Η ΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ & ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑ (4/12)

 Ο βίος της Αγίας Βαρβάρας

       Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα    Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου εκάστου έτους από την Ορθόδοξη Ανατολική, αλλά και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
       Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας.
        Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε, το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.
         Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι' αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.
          Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, "...ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται", όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο-πατέρα. 
          Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου "Τάγματος Πυροβολητών", όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.
    Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας 
στην Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.
(πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά)
Την Ιερά Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στολίζει με την παρουσία της η Αγία Βαρβάρα με έναν όμορφο Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στο όνομα της, εδώ στην Δυτική Θεσσαλονίκη και μέσα στο πρώην στρατόπεδο  Παύλου Μελά και στο ομώνυμο Δήμο της και πάνω στην κεντρική οδό Λαγκαδά που οδηγεί προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης από τα Δυτικά της
ΠΑποτέλεσμα εικόνας για εκκλησια στρατοπεδο παυλου μελαανηγύρι μέγα και γιορτή ετοιμάζουν αυτές τις ημέρες οι ιερείς του Ιερού Ναού με την παρουσία του τοπικού Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Βαρνάβα, πολλών ιερέων των όμορων Ενοριών αλλά και όλης της μητροπολιτικής περιφερείας, μα και πλήθος πιστών επισκεπτών και προσκυνητών, το διήμερο του Σαββάτου 3ης Δεκεμβρίου 2022 το απόγευμα, με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, και το πρωΐ της Κυριακής της 4ης Δεκεμβρίου 2022, ανήμερα της εορτής, με την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 
Μάλιστα εκεί θα βρίσκονται, όπως κάθε χρόνο, εκπροσωπώντας την Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, παραδοσιακά και ο δικός μας ιερέας, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, για να συνεορτάσει μαζί με κλήρο και λαό την Αγία Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργό Βαρβάρα. 
Όμως και φέτος με τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι υπερμεγέθη για την πόλη μας, την όμορφη Θεσσαλονίκη, τόσα που δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια εορτασμών για τους Αγίους μας, ειδικά αυτήν την περίοδο στις αρχές του Δεκεμβρίου, που είναι πολλοί και λαοφιλείς οι εορταζόμενοι Άγιοι στο Συναξάρι της Ορθοδοξίας μας. 
Πάντως οι εορτασμοί σαφώς και θα γίνουν με ευλάβεια και κατάνυξη, όμως ίσως με μικρότερο ενθουσιασμό, ίσως και με  λιγότερη μεγαλοπρέπεια και φυσικά με όλα τα μέτρα που ισχύουν για την ελάττωση της εξάπλωσης της πανδημίας και με απόντες αρκετούς από τους πιστούς μας, για την αποφυγή του συνωστισμού μέσα στον Ιερό Ναό, αλλά και με το πρόγραμμα να επικεντρώνεται περισσότερο στο λατρευτικό και λειτουργικό μέρος του.  
Οφείλουμε όμως να προσαρμοστούμε στα πρωτόκολλα στα οποία συμφώνησε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ειδικά τώρα με την εμφάνιση της μετάλλαξης "Όμικρον", μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, που μετά από δυο ολόκληρα χρόνια, συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί όλους μας, να μας στενοχωρεί και να μας διχάζει σπέρνοντας διχόνοια πολλές φορές ανάμεσα μας, και τους χριστιανούς, να βλέπουν την πιο χαρμόσυνη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα, να τους προσπερνά και πάλι...ίσως και χειρότερα, όπως έγινε και με την περίοδο του Πάσχα και της Ανάστασης του Κυρίου μας το 2020 και λιγότερο το 2021. 
Στο ίδιο έργο θεατές...σαν να μην άλλαξε μια μέρα!!! Ας ευχηθούμε στους ιερείς του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας Σταυρουπόλεως, Καλή δύναμη και υπομονή & Καλή Πανήγυρη, όπως και αν αυτή πραγματοποιηθεί!!!
     Συνεχίζοντας το άρθρο μας αυτό, που γράφτηκε προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, σας παραθέτουμε μια ακόμα παράδοση που είναι συνδεδεμένη με την μνήμη της, αλλά και την εορτή της, την 4η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Είναι ένα γλύκισμα που φέρει το όνομα της Αγίας, έθιμο το οποίο το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα, ειδικά στην Θράκη, αλλά και στον Πόντο και στην Μικρά Ασία, ενώ η ιστορία του, όπως και η παρασκευή του έχουν ως εξής: 
Η ιστορία του:
Αποτέλεσμα εικόνας για βαρβαρα γλυκό      Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.
      Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Έτσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί.
Η συνταγή και η παρασκευή του: 
 
Η
 διαδικασία παρασκευής της "βαρβάρας" αρχίζει από την προηγούμενη μέρα το πρωί, γιατί πρέπει να μουλιάσει το σιτάρι για να φτιάξουμε το γλυκάκι. Αφού φτιάξουμε το γλύκισμα αυτό το φέρνουμε στην εκκλησία όπου ευλογείτε από τον ιερέα κατά την Θεία Λειτουργία και κατόπιν μοιράζουμε την "βαρβάρα" σε τουλάχιστον τρία σπίτια, σύμφωνα πάντα με την παράδοση.
Υλικά
1/2 κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 ξύλα κανέλας
1 χούφτα σταφίδες ξανθές μουλιασμένες σε λίγη μαυροδάφνη (50 ml)
1 χούφτα βερύκοκα ψιλοκομμένα
1 χούφτα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
1 χούφτα σύκα ψιλοκομμένα
50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
3 κ.σ. αλεύρι καβουρδισμένο (ή corn flour)
Για πασπάλισμα το μισό καβουρδισμένο σουσάμι, κανέλα και χοντροκομένο καρύδι)

Αποτέλεσμα εικόνας για γλυκο βαρβαραΕκτέλεση
Πλένω πάρα πολύ καλά το σιτάρι πολλές φορές για να μην έχει καθόλου σκουπίδια ή ότι άλλο.
Το μουλιάζω από την προηγούμενη μέρα το πρωί για μία μέρα ολόκληρη.
Το στραγγίζω και το βράζω με 3 λίτρα νερό για 45 λεπτά, 
και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νεράκι, με προσοχή όμως.
Καβουρδίζω το σουσάμι και το αφήνω στην άκρη.
Μουλιάζω τις σταφίδες στη μαυροδάφνη. Ρίχνω στο σιτάρι τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τα φρούτα και το μισό σουσάμι. Τα αφήνω να πάρουν βράση σε μέτρια θερμοκρασία για κανένα 10 λεπτο.
Καβουρδίζω το αλεύρι και αφού το διαλύσω σε λίγο νερό καλά, το ρίχνω στην κατσαρόλα για να δέσει η βαρβάρα.
Μοιράζω σε μπωλάκια και αφού κρυώσει λίγο, πασπαλίζω με χονδροκοπανισμένο καρύδι, το υπόλοιπο σουσάμι και κανέλα.
* ...σε επόμενο άρθρο μας θα σας παραθέσουμε άλλες δυο συνταγές και ακόμα περισσότερα στοιχεία για το έθιμο της "βαρβάρας" και την ιστορία του...
Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να φτιάξουν την συνταγή μας & καλή όρεξη σε όσους & όσες την δοκιμάσουν
Χρόνια Πολλά και σε όλες τις Βαρβάρες!!! 
Χρόνια Πολλά όμως και στο Πυροβολικό μας, που γιορτάζει την προστάτιδα Αγία του!!!

TAG