Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ & ΒΑΡΝΑΒΑ.

Σήμερον, την  11ην του μηνός Ιουνίου, μνήμην επιτελούμεν των Αγίων και ενδόξων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα.
Δυό λόγια για τους εορταζομένους Αγίους μας:
     Ο Βαρθολομαίος ήταν από τους δώδεκα Απόστολους του Κυρίου και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Ινδούς στους οποίους και παρέδωσε το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο. Αλλά στην Ουρβανούπολη οι ειδωλολάτρες τον σταύρωσαν, και έτσι ένδοξα τελείωσε τη ζωή του με το μαρτύριο.
     Ο
Βαρνάβας (ο και Iωσής ονομαζόμενος) ήταν Ιουδαίος Λευίτης, από την Κύπρο και στα χρόνια των Αποστόλων κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου  ο Βαρνάβας, κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, στη Ρώμη, στην Αλεξάνδρεια και στη γενέτειρά του Κύπρο.
     Ε
κεί λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, και στη συνέχεια τον έκαψαν (Σαλαμίνα, Κύπρος). Τα άγια λείψανα του, συνέλεξε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, και τα τοποθέτησε μέσα σε σπήλαιο.
     Π
αλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάσει τη κτίσει».
     Ο
Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητα του στο κήρυγμα του θείου λόγου.
     Κ
αι οι δυο Απόστολοι συνέβαλαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην εκπλήρωση της προφητείας του Κυρίου, ότι «εις πάντα τά έθνη δεί πρώτον κηρυχθήναι τό ευαγγέλιον» (Μάρκ., ιγ'10). Δηλαδή, πρώτα απ΄όλα, πρέπει να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο σε όλα τα έθνη, σύμφωνα με το θείο σχέδιο, για να είναι το κήρυγμα αυτό έλεγχος για εκείνους που δε θα πιστέψουν.

Απολυτίκιον
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θεία όργανα, τού Παρακλήτου, καί εκφάντορες, τού Θεού Λόγου, ανεδείχθητε θεόπται Απόστολοι, Βαρθολομαίε τών Δώδεκα σύσκηνε, καί Βαρνάβα ως υιός παρακλήσεως. Αλλά αιτήσασθε, Χριστόν τόν Θεόν πανεύφημοι, δωρήσασθαι ημίν τό μέγα έλεος.

Η ονομαστική εορτή του Επισκόπου μας 
κ.κ Βαρνάβα.
       Μεγάλη ευλογία για την Ιερά Μητρόπολη μας, η οποία εορτάζει τα ονομαστήρια του οικείου Μητροπολίτου μας, την Τρίτη 10 Ιουνίου, παραμονή της εορτής στις 7.00 το απόγευμα, με Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη, χοροστατούντος του Επισκόπου μας, όπου στο τέλος του θα γίνει επισήμως από τον Σεβασμιότατο και η λήξις των κατηχητικών συνάξεων για τους κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής της Μητροπόλεως μας, ενώ στον ίδιο ναό την επαύριο Τετάρτη 11η Ιουνίου το πρωΐ, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο παρουσία πολλών Αρχιερέων και Ιερέων και κατόπιν ο Δεσπότης μας θα δεχθεί τις ευχές του ποιμνίου του στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως.  
       Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, θα βρίσκεται εκεί εκπροσωπούμενη από τα μέλη των Συμβουλίων του Ιερού Ναού μας και τους ιερείς του, για να του μεταφέρει τις θερμές ευχές της, την αμέριστο συμπάθεια της, μα και την δεδομένη αγάπη της στο πρόσωπο του. 
Έτη πολλάευχόμαστε από καρδιάς, στον Δεσπότη και Ποιμενάρχη μας, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα. 
Ο Θεός να του δίνει την φώτιση και την δύναμη που χρειάζονται, για να ποιμάνει τον χριστεπώνυμο λαό της μητροπολιτικής του περιφερείας, αυτού του δύσκολου και παραμελημένου τόπου, της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Έτη πολλά, ευχόμαστε για την ονομαστική του εορτή και στον Οικουμενικό  Πατριάρχη μας κ.κ Βαρθολομαίο, που στα χέρια του κρατά το μέλλον ολάκερης της Ορθοδοξίας. 
Οι Άγιοι Απόστολοι Βαρθολομαίος και Βαρνάβας, που σήμερα τιμούμε την μνήμη τους, να πρεσβεύουν στο Θεό  για να του δώσει την απαιτούμενη φώτιση και δύναμη που θα του χρειαστούν, για την επίλυση των τόσων προβλημάτων που ολοένα και συσσωρεύονται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που επαξίως εκπροσωπεί. 

Ευχόμεθα όμως ολοψύχως και σε όλους τους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου