Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ & H IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ.

Αποτέλεσμα εικόνας για φανουρόπιτα παράδοση
Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα 
στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου;
       Είναι ένα λαϊκό έθιμο σχετικά πρόσφατο που έχει γίνει πλέον πανελλήνια συνήθεια των πιστών χριστιανών και έχει εισχωρήσει πια στην παράδοση της Εκκλησίας μας.  Η πίτα σύμφωνα με μια παράδοση που χάνεται στον χρόνο, είναι για την συγχώρεση της άκαρδης μητέρας ή και της αδελφής του Αγίου και η παρασκευή της γίνεται για να σωθεί και να φύγει από την κόλαση όπου βρίσκεταιΖήτησε λοιπόν ο Άγιος να μην φτιάχνουν τίποτα για τον εαυτό του αλλά μόνο για την ψυχή της μητέρας ή της αδελφής του, παράκληση που εισακούστηκε από τον Θεό. Έτσι προέκυψε το έθιμο της Φανουρόπιτας. Όσο για τον θρύλο της φανέρωσης αντικειμένων, εργασίας, γαμπρού κ.τ.λ από τον Άγιο Φανούριο, ίσως αυτό να προέρχεται από το όνομα του ή τα θαύματα που μπορεί να έκανε ο Άγιος για τις προσφορές του κόσμου.      
Αποτέλεσμα εικόνας για φανουρόπιτα παράδοση           Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται με πολύ μεράκι από τις νοικοκυρές την 27η του Αυγούστου στην μνήμη του Αγίου και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Μοιράζετε δε αφού ευλογηθεί από τον ιερέα με την ειδική ευχή προς τον Άγιο Φανούριο, μετά τον Εσπερινό της παραμονής, ή ανήμερα  μετά την Θεία Λειτουργία της εορτής του μέσα στους ναούς, αλλά και στα σπίτια, σε γνωστούς φίλους και οικείους μας.  
          Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών,  κυρίως από το γυναικείο φύλο, ενώ το όνομα του Αγίου Φανουρίου έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων, ζώων, αλλά και προσώπων, ακόμη και με εύρεση γαμπρού για τα κορίτσια στα έθιμα κάποιων περιοχών της ελλαδικής υπαίθρου, κάτι που ίσως δεν ταιριάζει με την Θεολογία της Εκκλησίας μας, όμως και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο.                     
      Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο θα αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει. Βεβαίως προτιμητέο θα ήταν τα κίνητρα και οι εκδηλώσεις να ήταν περισσότερο πνευματικού χαρακτήρα αλλά στο χέρι μας είναι να έχουμε και πνευματική ωφέλεια. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε εμείς την πίτα με τα χέρια μας και όχι να την αγοράσουμε έτοιμη, να μάθουμε το απολυτίκιο του Αγίου και τον βίο του (κάντε κλικ και δείτε παλαιότερη ανάρτηση μας με την ζωή, τα μαρτύρια και τα θαύματα του Αγίου), να συμμετέχουμε ενεργά στις ακολουθίες που γίνονται προς τιμή του Αγίου και να μην μένουμε μόνο στην προσφορά της φανουρόπιτας.
Αποτέλεσμα εικόνας για φανουρόπιτα παράδοση
      Άλλωστε ο Άγιος, αυτό είναι που θέλει από εμάς, την ειλικρινή συμμετοχή μας και την προσευχή μας, έτσι ώστε να μεσιτεύει με την παρρησία που έχει, όπως και κάθε Άγιος, στον Χριστό, για την σωτηρία της ψυχής μας και αν κάτι θέλουμε οπωσδήποτε να μας φανερώσει, αυτό ας είναι ο σωστός δρόμος που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία Του.        
         Παρά ταύτα όμως από την ιστοσελίδα του ναού μας παροτρύνουμε τους πιστούς χριστιανούς να συνεχίσουν αυτήν την όμορφη εκκλησιαστική πια παράδοση και μάλιστα να την μεταφέρουμε και στα παιδιά μας, συνοδευόμενη όμως και με τον βίο του, προτάσσοντας την νεότητα και το παράδειγμα του ως κίνητρο για την ζωή τους. Μάλιστα παρακάτω σας έχουμε και μια νόστιμη συνταγή για Φανουρόπιτα...  
     Φτιάξτε και τάξτε λοιπόν στον Άγιο Φανούριο την              φανουρόπιτα του και αυτός θα σας "φανερώσει" ότι θέλετε!!! 
*παρακάτω σας παραθέτουμε νόστιμη συνταγή για φανουρόπιτα...
Νόστιμη και απλή  συνταγή για Φανουρόπιτα.
Αποτέλεσμα εικόνας για φανουρόπιτα παράδοσηΥΛΙΚΑ:
4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. 
• 2 κούπες σταφίδες ξανθές.
• 1 κούπα σπορέλαιο. 
• 1 κούπα ζάχαρη.
• 1 κούπα νερό. 
 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ.
 2 φλιτζανάκια του καφέ χυμό πορτοκάλι. 
• 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο και 1 κανέλα. 
 1 κουταλάκι σόδα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ' ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλα.
Χτυπήστε 1' στο μπλέντερ το λάδι με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ρίξτε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά. 
Ρίξτε επίσης τις σταφίδες και ανακατέψτε τα όλα μαζί μ' ένα κουτάλι να ενωθούν. 
Αδειάστε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 32 εκ. βουτυρωμένο και    
   αλευρωμένο. 
Ψήστε τη φανουρόπιτα στους 180 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα περίπου. 
* Βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει. 
* Κοσκινίστε μ' ένα σουρωτήρι ζάχαρη άχνη.

Η Ευχή της Φανουρόπιτας

      Η ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, αλλά αυτή είναι και η ευχή που διαβάζει ο ιερέας ευλογώντας την στον ναό κατά τον Εσπερινό ή την Θεία Λειτουργία.
Αποτέλεσμα εικόνας για φανουρόπιτα παράδοση     Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.
     Παράσχου δέ αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.
     Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. 
     Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.
TAG