Η ΑΓΙΑ ΙΟΥΛΙΤΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ.

      "Ἰουλίττα σύναθλος υἱῷ Κηρύκῳ, 
Ἡ λαιμότμητος τῷ κάραν τεθλασμένῳ, Πέμπτῃ. Πέμπτῃ Ἰουλίτταν δεκάτῃ τάμον, υἷα δ' ἔαξαν."
    Φέτος έτυχε η εορτή των δύο αυτών Αγίων μας, της Αγίας Ιουλίττης και του υιού της, του Αγίου Κηρύκου, να συμπέσουν ημέρα Κυριακή και έτσι να χάσουν, συγχωρέστε μου την έκφραση, μέρος της αξίας της, αφού την επισκίασε η Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και των 630 Θεοφόρων Πατέρων που πήραν μέρος σε αυτήν. Έτσι η ιστοσελίδα μας, θεώρησε καλό εκτός της κανονικής κυριακάτικης ανάρτησης της, να ανεβάσει και 2η κυριακάτικη ανάρτηση με τον βίο και τα έργα της Αγίας Ιουλίττης και του Αγίου Κηρύκου, για να γνωρίσουμε έτσι την ομορφιά της ψυχής τους, και γιατί όχι, να τους έχουμε ως παράδειγμα και στην δική μας ζωή, και στην δική μας βιοτή. 
Αποτέλεσμα εικόνας για κυριακή και εκκλησια
     Όσο για την ίδια την ημέρα της Κυριακής, άλλοτε γιορτής και σχόλης, όπως μάθαμε από την λαϊκή παράδοση μας που φθίνει μέρα με την μέρα μέσα στα γρανάζια της παγκοσμιοποίησης, μπορούμε να πούμε πως είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, την οποία και την τιμούμε ως το Πάσχα και την Ανάσταση, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται από τους ύμνους της μεγάλης και εορταστικής αυτής ημέρας. 
Σχετική εικόνα
    Εν αντιθέσει βέβαια με την νέα νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους, που πέρασε κατά πλειοψηφία στην Βουλή των Ελλήνων, των Ορθόδοξων Ελλήνων, του 90% του πληθυσμού της δηλαδή. Ένα Κράτος το οποίο πασχίζει λυσσαλέα, με νύχια και με δόντια να την κάνει ως μια απλή και καθημερινή ημέρα, απαξιώνοντας την και ρίχνοντας ένα ακόμα προπύργιο της Ορθοδοξίας, απειλώντας έτσι την άμεση και αδιάρρηκτη, μέχρι χθες, σχέση της με την Εκκλησία του Χριστού. (κάντε κλικ και δείτε το άρθρο μας σχετικό με την αργία της Κυριακής, αλλά για την Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου και Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Δ΄Οικουμενικής Συνόδου)
     Ας δούμε όμως μερικά γνωρίσματα από την ζωή των Αγίων μας, που σήμερα εορτάζουν. ΗΑγία Ιουλίττα, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Επειδή όμως τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό.
      Στην Ταρσό συνελήφθη από τον ηγεμόνα, τον Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της
    Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό. το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. 
     Αυτός εξοργίστηκε τόσο πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου. Μ' αυτόν τον τρόπο έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου ο μικρός Κήρυκος. Η δε μητέρα του μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στον Χριστό.
     Παρακάτω, στην σημερινή ανάρτηση της ιστοσελίδας του Ναού μας, αφιερωμένη σε αυτούς τους δύο στεφανωμένους με το στεφάνι της Αγιότητος μάρτυρες της Ορθοδοξίας μας, την Αγία Ιουλίττα και τον τριετή γιο της τον Άγιο Κήρυκο, κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα τους, θα δείτε ένα όμορφο βίντεο με την ζωή και το μαρτύριο τους, και πιο κάτω θα ακούσετε το Απολυτίκιο των Αγίων μας από την γλυκιά φωνή του Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Καβαρνού.
Το βίντεο...
Ο βίος των Αγίων μας, 
Ιουλίττης & του τριετούς υιού της Κηρύκου.

TAG