Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΧΩΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΩΤΟΥ ΤΟ 2017 ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ.

 
 Το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου, μνημείο τιμής στον Άγιο μας, αλλά και αγάπης για τους προγόνους μας!!!
    Το πάντρεμα της εκκλησιαστικής και της λαογραφικής παράδοσης μας αναδείχθηκε μέσα από το μικρό μα τόσο όμορφο πανηγύρι μας στο παρεκκλήσι που φτιάξαμε πρόσφατα στην μνήμη του τοπικού Αγίου μας, του Οσίου Παχωμίου του Αγιορείτου, 
ή όπως τον γνωρίζουμε εμείς οι Ευκαρπιώτες, του Ουσακιώτου, ή Ευκαρπιώτου, στο ωραίο πάρκο των Μικρασιατών, στην συμβολή των οδών Δασκαλίσσης Αθηνάς Τσακίρη και Εγνατίας, στο όριο δηλαδή των δύο όμορων Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας, του Αγίου Γεωργίου και της δικής μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, της μικρής μα ζεστής και φιλόξενης συνοικίας των Ανθοκήπων.
      Στις 6.45 το απόγευμα κατέφθασε συνοδευόμενο από τον π. Μάξιμο Σαμαρά, ιερέα του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου της Νέας Ευκαρπίας, το Ιερό Λείψανο του Αγίου Παχωμίου που θησαυρίζετε εκεί από χρόνους πολλούς και κάθε χρόνο μας το παραχωρεί προς προσκύνηση των πιστών στο πανηγύρι του παρεκκλησίου του Αγίου μας, όπως και την Ιερά εικόνα του.
     Το παρέλαβε και το εισόδευσε στο μικρό παρεκκλήσι μας ο
π. Χρυσόστομος Τελίδης μαζί και με τον Διάκονο της Πανηγύρεως μας, π. Χρήστο Καρακούδη και μαζί με τον συνεφημέριο του, π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, αλλά και τους ιερόπαιδες των Αγίων Θεοπατόρων, τους ιεροψάλτες μας, τους άρχοντες του τόπου μας και όλους τους πανηγυριστές του όμορφου παρεκκλησίου μας.
     Άρχισε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, κατόπιν ακολούθησε η Λιτή και η Αρτοκλασία, ενώ προς το τέλος των Ακολουθιών μας διαβάστηκε τρισάγιο στο κόλλυβο που έφτιαξαν με τα χέρια τους οι νοικοκυρές των Ανθοκήπων υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μικρασιατών προγόνων μας και έγινε επιμνημόσυνη δέησις από τους δύο ιερείς του Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, του του π. Χρυσοστόμου Τελίδη και π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη.
    Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εκ μέρους του Μικρασιατικού Συλλόγου "Ουσάκ" της Νέας Ευκαρπίας που είχε και την τιμητική του, η γραμματέας του κα Τσολοζίδου Σοφία, ενώ μετά το "Χριστός Ανέστη" της Απολύσεώς του Εσπαρινού, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, μας μίλησε για τον τοπικό μας Άγιο, τον όσιο Παχώμιο, τον βίο του και τελικά το μαρτύριο του την 7η Μαΐου του 1730 από τους τούρκους κατακτητές της Μικράς Ασίας και 
ιδιαίτερα της όμορφης κωμόπολης του "Ουσάκ", της αρχαίας Ευκαρπίας, όπου ο Άγιος μας άφησε την τελευταία πνοή στην ματωμένη γη της Μικράς Ασίας για την πίστη του στον Χριστό, και να ανταμώσει έτσι στεφανωμένος με τον Δημιουργό του, για  να μπει και αυτός στις στρατιές  των Αγίων μας, του ειρηνικού στρατού του Ιδρυτή της Εκκλησίας μας. 
     Κατόπιν, στην συνέχεια του λόγου του, έκανε αναφορά στην θύμηση των προγόνων μας, των Ουσακιωτών, που εκδιωγμένοι από τον τουρκικό στρατό με βάρβαρο τρόπο βρήκαν καταφύγιο στην ευλογημένη αυτή γη που τώρα εμείς κατοικούμε. "Νέα" Ευκαρπία την ονόμασαν, 
όπως έλεγαν και τον τόπο που άφησαν, το Ουσάκ στην παλιά πατρίδα τους την Μικρά Ασία και αυτήν την νέα πατρίδα την έκαναν δική τους με τον ιδρώτα και την τίμια εργασία τους και μετά αυτός ο τόπος, η "Νέα" Ευκαρπία μεγάλωσε, πλήθυνε, πλούτισε και άκμασε στην πάροδο του χρόνου και παραδόθηκε σε εμάς τους απογόνους των μικρασιατών πατεράδων μας για να την παραδώσουμε και εμείς με την σειρά μας στην νέα γενεά.
     Τελειώνοντας δε τον λόγο του, ευχήθηκε να μην σταματήσουν ποτέ αυτές οι δοξαστικές παραδόσεις των χριστιανών και μέσω αυτών των τοπικών πανηγύρεων, όπως αυτή η όμορφη και μικρή Πανήγυρις που τελούνταν εκείνη την στιγμή για την εορτή του Αγίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου, αλλά και στην μνήμη των κεκοιμημένων προγόνων μας από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, 
οι οποίοι χάθηκαν στον δρόμο και στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν από τον βάρβαρο εκδιωγμό από την πατρίδα τους, αλλά και για αυτούς που τελικά τα κατάφεραν για να εγκατασταθούν  εδώ και να ιδρύσουν έναν νέο τόπο, μια νέα πατρίδα, μια Νέα Ευκαρπία, αλλά δεν είναι πια εν ζωή μα ξεκουράζονται στην γη που αγάπησαν...ξανά, και όλοι μαζί, άρχοντες, κλήρος και λαός να διατρανώνουν την πίστη μας στην Ορθοδοξία, που στάθηκε ασπίδα και υπερασπιστής στην πορεία του Έθνους των Ελλήνων. Κατέληξε δε ο π. Χρυσόστομος στην ομιλία του με τον χαιρετισμό των χριστιανών την περίοδο αυτήν που διανύουμε, από την Ανάσταση μέχρι την Ανάληψη του Κυρίου μας, το..."Χριστός Ανέστη" για να πάρει την απάντηση και την διαβεβαίωση από τους πιστούς πανηγυριστές, το..."Αληθώς Ανέστη"
     ς αρχίσουν οι χοροί"ήταν η τελευταία κουβέντα του ομιλητή μας και το εναρκτήριο σύνθημα, όπου η όμορφη πλατεία των Μικρασιατών παραδόθηκε στην νέα γενιά και στα παιδιά του Μικρασιατικού Συλλόγου μας "Ουσάκ", της Νέας Ευκαρπίας, τα οποία ξεδίπλωσαν το ανατολίτικο ταμπεραμέντο τους και με την καθοδήγηση της δασκάλας τους της κας Αγγέλας Μαργέτας, ξεσήκωσαν όλον τον κόσμο που παραβρέθηκε και γιόρτασε τον Άγιο του, με χαρές τραγούδια και διασκέδαση, όπως επιτάσσει τόσο η εκκλησιαστική όσο και η λαογραφική μας παράδοση, όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοι μας, που γιόρταζαν μέρες ολόκληρες τους Αγίους τους στις αυλές των εκκλησιών τους με χορούς κυκλωτικούς και τραγούδια βγαλμένα από την χριστιανική ψυχή τους και την λεβέντικη καρδιά τους.
       Τέλος τις πανηγυρικές εκδηλώσεις μας έκλεισε το ενήλικο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας, υπό την καθοδήγηση της δασκάλα τους της κας Φούλης Καραγαβριηλίδου, ενώ άρχισε ήδη ο κόσμος να αραιώνει από την πλατεία των Μικρασιατών, μιας και σε λίγο θα ξεκινούσε ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, έναν αγώνα που δεν ήθελε να χάσει κανείς.
    Μια μικρή ορατή ευλογία στους χορευτές του Συλλόγου "Ουσάκ", ένα ευλογημένο Σταυρό και μια εικόνα του Αγίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου,  έδωσε ο π. Χρυσόστομος Τελίδης μαζί με τις εγκάρδιες ευχαριστίες του και τις ευχές του, πρώτα στους  λιλιπούτειους χορευτές του, το παιδικό τμήμα, αλλά και στα αγόρια και στα κορίτσια του προεφηβικού τμήματος, το εφηβικό τμήμα έμεινε στο σπίτι για να διαβάσει για τις επικείμενες εξετάσεις του, μα και στου ςμεγάλους χορευτές και χορεύτριες του Συλλόγου μας που τόσο όμορφα μας χόρεψαν. 
     Δεν παρέλειψε όμως να ευχαριστήσει και τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κο Βασίλειο Αγκούτογλου και τον κο Βασίλειο Τουμπόγλου και όλα τα μέλη του Συλλόγου για τις μεγάλες προσπάθειες που κάνουν για να κρατήσουν ζωντανή την λαογραφική παράδοση μας, και έτσι έκλεισε η Πανήγυρις του Παρεκκλησίου του Αγίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου, 
που σίγουρα χαίρονταν και αυτός μαζί μας, αυτό το όμορφο ανοιξιάτικο βραδινό, παραμονή της εορτής του, Σάββατο της 6ης Μαΐου 2017, για την προκοπή και την πρόοδο της Νέας Ευκαρπίας, του τόπου που έφτιαξαν οι πρόγονοι μας και τώρα απολαμβάνουν οι επίγονοι, απόγονοι και τα παιδιά τους. 
     Την μικρή τοπική Πανήγυρη μας τίμησαν με την παρουσία
 τους, ο  Αντιδήμαρχος καθαριότητος, του Δήμου Παύλου Μελά, κος Αθάνατος Δημήτριος, που πάντα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα μας, ενώ παρών στην γιορτή μας δήλωσε και ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος της Νέας Ευκαρπίας, κος Ασλανίδης Γεώργιος με την σύζυγο και τα παιδιά του, που μάλιστα χόρεψαν στις εκδηλώσεις μας, ο κος Πανταζόγλου Χαράλαμπος, ο τέως Δήμαρχος της Νέας Ευκαρπίας, που ήρθε και αυτός να καμαρώσει τις εγγονές του που χόρευαν με τον Μικρασιάτικο Σύλογο "Ουσάκ" στην Πανήγυρη μας,
αλλά και ο Υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου μας, ο κος Κωνσταντίνος Στούπας, και πολλοί ακόμα από τους τοπικούς άρχοντες μας αλλά και πλήθος του λαού του Θεού που ήρθε να προσκυνήσει τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου, του δικού μας Αγίου, να πάρει την ευλογία του και να πανηγυρίσει την πρόοδο αυτού του καταπληκτικού τόπου με την μεγάλη λαογραφική και εκκλησιαστική παράδοση. 
      Όταν αποχώρησαν και οι τελευταίοι πανηγυριστές μας, ανέλαβαν δράση οι επίτροποι του ναού μας και τα παιδιά της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, οι οποίοι και έπρεπε να μαζέψουν όλα τα πράγματα που χρειάστηκαν για το υπαίθριο αυτό
πανηγύρι μας και παράλληλα να ευπρεπίσουν τον χώρο του πάρκου των Μικρασιατών και να το παραδώσουν μαζί με το όμορφο παρεκκλήσι του, του Οσίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου, στην καθημερινότητα του και στην αγάπη των προσκυνητών του, που θα ανάβουν το κεράκι τους και θα προσεύχονται στον Άγιο τους για το καλό αυτών και των παιδιών τους.
Και του χρόνου...
...Χριστός Ανέστη!!! 
*παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα..." θα δείτε περισσότερες φωτογραφίες, αλλά και ένα μικρό βίντεο με το παιδικό και εφηβικό χορευτικό τμήμα του Μικρασιατικού Συλλόγου "Ουσάκ" που συμμετείχε στην γιορτή μας...
ΜΙΚΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ  2017
ΑΓΙΟΥ ΠΑΧΩΜΙΟΥ ΤΟΥ ΟΥΣΑΚΙΩΤΗ 
Η ΤΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΩΤΟΥ
***********
Ο Μικρασιατικός Σύλλογος "Ουσάκ" 
λάμπρυνε και το φετινό το πανηγύρι μας με την συμμετοχή του παιδικού, 
προεφηβικού, αλλά και του ενήλικου χορευτικού τμήματος του. 
Ευχαριστούμε ...και του χρόνου!!!
***********
...και μερικές ακόμα φωτογραφίες
της Πανήγυρης μας...

Και του χρόνου...πρώτα ο Θεός!!!
TAG