Άγιον Όρος...) 
με το καλοτάξιδο καραβάκι μας, το "ΙΩΑΝΝΑ", που ο καλός του ο καπετάνιος μας πήγε μέχρι την Αγία Άννα, όπου και τελέσαμε τον Αγιασμό πάνω στο Ιερό Λείψανο, το μέγα θησαύρισμα της Σκήτης της Αγίας Άννας, το "Αριστερό Πόδι" της "Γιαγιάς" του Αγίου Όρους και όλης της Ορθοδοξίας, το οποίο και μας έφερε κατόπιν συνεννοήσεως και ευλογίας του Δικαίου της Σκήτης, Γέροντος π. Ταρασίου, στο καραβάκι μας,  μαζί με έναν ακόμα μοναχό, μέλος της αδελφότητας, που τον συνόδευε. Πατέρα Ταράσιε σας ευχαριστούμε και φέτος για την αγάπη και την ευλογία σας και καλή Ηγουμενία!!!
       Ας τα πάρουμε όμως όλα με την σειρά τους. Ξεκινήσαμε το πρωΐ του Σαββάτου της 29ης Ιουλίου 2023, γύρω στις 6.30, με δυο από τα μεγάλα λεωφορεία που διαθέτει ο στόλος του ταξιδιωτικού πρακτορείου του κου Ψωμιάδη Παναγιώτη, που χρόνια τώρα συνεργαζόμαστε άψογα, για όλα τα ενοριακά μας προσκυνήματα, με περισσότερα από 100 άτομα, όπως και παραπάνω αναφέραμε.
     Μαζευτήκαμε αρχικά μπροστά από το τεράστιο προαύλιο του ολοκαίνουργιου Ιερού Ναού μας, που όσοι ήρθατε μαζί μας σίγουρα θα είδατε και θα ανεβήκατε τις ολοκαίνουργιες, κατάλευκες, μαρμάρινες σκάλες του, για να προσκυνήσετε και για να ανάψετε το κεράκι σας στους Αγίους μας, τον Ιωακείμ και την Άννα, τους Αγίους Θεοπάτορες, πριν αναχωρήσουμε. Βγάλαμε όμως και τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες που κοσμούν και το σημερινό άρθρο μας και εν τέλει επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας και αφού βγήκαμε στην Εθνική Οδό, κάναμε την προσευχή μας, σταματώντας στο Σταυρό για να αλλάξει λεωφορείο ο π. Χρυσόστομος, που ήταν και ο μοναδικός συνοδός μας, για να φθάσουμε δυο περίπου ώρες αργότερα στην Ουρανούπολη, όπου και κατευθείαν επιβιβαστήκαμε για να αποπλεύσουμε προς την Αγία Άννα μας με το καραβάκι μας, το "Ιωάννα", στις 9.30 το πρωΐ, και να ξεκινήσει έτσι το ευλογημένο αυτό προσκύνημα μας.
                  Στο λιμάνι της Ουρανούπολης μας περίμεναν και άλλοι φίλοι μας, που μας ακολούθησαν με τα αυτοκίνητα τους από Θεσσαλονίκη, ή από την Χαλκιδική όπου παραθέριζαν, περίπου 30 ακόμα προσκυνητές και σύνολο 130 άτομα και μαθαίνοντας για το προσκύνημα μας αυτό από το διαδίκτυο, ή δια στόματος μερικοί, δήλωσαν συμμετοχή για να έρθουν μαζί μας, μόνο στην κρουαζιέρα "Ο περίπλους του Αγίου Όρους", που κάνουμε κάθε χρόνο, και φυσικά ήταν ευπρόσδεκτοι στο καράβι μας. 
     Με πολύ ευγένεια μας υποδέχθηκαν τα μέλη του πληρώματος του "Ιωάννα", του καραβιού μας που ναυλώσαμε και φέτος για την εξόρμηση μας αυτή που γίνεται κάθε χρόνο, βρέξει-χιονίσει, με κορωνοϊό ή χωρίς, στα πλαίσια της Μικρής Πανήγυρης μας, αυτής που τελεί η Ενορία μας για την εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας, πάντα το 1ο Σάββατο με από αυτήν, φέτος στις 29 Ιουλίου 2023,  οπότε και τέτοιον καιρό πηγαίνουμε μέχρι την Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας στο Αγιώνυμο Όρος και παίρνουμε την ευλογία της, λίγο μετά το καλοκαιρινό Πανηγύρι μας, που τελέσαμε με κάθε μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια φέτος την Παρασκευή της 21ης, το Σάββατο της 22ας, την Κυριακή της 23ηςτην Δευτέρα της 24ης και την Τρίτη 25η Ιουλίου 2023.
      Σαλπάραμε γύρω στις 9.30 π.μ. φέτος...και όχι 11.00 όπως άλλες χρονιές για να έχουμε περισσότερο χρόνο μετά στην επιστροφή, και αμέσως ανοιχτήκαμε μεσοπέλαγα, και στα πεντακόσια μέτρα από την ακτή και το "άβατον" του Αγίου Όρους για τις γυναίκεςσύμφωνα με τους νόμους που διέπουν την Αθωνική Κοινότητα αιώνες τώρα, αρχίζοντας να βλέπουμε το ένα μοναστήρι μετά το άλλο μέχρι που φθάσαμε κοντά στην Σκήτη της Αγίας Άννας, που ήταν και ο κύριος προορισμός μας, όπου από το Κυριακό της, στο οποίο θησαυρίζεται ανά τους αιώνες, ο π. Ταράσιος, όπως κάθε χρόνο, Δικαίος πλέον της Σκήτης μετά την κοίμηση του γέροντος Μακαρίου, μας έφερε για να προσκυνήσουμε το "Αριστερό Πόδι της Αγίας Άννας" και εν τέλει να τελέσουμε τον καθιερωμένο Αγιασμό, όπως και έγινε, ως φαίνεται και στις φωτογραφίες που νομίζω πως αποτυπώνουν πλήρως την ευλάβεια, την χαρά και την λαχτάρα να συναντήσουμε την Αγία Άννα μας, την "Γιαγιά'' μας, για ακόμα μια φορά. 
      Τελέσαμε λοιπόν τον Αγιασμό, τον οποίο και μεταφέραμε πίσω στην Ενορία μας προς ευλογία όλων των ενοριτών και προσκυνητών του Ιερού ναού των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννας, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, που τοποθετήθηκε στην φιάλη του Αγιασμού στον καινούργιο μαρμάρινο Νάρθηκα της εκκλησιάς μας,  και πήραν οι πιστοί που εκκλησιάστηκαν την επομένη, την αναστάσιμη Κυριακή της 30ης Ιουλίου 2023 μετά την Θεία Λειτουργία, αλλά θα είναι στην διάθεση όλων για τις επόμενες μέρες του μήνα Αυγούστου, του μήνα της Παναγίας μας και το "Πάσχα του καλοκαιριού"...αυτήν την εκκλησιαστική περίοδο που αναφέρει ο λαός του Θεού ως Δεκαπενταύγουστο.
       Όταν επιστρέψαμε στο λιμάνι της Ουρανούπολης και αντικρίσαμε τον Πύργο της, σήμα κατατεθέν της περιοχής, έχοντας συντροφιά μας ένα κοπάδι από μικρά παιχνιδιάρικα δελφίνια να μας συνοδεύουν καθ' όλην την διάρκεια της επιστροφής μας συναγωνίζονταν σε ταχύτητα το καραβάκι μας, αλλά και τους γλάρους πάντα δίπλα μας για να "κλέψουν" την αγάπη μας και να τους ταΐσουμε με ότι μπορείτε να φανταστεί κανείς, ήμασταν όλοι κουρασμένοι με την ευλογημένη εκείνη κούραση, αλλά και ευτυχία, του περιπατητή που έφθασε επιτέλους στον προορισμό του...μα και πεινασμένοι!!!      
       Έτσι, και πάλι σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδρομής, που σχεδίασε ο π. Χρυσόστομος Τελίδης "άχρι κεραίας", όλα ήταν έτοιμα και σερβιρισμένα στην ταβέρνα δίπλα στο κύμα, όπου θα τρώγαμε όσοι θέλαμε, γύρω στις 3.30 το μεσημέρι (...πανάκριβα τα πάντα όπως αντιλαμβάνεστε και ο ταβερνιάρης μας στο "χρυσό αγκίστρι"...μας ξετίναξε με τις τιμές, επαληθεύοντας την κακή φήμη της περιοχής όσο αφορά την εκμετάλλευση κατά τους μήνες του καλοκαιριού, ίσως όμως και να το παράκανε!!!) ενώ είχαμε ένα δίωρο-τρίωρο καιρό στην διάθεση μας για βόλτα στα μαγαζιά ή και για μπάνιο στην θάλασσα, που κατά γενική ομολογία ήταν πεντακάθαρη και ζεστή. Και όλα αυτά, ευτυχώς μετά τον καύσωνα και τις θερμοκρασίες της προηγούμενης εβδομάδος που είχαν αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, εμείς απολαύσαμε την θαλάσσια αύρα που μας δρόσιζε και με την ευλογημένη καλοκαιρινή...υποφερτή, ζέστη,  καθ' όλην την διάρκεια της παραμονής μας εκεί και έτσι περάσαμε υπέροχα. 
      Επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας, με λίγη καθυστέρηση ομολογουμένως, αφού κανένας δεν ήθελε να φύγει, γύρω στις 5.30 μ.μ. και αφήσαμε τους οδηγούς μας, τον ενορίτη μας, κο Γιάννη και τον κο Γιώργο, να μας οδηγήσουν στον τελευταίο σταθμό πριν τον προορισμό της επιστροφής μας στην Θεσσαλονίκη και πάλι, στον Σταυρό, όπου ήπιαμε το απογευματινό καφεδάκι μας, ξεκουραστήκαμε, πήραμε μια ανάσα, για να επιβιβαστούμε και πάλι στα λεωφορεία μας, όπου έναν-έναν αγωνιζόμασταν να μαζέψουμε από τους δρόμους και τα καφέ, αφού μάλλον κανένας δεν ήθελε να φύγει !!! 
      Κατά την επιστροφή μας, αφού ψάλλαμε όσα απολυτίκια μας ετοίμασε σε φυλλάδια και μοίρασε σε όλους μας ο π. Χρυσόστομος, αλλά και όσα ακόμα θυμόμασταν από στήθους, λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, έγινε και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς που με τόση επιμέλεια είχαν ετοιμάσει οι κυρίες τις διακονίας μας, που είχε ως δώρο, υπέροχα χειροποίητα κεντήματα, διακοσμητικά, μια εικόνα της Παναγίας και δυο δωροεπιταγές του ΑΒ Βασιλόπουλος αξίας 20 ευρώ η εκάστη.
      Γύρω στις 8.30 μ.μ. ήταν θαρρώ, όπου με αρκετή ζέστη και υγρασία...αλλά και υπέρμετρη χαρά, μπήκαμε στην αυλή της εκκλησιά μας, έχοντας στις αποσκευές μας την χάρη του Αγίου Όρους, όπου και εκεί, στα καινούργια σκαλιά της, μας περίμενε η Αγία Άννα μας μαζί με τον ομόζυγο της, τον Άγιο Ιωακείμ, για να μας προϋπαντήσουν, να μας ευχαριστήσουν για τον κόπο του προσκυνήματος αυτού στο "Περιβόλι" της κόρης τους, το Άγιον Όρος, να μας ευλογήσουν και τέλος να μας θυμίσουν για ακόμα μια φορά, λες και ο π. Χρυσόστομος...με άκρατο ομολογουμένως ενθουσιασμό, δεν μας το θύμισε πολλάκις στο πάνε-έλα, τις Μεγάλες και Μικρές Παρακλήσεις της Αγίας Κόρης τους, της Παναγίας Θεοτόκου, που ξεκίνησαν ήδη τώρα που γράφουμε το άρθρο μας, την Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 και θα συνεχιστούν μέχρι τις 13/7 εκτός από τα Σάββατα και την παραμονή του Σωτήρος, που φέτος είναι και αυτή Σάββατο, όπως με λεπτομέρεια αναγράφει το Πρόγραμμα του μήνα Αυγούστου 2023 & του Δεκαπενταυγούστου, τόσο στις προθήκες του Ναού μας, αλλά και στην ιστοσελίδα εδώ και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας.
      Ακολουθούν παρακάτω στο άρθρο μας, οι φωτογραφίες από την προσκυνηματική μας αυτή εξόρμηση, ενταγμένη άψογα μέσα στο πρόγραμμα της Μικράς Πανηγύρεως προς τιμήν της Αγίας Άννας για την Κοίμηση της, που ετελέσθη την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είπα και πριν, με κάθε μεγαλοπρέπεια, αυτήν που αξίζει στο ζευγάρι αυτό της Παλαιάς Διαθήκης, τον Ιωακείμ και την Άννα, τον "Παππού" και την "Γιαγιά" της Ορθοδοξίας, των οποίων τα Ιερά Λείψανα τέθηκαν σε προσκύνηση, αλλά και διαβάστηκε από τους ιερείς μας πολλάκις η ειδική ευχή " δια την λύσιν εκ των δεσμών της ατεκνίας και της στειρότητος", στα ζευγάρια μας, που ήρθαν και παρακάλεσαν την Αγία Άννα που εόρταζε την 25η Ιουλίου, αλλά και τον Άγιο Ιωακείμ, να πρεσβεύσουν μαζί με την Παναγία κόρη τους, στον Εγγονό τους Χριστό, για την απόκτηση ενός παιδιού, και Αυτός να τους χαρίσει το πολύτιμο Θείο Δώρο της παιδιποιΐας.
Ε
λάτε στον Ιερό  Ναό μας, 
για να προμηθευτείτε τον Αγιορείτικο Αγιασμό μας, που τελέσαμε στο καραβάκι μας στον "Περίπλου του Αγίου Όρους", και φέραμε για να πάρετε την ευλογία της πρωτομηνιάς του Αυγούστου, του μήνα της Παναγίας μας, αλλά και λαδάκι ευλογία των πατέρων της Σκήτης της Αγίας Άννας από την ακοίμητη κανδήλα της, ειδικά τώρα που ξεκινούν τα απογεύματα οι Παρακλήσεις της και μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Ελάτε να δείτε από κοντά το θαύμα της ανοικοδόμησης και λειτουργίας του μοναδικού Ενοριακού Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων σε όλη την υφήλιο. Προσκυνήστε τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας, που είναι θησαυρισμένα στο υπερυψωμένο Προσκυνητάρι της Τριετούς Κόρης τους, της Παναγίας μας. Και εσείς, αγαπητά μας ζευγάρια, παιδιά μας, που δυσκολεύεστε να τεκνοποιήσετε, μην αργείτε, ελάτε και ζητήστε από την Αγία μας την βοήθεια της, και αυτή δεν θα σας την αρνηθεί, όπως δεν της το αρνήθηκε και ο Θεός μας, δίνοντας της την Παναγία για κόρη της και τον Χριστό για Εγγονό της.
Καλή Παναγιά &...
...βοήθεια μας η Αγία Άννα!!! 
*ακολουθούν σε επανάληψη οι φωτογραφίες μας από την εκδρομή μας. Ξαναδείτε τις, νομίζω πως αξίζει τον κόπο !!!
Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωΐ με δυο μεγάλα λεωφορεία μπροστά από τον ναό μας...

...για να φθάσουμε μετά από δυο ώρες στην Ουρανούπολη και να επιβιβαστούμε αμέσως στο καραβάκι μας που μας περίμενε...

...εδώ στιγμές αναμονής στο πλοίο μας μέχρι να έρθει η Αγία Άννα...
...και ο ιερέας μας..."πανταχού παρών"...
..."και τα...πάντα πληρών" !!!
Με τους προσκυνητές της εκδρομής μας...
...στην πλώρη...
...στην πρύμνη...
...με τον καπετάνιο...
...στο τιμόνι!!!
...παντού!!!
...Στο κυλικείο...
...με φίλους και ενορίτες...
...τους επιτρόπους και τον ψάλτη μας...παντού!!!
Και κατέφθασε ο π. Ταράσιος...
...με το μεγάλο θησαύρισμα της Σκήτης...
...το Αριστερό πόδι της Αγίας Άννας...
...συγκεκριμένα το αριστερό πέλμα της!!!
Όλα έτοιμα από πριν για τον Αγιασμό και...
..."Ευλογητός ο Θεός..." !!!







Ο Αγιασμός που τελέσαμε στο καραβάκι μας με τον Δικαίο της Σκήτης, τον Γέροντα Ταράσιο & με τον π. Χρυσόστομο, θα βρίσκεται για όλον τον Αύγουστο..."τον μήνα της Παναγιάς μας", στην ειδική φιάλη  στο πρόναο της καινούργιας εκκλησιάς μας.
 Ελάτε να τον πάρετε ευλογία στα σπιτικά σας!!!
Όλοι προσκύνησαν την Αγία Άννα...
...όλοι ευλογήθηκαν με τον Αγιασμό της...
...και πήραν διάφορα ευλογημένα ενθύμια...
...από τα εργόχειρα των κελιών της Σκήτης της Αγίας Άννας !!!











...και τέλος αποχαιρετήσαμε τον Γέροντα...
...που έφυγε με το καϊκάκι του πίσω στην Σκήτη...
...για να φθάσουμε μετά από δυο περίπου ώρες...
...πίσω στην Ουρανούπολη





...και να πάμε για φαγητό...
...άλλοι για μπάνιο και άλλοι βόλτα στην αγορά!!!
Αναχώρηση στις 5.30 μ.μ.

...με ψαλμωδίες και ύμνους μέσα στο λεωφορείο μας...
...και τέλος στον Σταυρό για καφέ...

...κάναμε και κλήρωση στο λεωφορείο με 10 υπέροχα δώρα

...είδαμε και αγοράσαμε τα καινούργια ημερολόγια του 2024
...αφιερωμένο & φέτος στους Αγίους μας και στην Τρίχρονη Παναγία κόρη τους!!!


...και πίσω στην Θεσσαλονίκη και στην όμορφη εκκλησιά μας, για να πούμε στην Αγία Άννα που μας περίμενε να της πούμε πως περάσαμε...
Αγία Άννα πρέσβευε υπέρ ημών...
...και τω Θεώ δόξα !!!
TAG