Η ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ, Η "ΓΙΑΓΙΑ" ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ..."Η Γιαγιά μας"...

...δείτε ένα ακόμα άρθρο για τους Αγίους μας, με αφορμή την Μικράν και όμορφην, χειμωνιάτικην, Πανήγυριν μας για την εορτή της Συλλήψεως της Αγίας Άννας...
     Σην περίοδο αυτή που διανύουμε, της Μικρής Σαρακοστής και της Νηστείας των Χριστουγέννων που είναι γεγονός από την 15η Νοεμβρίου, δεσπόζει η μεγάλη εορτή της Συλλήψεως της Θεοτόκου, την 9ην Δεκεμβρίου εκάστου έτους, εορτή κατά την οποία η Ενορία μας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, εορτάζει και πανηγυρίζει την Αγία προστάτιδα της, την Αγία Άννα, η οποία με τον ομόζυγο της Ιωακείμ συλλαμβάνουν την Παναγία μετά από χρόνια προσευχών...σε ηλικία προβεβηκυΐα, μετά το μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ...του ταχυδρόμου των καλών ειδήσεως του Θεού, ο οποίος και τους ανακοίνωσε πως οι ικεσίες τους εισακούστηκαν και θα φέρουν στον κόσμο, όχι απλώς ένα παιδί αλλά την γλυκιά Μαριάμ, την γυναίκα που θα έκοβε τον χρόνο και την ιστορία στα δυο, με τον ερχομό του Σωτήρος όλης της ανθρωπότητος, και την Γέννηση του Υιού της και Χριστού μας. 
     Σε αυτήν την μεγάλη εορτή για την Ενορία μας, βλέπουμε να είναι "συμπρωταγωνιστές" αυτού του θαυμαστού γεγονότος, της Συλλήψεως της Παναγίας, οι Δίκαιοι Θεοπάτορες, ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα, 
το διαλεχτό εκείνο από τον Θεό ανδρόγυνο της Παλαιάς Διαθήκης, για να φέρουν στον κόσμο την Παναγία κόρη τους, αλλά και σε όλους εμάς την ευκαιρία να ζήσουμε το θαύμα της ενσάρκωσης του Υιού και Λόγου του Θεού, με την άλλη μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης που ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε, που δεν είναι άλλη από την  Γέννηση του Χριστού μας...ή τα Χριστούγεννα, όπως συνήθως τα αναφέρουμε στην καθημερινότητα μας. Όμως οι Άγιοι Θεοπάτορες, είναι το πιο προβεβλημένο ζευγάρι και στην Καινή Διαθήκη πια, από την Αγία του Χριστού Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία τους τιμά με την καθημερινή αναφορά τους σε όλες τις Ακολουθίες του Νυχθημέρου, μα τους εορτάζει και τους πανηγυρίζει... ειδικά την Αγία Άννα μας, τρεις φορές τον χρόνο (θυμίζουμε...στις 9 Σεπτεμβρίου, η Σύναξις των Αγίων Θεοπατόρων, στις 25 Ιουλίου, η Κοίμησις της Αγίας Άννης, αλλά & αυτές τις ημέρες, στις 9 Δεκεμβρίου, η Σύλληψις της Θεοτόκου από τους Αγίους μας, τον Ιωακείμ και την Άννα !!!)
      Με αυτήν την αφορμή, της εορτής της Σύλληψης της Αγίας Άννας σήμερα, μετέπειτα της Γέννησης της Θεοτόκου και εν τέλει των Εισοδίων της, ουσιαστικά της εκπλήρωσης του τάματος και της υπόσχεσης που έδωσαν ο Ιωακείμ και ή Άννα στον Θεό αν τους έδινε την ευλογία και την χαρά να αποκτήσουν ένα παιδί, να του το προσφέρουν πίσω στην διακονία Του στον ναό, 
σας παραθέτουμε αυτό το άρθρο στην ιστοσελίδα της Ενορίας μας, για να μπορέσουμε όλοι μας να καταλάβουμε το μέγεθος της προσωπικότητας των Αγίων μας, της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης και του Αγίου Θεοπροπάτορος Ιωακείμ, που έχουμε την χαρά και την ευλογία να φιλοξενούμε...να στεγάζουμε, στον ολοκαίνουργιο Ιερό Ναό τους, των Αγίων Θεοπατόρων, εδώ στην γειτονιά μας, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στην όμορφη Δυτική Θεσσαλονίκη. 
     Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με την πληθώρα των κρίσεων να διαδέχονται η μια την άλλη, δημιουργώντας μας την αίσθηση ότι κάτι δεν κάνουμε καλά στην καθημερινότητα μας... (θυμίζουμε την δεκαετή οικονομική κρίση των capital controls και της χρεοκοπίας, αλλά και της απαξίας της χώρας μας που σύρθηκε στα πόδια της... "Ενωμένης Ευρώπης", μετά την υγειονομική κρίση της πανδημίας και  του κορωνοϊού της, που μας αποδεκάτισε για άλλα δύο...και βάλε χρόνια, 
τώρα έναν πόλεμο λίγο πέρα από τα βόρεια σύνορα μας, που έκανε την υφήλιο να παραμιλά και τον πλανήτη ολάκερο να υποφέρει και να απειλείτε από έναν γ' παγκόσμιο και πιο αιματηρό πόλεμο και μάλιστα πυρηνικό, έναν πόλεμο στο τέλος του 21ου αιώνα με τα όλα του!!! θάνατο, φόβο, καταστροφή, τρόμο, προσφυγιά, πείνα, ελλείψεις προϊόντων, ακρίβεια, πληθωρισμό, ένα βρόμικο μείγμα με συστατικά άλλων αιώνων, που δεν θα ξαναζούσαμε ποτέ ξανά...όπως μας έλεγαν κοροϊδεύοντας μας τόσα χρόνια, μέσα στην "όμορφη" παγκοσμιοποιημένη κοινωνία τους, που μας ετοίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς !!!  & την ίδια στιγμή εμείς οι Έλληνες ζούμε στο πετσί μας την απόλυτη παράνοια των Τούρκων γειτόνων μας που...  ονειρεύονται ξαφνικά και πάλι γαλάζιες πατρίδες και τα σύνορα της καρδιάς τους)
...και έχοντας τώρα πια λίγο περισσότερο χρόνο να ασχοληθούμε και με την ψυχή μας που παραμελήσαμε μέσα στην δίνη της δυσκολίας των αποκαλυπτικών καιρών που ζούμε και που διψά να γνωρίσει, να μάθει και να κατηχηθεί στα νάματα της Πίστης μας, αφού είμαστε τρομοκρατημένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μαςδείτε μέσω των δυο ιστοσελίδων μας και των υπόλοιπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας, μια σειρά από ενδιαφέροντα άρθρα και καθημερινές επίκαιρες αναρτήσεις, τώρα κατά την Μικρή μας Πανήγυρη για την εορτή της Συλλήψεως της Παναγίας μας από τους Αγίους Θεοπάτορες γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα, "...στις 9 του Δεκέμβρη που 'χεις Άννα την γιορτή σου", αλλά και μέχρι και τα Χριστούγεννα, αλλά και καθ' όλο το εορταστικό Δωδεκαήμερο που ακολουθεί. Εμείς σας ευχόμαστε από καρδιάς...
...Καλή ανάγνωση,
Καλή Μικρή Σαρακοστή,
Καλή Πανήγυρη...
...& Καλά Χριστούγεννα!!!
..."Η Γιαγιά μας"
Η Γιαγιά της Ορθοδοξίας, 
η Αγία Άννα με την τριετή Παναγία κόρης της.
Έργο της Συνοδείας Ιωάννου ιερομονάχου, 
από την Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος,
το οποίο θησαυρίζεται στον Ναό μας.
    ἁγία Θεοπρομήτωρ Ἄννα ἦταν ἀπόγονός της φυλῆς τοῦ Δαβίδ, μέ γονεῖς εὐσεβεῖς,  πού κατάγονταν ἀπό τήν Βηθλεέμ, τόν ἱερέα Ματθᾶν καί τήν Μαρία.  
   Mέ τόν σύζυγο της Ἰωακείμ ζοῦσαν τήν κατά Θεό ζωή, ὅμως παρέμειναν ἄτεκνοι μέχρι τά προχωρημένα γερατειά τους προσευχόμενοι ἀδιαλείπτως στόν Θεό νά τούς δώσει ἕνα παιδί. 
       Καί ὁ Θεός εἰσάκουσε τίς προσευχές τους καί ὄχι μόνο ἱκανοποίησε τόν πόθο τους ἀλλά τούς ἔδωσε γιά παιδί τήν Παναγία Ἁγνή Θεόπαιδα Μαριάμ. Ἡ ἁγία Ἄννα ἔγινε μητέρα σέ ἡλικία 59 ἐτῶν, ἐνῶ ὁ ἅγιος Ἰωακείμ 70. 
    Όμως, παρότι λάτρευαν το μικρό κοριτσάκι που απέκτησαν με τόση προσευχή, με τόση πίστη, με τόσες θυσίες και αγώνα, ποτέ δεν λησμόνησαν το τάμα που έκαναν στον Θεό, να επιστρέψουν πίσω σε Αυτόν το σπλάχνο τους και στην υπηρεσία Του. Έτσι την απογαλάκτισε η Αγία Άννα μας και την παρέδωσαν μαζί με τον ομόζυγο της Ιωακείμ, με πανηγυρικό τρόπο στον Αρχιερέα της εποχής και στον Ναό του Σολομώντος. Αυτό το γεγονός εορτάσαμε την Δευτέρα 21η  Νοεμβρίου 2022, ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, από τους γονείς της, για να επιτελέσει το Σχέδιο του Θεού, μια Θεομητορική εορτή που σε πολλά προηγούμενα άρθρα μας έχουμε περιγράψει και μπορείτε να βρείτε αναζητώντας στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα μας. 
      Πολλοί ήταν εκείνοι που σκανδαλίστηκαν από την πράξη αυτή, την οικειοθελή παράδοση του μονάκριβου παιδιού τους στην υπηρεσία του Θεού, και θεώρησαν την δύναμη της Πίστης τους, την εκπλήρωση του τάματος τους, ώς σκληροκαρδία....
Έτσι για μια φορά ακόμα ο Ιωακείμ και η Άννα βρέθηκαν κατηγορούμενοι, παλαιότερα νοιώθοντας το  μίσος των συμπατριωτών τους και το όνειδος της ατεκνίας τους...πιθανότατα από τους ίδιους ανθρώπους που τώρα τους κατηγορούσαν για έλλειμα αγάπης προς το παιδί τους. Όμως πως θα μπορούσαν να νοιώσουν όλοι αυτοί οι όψιμοι κατήγοροι του ευλογημένου αυτού ζευγαριού, αφού δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, ή να δεχθούν το θαύμα της προσευχής του μέχρι το δεύτερο θαύμα της Συλλήψεως και εν τέλει της στιγμής της τεκνοποίησης, αλλά και την Θεία υπόσχεση που έδωσαν μέχρι να γίνουν γονείς και να πάρουν στα χέρια τους το σπλάχνο τους.
    Εὐτύχησαν νά δοῦν τήν Παναγία θυγατέρα τους μέχρι τήν ἡλικία τῶν 11 ἐτῶν νά ὑπηρετεῖ στόν ναό τοῦ Θεοῦ ὅπου, τηρώντας τήν ὑπόσχεσή τους, τήν προσκόμισαν σέ ἡλικία 3 ἐτῶν. Καμάρωναν για το σπλάχνο τους που διακονούσε στο σπίτι του Θεού και που όσο μεγάλωνε ομόρφαινε, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, και προετοιμάζονταν ημέρα με την ημέρα για το θαύμα που έζησαν πρώτα εκείνοι φέρνοντας την στον κόσμο, αλλά το υπέρτατο θαύμα που και η ίδια θα ζούσε στα 15 χρόνια της, τον Ευαγγελισμό του μηνύματος της Γεννήσεως του Μεσσία, με θαυματουργικό τρόπο και ενώ ήταν ανέγγιχτος παρθένος,  θα είχε την ευλογία να ενανθρώπιζε τον Λόγο του Θεού και να οδηγήσει την ανθρωπότητα ένα βήμα κοντύτερα στον δρόμο του προς την θέωση, ένα σκαλί 
Η Κοίμησις της Αγίας Άννας.
(έργο του αγιογράφου Νικολάου Ζέκιου
 το οποίο θησαυρίζεται  και αυτό στον ναό μας)
ψηλότερα στον ουρανό και στην αγκαλιά του Θεού, μια ανάσα από τον παράδεισο.
   Κοιμήθηκαν καί οἱ δύο σχεδόν μαζί καί κοντά στόν ἐγγονό τους καί Σωτήρα τοῦ κόσμου Χριστοῦ,   πρεσβεύουν τώρα γιά ὅλους μας μά κυρίως γιά τά ἄτεκνα ζευγάρια πού καταφεύγουν σέ αὐτούς στίς προσευχές τους γιά τήν ἀπόκτηση τέκνων.  
   Καί ποιός ἄραγε θά ἦταν καταλληλότερος γιά νά καταλάβει τόν πόθο μιᾶς ἄτεκνης μάνας ἄν ὄχι ἡ ἁγία Ἄννα, πού ὅλη της ἡ ζωή ἦταν μία ἀδιάκοπη προσευχή στόν Θεό  γιά νά τῆς χαρίσει τό δῶρο τῆς τεκνοποιΐας. 
Ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,
στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας,
που τώρα χτίζουμε...
    Αγία Ἐκκλησία μας τήν τιμᾶ ὑπερβαλλόντως ἑορτάζοντας την τρεῖς φορές τόν χρόνο.  Την  9η Σεπτεμβρίου 
ὅπου ἑορτάζουμε τήν Σύναξη της μαζί μέ τόν Άγιο Ἰωακείμ, την  9η Δεκεμβρίου ὅπου ἑορτάζουμε τήν Σύλληψη ἀπό αὐτήν τῆς Κυρίας Θεοτόκου καί την 25η  Ἰουλίου ὅπου ἑορτάζουμε τήν Αγία της Κοίμηση. Όμως τους Αγίους Θεοπάτορες τους εορτάζουμε, ειδικά εδώ στον ολοκαίνουργιο και ομώνυμο Ιερό Ναός μας, και την 21η Νοεμβρίου στα Εισόδια της Θεοτόκου κόρης τους, αφού αυτοί είναι που την οδηγούν και την παραδίδουν στα χέρια του Αρχιερέα Ζαχαρία, ο οποίος και αυτός με την σειρά του την εισάγει στα Άγια των Αγίων.
Τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας,
του Ιωακείμ και της Άννας,
που θησαυρίζονται στον ναό μας.
        Έναν και μοναδικό  Ενοριακό Ιερό Ναό βρίσκουμε σε όλην την επικράτεια, αλλά και παγκοσμίως, να είναι  αφιερωμένος στους Αγίους Θεοπάτορες, τον "παππού" και την "γιαγιά" της Ορθοδοξίας, τον Άγιο Ιωακείμ και την Αγία Άννα, και αυτός βρίσκεται εδώ στην γειτονιά μας, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στην δυτική Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνεχίζει τις εργασίες του για την πλήρη αποπεράτωση του, όμως λειτουργεί στον επάνω κανονικό Ιερό Ναό, παρ' όλες τις ατέλειες του, από τα επίσημα Θυρανοίξια του, που τελέσθηκαν με κάθε επισημότητα, το Σαββατοκύριακο της 12ης και 13ης Οκτωβρίου του 2019, και σε αυτόν πλέον γίνονται όλα τα Μυστήρια, οι Ακολουθίες και οι Θείες Λειτουργίες της Ενορίας μας. Σε αυτόν ο υπέργειο, όμορφο, περικαλλή και ολοκαίνουργιο Ναό, υπάρχει και το Παρεκκλήσι της "Τρίχρονης Παναγίας", με φιλοτεχνημένη στους τοίχους της όλη την ζωή της κόρης των Αγίων μας, του Ιωακείμ και της Άννας και
 σε αυτό διαβάζεται και η Ευχή της Αγίας Άννας "δια την λύσιν εκ των δεσμών της ατεκνίας...", ενώ εκεί θησαυρίζονται και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας κάθε Τρίτη απόγευμα στις Ιερές Παρακλήσεις μας στους Αγίους Θεοπάτορες, αλλά και κάθε Κυριακή καθ' όλην την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.
     Εκεί, στους Αγίους προστάτες των ζευγαριών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν, θα βρουν παρηγοριά τα άτεκνα ζευγάρια μας, τα οποία με ευλάβεια θα προσφεύγουν παρακλητικά για να λάβουν το Θείο Δώρο της τεκνοποιΐας, κάθε Τρίτη απόγευμα στις Ιερές Παρακλήσεις μας, με την ευχή της Αγίας Άννας, που θα διαβάζεται καθ' όλην την διάρκεια του έτους από τους ιερείς μας, αλλά και στις Ιερές Πανηγύρεις μας, Μικρές και Μεγάλες, που γίνονται για να τιμήσουμε τους Αγίους προστάτες μας. 
     Φέτος..."δόξα τω Θεώ !!!" όλα ελπίζουμε να είναι καλύτερα...σε σχέση πάντα με τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του ακόμα και στην λατρευτική ζωή μας, γιατί ως προς τα υπόλοιπα όλα βαίνουν άσχημα και δύσκολα!!!
έτσι  οι εορτασμοί από χθες ακόμα που ξεκίνησαν με την Αγρυπνία μας, αλλά και σήμερα, παραμονή της εορτής της Συλλήψεως της Αγίας Άννας, μα και αύριο ανήμερα στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία μας, θα είναι λαμπρότεροι από τις προηγούμενες δυο τελευταίες χρονιές, και έτσι θα μπορέσουμε να εορτάσουμε τους Αγίους μας, να χαρούμε με την είδηση της Σύλληψης της Παναγίας μας απ΄αυτούς, και εν τέλει σε λίγον καιρό, να βιώσουμε και  την Γέννηση του Χριστού μας από την Θεοτόκο κόρη τους !!!
Ας έχουμε την ευχή και τις πρεσβείες της Αγίας Άννας μας,
Καλά Χριστούγεννα σ' όλους!!!
TAG