Εκοιμήθη ο π. Δημήριος Μποτίνης, πρωτοπρεσβύτερος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στα Μετέωρα της Πολίχνης στην Θεσσαλονίκη, την παραμονή της εορτής και της πανήγυρης της εκκλησιάς της Ενορίας του, που τόσα χρόνια διακόνησε με όλες του της δυνάμεις και αγαπήθηκε από όλους τους ενορίτες του.
Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, μέσα από την ιστοσελίδα της και το άρθρο της που είναι αφιερωμένο στον Άγιο, Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, εύχεται "Καλό Παράδεισο" στον αγαπημένο ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως μας, βέβαιη πως από τώρα και στο εξής, κοντά στον Χριστό μας, θα πρεσβεύει για όλους εμάς.
Οι ιερείς μας θα μνημονεύουν για πάντα στην Αγία Πρόθεση τον πατέρα Δημήτριο, "...του αδελφού και συλλειτουργού ημών γενομένου", ενώ μεταφέρουν τα συλλυπητήρια όλων των ενοριτών τους, στους οικείους και στην οικογένεια του.
"Αιωνία αυτού η μνήμη"
------------------------------------------------------
Τό τοῦ τάφου σου μάννα, μύστα Κυρίου.
Ὀγδοάτῃ τελέουσι ῥοδισμόν βροντογόνοιο."
Τη ζωή του κοντά στον Κύριο τη γνωρίζουμε μέσα από τα Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Ο Ιωάννης συνέχισε έντονα την δράση του και μετά την Ανάληψη του Κυρίου. Αυτός και ο Πέτρος ήταν οι πρώτοι που κήρυξαν μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος σε όλο τον κόσμο το λόγο του Κυρίου.
Η παράδοση, επίσης, μας λέει ότι ο Ιωάννης κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μικρά Ασία, και ιδιαίτερα στην Έφεσο. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού βασανίστηκε και εξορίστηκε στη Πάτμο, όπου έγραψε την Αποκάλυψη. Σε μεγάλη ηλικία ξαναγύρισε στην Έφεσσο όπου συνέγραψε το ευαγγέλιο του.
Ο Ιωάννης έζησε γύρω στα 100 χρόνια (κοιμήθηκε ειρηνικά γύρω στο 105 με 106 μ.Χ.). Εκείνο, όμως, που αξίζει να αναφέρουμε, είναι η φράση που συνεχώς έλεγε στους μαθητές του: «Τεκνία, αγαπάτε αλλήλους» (Ιωαν. ιγ΄ 34), που σημαίνει, παιδιά μου, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο.
-Λέγει ο Ιησούς στον Πέτρον· “εάν εγώ θέλω να μείνει αυτός εις την ζωήν, έως ότου θα έλθω πάλιν κατά την δευτέραν παρουσίαν, τι σε ενδιαφέρει αυτό; Τι έχεις να ωφεληθείς από απόψεως πνευματικής, εάν μάθεις τι θα γίνει με τον μαθητήν αυτόν; Συ ακολούθησέ με και φρόντισε δια τον εαυτόν σου, δι' αυτά που σου λέγω εγώ και που αφορούν εσέ”.)
Όμως, ο αμέσως επόμενος στίχος κα' 23 διευκρινίζει τα πράγματα.
("...ἐξῆλθεν οὖν ὁ λόγος οὗτος εἰς τοὺς ἀδελφοὺς ὅτι ὁ μαθητὴς ἐκεῖνος οὐκ ἀποθνήσκει· καὶ οὐκ εἶπεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς ὅτι οὐκ ἀποθνήσκει, ἀλλ᾿ ἐὰν αὐτὸν θέλω μένειν ἕως ἔρχομαι, τί πρὸς σέ;"
-Διαδόθηκε λοιπόν η φήμη αυτή μεταξύ των αδελφών, ότι ο μαθητής εκείνος δεν πεθαίνει. Και δεν είπεν στον Πέτρον ο Ιησούς ότι ο μαθητής αυτός δεν πεθαίνει, αλλά εάν υποθέσωμεν, ότι θέλω να μένει αυτός εις την ζωήν, μέχρις ότου έλθω, αυτό τι ενδιαφέρει εσένα;
Η παράδοση που ασπάσθηκε η Εκκλησία μας είναι η έξης: Ο Ιωάννης σε βαθιά γεράματα πέθανε στην Έφεσο και τάφηκε έξω απ' αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου