Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ.

Σχετική εικόνα
Είδησις:
Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, τιμώντας τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, θα τελέσει Αγρυπνία την Παρασκευή το βράδυ, 24 Ιανουαρίου 2020 από τις 8.30 μ.μ έως τις 12.30 π.μ, στην επάνω ολοκαίνουργια εκκλησιά μας. Κατά την διάρκεια της θα τεθούν σε προσκύνηση τα ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, ενώ στον Όρθρο και την ώρα των Αίνων θα χριστούν από τους ιερείς μας όλοι οι αγρυπνούντες...και επαγρυπνούντες ενορίτες και προσκυνητές μας. Στο τέλος της Αγρυπνίας, θα κατεβούμε στην κατακόμβη του Ιερού Ναού  μας, όπου στο όμορφο και φιλόξενο Αρχονταρίκι μας θα παρατεθεί από τις κυρίες της διακονίας της Ενορίας μας, Τράπεζα για όλους. 
Καλή Αγρυπνία!!!
Θεοῦ γινώσκειν ὀρθοδόξως οὐσίαν, Χριστιανοῖς λεγάτον ἐκ Γρηγορίου. Εἰκάδι Γρηγόριος Θεορρήμων ἔκθανε πέμπτῃ.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ.
    Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τους επίσης Αγίους, τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού  και την Νόννα. Είχε δύο αδέρφια, τον Καισάρειο και τη πασίγνωστη για την ευσέβειά της αδερφή Γοργονία, που επίσης ανακηρύχθηκε Αγία.
    Στη Ναζιανζό, διδάσκεται την στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ την μέση εκπαίδευση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο. Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και, τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκεσαν 13 ολόκληρα χρόνια (από 17 έως 30 ετών).
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ.    Μετά τις σπουδές στην Αθήνα ο Γρηγόριος επιστρέφει στη πατρίδα του μονολότι του πρόσφεραν έδρα Καθηγητή Πανεπιστημίου. Εκεί, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο. Αλλά ο Άγιος Γρηγόριος προτιμά την ησυχία του αναχωρητηρίου στο Πόντο, κοντά στο φίλο του Βασίλειο, για περισσότερη άσκηση στη πνευματική ζωή.
    Μετά, όμως, από θερμές παρακλήσεις των δικών του, επιστρέφει στην πατρίδα του και μπαίνει στην ενεργό δράση της Εκκλησίας. Στα 43 του χρόνια ο Θεός τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα. Έδρα του ορίστηκε η περιοχή των Σασίμων την οποία ποτέ δεν ποίμανε λόγω των Αρειανών κατοίκων της.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ.    Όμως, ο θάνατος έρχεται να πληγώσει την ψυχή του, με αλλεπάλληλους θανάτους συγγενικών προσώπων. Πρώτα του αδερφού του Καισαρείου, έπειτα της αδερφής του Γοργονίας, μετά του πατέρα του και, τέλος, της μητέρας του Νόννας. Μετά απ’ αυτές τις θλίψεις, η θεία Πρόνοια τον φέρνει στην Κωνσταντινούπολη (378 μ.Χ.), όπου υπερασπίζεται με καταπληκτικό τρόπο την Ορθοδοξία και χτυπά καίρια τους Αρειανούς, που είχαν πλημμυρίσει την Κωνσταντινούπολη.
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος γρηγοριος και αγια νονα    Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Όλοι οι ναοί της Βασιλεύουσας ήταν στα χέρια των αιρετικών. Όμως ο Άγιος δεν απελπίζεται. Μετατρέπει ένα δωμάτιο στο σπίτι που τον φιλοξενούσαν σε ναό και του δίνει συμβολικό όνομα. Ονομάζει το ναό Αγία Αναστασία δείγμα ότι πίστευε στην ανάσταση της Ορθόδοξης Πίστης.
    Οι αγώνες είναι επικίνδυνοι. Οι αιρετικοί ανεβασμένοι πάνω στις σκεπές των σπιτιών του πετούν πέτρες και έτσι ο Άγιος Γρηγόριος δοκιμάζεται πολύ. 
DSC_0092Στο ναό της Αγίας Αναστασίας εκφωνεί τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους που του έδωσαν δίκαια τον τίτλο του Θεολόγου.
    Μετά το σκληρό αυτό αγώνα, ο Μέγας Θεοδόσιος τον αναδεικνύει Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (381 μ.Χ.). Η Β’ Οικουμενική Σύνοδος τον αναγνώρισε ως Πρόεδρό της. Όμως μια μερίδα επισκόπων τον αντιπολιτεύεται για ευτελή λόγο. Τότε ο Γρηγόριος, αηδιασμένος, δηλώνει την παραίτησή του, αναχωρεί στη γενέτειρά του Αριανζό και τελειώνει με ειρήνη τη ζωή του, το 390 μ.Χ.
    Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φιλοσοφημένα 408 ποιήματά του 18.000 περίπου στίχων. Είναι από τα μεγαλύτερα πνεύματα του Χριστιανισμού και από τους λαμπρότερους αθλητές της ορθόδοξης πίστης.
photo    Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στο Άγιο Όρος, ενώ το ιερό σκήνωμα του φυλάσσετε στον ομώνυμο Ιερό Ναό του στην Νέα Καρβάλη, λίγο έξω και ανατολικά από την Καβάλα, σκήνωμα το οποίο τον Αύγουστο του 1924 με τους διωγμούς και την Μικρασιατική καταστροφή, μαζί και με άλλα κειμήλια από τον Ιερό Ναό του εκεί, έφεραν κατατρεγμένοι και πρόσφυγες οι κάτοικοι από την Καρβάλη της Καππαδοκίας, έχτισαν τον Ιερό Ναό του μαζί με τα σπίτια τους και εκεί εναπόθεσαν το ιερό σκήνωμα του για προσκύνημα όλων των πιστών, επισκεπτών και πανηγυριστών κατά την Μεγάλη Πανήγυρη του την 25η Ιανουαρίου εκάστου έτους. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΚΑΡΒΑΛΗΣ θεοπατορεσΗ Ενορία μας βρέθηκε εκεί τον Σεπτέμβριο του 2011, σε μια από τις πολλές προσκυνηματικές εκδρομές της και προσκύνησε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Γρηγορίου, ενώ παράλληλα πήγε και τον Ιερό Ναό της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας και στο Βαπτιστήριο της εκεί, αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (με ένα κλικ στον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε παλαιές φωτογραφίες μας από την εκδρομή μας εκεί...) 
************
Αποτέλεσμα εικόνας για τρεις ιεραρχες
    H Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας, εκτός από την ημέρα της εορτής του την 25η Ιανουαρίου
Σχετική εικόναεορτάζει τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, την 19η Ιανουαρίου, στην ανακομιδή των λειψάνων του, που έγινε επί Αρκαδίου (395 - 408 μ.Χ.) ή Θεοδοσίου Β’ (408 - 450 μ.Χ.) ή επί αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (911 - 959 μ.Χ.),  από την γενέτειρα του Αριανζό  όπου και ετάφη το 390 μ.Χ προς τον Ιερό Ναό των Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. 
     Αλλά τον τιμά και την 30η Ιανουαρίου κάθε έτους μαζί με τον Άγιο Βασίλειο και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και θεωρεί τους τρεις αυτούς Αγίους και Φωστήρες στην αρχέγονη ιστορία της, ως προστάτες των Γραμμάτων και των Επιστημών, αλλά και της Παιδείας, κατ΄ επέκταση δε των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, αλλά και των δασκάλων και καθηγητών, όλης της χώρας. 
     Μέχρι το 2018, το Ελληνικό Κράτος, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και του αρμοδίου Υπουργού του, είχε κηρύξει την ημέρα αυτή ως σχολική αργία και γιορτή,
Αποτέλεσμα εικόνας για τρεις ιεραρχες 2018 αλλά και ημέρα εκκλησιασμού στα σχολεία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ενώ στους Ιερούς Ναούς όλης της επικράτειας εκφωνούνταν από δασκάλους και καθηγητές λόγοι πανηγυρικοί και οι μαθητές προσέρχονταν σε αυτούς με τις σημαίες και τα λάβαρα τους, δείχνοντας έτσι την βαρύτητα της προσωπικότητας των τριών αυτών Αγίων μας. 
      Για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους  και "στα πλαίσια του εκκεντρισμού" του, να πούμε, της ιδεοληψίας του να φανταστούμε, ο πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κος Γαβρόγλου, σκέφτηκε...αν όχι αποφάσισε...να παραμείνει μεν η 30η Ιανουαρίου ως σχολική αργία, παράλληλα όμως, να παραμείνουν ερμητικά κλειστά
 τα σχολεία όλης της Ελλάδος, ακυρώνοντας έτσι τον εκκλησιασμό και τις εορταστικές εκδηλώσεις που συνόδευαν μέχρι σήμερα την σχολική γιορτή για τους Αγίους Προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων, τους Τρεις Ιεράρχες, υποβαθμίζοντας με την μετάθεση της την μεγάλη αυτή εορτή, ως δίωρο εκδηλώσεων πια, στην παραμονή, δηλαδή την 29η Ιανουαρίου και μάλιστα κατά βούληση, δηλαδή κατά την ευχέρεια του δασκάλου ή του καθηγητή. 
Με την εκλογή άλλης κυβερνήσεως και την αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την αντικατάσταση του πρώην Υπουργού μας από την κα Κεραμέως, επήλθε και η επαναφορά  του εκκλησιασμού και της σχολικής εορτής των Τριών Ιεραρχών και η αποκατάσταση της τάξης, με εκδηλώσεις στην μνήμη τους.
      Εμείς, από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας,    www.intheopatoron.blogspot.gr
αλλά και αυτήν της "Ιθάκης" μας, της Ενοριακής νεανικής Εστίας μας,  www.enetheopatoron.blogspot.gr, τιμώντας την ημέρα αυτή, τιμώντας και τους εορταζομένους Αγίους μας,
θα αφήσουμε ασχολίαστη την απροκάλυπτη και ανάρμοστη συμπεριφορά του πρώην Υπουργού μας για την απόφαση του την σχολική χρονιά  2019-2020, να κλείσει τα Σχολεία την 30η Ιανουαρίου 2019,
 απαξιώνοντας τους Τρεις Μεγάλους Αγίους και Ιεράρχες μας, που η Εκπαιδευτική Κοινότητα επί τόσα χρόνια τους τιμά ως Αγίους Προστάτες της, και θα συγχαρούμε την νυν Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Κεραμέως, που επανέφερε την τάξη, επιστρέφοντας την ημέρα αυτή, 
πίσω στους δασκάλους και τους καθηγητές, αλλά και τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ως μια σχολική γιορτή, 
με τις εκδηλώσεις της, τους εκκλησιασμούς, τους πανηγυρικούς λόγους και τα αφιερώματα στους Τρεις Ιεράρχες, επαναφέροντας έτσι το όλο εορταστικό κλίμα και όχι το κλείσιμο των Σχολείων. 
Ας ευχηθούμε προσευχόμενοι, αυτό που ζήσαμε το 2019 να μην επαναληφθεί, ας το αφήσουμε στην κρίση των ιστορικών του μέλλοντος, αλλά και των ίδιων των παιδιών μας, των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, 
που κρατούν αυτήν την στιγμή το μέλλον τους στα χέρια τους και τα οποία θα συνεχίσουν τις σπουδές τους γνωρίζοντας την 30η Ιανουαρίου όχι ως μια σχολική αργία με κλειστά σχολειά, αλλά ως την ημέρα εορτής των Μεγάλων Φωστήρων της Εκκλησίας μας, του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, των προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων και κατ΄επέκτασιν των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, του κόσμου όλου.
Καλή φώτιση!!!
************
Ἀπολυτίκιον
Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
Ἦχος α’.
Σχετική εικόνα ποιμενικός αὐλός τῆς θεολογίας σου, τάς τῶν ῥητόρων ἐνίκησε σάλπιγγας· ὡς γάρ τά βάθη τοῦ Πνεύματος ἐκζητήσαντι, καί τά κάλλη τοῦ φθέγματος προσετέθη σοι. Ἀλλά πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Πάτερ Γρηγόριε, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

*************

Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος γρηγοριος ο θεολόγοςΘεολόγῳ γλώττῃ σου, τάς συμπλοκάς τῶν ῥητόρων, διαλύσας ἔνδοξε, ὀρθοδοξίας χιτῶνα, ἄνωθεν, ἐξυφανθέντα τῇ Ἐκκλησίᾳ, ἐστόλισας, ὅν καί φοροῦσα, σύν ἡμῖν κράζει, τοῖς σοῖς τέκνοις· Χαίροις Πάτερ, θεολογίας ὁ νοῦς ὁ ἀκρότατος.

*************
TAG