Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Ο Άγιος προστάτης 
των ανθρώπων με πρόβληματα στα μάτια
Περιληπτικός βίος του Αγίου Λουκά του ιατρού.
    Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Σπούδασε Ιατρική και διέπρεψε στην θεραπεία των ματιών. 

    Το 1904 γνώρισε και αργότερα παντρεύτηκε την Άννα Βασιλίγεβνα και μαζί της απέκτησε  τέσσερα παιδιά. 

    Γρήγορα όμως η σύζυγος του αρρώστησε από φυματίωση και πέθανε. Το 1919 εκλέγεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης. 

    Το 1921 ο «κατά κόσμον» Βαλεντίν, χειροτονείτε  διάκονος και αμέσως πρεσβύτερος, ενώ το 1923 γίνεται μοναχός με το όνομα Λουκάς και λίγο αργότερα  επίσκοπος.

    Από  τότε δεν σταμάτησε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές και στις εξορίες μέχρι την δικαίωση του σε ηλικία 70 ετών οπότε και γίνεται αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, μιας πολύ φτωχής περιοχής, όπου και καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες  να ανοίξουν εκκλησίες, απαλύνει τον πόνο των ψυχών των ανθρώπων αλλά και τον πόνο του σώματος εξασκώντας  την ιατρική επιστήμη  αναργύρως.

       Η αγάπη του κόσμου για τον αρχιεπίσκοπο Λουκά ήταν έκδηλη, ενώ ακόμα και αλλόθρησκοι ή άθεοι τον έβλεπαν με σεβασμό. 

    Την Κυριακή 11 Ιουνίου 1961 σε ηλικία 84 ετών με κλονισμένη την υγεία από τις κακουχίες και εντελώς τυφλός, κοιμήθηκε βυθίζοντας σε πένθος όλη την Ρωσία. 

    Όλη του την  ζωή την πρόσφερε στην ανθρωπότητα, πήρε μέρος και στους δύο παγκοσμίους πολέμους σαν γιατρός, βραβεύτηκε με το βραβείο Στάλιν και είχε την αμέριστη συμπαράσταση και  αγάπη  όλου του λαού του. 

    Το 1995 η Ρωσική Εκκλησία προέβη στην επίσημη αγιοκατάταξη του και την 20η  Μαρτίου 1996 γίνεται με επισημότητα η ανακομιδή των λειψάνων του, που εξέπεμψαν μια άρρητη ευωδία, ενώ πολλοί άρρωστοι θεραπεύτηκαν
 θαυματουργικά. 

Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, προστάτης ανθρώπων με πρόβλημα στη όραση τιμάται την 11ην Ιουνίου, επέτειο της κοιμήσεως του.  
Αγρυπνία για τον Άγιο Λουκά τον ιατρό,
 Παρασκευή 7/6/2013
        Στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Ευκαρπίας, προς τιμήν του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, θα τελεστεί η Ιερά Ακολουθία της Αγρυπνίας, την Παρασκευή 7η Ιουνίου 2013 και ώρα 9.00 μ.μ έως 12.30 π.μ.
    Κατα την διάρκεια της Αγρυπνίας θα τεθεί προς προσκύνηση το Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, αλλά και Τίμιο Ξύλο και άλλα ιερά ενθύμια εκ του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, που θησαυρίζονται στο ναό μας.
    Σας περιμένουμε στην Αγρυπνία μας για να ενώσουμε μαζί σας τις προσευχές μας στον Άγιο Λουκά, για να μεσιτεύει  στον Θεό και Σωτήρα μας, για την υγεία όλου του κόσμου!!!
TAG