Ο περιληπτικός βίος του
Αγίου Λουκά, του Ευαγγελιστού.
Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, βιβλία τα οποία περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή.
Ήταν γιατρός στο επάγγελμα (Κολ. 4,14), όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της, καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Ο Λουκάς αναφέρεται ονομαστικά τρεις φορές στη Καινή Διαθήκη και είναι λίγα τα στοιχεία που υπάρχουν για το πρόσωπό του, δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας των όσων είπε και έκανε ο Ιησούς (Λουκ. 1,1-4), αν και αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να ήταν ένας από τους ακολούθους του Ιησού.
Μερικοί υποστηρίζουν ότι ήταν ένας από τους εβδομήντα μαθητές που ο Κύριος απέστειλε (Λουκ. 10,1). Κάποιοι άλλοι, πως ήταν από τους Έλληνες που ζήτησαν να δουν τον Κύριο (Ιω. 12,20-21). Ο Λουκάς υπήρξε στενός συνεργάτης του Παύλου και τον συνόδεψε σε πολλές από τις περιοδείες του. Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον ίδιο τον Παύλο και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Ο Παύλος τον χαρακτηρίζει "αγαπητό" (Κολ. 4,14) και ως το "μόνο πιστό συνεργάτη του" (Β' Τιμ. 4,11). Ο Λουκάς παρέμεινε πιστός και αφοσιωμένος στον Παύλο, μέχρι το τέλος της ζωής του Αποστόλου.
Ο Λουκάς είναι ο συγγραφέας του τρίτου Ευαγγελίου το οποίο διακρίνεται από τα άλλα Ευαγγέλια για την ακριβέστατη ιστορική τοποθέτηση των γεγονότων, αλλά και το γλωσσικό του χαρακτήρα, είναι δε και ο συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων.
Τι απέγινε ο Λουκάς μετά το μαρτύριο του Παύλου, τον οποίο συνόδευσε μέχρι το τέλος της ζωής του (Β' Τιμ. 4,11) και πως ολοκλήρωσε το βίο του δεν είναι γνωστό. Η παράδοση τον αναφέρει να εγκαταλείπει τη Ρώμη και να γίνεται επίσκοπος της ιταλικής πόλης Βρέσκιας και τελικά να ζεί στην Πάτρα.
Σύμφωνα με τον Γρηγόριο το Θεολόγο, ο Λουκάς συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μαρτύρων της Εκκλησίας. Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο Λουκάς πέθανε στη Θήβα της Βοιωτίας σε ηλικία 84 ετών, ενώ άλλη πηγή αναφέρει πως, ο ευαγγελιστής κοιμήθηκε στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας σε ηλικία 74 ετών, και άλλη πάλι πως υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον κρέμασαν σε ένα ελαιόδεντρο στην Έφεσο σε ηλικία 80 ετών.
Το 357 μ.Χ., το ιερό λείψανό του μετακομίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων, μαζί με τα οστά του Αποστόλου Ανδρέα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του
Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά
Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά
Η Πανήγυρις της Ενορίας
του Αγίου Λουκά Σταυρουπόλεως.
του Αγίου Λουκά Σταυρουπόλεως.
Όμορη και αγαπημένη η Ενορία του Αγίου Λουκά της Σταυρουπόλεως, εορτάζει και πανηγυρίζει τον Άγιο της, τον Ευαγγελιστή Λουκά στην όμορφη εκκλησία του, την 17η 7 18η Οκτωβρίου 2017 και μας προσκαλεί όλους να πάμε και να συμμετάσχουμε στην χαρά της γιορτής και της Πανήγυρης της, αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις της, όπως είναι αυτή της Αιμοδοσίας την παραμονή της εορτής 17 Οκρωβρίου 2017 στο υπόγειο του Ναού.
Η δική μας Ενορία, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, θα εκπροσωπηθεί στην Πανήγυρη αυτή από τον εφημέριο του Ναού της, π. Χρυσόστομο Τελίδη, μαζί με μέλη του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου μας, στον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής την παραμονή 17 Οκτωβρίου 2017.
Ευχόμαστε από καρδιάς στους αγαπητούς πατέρες του Ιερού Ναού του Αγίου Λουκά Σταυρουπόλεως
Καλή και ευλογημένη Πανήγυρη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου