Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΜΑΤΘΑΙΟΥ (κατά Ματθαίον ιζ',14-23) "Το θαύμα της θεραπείας του σεληνιαζομένου νέου"


«Κύριε, ἐλέησόν μου τόν υἱόν …»
Οι σημερινοί γονείς οδηγούν τα παιδιά τους στον Χριστό;

     Κύριος, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, μέ τούς τρεῖς Μαθητές του Πέτρο, Ἰάκωβο καί Ἰωάννη, οἱ ὁποῖοι ἀποτελοῦσαν τό στενό κύκλο τῶν Μαθητῶν, εὑρισκόταν πάνω στό ὄρος Θαβώρ, ὅπου ἔλαβε χώρα ἡ θεία Μεταμόρφωσή Του, που εορτάσαμε την Πέμπτη που μας πέρασε, 6η Αυγούστου, όπου έλαμψε όλος ο τόπος και εμφανίστηκε ο ολοφώτιστος ο Ιησούς με τους Προφήτες Ηλία και τον Μωυσή, όπως θα θυμάστε όσοι ήσασταν στον ναό και ακούσατε το Ευαγγέλιο της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και μάλιστα σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα είδατε την Εκκλησία μας μέσω του ιερέως να ευλογεί τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς που φέρνουν οι πιστοί και ευλογημένα τα μοιράζει πίσω στο εκκλησίασμα.  
              Τήν ἴδια ὥρα ἐκεῖ ὅπου εὑρίσκοντο οἱ ἐννέα Μαθητές κάποιος πονεμένος πατέρας ὁδήγησε κοντά τους τό ἄρρωστο καί δαιμονόπληκτο παιδί του καί ζήτησε νά διώξουν τό δαιμόνιο καί νά τό ἐλευθερώσουν.
          Οἱ Μαθητές ὅμως ἀφοῦ δοκίμασαν δέν τά κατάφεραν.  Ἔτσι ἀκολούθησε μιά σύγχυση.  Ὁ πατέρας ἔμενε ἀπογοητευμένος καί οἱ Γραμματεῖς, οἱ ὁποῖοι εὑρίσκοντο πλησίον ἄρχισαν νά κάνουν σχόλια σέ βάρος τῶν Μαθητῶν.  Ἐκείνη τήν ὥρα ἐμφανίσθηκε ὁ Κύριος κατερχόμενος ἀπό τό βουνό καί συνοδευόμενος ἀπό τούς τρεῖς Μαθητές, για να αποκαταστήσει πλήρως την τάξη, να θεραπεύσει τον νέο και να ψέξει τους μαθητές του για την έλλειψη πίστης που τους χαρακτήριζε.
        Μποροῦμε νά ποῦμε ὅτι τόν σύγχρονο σταυρό τῆς κοινωνίας, τῆς οἰκογένειας καί ἑκάστου ἐνδιαφερομένου γιά τή νεολαία, ἀποτελοῦν οἱ διάφοροι πειρασμοί καί ποικίλοι κίνδυνοι, οἱ ὁποῖοι ἐπαπειλοῦν καί καθημερινά "δέρνουν" τή νέα γενιά.  Ὁ νέος τοῦ εὐαγγελίου ἀποτελοῦσε ἕνα θῦμα τοῦ δαίμονος.  Ἡ δαιμονοπληξία ἔδερνε καθημερινά τόν ἴδιο, τυραννοῦσε ἀλύπητα τήν οἰκογένειά του καί παρεῖχε προβλήματα πολλά στό κοντινό καί μακρυνό περιβάλλον του.

              πολυκέφαλη ἁμαρτία βλέπουμε, ὡς ἄλλη Λερναία Ὕδρα, να χτυπά με μανία τά σύγχρονα νιάτα, να τά ρίχνει συνεχῶς στό βάραθρο, να ἀνοίγει πληγές στή ζωή τῆς οἰκογένειας, να διαλύει τήν εὐτυχία τῶν ἀνθρώπων καί ἰδιαίτερα τῶν νέων και τέλος να ἀφήνει πίσω της ἐρείπια.  Μπορεῖ κάποιος νά ἰσχυρισθεῖ ὅτι ἡ ζωή ἑνός μέρους τῆς νεολαίας μας εἶναι ἀπογοητευτική καί δέν διαφέρει ἀπό τίς ἀντιδράσεις τοῦ δαιμονόπληκτου νέου της ευαγγελικής περικοπής που θα ακούσουμε την Κυριακή της 9ης Αυγούστου 2015, από τα χείλη των ιερέων μας σε όλη την Ορθόδοξη οικουμένη.  Τά ναρκωτικά, ἡ μέθη, τά σαρκικά ἁμαρτήματα, οἱ ἀπάτες, ἡ τεμπελιά καί ἄλλα καταστρέφουν τά θεμέλια τῆς ζωῆς τους. Αυτά είναι τα όπλα που χρησιμοποιεί ο σατανάς για να υποδουλώσει τα παιδιά μας και πιστέψτε με είναι όπλα δυνατά γιατί προσφέρονται με πολύ σαγήνη και μαεστρία από αυτόν.
            πατέρας τῆς περικοπῆς ἔστω καί μέ τήν ἀτελῆ πίστη του, ὁδήγησε τό παιδί του κοντά στό Χριστό.  Ὁ Κύριος ἐλευθέρωσε τό νέο ἀπό τίς ἐπιδράσεις τοῦ ἐχθροῦ τοῦ ἀνθρώπου, τοῦ Σατανᾶ καί παρέδωσε τό νέο ὑγιή στόν πατέρα του.  Οἱ γονεῖς πρέπει νά γνωρίζουν ὅτι στό δύσκολο ἀγώνα τους νά ἀναθρέψουν τά παιδιά τους καί νά τά ἀποκαταστήσουν στή ζωή, «ἐν παιδείᾳ καί νουθεσίᾳ Κυρίου» (Ἐφεσ. στ΄4) δέν εἶναι μόνοι, αλλά δ'ιπλα τους είναι ορθάνοιχτη η αγκαλιά της Εκκλησίας του Χριστού μας, απλά πρέπει να την διαβούν για να απολαύσουν την προστασία της, να σώσουν τα παιδιά τους.

            Χριστός με την Εκκλησία Του απευθυνόμενος σε όλους τους γονείς, καλεῖ καί λέγει: «ἄφετε τά παιδία ἔρχεσθαι πρός με, καί μή κωλύετε αὐτά» (Μαρκ. ι΄14)Ἡ θρησκευτικότητα πρέπει νά ἀποτελεῖ ἀπαραίτητο στοιχεῖο στήν καλλιέργεια τοῦ ἐσωτερικοῦ κόσμου τῶν παιδιῶν από τις οικογένειες τους, από τον πατέρα και την μητέρα, αλλά και από τον παππού και την γιαγιά, κατόπιν δε από το σχολείο, τώρα θα μου πείτε από ποιο σχολείο,  και παράλληλα από την Εκκλησία μας, που θα του δώσει μαζί με την ευλογία της και τα χαρακτηριστικά εκείνα και τα όπλα για να νικήσει στην σώμα με σώμα μάχη που θα δώσει αργότερα με το κακό στην ενηλικίωση του. 
 Μόνο ἔτσι, και σε απόλυτη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού μας, θά ἔχει ἡ κοινωνία γερούς καί ἀκραιφνεῖς στυλοβάτες καί μελλοντικούς καλούς καί ἐνάρετους ἀναμορφωτές τῆς ζωῆς της, οἱ ὁποῖοι θά ὁδηγήσουν στήν σωτηρία καί θα εμφυσήσουν το χριστιανικό ήθος τα δικά τους παιδιά και εις τον αιώνα του αιώνος...          

           Αμήν.
               Στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, η προσπάθεια που γίνεται  για τα παιδιά της περιοχής μας είναι τεράστια και θα έλεγα με θεαματικά αποτελέσματα.
       Μόλις σε πέντε χρόνια από την ίδρυση της Νεανικής Εστίας της Ενορίας μας, τα κατηχητόπουλα μας αριθμούν πάνω από εκατό παιδιά, κάτι που όλους μας γεμίζει χαρά αλλά και τεράστιες ευθύνες. Τα παιδιά μας δεν έρχονται εδώ τυχαία, άλλωστε γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα που θα βρουν στοργή και αγάπη μαζί με αυτήν που τους παρέχει βέβαια η οικογένεια και το σπιτικό τους.
        Στην μικρή και ταπεινή εκκλησιά μας, που τώρα προσωρινά λειτουργεί στην κατακόμβη της, μα σε λίγο, πρώτα ο Θεός, θα αποπερατωθεί και όλοι θα ανέβουμε επάνω και εκεί θα λατρεύουμε πια τους Αγίους προστάτες των παιδιών και της οικογενείας, τον Ιωακείμ και την Άννα, ήδη ενημερωτικά σας λέμε πως βρισκόμαστε στην 2η φάση της κατασκευής της, την διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων της δηλαδή, έχουμε δημιουργήσει ένα μικρό μα σύγχρονο εντευκτήριο, μια όμορφη αίθουσα παιχνιδιών, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και internet, playstation, πινγκ-πονγκ και άλλα παιχνίδια, όπου περνούν όλα τα παιδιά των Ανθοκήπων και όλης της Νέας Ευκαρπίας αδιακρίτως, τις ελεύθερες  ώρες τους, πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του ιερέα μας του πατρός Χρυσοστόμου Τελίδη, ακόμα και τώρα μέσα στο κατακαλόκαιρο.
     Καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των γονέων της Ενορίας μας, να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των νέων της γειτονιάς και να οδηγήσουμε τα νεανικά βήματα τους στην Εκκλησία και μέσα από το παιχνίδι να μάθουν την χρησιμότητα της προσευχής, την  δύναμη της αγάπης, την αναγκαιότητα της πίστης, τον Χριστό.
     Στην προσπάθεια μας δε να τα κάνουμε ευτυχισμένα και χαρούμενα, δημιουργήσαμε ακόμα και δική μας ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία διέπρεψε την χρονιά που μας πέρασε και για την δεξιοτεχνία της αλλά και για την παρουσία και το ήθος της στα γήπεδα, μάλιστα κέρδισε και στο πρωτάθλημα που διοργάνωσε η Μητρόπολη μας και ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια στην κατηγορία των παιδιών του Γυμνασίου.
    Παράλληλα με την πρωταθλήτρια ποδοσφαιρική μας ομάδα, τους "Θεοπάτορες" δημιουργήσαμε και λειτουργούμε με άριστες προοπτικές και πανελλήνια βραβεία ακόμα και ομάδα ρομποτικής, τους θρυλικούς "Ρομποπάτορες" και προσκαλούμε όλα τα παιδιά των Ανθοκήπων να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες μας αυτές αλλά και σε όλες τις άλλες μέσω των κατηχητικών μας σχολείων που θα ξεκινήσουν και πάλι τον Σεπτέμβριο μετά το μεγάλο Πανηγύρι μας, στις 9 του μηνός και πριν τον Αγιασμό των Σχολείων.
    Περισσότερες πληροφορίες, video, και φωτογραφικό υλικό της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας θα βρείτε στην ιστοσελίδα των παιδιών μας: www.enetheopatoron.blogspot.gr αλλά και σε αυτήν του Ιερού Ναού μας: www.intheopatoron.blogspot.gr  και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε για να μεταδίδουμε άμεσα τα νέα των παιδιών και της γειτονιάς μας.
     Και σήμερα,  υπερήφανοι όλοι εδώ στην Ενορία μας  για αυτά τα καταπληκτικά παιδιά, με τα οποία όμορφα μεγαλώσαμε μαζί τους τα τελευταία χρόνια τα βλέπουμε και χαιρόμαστε την πρόοδο τους,  γιατί είναι και δικά μας παιδιά και ίσως για αυτές τις όμορφες, ζεστές και άδολες  ψυχές τους να ευθυνόμαστε λίγο και εμείς. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους γονείς τους, που εξαρχής μας τα εμπιστεύθηκαν.
     Δεσμευόμαστε ότι η προσπάθεια που κάνουμε θα συνεχίσει και δεν θα μας πτοήσει η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, αντιθέτως θα γίνει εντονότερη αφού οι ανάγκες των παιδιών μας τώρα μεγαλώνουν περισσότερο από ποτέ.
          Εξάλλου δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Γονείς, ιερείς, δάσκαλοι, κατηχητές, όλοι μας θα βάλουμε τα δυνατά μας για να έχουν τα παιδιά της γειτονιάς μας το καλύτερο που τους αξίζει και έχοντας  την συμπαράσταση και βοήθεια και  των Αγίων προστατών μας, του Αγίου Ιωακείμ και της Αγίας Άννας, δεν μπορεί να μας τρομάξει τίποτα!!!
Τα παιδιά και τα μάτια μας λοιπόν!!!

Κυριακή 9η Αυγούστου 2015
(Ι΄Ματθαίου) 
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α' Δ´ 9 - 16
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
Αποτέλεσμα εικόνας για προς κορινθίους9 δοκῶ γὰρ ὅτι ὁ Θεὸς ἡμᾶς τοὺς ἀποστόλους ἐσχάτους ἀπέδειξεν, ὡς ἐπιθανατίους, ὅτι θέατρον ἐγενήθημεν τῷ κόσμῳ, καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις. 10ἡμεῖς μωροὶ διὰ Χριστόν, ὑμεῖς δὲ φρόνιμοι ἐν Χριστῷ· ἡμεῖς ἀσθενεῖς, ὑμεῖς δὲ ἰσχυροί· ὑμεῖς ἔνδοξοι, ἡμεῖς δὲ ἄτιμοι. 11 ἄχρι τῆς ἄρτι ὥρας καὶ πεινῶμεν καὶ διψῶμεν καὶ γυμνητεύομεν καὶ κολαφιζόμεθα καὶ ἀστατοῦμεν 12 καὶ κοπιῶμεν ἐργαζόμενοι ταῖς ἰδίαις χερσί· λοιδορούμενοι εὐλογοῦμεν, διωκόμενοι ἀνεχόμεθα,13 βλασφημούμενοι παρακαλοῦμεν· ὡς περικαθάρματα τοῦ κόσμου ἐγενήθημεν, πάντων περίψημα ἕως ἄρτι. 14 Οὐκ ἐντρέπων ὑμᾶς γράφω ταῦτα, ἀλλ’ ὡς τέκνα μου ἀγαπητὰ νουθετῶ· 15 ἐὰν γὰρ μυρίους παιδαγωγοὺς ἔχητε ἐν Χριστῷ, ἀλλ’ οὐ πολλοὺς πατέρας· ἐν γὰρ Χριστῷ Ἰησοῦ διὰ τοῦ εὐαγγελίου ἐγὼ ὑμᾶς ἐγέννησα. 16 παρακαλῶ οὖν ὑμᾶς, μιμηταί μου γίνεσθε. 


ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Ι. ΚΟΛΙΤΣΑΡΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για προς κορινθίους
 9 Αλλ' ημείς οι Απόστολοι κάθε άλλο παρά βασιλείαν και δόξαν έχομεν κερδήσει στον κόσμον αυτόν. Διότι νομίζω, ότι ο Θεός ημάς τους Αποστόλους μας έχει δείξει εις τα μάτια όλων των ανθρώπων σαν τους πιο τελευταίους, σαν καταδικασμένους εις θάνατον, που βαδίζουν στον τόπον της εκτελέσεως. Διότι εγίναμεν παράδοξον θέαμα εις όλον τον κόσμον, στους αγγέλους που θαυμάζουν, και στους ανθρώπους που χλευάζουν. 10 Ημείς οι Απόστολοι θεωρούμεθα από τους ανθρώπους του κόσμου μωροί και ανόητοι δια το όνομα του Χριστού. Σεις όμως είσθε φρόνιμοι και συνετοί εν Χριστώ! Ημείς είμεθα ασθενείς και αδύνατοι. Σεις όμως είσθε ισχυροί και ακατανίκητοι! Σεις είσθε ένδοξοι, ημείς δε περιφρονημένοι και εξουθενωμένοι. 11 Από την ημέραν που ελάβαμεν το αποστολικόν αξίωμα και μέχρις αυτής της ώρας, ζώμεν ανάμεσα στο πλήθος από ταλαιπωρίας και περιπετείας. Και πεινώμεν και διψώμε· και δεν έχομεν ρούχα δια να προφυλαχθώμεν από τας κακοκαιρίας και δεχόμεθα ραπίσματα και γρονθοκοπήματα, και συνεχώς μετακινούμεθα από τόπου εις τόπον, χωρίς να έχωμεν πουθενά σταθεράν παραμονήν. 12 Και κοπιάζομεν εργαζόμενοι με τα ίδια μας τα χέρια. Οταν οι άπιστοι μας εμπαίζουν και μας υβρίζουν ημείς τους ευλογούμεν και ευχόμεθα αγαθά δι' αυτούς. Οταν μας καταδιώκουν, δεικνύομεν μακροθυμίαν και υπομονήν απέναντί των. 13 Οταν μας δυσφημούν και μας διαβάλλουν, ημείς προσπαθούμεν με λόγια καλωσύνης και αγάπης να τους καταπραΰνωμεν και τους ημερώσωμεν. Σαν τα πλέον ρυπαρά πράγματα του κόσμου έχομεν γίνει, σαν αποσπογγίσματα για πέταμα θεωρούμεθα εις τα μάτια όλων έως την στιγμήν αυτήν. 14 Με αυτά που σας γράφω δεν θέλω να σας πικράνω και εντροπιάσω, αλλά σαν παιδιά μου αγαπητά σας συμβουλεύω. 15 Διότι έστω και αν έχετε παρά πολλούς παιδαγωγούς και διδασκάλους κατά Χριστόν, δεν έχετε όμως πολλούς πατέρας. Ενας είναι ο πατέρας σας, εγώ. Διότι εγώ, με τον φωτισμόν και την δύναμιν του Χριστού, σας έχω γεννήσει πνευματικώς εις την νέαν ζωήν δια μέσου του Ευαγγελίου. 16 Σας παρακαλώ, λοιπόν, σαν παιδιά μου αγαπημένα, να γίνεσθε μιμηταί μου. 

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΙΖ´ 14 - 23
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΜΑΤΘΑΙΟΥΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
14 Καὶ ἐλθόντων αὐτῶν πρὸς τὸν ὄχλον προσῆλθεν αὐτῷ ἄνθρωπος γονυπετῶν αὐτὸν καὶ λέγων· 15 Κύριε, ἐλέησόν μου τὸν υἱόν, ὅτι σεληνιάζεται καὶ κακῶς πάσχει· πολλάκις γὰρ πίπτει εἰς τὸ πῦρ καὶ πολλάκις εἰς τὸ ὕδωρ. 16 καὶ προσήνεγκα αὐτὸν τοῖς μαθηταῖς σου, καὶ οὐκ ἠδυνήθησαν αὐτὸν θεραπεῦσαι. 17ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν· Ὦ γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη! ἕως πότε ἔσομαι μεθ’ ὑμῶν; ἕως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν; φέρετέ μοι αὐτὸν ὧδε. 18 καὶ ἐπετίμησεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς, καὶ ἐξῆλθεν ἀπ’ αὐτοῦ τὸ δαιμόνιον καὶ ἐθεραπεύθη ὁ παῖς ἀπὸ τῆς ὥρας ἐκείνης. 19 Τότε προσελθόντες οἱ μαθηταὶ τῷ Ἰησοῦ κατ’ ἰδίαν εἶπον· Διατί ἡμεῖς οὐκ ἠδυνήθημεν ἐκβαλεῖν αὐτό; 20 ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· Διὰ τὴν ἀπιστίαν ὑμῶν. ἀμὴν γὰρ λέγω ὑμῖν, ἐὰν ἔχητε πίστιν ὡς κόκκον σινάπεως, ἐρεῖτε τῷ ὄρει τούτῳ, μετάβηθι ἐντεῦθεν ἐκεῖ, καὶ μεταβήσεται· καὶ οὐδὲν ἀδυνατήσει ὑμῖν. 21 τοῦτο δὲ τὸ γένος οὐκ ἐκπορεύεται εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ. 22 Ἀναστρεφομένων δὲ αὐτῶν εἰς τὴν Γαλιλαίαν εἶπεν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· Μέλλει ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου παραδίδοσθαι εἰς χεῖρας ἀνθρώπων 23 καὶ ἀποκτενοῦσιν αὐτόν, καὶ τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ ἐγερθήσεται. καὶ ἐλυπήθησαν σφόδρα. 


 ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Ι. ΚΟΛΙΤΣΑΡΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για ματθαιος ματθαιου
 14 Και όταν κατέβηκαν και ήλθαν προς το πλήθος, επλησίασεν αυτόν ένας άνθρωπος, που εγονάτισε εμπρός του με ευλάβειαν και είπε· 15 “Κυριε σπλαγχνίσου το παιδί μου, διότι σεληνιάζεται και ταλαιπωρείται πολύ φοβερά· διότι πολλές φορές πίπτει εις την φωτιά και πολλές φορές στο νερό. 16 Και έφερα αυτόν προς τους μαθητάς σου με την παράκλησιν να τον θεραπεύσουν και αυτοί δεν ημπόρεσαν να του χαρίσουν την θεραπείαν”. 17 Απεκρίθη δε ο Ιησούς και είπεν· “ω γενεά άπιστος και διεστραμμένη από την κακίαν! Εως πότε θα είμαι μαζή σας; Εως πότε θα σας ανέχωμαι; Φερετε μου αυτόν εδώ”. 18 Και επέπληξεν ο Ιησούς το δαιμόνιον και εβγήκεν αυτό από το παιδί, το οποίον και εθεραπεύθη από την ώρα εκείνην. 19 Τοτε επλησίασαν οι μαθηταί τον Ιησούν ιδιαιτέρως και είπαν· “διατί ημείς δεν ημπορέσαμεν να διώξωμε αυτό το δαιμόνιον;” (Είπαν δε τούτο, διότι εις άλλας περιστάσεις είχαν εκδιώξει δαιμόνια). 20 Ο δε Ιησούς είπεν εις αυτούς· “ένεκα της απιστίας σας. Διότι σας διαβεβαιώνω, εάν έχετε πίστιν σαν το μικρό σπόρο του σιναπιού, θα πήτε στο βουνό τούτο· πήγαινε από εδώ εκεί και θα πάη και τίποτε δεν θα είναι για σας αδύνατον. 21 Μαθετε δε ότι αυτό το είδος των δαιμονίων δεν εκδιώκεται παρά με προσευχήν και νηστείαν”. 22 Ενώ δε περιήρχοντο εις την Γαλιλαίαν, είπε εις αυτούς ο Ιησούς· “ο Υιός του ανθρώπου μέλλει να παραδοθή εις τα χέρια μοχθηρών ανθρώπων 23 και θα τον θανατώσουν, και κατά την τρίτην ημέρα θα αναστηθή”. Και ελυπήθησαν παρά πολύ οι μαθηταί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου