Η ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ "ΙΘΑΚΗΣ" ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ & ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821.

Γέμισε με τσολιάδες  
η μικρή & υπόγεια εκκλησιά μας...
      ...το Σάββατο 23 του Μάρτη, μα και με γονείς και με φίλους των παιδιών των κατηχητικών της "Ιθάκης" μας, για την γιορτή που ετοίμασαν πρώτα για να τιμήσουν την Παναγία Θεοτόκο και τον Ευαγγελισμό της, αλλά και για να τιμήσουν όλα αυτά τα παλικάρια που έχυσαν το αίμα τους στην προσπάθεια τους να ελευθερώσουν την πατρίδα τους, την γλυκιά μας Ελλάδα, από τους Τούρκους κατακτητές μας επί τετρακόσια και περισσότερα χρόνια.
      Μόλις ο π. Χρυσόστομος Τελίδης τελείωσε την Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, με μιας το σκηνικό στον σολέα της όμορφης και ζεστής, αλλά και προσωρινής...μην ξεχνιόμαστε... κατακόμβης του Ιερού Ναού μας, αφού σε λίγο καιρό θα τελέσουμε τα Θυρανοίξια του επάνω περίλαμπρου Ναού μας, το Σαββατοκύριακο της 12ης και 13ης Οκτωβρίου του 2019, και εκεί θα τελούμε τις Ακολουθίες και λατρευτικές δραστηριότητες μας, αφήνοντας όλον τον υπόγειο χώρο στην Ενοριακή Νεανική Εστία, στην "Ιθάκη" μας, για τις όμορφες εκδηλώσεις των κατηχητικών της, όπως την σημερινή 
γιορτή, το σκηνικό λοιπόν άλλαξε και ελλείψει άλλου κατάλληλου χώρου, από τόπος θυσίας του θεανθρώπου Χριστού, έγινε θεατρική 
σκηνή, κρύβοντας τα παιδιά μας τις εικόνες του τέμπλου με μια κουρτίνα και δημιουργώντας μια όμορφη αυλαία, ότι χρειάζεται δηλαδή για να μπορέσουν τα αγόρια και τα κορίτσια των κατηχητικών μας να μας δείξουν την παράσταση που ετοίμαζαν εδώ και ένα περίπου μήνα. 
      Διαδοχικά, και γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, άρχισαν τα παιδιά της "Ιθάκης" μας να ανεβαίνουν στην σκηνή πρώτα τα αγόρια, μετά τα κορίτσια και τούμπαλιν και καθώς ο βιντεοπροβολέας μας πρόβαλε στην αυτοσχέδια σκηνή μας, στιγμές από τους ένδοξους αγώνες των Ελλήνων, μας είπαν τραγούδια για την Παναγιά που γιόρταζε, μας τραγούδησαν ύμνους για την επανάσταση του '21, μας έψαλλαν τροπάρια της εορτής, είπαν ποιήματα και συνέθεσαν διθυράμβους για τους αγώνες των Ελλήνων προγόνων μας.
      Τέλος τα αγόρια που είχαν και το γενικό πρόσταγμα στη εκδήλωση μας αυτή,
 έπαιξαν ένα μικρό μα πολύ συγκινητικό μονόπρακτο, με τον τίτλο: "Κρυφό Σχολειό", όπου σε αυτό ο ιερέας (ο μικρός Θάνος Ψαρόπουλος, με πατερίτσες παρακαλώ λόγω ατυχήματος... περαστικά Θάνο!!!), είχε μαζέψει κρυφά τα παιδιά του χωριού, (τα κατηχητόπουλα μας, τον Χρήστο, τον Γιάννη, τον Ραφαήλ, τον Σταύρο, 
τον Στυλιανό και τον Αποστόλη) και με απόλυτη μυστικότητα, και υπό τον φόβο των Τούρκων κατακτητών, τους μάθαινε τα πρώτα τους γράμματα, τους δίδασκε την αγάπη στον Θεό και την πατρίδα, τους εμφυσούσε την ανδρεία και την παλικαριά που χρειαζόταν εκείνη την εποχή η Ελλάδα μας για να ελευθερωθεί από τον ζυγό των πεντακοσίων χρόνων σκλαβιάς και υποταγής. 
       Κατόπιν είπαμε και τον εθνικό μας ύμνο και έκλεισε η αυλαία της γιορτής μας από τον ιερέα μας, π. Χρυσόστομο 
Τελίδη, που μπροστά σε όλα αυτά που διαδραματιζόταν μπροστά σε όλους μας,
 εμφανώς συγκινημένος συγχάρηκε και ευχαρίστησε τα παιδιά για την προσπάθεια τους, αλλά ευχαρίστησε και τους γονείς, που σε χρόνους δύσκολους, θυμωμένους και πονηρούς του εμπιστεύονται ακόμα τον αμύθητο θησαυρό τους, τα παιδιά αυτά, που για χάρη τους άνθισαν και πάλι οι γερασμένοι και ξεχασμένοι από τους πάντες Ανθόκηποι της Νέας Ευκαρπίας και μπουμπούκιασε η μαραμένη μέχρι χθες συνοικία μας.
      Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε εκείνους τους γονείς που με μεγάλη χαρά μας δάνεισαν τις παραδοσιακές φορεσιές που χρειαζόμασταν, μεγάλο μπράβο όμως και στους κατηχητές και στις κατηχήτριες της "Ιθάκης" μας, της Ενοριακής Νεανικής 
Εστίας μας, που πλάθοντας αυτό το άγουρο ζυμάρι της παιδικής αθωότητας και του αυθορμητισμού, έφτιαξαν μια τόσο νόστιμη ζύμη, τα κατηχητόπουλα του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας.
      Η Αγία Θεοτόκος που εορτάσαμε πανηγυρικά σήμερα, έστω και λίγο νωρίτερα, για την προστασία και βοήθεια της, οι ήρωες πρόγονοι μας του 1821, που σήμερα αλλά και πάντα τους τιμούμε με περισσή περηφάνια και αγάπη για την αυτοθυσία τους, αλλά και όλοι εμείς που μαζί με όλην την Ελλάδα μας γιορτάζουμε την παλιγγενεσία του Έθνους, νομίζω πως πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τα νιάτα της όμορφης γειτονιάς μας!!!  
 Και του Χρόνου!!!
*παρακάτω σας έχουμε ετοιμάσει και ένα όμορφο βίντεο από το κανάλι μας στο YouTube, με το μεγαλύτερο μέρος της γιορτής μας...δείτε το, σας το αφιερώνουμε με πολύ-πολύ αγάπη!!!

https://www.youtube.com/watch?v=j4STmHGkacU
με πρωταγωνιστές...τον παπά μας, τον Θάνο (με πατερίτσες, περαστικά Θάνο μας!!!)
και τα παλικάρια του, τον Στυλιανό, τον Αποστόλη, τον Χρήστο, το Σταύρο, τον Γιάννη και τον μικρό Ραφαήλ μας.
TAG