Η Μ Ι Κ Ρ Η Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Σ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ " Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ " .{25/7/2014}. (Ι.Ν ΑΓ.ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ & ΑΝΝΗΣ, ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ Ν.ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ)

Η Αγία Άννα, 
η "Γιαγιά" της Ορθοδοξίας...
...εκοιμήθη.
     Μετά το γλυκύτατο πρόσωπο της Θεοτόκου, το επόμενο πρόσωπο που μας έρχεται στο νου και μας γεμίζει με όμορφα συναισθήματα, είναι αυτό της Αγίας μητέρας της Παναγίας μας και γιαγιάς του Χριστού μας, του λυτρωτή όλου του κόσμου... είναι το πρόσωπο της Θεοπρομήτορος και Δικαίας Άννας.
            Η Αγία Άννα είναι το πρόσωπο αυτό που ένωσε την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη, είναι το πρόσωπο αυτό, που ένωσε τον ουρανό με την γη, το αδύνατο με το δυνατό, την ζωή με τον θάνατο, το θεϊκό με το ανθρώπινο, φέρνοντας θαυματουργικά στον κόσμο μαζί με τον σύζυγο της Ιωακείμ και εκπληρώνοντας το σχέδιο του Θεού, ένα μωρό, μια πανέμορφη και γλυκύτατη κόρη, που με την σειρά της, μόλις στα δεκαπέντε της χρόνια, με την γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού, άλλαξε τον ρου της ιστορίας, γνωρίζοντας μας τον Υιό και Λόγο του Θεού, τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας και απελευθερωτή μας από την δυσβάστακτη αμαρτία των προγόνων μας.
      Αυτό το πρόσωπο, αυτήν την Αγία, "την Γιαγιά" όπως την αναφέρουν στις καθημερινές συζητήσεις τους οι αγιορείτες πατέρες στην Σκήτη της Αγίας Άννας, η Ορθόδοξος Εκκλησία, ίσως υπερβαλλόντως αλλά δικαίως, την εορτάζει τρεις φορές τον χρόνο και αυτό λόγω της ιδιαίτερης αξίας και σημασίας που είχε η παρουσία της στην ζωή  του Σωτήρος Χριστού, αφού ήταν η κατά σάρκα γιαγιά Του και η μητέρα της Παναγίας μητρός Του.
Την Αγία Άννα την εορτάζουμε λοιπόν:
την 9η Δεκεμβρίου, στην Σύλληψη της Παναγίας από αυτήν,
την 25η Ιουλίου, στην οσία της  Κοίμηση, 
* την 9η Σεπτεμβρίου, στην Σύναξη των Αγίων Θεοπατόρων, όπου εορτάζουν και η Αγία Θεοπρομήτωρ Άννα και ο Άγιος Θεοπροπάτωρ Ιωακείμ.

     Σε αυτές τις ημερομηνίες τελούνται και στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, με πάσα λαμπρότητα και κατάνυξη οι πανηγύρεις μας προς τιμήν και μνήμην των Αγίων της γειτονιάς μας αλλά και προστατών Αγίων των άτεκνων ζευγαριών και της οικογενείας. 
     Την Πέμπτη 24η Ιουλίου, το απόγευμα της παραμονής, τελέσαμε τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση της Αγίας Άννας, υπέρ τεκνογονίας, ευτεκνίας, ευτοκίας και καλιτεκνίας των ζευγαριών που αγωνίζονται να τεκνοποιήσουν, ενώ την Παρασκευή ανήμερα της εορτής, την 25η Ιουλίου το πρωί τελέσαμε την Θεία Λειτουργία, παρουσία πολλών ιερέων από τις όμορες Ενορίες και τέλος τελέσαμε τον καθιερωμένο πια Αγιασμό, στην υπό ανέγερση επάνω εκκλησιάς μας, προς ευλογία των έργων ανοικοδόμησης της, που ποτέ δεν σταμάτησαν να γίνονται και δεν θα σταματήσουν όσο εμείς πανηγυρίζουμε τους Αγίους μας και γεμίζουμε την, προς το παρόν, κατακόμβη τους, τον όμορφο υπόγειο ναό τους που φτιάξαμε προσωρινά για να στεγάσουμε τον Άγιο Ιωακείμ και την Αγία Άννα, τους Αγίους προστάτες μας και προστάτες των άτεκνων ζευγαριών, μέχρι να τελειώσουμε τον κανονικό ναό τους.
      Λόγω της χρονικής περιόδου, αφού είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και όλοι απουσιάζουν είτε στα εξοχικά τους, είτε στις διακοπές τους στην θάλασσα, η προσέλευση των πιστών ήταν μικρή, όμως η  πίστη των λίγων αυτών προσκυνητών που παραμερίζοντας τα πάντα προσήλθαν στην χάρη της Αγίας Άννας για να συμπροσευχηθούν μαζί μας, αναπλήρωσαν την απουσία όσων δεν τα κατάφεραν να είναι εδώ και έτσι και στην φετινή χρονιά καταφέραμε να υψώσουμε στους ουρανούς μαζί με τους επισκέπτες, προσκυνητές και ενορίτες, αλλά και τους ιερείς και ιεροψάλτες, τους ιερόπαιδες, τους φίλους και τους γνωστούς μας, ένα μεγάλο, ζεστό και όμορφο ευχαριστώ, που είναι κοντά μας και δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. 

    Μα και τα νεαρά ζευγάρια μας, που προσήλθαν πάλι στην χάρη της Αγίας Άννας, άλλα ικετεύοντας για ένα παιδί τώρα στην πανύγηρη της Κοιμήσεως της και άλλα ζευγάρια που ήρθαν έχοντας ήδη τα ευλογημένα από αυτήν παιδιά  στην αγκαλιά τους, αφού με την ιδιαίτερη ευχή που τους διάβασαν οι ιερείς μας παλαιότερα, λύθηκαν τα δεσμά της ατεκνίας τους και τώρα τα εισοδεύουν στον παρεκκλήσι του ναού μας, επιτελώντας το τάμα τους, όπως έκαναν και οι Άγιοι Θεοπάτορες με την Παναγία κόρης τους και Θεοτόκο Μαρία, που την πρόσφεραν αντίδωρο στον Θεό και στην Εκκλησία.  
Το αναλόγιο μας κόσμησαν μαζί με τους ιεροψάλτες του ναού μας, τον κο Ευάγγελο Δούδη και τον κο Κωνσταντίνο Παπαγερούδη και  ο γνωστός, φίλος και αγαπητός σε όλη την Ενορία μας, μουσικολογιώτατος και καλλικέλαδος Αρχιμανδρίτης και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως για την Μικρή μας αυτή Πανήγυρη, π. Παύλος Ιωσηφίδης, αλλά και ο φίλος μας κος Αβραάμ,  ενώ στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν εκτός του πατρός Παύλου και των πατέρων του ναού μας, του π. Χρυσοστόμου Τελίδη και π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, ο Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Σιδηρόπουλος από την Ενορία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου των εργατικών κατοικιών, και ο π. Μάξιμος από την Ενορία του Αγίου Γεώργίου της Νέας Ευκαρπίας.
     Την Πέμπτη το πρωΐ, ανήμερα της εορτής, με πρωτόπαπα τον π. Παύλο, με τους ιερείς του ναού και τον ιεροδιάκονο του Καθεδρικού Ναού του Τιμίου Προδρόμου, π. Χρήστο Κανούλα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και με παρότρυνση του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, λαός, ιεροψάλτες και ιερείς ανεβήκαμε στον ημιτελή ακόμα επάνω ναό μας που βρίσκεται τώρα υπό κατασκευή και τελέσαμε τον Αγιασμό για την συνέχιση των έργων του.
     Εκεί ο π. Παύλος μας εμφανώς συγκινημένος είπε  δύο λόγια για την ευλογία της Αγίας Άννας που θέλοντας τον ναό της, το "σπίτι" της και "πατρικό" της Παναγίας κόρης της, θαυματουργικά βοήθησε και έτσι εδώ επί τέσσερα συναπτά έτη δεν σταμάτησαν καθόλου οι εργασίες αποπεράτωσης του Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, ούτε για μια ημέρα, αλλά και συνεχίζει και δεν θα σταματήσει να βοηθά, μέχρι να δούμε σύντομα τον ναό αυτόν τελειωμένο και περίλαμπρο και σ'αυτόν πια να κάνουμε τα πανηγύρια τους. 
     Επίσης μας μίλησε για την δεινή θέση που βρίσκεται η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης που την μαστίζει, μας μίλησε και για τους θεσμούς και τα ιδεώδη, τα ήθη και τα πατρογονικά έθιμα μας που πλέον έχουν χαθεί και πως όλα και όλοι μας έχουν απογοητεύσει εκτός από Έναν, τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Τέλος απευθυνόμενους στους παρευρισκομένους είπε πως το ευρώ που καταβάλουμε σήμερα "δανεικό" στην Αγία Άννα για να γίνει ο ναός της θα μας το επιστρέψει "εκατονταπλασίονα" και με χίλιους τρόπους, που αυτή ξέρει.
    Κατόπιν στο αρχονταρίκι του ναού οι κυρίες της διακονίας των Αγίων μας, ετοίμασαν ένα όμορφο λιτό τραπέζι με χειροποίητα κεράσματα και καφέ για τους προσκεκλημένους μας αλλά και για τον κόσμο, που την Πέμπτη και την Παρασκευή, μέρες εργάσιμες, άφησαν για λίγο τις δουλειές και την καθημερινή μέριμνα της οικογένειας τους και γέμισαν την όμορφη και ταπεινή εκκλησιά μας για να παρακαλέσουν την Αγία Άννα να μην σταματά καθόλου να ευλογεί τα νεαρά ζευγάρια μας, που έρχονται συχνά -πυκνά προσευχητικά και της ζητούν την λύση της ατεκνίας τους και το Θείο δώρο της τεκνοποιΐας, αλλά και να μεσητεύει μαζί με τον ομόζυγο της Ιωακείμ και την Παναγία κόρη τους την Θεοτόκο, στον κατά σάρκα Υιό της και Εγγονό τους, τον Λυτρωτή της οικουμένης, Χριστό.

     Επόμενη Μεγάλη Πανήγυρις της Ενορίας μας, που από τώρα κιόλας την προετοιμάζουμε, είναι αυτή για την Σύναξη των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, η οποία θα τελεστεί με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα την 6η, 7η, 8η και 9η Σεπτεμβρίου. 
     Ένα τετραήμερο όπου όλος ο κόσμος θα έχει επιστρέψει πια από τις καλοκαιρινές διακοπές του και τα παιδιά της γειτονιάς των Ανθοκήπων και αυτά θα βρίσκονται εδώ μαζί μας, αφού σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν τα σχολεία τους και τότε θα γεμίσουμε ασφυκτικά την εκκλησιά μας για να προσκυνήσουμε τα ιερά Λείψανα των Αγίων μας, που για πρώτη φορά θα εισοδευθούν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα στον ναό μας, που εκεί πια, στο "σπίτι" τους για πάντα, αιωνίως, θα θησαυρίζονται στην όμορφη και περίλαμπρη λειψανοθήκη τους που από τώρα και με την αγάπη σας και την υποστήριξη σας κατασκευάζουμε σιγά-σιγά, για να τα τοποθετήσουμε και κατόπιν ως φύλακες τους πια, να τα "επιδεικνύουμε" ως πολύτιμα δώρα, ως ανεκτίμητο θησαυρό στον πιστό λαό του Θεού, που με σεβασμό και δέος θα ζητά προσευχητικά να τα προσκυνήσει και να πάρει από την χάρη τους.
       Ένα τετραήμερο προσευχής και λατρείας στους Αγίους μας, αλλά και χαράς και διασκέδασης έξω από τον ναό και στο μεγάλο προαΰλιο του, το οποίο θα έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδεχθεί τους πάνω από τρεις χιλιάδες επισκέπτες, που όπως γίνεται κάθε χρόνο πια θα έρθουν για να μας δουν και να διασκεδάσουν με τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που θα ετοιμάσουμε για να τιμήσουμε τις παραδόσεις μας, που θέλουν με προσευχές και με ιερές Ακολουθίες αρχικά να τιμούμε τους Αγίους μας, αλλά μετά και με τραγούδια και με γλέντια, φαγητό και διασκέδαση, γύρω από τις εκκλησιές του τόπου μας, με χορούς κυκλωτικούς, να "επιδεικνύουμε" να "βροντοφωνάζουμε" την Ορθόδοξη πίστη μας στον Θεό αλλά και στους μυριάδες των Αγίων Του.


Σας περιμένουμε όλους!!!

Χρόνια Πολλά στις Άννες, που σήμερα γιορτάζουν!!!

*παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο με τον Αγιασμό στον επάνω ναό μας...

Ο Αγιασμός μας, παρουσία κλήρου και λαού,
στον ημιτελή ακόμα ναό μας επάνω.

     Παράδοσις είναι πια ο ετήσιος Αγιασμός κατά την Μικρή Πανήγυρη της Ενορίας μας, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Αγίας Άννας, την 25η Ιουλίου, επάνω από την κατακόμβη όπου προσωρινά τώρα "λειτουργούμε" και στον υπό κατασκευή ακόμα ναό μας, για ευλογία των προστατών Αγίων μας, του Ιωακείμ και της Άννας και για βοήθεια στην προσπάθεια μας σύντομα να τελειώσουμε "το σπιτικό τους", τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, εδώ στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στην δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, τον μοναδικό ίσως παγκοσμίως ενοριακό ναό αφιερωμένο στο όνομα τους.
     Η ευλογία για την γειτονιά μας, τους Ανθοκήπους της Νέας Ευκαρπίας είναι μεγάλη, μεγάλη όμως είναι και η ευθύνη μας για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο που έχουμε αναλάβει. 
     Στο πλευρό μας, νοιώθουμε να έχουμε συνοδοιπόρο και βοηθό τον Ιωακείμ και την Άννα, μα και την Παναγία κόρη τους και φυσικά τον Εγγονό τους Χριστό, όμως και η δική σας βοήθεια είναι αυτή που μας στηρίζει στον δύσκολο αγώνα μας.
Σας ευχαριστούμε πολύ!!!
TAG