Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

"Σοὶ Πολύκαρπος ὡλοκαυτώθη Λόγε,
Καρπὸν πολὺν δοὺς ἐκ πυρὸς ξενοτρόπως.

Εἰκάδι ἐν τριτάτῃ κατὰ φλὸξ Πολύκαρπον ἔκαυσεν".
    Ο Άγιος Πολύκαρπος γεννήθηκε περίπου τον 8Ο μ.Χ. από ευσεβείς γονείς, ονόματι Παγκράτιος και Θεοδώρα, όπου και είχαν φυλακιστεί διότι ήταν Χριστιανοί. 
     Ο Άγιος Πολύκαρπος βαπτίστηκε Χριστιανός σε νεαρή ηλικία, περίπου 20 χρονών. 
     Υπήρξε μαθητής του Ευαγγελιστού Ιωάννου, ο οποίος και τον χειροτόνησε Επίσκοπο Σμύρνης. 
    Ο Άγιος, διακρινόταν για την μεγάλη του σωφροσύνη, την αυστηρότητα του ήθους του, αλλά και την ολόψυχη αφοσίωσή του στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. 
    Ωστόσο δεν παρέλειπε να επιτελεί και τα Eπισκοπικά του καθήκοντα με Aποστολικό ζήλο. 
    Όταν άρχισε ο διωγμός κατά των Χριστιανών επί αυτοκρατορίας Αντωνίου Πίου, ο ανθύπατος της Μικράς Ασίας Στάτιος Κοδράτος συνέλαβε τον Άγιο Πολύκαρπο, και τον... διέταξε να απαρνηθεί την πίστη του στο Χριστό και να Τον βλασφημήσει δημόσια. 
    Τότε, ο Άγιος με μεγάλο θάρρος του απάντησε ότι υπηρετεί τον Χριστό 86 χρόνια χωρίς καθόλου να Τον αδικήσει.
     Πώς θα μπορούσε τώρα να Τον βλασφημήσει και να Τον αρνηθεί; 
   Ο ανθύπατος τότε διέταξε να τον ρίξουν στη φωτιά, από την οποία βγήκε ανέγγιχτος διότι η φωτιά σχημάτισε γύρω από το σώμα του Αγίου Πολυκάρπου καμάρα χωρίς να τον αγγίξει. 
    Τότε, οι βάρβαροι τον αποκεφάλισαν. Το Ιερό σώμα του ρίχτηκε στη φωτιά  όπου οι πιστοί αργότερα συνέλεξαν τα Ιερά Λείψανά του.
    Έτσι, μαρτυρικά, ο Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 23 Φεβρουαρίου το 167 μ.Χ, προσθέτοντας ένα ακόμα μέλος στους αναρίθμητους ιερομάρτυρες της Ορθοδοξίας.

ΕΙΔΗΣΙΣ:
Στην μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, επισκόπου Σμύρνης, θα τελεστεί Αγρυπνία  την Παρασκευή 22α Φεβρουαρίου το βράδυ στις 9, στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου