ΚΥΡΙΑΚΗ Ε' ΜΑΤΘΑΙΟΥ (Ματθ. ε΄ 14-19), ΤΩΝ ΕΝ ΧΑΛΚΙΔΟΝΙ ΘΕΟΦΟΡΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Δ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ & Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ.


"...οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων,
 ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς." 
"...έτσι ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς."

Αυτό το μικρό αρχαίο κείμενο με το οποίο αρχίζει σήμερα το άρθρο της ιστοσελίδας μας και που κατόπιν  με όσο το δυνατόν ακριβέστερο τρόπο προσπαθήσαμε να το μεταφέρουμε...να το μεταφράσουμε στην νεοελληνική διάλεκτο, γνωρίζοντας πως  δεν θα μπορούσαν ποτέ πλήρως να μεταφραστούν και να αποδοθούν τα νοήματα της όμορφης αυτής γλώσσας των κειμένων της Εκκλησίας μας,  ήταν ένα μέρος από τα λόγια του Χριστού στην επί του όρους Ομιλία προς τους μαθητές Του, τα οποία θα ακουστούν από τα χείλη των Ιερέων μας σε όλους τους ναούς της Ορθοδόξου Πίστεως μας, την Κυριακή της 13ης του Ιουλίου νωρίς το πρωΐ στο Ευαγγέλιο. Τους είπε λοιπόν πως αυτοί, οι Απόστολοι δηλαδή, σε λίγο θα είναι το φως του κόσμου, αυτοί θα είναι οι ετερόφωτοι από τον ίδιον φάροι, δηλαδή αυτοί θα είναι που θα δανειστούν από το δικό του Φως για να φέξουν την οικουμένη και πως με το ιεραποστολικό έργο τους, το παράδειγμα, τα κηρύγματα και τον γραπτό λόγο τους, θα οδηγήσουν την ιδρυθείσα από τον ίδιον Εκκλησία Του σε αυτό που είναι μέχρι και σήμερα, αλλά θα είναι και στους αιώνες. 
Από αυτούς τώρα τους μυριάδες πια Φάρους της Ορθοδοξίας, η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει την μνήμη των Αγίων εξακοσίων τριάντα Θεοφόρων Πατέρων, οι οποίοι συνήλθαν στην Χαλκηδόνα της Βιθυνίας το έτος 451 μ.χ και συγκρότησαν την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Η Σύνοδος αυτή των Πατέρων πολέμησε και καταδίκασε τις κακοδοξίες των λεγόμενων μονοφυσιτών και δογμάτισε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι θεάνθρωπος, τέλειος θεός και τέλειος άνθρωπος, κι όπως το ψάλουμε στον εσπερινό «διπλος τν φύσιν, λλ' ο τν πόστασιν».

Επίσης ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός  που συνέβει στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο το 451 μ.χ και θα ήταν χρήσιμο να το αναφέρουμε, είναι το Θαύμα της Αγίας Ευφημίας, όπου όταν σε αδιέξοδο ήρθαν οι Πατέρες που συμμετείχαν σε αυτήν και συνέταξαν δύο κείμενα, ένα με την κακοδοξία των μονοφυσιτών και ένα με την ορθοδοξία της πίστης μας, τα οποία και έβαλαν πάνω στο Ιερό Λείψανο της Αγίας Ευφημίας, λύθηκε αυτή η διαμάχη τους, όταν την άλλη μέρα το πρωΐ το κείμενο των μονοφυσιτών βρέθηκε στα πόδια της ενώ το ορθόδοξο κείμενο για την διπλή φύση, Θεϊκή και Ανθρώπινη του Χριστού μας, η Αγία Ευφημία το είχε αγκαλιάσει στον κόρφο της. Την ανάμνηση αυτού του θαύματος εορτάσαμε στην μηνιαία Αγρυπνία μας, που κατά παράδοση πια τελούμε εδώ στον Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας και που για αυτόν τον μήνα τελέσαμε την Πέμπτη που μας πέρασε, το βράδυ της 10ης του Ιουλίου, εορτάζοντας μαζί, και ακόμα μια Αγία μας, την Βασίλισσα της Ρωσίας και ισαπόστολο Όλγα. 
Πέρυσι ενθυμούμε πως σαν σήμερα, την 13η του Ιουλίου,στην μηνιαία Αγρυπνία που και πάλι τελέσαμε, τιμήσαμε όχι έναν Άγιο της Εκκλησίας μας όπως συνήθως, αλλά έναν Άγγελο του Θεού, έναν αγγελιοφόρο άμεσα συνδεδεμένο με τους δικούς μας Αγίους και Θεοπάτορες, αφού αυτός ήταν που ανήγγειλε στον Ιωακείμ και στην Άννα, πως θεωρήθηκαν από τον Θεό το πιο ενάρετο ζευγάρι, το πιο ικανό και αυτό που τελικά θα φέρει στον κόσμο την σωτηρία μας από την αμαρτία, την Παναγία και αργότερα Θεοτόκο Μαρία, και πάλι με την δική του αναγγελία. Μιλώ για τον αγγελιοφόρο των καλών ειδήσεων, τον Αρχάγγελο Γαβριήλ που σήμερα μαζί με τους Θεοφόρους Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, τιμά η Αγία του Χριστού Εκκλησία και εορτάζει την Σύναξη του.  
Οι Άγιοι 630 Θεοφόροι Πατέρες που εορτάζουν σήμερα καθώς ψάλουμε στο δοξαστικό της εορτής τους είναι «τα πάγχρυσα στόματα του λόγου», είναι οι θεοφώτιστοι και σοφοί διδάσκαλοι που η διδασκαλία τους σαν ποταμός ρέει και θα ρέει παντοτινά στην Εκκλησία του Χριστού. Είναι εκείνοι που έκαναν βίωμα το Ευαγγέλιο και κήρυξαν «έργο και λόγο». Αυτό εννοούμε όταν λέμε πατέρες της εκκλησίας, τους ιερούς εκείνους άντρες, επισκόπους, ιερείς, μοναχούς, που διακρίθηκαν από την Εκκλησία για την αγιότητα του βίου τους και για την ορθόδοξη διδασκαλία τους και Αυτή τους εστεφάνωσε, αγιοκατατάσσοντας τους μαζί με τους μυριάδες ακόμα Αγίους και Αγίες του πληρώματος του ειρηνικού στρατού του Χριστού μας. 
Το Ευαγγέλιο είναι ζωή και αυτό που λέμε "κήρυγμα του Ευαγγελίου" είναι πρώτα από όλα ενάρετος βίος και παράδειγμα. Παράδειγμα στους χλιαρούς στην πίστη αδελφούς μας είναι η ζωή και τα λόγια του κάθε πιστού χριστιανού, αλλά και του κάθε ιερέως και Αρχιερέως και μοναχού και μοναχής, γιαυτό πρέπει να είμαστε όλοι μας πολύ προσεκτικοί στην συμπεριφορά και στα λόγια μας, επειδή μπορούμε με αυτά, χωρίς καν να το θέλουμε να διαπράξουμε το μεγαλύτερο κακό στην Εκκλησία του Χριστού μας.  Στην Εκκλησία μας που όλα είναι ζωντανά, όλα είναι προσωπικά, όλα είναι παράδειγμα. Η πίστη μας δεν είναι μάθημα σε θεωρίες και σε ανθρώπινα λόγια είναι ο λόγος του Θεού ζωντανός στο βίο των Αγίων μας. Οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν είναι μόνο οι σοφοί αλλά και οι Άγιοι. Δεν είναι μόνο οι θεολόγοι αλλά και οι θεοφόροι. Πρώτα μάλιστα είναι Άγιοι και Θεοφόροι και κατόπιν σοφοί και οι θεολόγοι. Το έργο τους είναι ασύγκριτης σπουδαιότητας και παραλληλίζεται με εκείνο των Αγίων Αποστόλων.
Μέσα στον κόσμο οι Πατέρες της Εκκλησίας είναι οι πνευματικοί φάροι των οποίων φως υπήρξε η ζωή τους, φως υπήρξε το παράδειγμα της αγιότητας τους, φως η διδασκαλία, φως τα συγγράμματα τους, των οποίων πηγή είναι ο τριαδικός Θεός. Κι όπως οι φάροι εκπέμπουν συνεχώς το φως της ελπίδας προς του πλέοντες τη νύχτα και του δείχνουν την ασφαλή γραμμή πλεύσης, έτσι και οι Άγιοι Πατέρες, το φως που πήραν από το Χριστό δεν το κράτησαν μόνο για τον εαυτό τους αλλά με προθυμία το μετέδωσαν και σε άλλες ψυχές. Αυτό το Φως, που είναι το παράδειγμα, τα κηρύγματα, τα έργα και τα συγγράμματα τους, η Εκκλησία μας το χρησιμοποίησε σε κάθε δύσκολη στιγμή μέχρι και σήμερα, γιαυτό και έμεινε αταλάντευτη, ζωντανή και ριζωμένη στις ψυχές μας.  
Ευσεβείς χριστιανοί καλούμαστε να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό της Ορθοδοξίας μας, της Ορθοδοξίας των Αγίων Πατέρων τιμώντας τους σήμερα και αυτό αναμφίβολα θα αποτελέσει το καλύτερο προς αυτούς εγκώμιο.

Καλή και ευλογημένη Κυριακή 
σε όλους!!!
TAG